Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016Curier electoral

Curier electoral din 30 septembrie 2016

|versiune pentru tipar|

Ordinea prealabilă de înscriere în buletinul de vot a ultimilor 8 candidaţi

Potrivit unui comunicat de presă, Comisia Electorală Centrală a stabilit ordinea prealabilă de înscriere în buletinul de vot a următorilor candidaţi la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, după cum urmează:
  1. Vitalia Pavlicenco, candidat independent
  2. Silvia Radu, candidat independent
  3. Maia Laguta, candidat independent
  4. Ana Guţu, desemnată de Partidul Politic “Dreapta”
  5. Roman Mihăeş, candidat independent
  6. Ion Dron, candidat independent
  7. Vasile Tarlev, candidat independent
  8. Valeriu Ghileţchi, candidat independent
Conform prevederilor legale, în termen de 7 zile din data depunerii, Comisia urmează să examineze setul de documente, să verifice listele de subscripţie prezentate şi să decidă asupra înregistrării sau refuzului înregistrării candidaţilor respectivi.

Marian Lupu s-a lansat oficial în campania electorală pentru alegerile din 30 octombrie

Liderul democraţilor, Marian Lupu, s-a lansat oficial în campania electorală pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. În cadrul evenimentului, politicianul a spus că Moldova are viitor doar asigurând procesul de implementare a reformelor şi integrându-se în Uniunea Europeană. În calitate de preşedinte de ţară, Marian Lupu promite crearea unei comisii formate din personalităţi din Uniunea Europeană care să ajute Republica Moldova să scape de corupţie. De asemenea, Marian Lupu promite că va ruga comisarii europeni să acţioneze prin oficiul preşedintelui ţării să se asigure că asistenţa europeană este valorificată eficient. Politicianul a adăugat că este moldovean şi se mândreşte cu aceasta, totodată înţelege necesitatea cooperării între toate etniile din Moldova şi va ţine cont de acest lucru. De asemenea, Marian Lupu va depune eforturi pentru a susţine instituţia familiei şi va fi nemilos cu fenomenul violenţei domestice, faţă de femei şi copii.

Igor Dodon s-a lansat oficial în campania electorală pentru prezidenţiale

Candidatul desemnat de PSRM la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a lansat oficial în campania electorală şi a prezentat platforma electorală. Liderul socialiştilor a enunţat trei direcţii de bază a platformei sale electorale: “Noi mergem în campania electorală cu o platformă foarte clară compusă din trei capitole de bază: 1. Statalitate, neutralitate, identitate moldovenească; 2. Economie puternică şi dreptate socială; 3. Credinţă ortodoxă şi relaţii de prietenie cu Federaţia Rusă. Pe parcursul următoarelor săptămîni, în fiecare săptămînă va fi lansat programul detaliat pentru fiecare din aceste capitole”, a menţionat Dodon. El a ţinut să sublinieze că printre primele trei decrete pe care le va semna în calitate de preşedinte, vor ţine de furtul miliardului pe care guvernanţii vor să-l pună pe spatele cetăţenilor, relansarea relaţiilor economice cu Federaţia Rusă şi contracararea acţiunilor unioniste.

Dumitru Ciubaşenco s-a lansat în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale

Candidatul înaintat de Partidul Nostru la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, Dumitru Ciubaşenco, s-a lansat în campanie electorală, unde şi-a asumat angajamentul să emită, după alegerea sa în calitate de şef al statului, un decret cu privire la dizolvarea Parlamentului. Dumitru Ciubaşenco a declarat că legislatura actuală de la bun început a fost nelegitimă, deputaţii fiind aleşi în urma mai multor falsificări, dintre care cea mai gravă a fost eliminarea din cursa electorală, cu trei zile înainte de alegerile din 30 noiembrie 2014, a partidului Partidul Nostru, care potrivit sondajelor de opinie urma să obţină majoritatea locurilor în Parlament. O altă promisiune electorală ţine de adoptarea noii Constituţii, în baza unui referendum naţional. Candidatul la funcţia de preşedinte din partea formaţiunii Partidul Nostru a precizat că îşi asumă angajamentul de a salva statul, despre care a spus că este “capturat de oligarhul Plahotniuc”.

Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali