Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016Curier electoral

Curier electoral din 3 octombrie 2016

|versiune pentru tipar|

OSCE/BIDDO şi-a început misiunea de observare a alegerilor din 30 octombrie

Biroul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (BIDDO) şi-a început misiunea pentru observarea alegerilor prezidenţiale din 30 octombrie în Moldova. Constatările preliminare ale misiunii vor fi prezentate a doua zi după desfăşurarea scrutinului, iar raportul cu constatările finale şi recomandări va fi publicat în termen de opt săptămâni de la scrutin.

Observatorii vor urmări respectarea obligaţiilor internaţionale, respectarea legislaţiei naţionale, desfăşurarea campaniei şi reflectarea ei în mass-media. Echipa de bază de observare este formată din 11 experţi din 11 ţări membre ale OSCE. Misiunii i se vor alătura alţi 20 de observatori pe termen lung, iar mai aproape de ziua scrutinului încă 200 de observatori vor veni în ţară. // IPN

Mihai Ghimpu s-a lansat oficial în campania electorală pentru alegerile din 30 octombrie

Candidatul Partidului Liberal la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, s-a lansat duminică, 2 octombrie în campanie electorală la Iaşi, România, sub sloganul “Uniţi pentru Unire”, iar evenimentul a avut loc simbolic în Piaţa Unirii.

În discursul său, Mihai Ghimpu a spus că nu are nevoie să fie preşedintele unui stat şi îşi doreşte ca această slujbă să treacă la Bucureşti, la Cotroceni, ca cel de acolo să fie preşedintele românilor. “Voi fi un preşedinte care va pregăti Unirea şi va face Unirea”, a declarat Mihai Ghimpu. Candidatul PL a mai spus că va face Unirea Republicii Moldova cu România în 2019 după modelul Germaniei şi nu prin referendum, Unirea cu România fiind unica şansă de integrare în Uniunea Europeană.

Un nou sondaj de opinie prezintă favoriţii în alegerile prezidenţiale

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale, pe primele trei poziţii s-ar situa Igor Dodon, Andrei Năstase şi Marian Lupu — arată datele unui sondaj realizat de către compania Intellect Group. Pentru Igor Dodon ar vota 30,8%, pentru Andrei Năstase — 12,2%, iar pentru Marian Lupu — 11,8%. Totodată, Maia Sandu ar obţine — 11,3%, Iurie Leancă — 6,9%, Dumitru Ciubaşenco — 4,6%, Mihai Ghimpu — 2,6%, Vitalia Pavlicenco — 0,5%, iar Valeriu Ghileţchi — 0,3%.

Datele se regăsesc într-un sondaj realizat de compania Intellect Group, în perioada 19–28 septembrie 2016, pe un eşantion de peste 2000 de persoane, cu vârsta de la 18 ani. // Tribuna

Inna Popenco s-a lansat în campania electorală

Candidatul desemnat de Mişcarea “Ravnopravie” la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, Inna Popenco, s-a lansat oficial în campania electorală pentru alegerile din 30 octombrie. Evenimentul a avut loc în timpul unui miting organizat în sprijinul liderului formaţiunii politice, Ilan Şor, care se află în arest la domiciliu. Inna Popenco a declarat că programul electoral are ca scop realizarea reformelor în medicină, stoparea procesului de optimizare a şcolilor, creşterea pensiilor, revenirea la un buget de stat cu caracter social-orientat, oprirea războiul politic dintre putere şi opoziţie şi încetarea speculaţiilor privind geopolitica.

De asemenea, Inna Popenco, a subliniat că programul electoral se bazează pe realizările şi experienţa oraşului Orhei, care pot fi extinse în întreaga ţară.

Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali