Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016Curier electoral

Curier electoral din 20 octombrie 2016

|versiune pentru tipar|

BOP: candidaţii cu cele mai mari şanse la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova

Igor Dodon, Maia Sandu, Andrei Năstase ş Marian Lupu sunt cei mai cotaţi candidaţi la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, cel puţin aşa arată datele Barometrului Opiniei Publice (BOP) realizat de compania CBS-AXA, la comanda Institutului de Politici Publice.

Astfel, pentru socialistul Igor Dodon ar vota 27% din respondenţi, în timp ce pentru Maia Sandu şi-ar da votul 9,3% dintre respondenţi, pentru Andrei Năstase — 8,1%, iar pentru democratul Marian Lupu — 7,5%. Sondajul a fost realizat până la anunţul oficial privind retragerea lui Andrei Năstase din cursa electorală în favoarea Maiei Sandu. Ceilalţi candidaţi ar acumula: Dumitru Ciubaşenco — 5,6%; Iurie Leancă — 1,7%; Inna Popenco — 0,8%; Mihai Ghimpu — 0,8%; Altcineva — 4,2%; Nu ştiu/Nu răspund — 25,4%; Nu aş participa la alegeri/Nu aş vota — 9,6%.

Sondajul a fost realizat în perioada 6–16 octombrie 2016, pe un eşantion de 1109 persoane din 82 localităţi, având o marjă de eroare de ±2,9%. // realitatea.md

CEC solicită excluderea din cursa electorală a candidatului Inna Popenco

Potrivit unui comunicat de presă, Comisia Electorală Centrală (CEC) solicită Curţii de Apel de Chişinău anularea înregistrării Innei Popenco în calitate de concurent electoral la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie. Decizia a fost luată ca urmare a solicitării candidatului independent Silvia Radu, potrivit căreia Inna Popenco ar fi utilizat mijloace băneşti nedeclarare.

Inna Popenco regretă decizia CEC privind excluderea sa din campania electorală

Candidata la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, Inna Popenco, se arată indignată de încercările concurenţilor electorali, Silvia Radu şi Igor Dodon prin care solicită autorităţilor excluderea sa din cursa prezidenţială. De asemenea, candidata Mişcării “Ravnopravie” regretă decizia CEC prin care solicită Curţii de Apel de Chişinău excluderea din campania electorală pentru utilizarea mijloacelor băneşti nedeclarate.

Andrei Năstase a depus o cerere la CEC în legătură cu retragerea sa din campania electorală

Preşedintele Partidului “Platforma Demnitate şi Adevăr”, Andrei Năstase, a depus la Comisia Electorală Centrală (CEC) cererea privind retragerea sa din cursa prezidenţială. Cererea privind modificarea buletinului de vot şi excluderea liderului PPDA de pe poziţia nr.4. va fi examinată la următoarea şedinţă a Comisiei.

Oazu Nantoi îi cere lui Iurie Leancă să se retragă din cursa electorală

Într-un mesaj video, postat pe o reţea de socializare, vicepreşedintele Partidului Popular European din Moldova (PPEM), Oazu Nantoi, i-a cerut liderului PPEM, Iurie Leancă, candidat la prezidenţiale, să se retragă din campania electorală şi să o susţină pe Maia Sandu în aceste alegeri.

Maia Sandu alături de Angela Merkel, Donald Tusk şi Jean-Claude Juncker

Lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) participă la Summitul Partidului Popular European (PPE) care are loc în aceste zile în Maastricht, Olanda. Într-o poză postată pe pagina de Facebook a PPE, Maia Sandu apare alături de cancelarul german Angela Merkel, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. “Liderii PPE o întâmpină şi îşi manifestă susţinerea pentru candidata comună de centru-dreapta la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, Maia Sandu”, se menţionează în descrierea pozei. // Unimedia

Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali