Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimentePSD

Evenimente ale PSD la tema “Politica externă / integrare europeană”

5 iunie 2012 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, membrii Grupului de Iniţiativă pentru desfăşurarea referendumului republican legislativ de aderare a Republicii Moldova la Comunitatea Economică Eurasiatică şi Uniunea Vamală Rusia — Belarus — Kazahstan au declarat că au trecut de jumătate din numărul necesar de semnături: peste 100 de mii de cetăţeni din toată ţara susţin iniţiativa poporului. Preşedintele Grupului de Iniţiativă, liderul PSD, Victor Şelin s-a adresat către toate partidele politice să se dezică de intrigi şi intimidări la adresa acestei iniţiative de consultare a cetăţenilor.
10 martie 2012 | 
Partidul Social Democrat din Moldova a organizat o întrunire a grupului de iniţiativă pentru organizarea referendumului de aderare a Moldovei la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. În cadrul şedinţei, cei peste o mie de participanţi s-au declarat hotărîţi să colecteze 200 mii de semnături necesare pentru organizarea unui asemenea plebiscit. Decizia de a desfăşura referendumul republican şi proiectul de lege supus referendumului a fost votată în unanimitate de către participanţi. De asemenea, drept propunere pentru petrecerea Referendumului, participanţii la adunare au acceptat ziua de 18 noiembrie 2012.
20 februarie 2012 | 
PSD consideră inacceptabilă ideea de organizare a unei şedinţe comune a Cabinetului de Miniştri din Moldova şi România, planificată pentru începutul lunii martie în România, despre aceasta a declarat într-o conferinţă de presă, secretarul general al partidului, Sergiu Coropceanu. Social-democraţii declară că, în cazul desfăşurării şedinţei comune a Guvernului Republicii Moldova şi Guvernul din România, la Iaşi, vom lua măsuri pentru a interzice intrarea în Republica Moldova a cetăţenilor români care au participat la această şedinţă, precum şi anularea tuturor deciziilor aprobate, incompatibile cu prevederile Constituţiei Republicii Moldova.
6 decembrie 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul PSD Victor Şelin a declarat că formaţiunea sa va iniţia demararea unui referendum republican privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. “Uniunea Vamală din estul continentului nostru a fost întotdeauna pentru Republica Moldova, un teritoriu unde se putea cumpăra mai ieftin şi să vândă mai scump”, a spus Şelin. El a anunţat că PSD a planificat pentru 10 decembrie curent la Chişinău, desfăşurarea Adunării Grupului de Iniţiativă pentru colectarea semnăturilor privind desfăşurarea Referendumului Republican în 2012.
23 septembrie 2011 | 
Preşedintele PSD, Victor Şelin a declarat în cadrul unui briefing de presă, că doar o discuţie pozitivă cu Rusia va duce la revizuirea tarifului la gazele naturale. Şelin a menţionat că în vizita planificată a Premierului Vlad Filat cu omologul rus, Vladimir Putin trebuie să includă atît aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, cît şi aspecte ce ţin de stabilirea unui tarif al gazelor naturale.
20 iulie 2011
Partidul Social Democrat a lansat ideea naţională de renaştere a ţării — “Moldova ţara intereselor economice comune ale CSI şi UE”, despre aceasta a anunţat în “adresarea către Naţiunea Moldovenească”, preşedintele PSD, Victor Şelin în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit declaraţiei “Moldova trebuie să-şi păstreze neutralitatea, suveranitatea şi integritatea teritorială, prin declararea Moldovei — stat al Zonei economice libere dintre CSI şi UE”. De asemenea, Moldova, împreună cu Ucraina, să adere la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, cu statut de teritoriu a Zonei Economice Libere, fapt ce va asigura Moldovei păstrarea frontierei de stat cu România şi Ucraina. Totodată, PSD consideră necesar să fie acordat de către stat a unui statut pentru 5 limbi: Limbilor moldovenească, ucraineană, rusă, găgăuză şi bulgară.
15 septembrie 2010
Partidul Social Democrat cere celor patru partide din AIE să nu dezinformeze cetăţenii privind integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană şi obţinerea regimului liberalizat de vize cu UE, despre aceasta a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Secretarul general al PSD, Sergiu Coropceanu. “Aflat într-o vizită de lucru la Bruxelles, preşedintele PSD, Victor Şelin, a avut întîlniri cu mai mulţi oficiali europeni, inclusiv cu preşedintele Consiliului Uniunii Europene, Yves Leterme. În urma discuţiilor, oficialii europeni au rămas nedumeriţi de faptul că AIE dezinformează cetăţenii ţării şi spune că Moldova a semnat un Acord de asociere cu UE, care, chipurile, ar permite obţinerea în cel mult 1,5 ani a unui regim liberalizat de vize cu UE”, a spus Coropceanu. Potrivit lui, oficialii europeni au reiterat că Moldova nu a semnat un Acord de asociere cu UE, dar un Acord în cadrul parteneriatului estic valabil pînă în 2013, semnarea unui Acord de asociere cu UE ar putea începe abia peste trei ani, iar Moldova ar putea să se integreze în UE nu mai devreme de 10–15 ani şi asta dacă va racorda legislaţia la standardele europene.

Arhiva

2014 [1]
2013 [2]
2012 [10]
2011 [33]
2010 [32]
2009 [32]
2008 [6]
2004 [1]
2003 [2]
2002 [1]
Alegeri [29]
Politica externă / integrare europeană