Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimentePSD

Evenimente ale PSD la tema “Domeniul socio-cultural”

30 octombrie 2013
Mai mulţi membri şi simpatizanţi ai PSD au organizat o acţiune de protest în faţa Ministerului Apărării, în cadrul căreia au solicitat demisia ministrului Vitalie Marinuţă. “Marinuţă este un ministru incompetent, care nu poate asigura siguranţa soldaţilor atît timp cît aceştia îndeplinesc serviciul militar”, a declarat liderul social democrat, Victor Şelin. Manifestanţii au scandat “Ministrul Apărării — demisionat!”, “Marinuţă — moartea feciorilor noştri!”.
5 august 2012
Uniunea Forţelor de Stînga a organizat un miting de protest în mun. Bălţi. Liderul social democraţilor, Victor Şelin, a informat participanţii despre acţiunile şi decizia CEC de a interzice iniţierea Referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan şi a criticat poziţia Alianţei de guvernămînd privind desfăşurerarea referendumului PSD. De asemenea, Victor Şelin a criticat politicile unioniste ale AIE şi protestele pe care cîteva organizaţii unioniste din ţară le organizează în diferite regiuni ale ţării.
24 februarie 2012
Un grup de tineri din aripa tînără a PSD din Moldova, au organizat un flash-mob împotriva adoptării de către Parlament a “Legii pentru Combaterea şi Prevenirea Discriminării în Republica Moldova”. Tinerii social-democraţi au distribuit trecătorilor broşuri cu material informativ despre pericolul adoptării “Legii nediscriminării” în baza criteriului “orientării sexuale”. Participanţii la acţiune consideră, că adoptarea acestei legi, va contribui la distrugerea instituţiei familiei şi la sfidarea moralităţii publice, va spori şi mai mult declinul social, moral şi spiritual al societăţii moldoveneşti.
13 decembrie 2011 | 
Preşedintele PSD, Victor Şelin a declarat într-o conferinţă de presă că pe 10 decembrie curent, la Chişinău a avut loc Adunarea reprezentanţilor satelor şi oraşelor din republică, care au decis de a constitui Grupul de Iniţiativă privind organizarea, în conformitate cu legislaţia în vigoare, a Referendumului Republican “Cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan”. De asemenea, liderul social-democraţilor a menţionat că pînă la 28 ianuarie 2012 va fi finisată procedura de formare a iniţiatorilor privind desfăşurarea referendumului şi va fi determinată adresa juridică a Grupului de Iniţiativă.
30 noiembrie 2011 | 
Social-democraţii au organizat un flashmob numit “Bazar la Guvern” cu participarea mai multor pensionarii şi şomerii în speranţa că aleşii poporului, vor ieşi din clădirea Guvernului şi vor achiziţiona din lucrurile personale ale oamenilor. Protestatarii susţin faptul că guvernarea nu a făcut nimic pentru cetăţenii cu venituri mici pentru a achita facturile pentru servicii comunale, produsele şi medicamentele necesare. PSD va desfăşura în continuare proteste pînă actuala guvernare va satisface revendicările protestatarilor înaintate la Mitingurile de protest, sau va insista pe demisia Guvernului.
17 octombrie 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PSD, Victor Şelin a declarat că în ultimele trei săptămâni, cca 1200 de cetăţeni români de etnie romă au traversat frontiera moldo-română, iar alţii cca 4 mii sunt în aşteptarea paşaportului internaţional pentru a putea veni în Republica Moldova. “Romii care trec frontiera au în buzunare câte 5 mii euro, dar spun că mor de foame şi vin în Moldova să repare acoperişurile moldovenilor. E straniu că ei nu pleacă în UE pentru salarii decente dar vin aici, unde nici moldovenii nu-şi pot găsi loc de muncă”, a menţionat Şelin. Totodată, social-democraţii fac apel către grăniceri şi vameşi să fie mai vigilenţi şi să limiteze accesul cetăţenilor României de etnie romă pe teritoriul Republicii Moldova.
14 septembrie 2011 | 
Sergiu Coropceanu, Secretar General PSD a informat în cadrul unei conferinţe de presă că ordinele Ministerului Educaţiei privind stabilirea taxelor de închiriere a manualelor, pentru toate categoriile de elevi sunt nelegitime şi anticonstituţionale.
PSD se adresează public Guvernului RM ca acesta să anuleze toate actele neconstituţionale care permit colectarea taxelor de închiriere a manualelor şcolare şi să-şi asume obligaţia, conform Constituţiei, de a asigura toţi elevii din învăţămîntul de stat cu manuale şcolare gratis.
26 august 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, Secretarul general al PSD, Sergiu Coropceanu a declarat că “cu ocazia celebrării a 20 de ani de la recăpătarea independenţei Republicii Moldova solicităm autorităţilor centrale ale ţării edificarea unui monument primului domnitor, care a proclamat independenţa Moldovei — Bogdan I sau strămutarea celui existent de pe teritoriul Institutului Naţional de Informaţii şi Securitate într-un loc public”. În acelaşi timp, PSD anunţă că începînd cu data de 27 august lansează platforma www.istoriamoldovei.md, unde fiecare cetăţean al Republicii Moldova are posibilitatea să contribuie la scrierea istoriei ţării sale.
10 august 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, membrul Consiliului Naţional PSD, Tatiana Niţa, a declarat că formaţiunea sa consideră ilegale acţiunile Ministrului Educaţiei, Mihai Şleahtiţchi, care a încălcat grav Constituţia Republicii Moldova, Legea Învăţămîntului şi alte acte normative care reglementează activitatea din domeniul educaţional, în cazul reeditării şi introducerii manualelor de “Istoria Românilor”. “Dat fiind faptul că nici dl Şleahtiţchi si nici Preşedintele Interimar Marian Lupu nu au luat nici o atitudine referitor la problema în cauză, ne angajăm să depunem o cerere de chemare în judecată la Curtea de Apel cu toate anexele la această cerere, care adeveresc acţiunile ilegale ale Ministrului Educaţiei, care crede ca poate trăi pe contul istoriei altora”, a conchis Tatiana Niţa.
27 iulie 2011 | 
Victor Şelin, liderul PSD s-a adresat într-o conferinţă de presă către preşedintele interimar al ţării, Marian Lupu să acţioneze în scopul respectării drepturilor constituţionale ale cetăţenilor RM, “avînd în vedere continuitatea statalităţii poporului moldovenesc în contextul istoric şi etnic al devenirii lui ca naţiune”, şi solicită interzicerea includerii în curricula şcolară a obiectului “Istoria Românilor”. “Tînăra generaţie ar trebui să fie mândră de realizările şi eroismul strămoşilor, adevăr ce poate fi studiat din «Istoria Moldovei»”, au conchis social-democratul.
16 mai 2011
Candidatul PSD la funcţia de primar general, Sergiu Coropceanu a prezentat conceptul general de dezvoltare şi amenajare a parcurilor din mun. Chişinău, precum şi proiectul de reconstrucţie şi amenajare a Parcului “Valea Morilor”, eveniment ce a avut loc chiar în zona parcului. În context, Coropceanu a declarat că nu vor fi irosiţi banii publici, ci vom iniţia o colaborare în bază de parteneriat public privat. Vom constitui administraţia parcului, care după aprobarea planului de dezvoltare şi obţinerea avizelor necesare va iniţia concursuri investiţionale pentru reconstrucţia obiectelor existente şi/sau construcţia celor noi.
12 noiembrie 2010
Membrul Consiliului Naţional al PSD, Iurie Matei, a susţinut o conferinţă de presă, cu genericul “Dreptul la cultură şi artă, drept inalienabil al cetăţenilor Republicii Moldova”, în cadrul căreia a declarat că PSD propune o serie de programe menite să îmbunătăţească calitatea studiilor din domeniul artelor, susţinerea artiştilor şi instituţiilor de cultură şi artă din ţară şi crearea unor centre, care vor avea drept scop modernizarea şi integrarea artei şi culturii din Republica Moldova, în circuitul internaţional. Potrivit lui Matei, PSD susţine includerea “Managementului Cultural”, în cadrul curiculumului universitar, în care tinerii specialişti din domeniu, vor lua cunoştintă cu mai multe materii din domeniul marketingului culturii, cât şi predarea cursurilor de limbi străine, istorie şi psihologie.
2 august 2010
În Republica Moldova reiderismul s-a extins la scară naţională, iar acestui fenomen trebuie să i se pună o barieră, despre aceasta a declarat în cadrul unei conferinţe de presă preşedintele Partidului Social Democrat, Victor Şelin. El a spus că cetăţenii nu au cunoştinţe destule şi o experienţă suficientă pentru a se folosi de proprietatea lor privată. “Reiderii moldoveni au preluat experienţa de la reiderii experimentaţi şi abili din SUA, unde oamenii de afaceri şi juriştii realizează atacuri reider prin metoda absorbţiei companiilor, creării artificiale de datorii creditoare, disputării rezultatelor privatizării şi prin alte scheme legale. O altă sursă de experienţă pentru reiderii moldoveni sunt ţările CSI, unde reiderismul are un caracter criminal, unde se practică cumpărarea judecătorilor, a funcţionarilor de stat, a organelor de drept, la fel, şantajul şi chiar agresiunea fizică”, a spus Şelin. Potrivit lui, în Moldova cea mai largă manifestare a reiderismului se observă în ramura agriculturii.
15 iulie 2010
Partidul Social Democrat din Moldova este dispus să ofere gratis Primariei mun. Chişinău proiectul lor de reconstrucţie şi reamenanajare a parcului “Valea Morilor” în valoare de 2 mil. lei, iar planul de lucru va fi oferit primăriei drept cadou, despre aceasta a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă de la Infotag, secretarul general al PSD, Sergiu Coropceanu. “Primarul Dorin Chirtoaca a semnat contractul cu firma de transport «Autocomtrans», ştiind că această firmă este doar o companie de transport, care nu deţine utilaje necesare pentru a efectua lucrările. Timp de trei ani nu s-a întreprins nimic, iar acum primarul ne promite că va fi apă în lac pînă la sfîrşitul anului, lucru care este imposibil atît din punct de vedere tehnic, cît şi practic”, a spus Coropceanu. El a precizat că proiectul de reconstrucţie a parcului “Valea Morilor” propus de PSD prevede reconstrucţia plajei, a parcului pentru copii, a teatrului de vară, precum şi construcţia unui aquaparc, restaurant, cafenele, a unor havuzuri pe scări şi a unui complex sportiv.
6 iulie 2010
Partidul Social Democrat cere primarului capitalei, Dorin Chirtoacă, să rezilieze contractul cu firma italiana “Engineering Consulting”, care prevede construcţia unei fabrici de ardere a deşeurilor din municipiul Chişinău, despre aceasta a declarat în cadrul unei conferinţe de presă de la Infotag, Eduard Mutruc, membru al Consiliului Naţional PSD. El a spus că potrivit contractului încheiat, “în cazul în care deşeurile produse în Chişinău nu vor fi suficiente pentru capacitatea de lucru zilnică a fabricii, Europa îşi ia angajamentul de a furniza fabricii deşeuri industriale”. “În felul acesta Chişinăul riscă să se transforme în groapa de gunoi a Europei. Mai mult decît atît, catastrofa ecologică este inevitabilă, deoarece în procesul arderii în aer vor fi eliminate substanţe toxice pe care noi, locuitorii Chişinăului, vom fi nevoiţi să le inhalăm zilnic”, susţine Mutruc. El susţine că PSD nu poate trece cu vederea acest fapt şi cere autorităţilor rezilierea contractului.
2 iulie 2010
Partidul Social Democrat a organizat o conferinţă de presă, în cadrul căreia liderul partidului, Victor Şelin, a declarat că PSD poate oferi 3500 locuri de muncă pentru tineri prin intermediul proiectului “Moldova: E-commerce”. Şelin a menţionat că în baza proiectului va fi creat un internet-magazin cu produse variate, precum şi vor fi deschise cîte un magazin obişnuit în fiecare raion pentru livrarea produselor de pe site. Sistemul va permite utilizatorilor să cumpere sau să vîndă orice produs, nou sau la mîna a doua, să achite servicii comunale sau să suplinească contul telefonului mobil. “Proiectul nu este afiliat politic, aşadar, orice tînăr care are 18 ani şi cunoaşte la nivel de utilizator calculatorul poate completa ancheta de angajare pe site-ul www.dostavka.md. Ulterior, noi vom selecta şi instrui tinerii”, a menţionat Şelin. El susţine că site-ul va prezenta interes, deoarece “preţurile propuse de internet-magazin vor fi accesibile”. Totodată, PSD susţine că va mai lansa zece proiecte care vor asigura cu loc de muncă pensionarii, studenţii, invalizii şi mamele singure.
28 iunie 2010
Partidul Social Democrat condamnă decretul Preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, de a declara ziua de 28 iunie Zi a ocupaţiei sovietice, acestea au fost spuse de către liderii PSD în cadrul unei conferinţe de presă la Infotag. Secretarul general al PSD, Sergiu Coropceanu, a menţionat că scopul acestui decret este de a diviza societatea şi de a crea tensiuni în rîndurile cetăţenilor. “Asemenea situaţii s-au creat şi la 9 mai, atunci cînd veteranii Armatei Române au fost plasaţi pe aceeaşi treaptă cu cei ai Armatei Sovietice. Decretul lui Mihai Ghimpu este impresia lui personală cu privire la ceea ce s-a întîmplat pe 28 iunie 1940”, a spus Coropceanu. Totodată, preşedintele Partidului Social Democrat, Victor Şelin, a declarat că prin acţiunile sale fiecare componentă a Alianţei de guvernare se luptă pentru electoratul său iar semnarea decretului “este o încercare de a demonstra că strămoşii noştri au fost cetăţeni români”. De asemenea, presedintele PSD s-a adresat partidelor parlamentare cu propunerea ca acestea să anuleze decretul lui Mihai Ghimpu în cazul în care acest lucru nu se va întîmpla, există riscul ca oamenii să iasă în stradă, fapt care ar putea duce la evenimente similare celor din 7 aprilie 2009, consideră Şelin.
23 iunie 2010
Partidul Social Democrat din Moldova a organizat o conferinţă de presă, în incinta Agenţiei Infotag, în cadrul căreia liderul partidului, Victor Şelin, a declarat că PSD a lansat Proiectele naţionale pentru crearea a noi locuri de muncă, plan care la etapa iniţială conţine 10 proiecte, a căror lansare va asigura cu locuri de muncă mii de şomeri. Potrivit lui, proiectele sînt susţinute de calcule financiar-economice concrete, de perspective investiţionale şi de posibilităţi reale de livrare a producţiei autohtone pe pieţele de desfacere internaţionale. “Graţie acestor proiecte vom reuşi să creăm în Moldova circa 600 mii de locuri de muncă, inclusiv să restabilim 300 mii de locuri de muncă în agricultură”, a mai spus Şelin.
25 mai 2010
Partidul Social Democrat a organizat o conferinţă de presă la Agenţia Infotag, în cadrul căreia au prezentat un proiect de lege privind stabilirea minimului de existenţă şi asigurarea protecţiei sociale, pe care intenţionează să-l propună Parlamentului spre aprobare pînă la data de 16 iunie 2010, în care se propune ca pensia minimă garantată de stat să fie majorată pînă la 1137 lei începînd cu 1 iulie 2010. “Totodată, propunem ca pentru persoanele apte de muncă să fie stabilit un salariu minim de 1410 lei, pentru copiii în vîrsta de pînă la 6 ani — de 1205, iar pentru copiii în vîrstă de la 6 la 18 ani — 1471 lei. Nu este vorba de pensii de 300 euro sau de salarii de 500 euro, ci de asigurarea unui minim de existenţă, care să permită cetăţenilor să ducă un trai decent”, a spus Ruslan Bîrlădeanu, membru al Consiliului Naţional al PSD, care consideră că mai întîi de toate statul trebuie să investească în faptul ca cetăţenii să nu moară de foame şi abia după aceea în proiecte investiţionale.
6 iulie 2009
Partidul Social Democrat şi Uniunea Centristă din Moldova au organizat o conferinţă de presă, în sala de conferinţe a agenţiei Infotag, pe tema: “Un grup de membri ai conducerii PSD şi UCM vor face declaraţii de presă”.

Arhiva

2014 [1]
2013 [2]
2012 [10]
2011 [33]
2010 [32]
2009 [32]
2008 [6]
2004 [1]
2003 [2]
2002 [1]
Alegeri [29]
Domeniul socio-cultural