Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimentePSD

Evenimente ale PSD la tema “Colaborarea internaţională”

29 februarie 2012 | 
Liderul social-democraţilor Victor Şelin a declarat într-o conferinţă de presă că în cadrul vizitei oficiale a delegaţiei PSD în Republica Populară Chineză s-a reuşit să fie stabilite nu doar relaţii de colaborare cu Partidul Comunist Chinez, dar şi cu cele mai importante companii din China. PSD au stabilit că vor oferi peste 1500 m.p. de spaţii pentru oficii şi reprezentanţe oficiale ale investitorilor din China, cu drept de folosinţă gratuită pe termen de un an de zile, în vederea iniţierii unui proces întreg de demarare a constituirii întreprinderilor tehnice, enercetice şi agricole.
20 februarie 2012 | 
PSD consideră inacceptabilă ideea de organizare a unei şedinţe comune a Cabinetului de Miniştri din Moldova şi România, planificată pentru începutul lunii martie în România, despre aceasta a declarat într-o conferinţă de presă, secretarul general al partidului, Sergiu Coropceanu. Social-democraţii declară că, în cazul desfăşurării şedinţei comune a Guvernului Republicii Moldova şi Guvernul din România, la Iaşi, vom lua măsuri pentru a interzice intrarea în Republica Moldova a cetăţenilor români care au participat la această şedinţă, precum şi anularea tuturor deciziilor aprobate, incompatibile cu prevederile Constituţiei Republicii Moldova.
23 septembrie 2011 | 
Preşedintele PSD, Victor Şelin a declarat în cadrul unui briefing de presă, că doar o discuţie pozitivă cu Rusia va duce la revizuirea tarifului la gazele naturale. Şelin a menţionat că în vizita planificată a Premierului Vlad Filat cu omologul rus, Vladimir Putin trebuie să includă atît aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, cît şi aspecte ce ţin de stabilirea unui tarif al gazelor naturale.
1 februarie 2011
Preşedintele Partidului Social Democrat, Victor Şelin şi Ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Valeri Kuzmin, au ţinut un briefing de presă la sediul PSD în cadrul căruia s-a discutat situaţia postelectorală şi dezvoltarea relaţiilor bilaterale între Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Victor Şelin a declarat că doar aderarea Republicii Moldova la Spaţiul Economic Unic şi Uniunea Vamală Unică oferă o piaţă de desfacere garantată şi poate contribui la creşterea economică a ţării, care va duce şi la creşterea nivelului de trai a cetăţenilor. La rîndul său, ambasadorul rus a salutat consecutivitatea în activităţile Partidului Social Demmocrat, precum şi a confirmat intenţia Federaţiei Ruse de a dezvolta relaţii de colaborare.
11 noiembrie 2010 | 
Preşedintele Partidului Social Democrat, Victor Şelin, în cadrul unei conferinţe de presă de la Infotag, a declarat că politica AIE de a vinde terenurile nerezidenţilor de fapt nu este o soluţie a problemei sectorului agrar: “Aceştia cumpără terenurile cu scopul reveinderii acestora mai tîrziu cu un preţ mai mare decît iniţial au fost procurate. De aceea şi multe terenuri stau neprelucrate”. Potrivit lui “singura cale de relansare a ramurii este atragerea investiţiilor străine şi crearea gospodăriilor publico-private”, în acest sens, PSD a semnat un acord cu Asociaţia întreprinderilor italiene “Apiexport”, care este dispusă să contribuie la reorganizarea şi modernizarea ramurii prin atragerea în republică a producătorilor agricoli italieni, prin implementarea celor mai noi tehnologii şi promovarea producţiei obţinute în UE. De asemenea, Victor Şelin a menţionat că PSD pledează pentru aderarea la Uniunea Vamală Belarus-Rusia-Kazahstan, în vederea asigurării garantării pieţei de desfacere a produselor moldoveneşti. Liderul PSD crede că Moldova ar putea deveni un fel de centru de tranzit pentru expedierea mărfurilor din UE în Rusia şi CSI, precum şi invers.
4 noiembrie 2010
Preşedintele Partidului Social Democrat, Victor Şelin, în cadrul unei conferinţe de presă s-a arătat convins că singura posibilitate pentru redresarea sectorului agrar în Republica Moldova este “crearea întreprinderilor mixte de timp italian”. În acest scop, Şelin a prezentat acordul semnat între PSD şi Asociaţia întreprinderilor italiene “Apiexport”, la 9 septembrie 2010 în Italia, care presupune implicarea italienilor în reorganizarea şi modernizarea sectorului agrar al RM. În opinia social-democraţilor, “redresarea sectorului agrar datorită investiţiilor statului şi constituirii unui nou tip de întreprinderi agricole «ProdCoop» trebuie să mobilizeze societatea moldovenească şi să încurajeze poporul Moldovei şi reprezentanţii instituţiilor de stat, astfel încît viaţa la sat să devină m ai atractivă pentru cetăţenii ţării”.
23 septembrie 2010
Liderul Partidului Social Democrat, Victor Şelin şi Ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Valeri Kuzmin, au avut o întrevedere la sediul PSD, în cadrul căreia s-a discutat despre situaţia preelectorală din ţară şi strategiile postelectorale ale partidului. Potrivit unui Comunicat de presă al PSD, Victor Şelin a informat diplomatul rus despre faptul, că în perioada 11–14 septembrie a prezentat oficialilor europeni noul model de dezvoltare economică a Republicii Moldova, care trebuie să devină o punte de integrare a economiilor europene cu cele ale ţărilor membre CSI; model, care urmează să fie prezentat şi ţărilor membre CSI. De asemenea, Şelin a informat despre faptul, că Partidul Social Democrat va merge de unul singur în campania electorală iar în viitorul Parlament, PSD va opta pentru constituirea unei coaliţii de centru stânga pe baza unor principii transparente şi discuţii publice.
15 septembrie 2010
Partidul Social Democrat cere celor patru partide din AIE să nu dezinformeze cetăţenii privind integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană şi obţinerea regimului liberalizat de vize cu UE, despre aceasta a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Secretarul general al PSD, Sergiu Coropceanu. “Aflat într-o vizită de lucru la Bruxelles, preşedintele PSD, Victor Şelin, a avut întîlniri cu mai mulţi oficiali europeni, inclusiv cu preşedintele Consiliului Uniunii Europene, Yves Leterme. În urma discuţiilor, oficialii europeni au rămas nedumeriţi de faptul că AIE dezinformează cetăţenii ţării şi spune că Moldova a semnat un Acord de asociere cu UE, care, chipurile, ar permite obţinerea în cel mult 1,5 ani a unui regim liberalizat de vize cu UE”, a spus Coropceanu. Potrivit lui, oficialii europeni au reiterat că Moldova nu a semnat un Acord de asociere cu UE, dar un Acord în cadrul parteneriatului estic valabil pînă în 2013, semnarea unui Acord de asociere cu UE ar putea începe abia peste trei ani, iar Moldova ar putea să se integreze în UE nu mai devreme de 10–15 ani şi asta dacă va racorda legislaţia la standardele europene.
4 august 2010
Partidul Social Democrat a organizat o conferinţă de presă, cu genericul “Despre responsabilitatea politică a statului în faţa vinificatorilor Moldovei şi despre căile de ieşire din actuala criză”, în cadrul căreia au venit cu propunerea de a fi introduse mecanismele de reglementare ale statului în ramura vinicolă, în acest sens, propunerea cuprinde cîteva etape: cu acordul proprietarilor întreprinderilor vinicole de a cumpăra activele lor la preţ negociabil cu scopul de a participa la efectuarea achitărilor reciproce ale întreprinderilor privind obligaţiunile lor şi în scopul compensării profitului pierdut. Printre măsurile propuse de partid se numără şi constituirea unei Corporaţii de stat pentru producerea şi desfacerea producţiei vinicole cu atragerea unor manageri experimentaţi, creînd şi condiţii de cointeresare materială pentru ei, totodată se menţionează şi promovarea producţiei vinicole moldoveneşti pe piaţa din China. De asemenea, PSD pledează pentru constituirea unei comisii parlamentare privind investigarea urmărilor survenite în urma interzicerii importului producţiei vinicole moldoveneşti pe piaţa Federaţiei Ruse.
3 august 2010
Planul de acţiuni semnat de Comandantul trupelor de carabinieri din Republica Moldova şi Jandarmeria României are drept scop apropierea şi apoi o integrare a structurilor Moldovei în cele ale României, că însuşi Planul de acţiuni, esenţa şi implementarea acestuia a rămas secretizat, despre aceasta a declarat într-o conferinţă de presă secretarul general al PSD, Sergiu Coropceanu. Potrivit lui, Planul de acţiuni, semnat la 27 iulie 2010, pune în pericol neutralitatea Republicii Moldova, în acest sens PSD solicită Guvernului să facă public conţinutul Planului de acţiuni semnat între Comandantul trupelor de carabinieri din Republica Moldova şi Inspectorul General al Jandarmeriei Române şi să explice cetăţenilor prevederile acestuia.
24 mai 2010
Posibilitatea de a elimina barierele vamale dintre Republica Moldova şi Ucraina a fost subiectul principal al discuţiilor de săptămîna trecută la Kiev dintre conducerea Partidului Social Democrat din Moldova şi Partidul Regiunilor din Ucraina, despre aceasta a anunţat preşedintele PSD, Victor Şelin, într-o conferinţă de presă la Agenţia Infotag. El a declarat că partidul pe care îl conduce va face tot posibilul pentru ca produsele moldoveneşti să poată circula liber pe piaţa de consum a celor 250 mil. de cetăţeni ai CSI. “Acest lucru însă nu-l vom putea realiza fără permisiunea Ucrainei. La Kiev am purtat negocieri referitor la posibilităţile şi termenele în care Ucraina poate face acest pas. Ucraina a declarat că rămîne un adept al integrării europene, la fel ca şi Moldova, însă pînă ce Chişinăul şi Kievul vor semna acordul de aderare la UE, atît Partidul Regiunilor, cît şi PSD consideră că interesele economice trebuie realizate din contul spaţiului CSI, prin aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan”, a spus Şelin. El a menţionat că odată cu venirea Alianţei pentru Integrare Europeană la guvernare, relaţiile moldo-ucrainene practic “au îngheţat”, iar “Partidul Regiunilor speră că, odată ce PSD va veni la conducere, vom lucra constructiv în vederea restabilirii relaţiilor strategice ale Moldovei cu Ucraina” a mai spus Victor Şelin.
13 aprilie 2009
Partidul Social-Democrat a convocat o conferinţă de presă, în sala de conferinţe a agenţiei Infotag, pe tema: “Adresarea Partidului Social-Democrat către Preşedinţii Federaţiei Ruse, României şi UE privind crearea unei comisiei pentru identificarea soluţiilor de depăşire a crizei politice din Republica Moldova”.

Arhiva

2014 [1]
2013 [2]
2012 [10]
2011 [33]
2010 [32]
2009 [32]
2008 [6]
2004 [1]
2003 [2]
2002 [1]
Alegeri [29]
Colaborarea internaţională