Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimentePSD

Evenimente ale PSD la tema “Atitudinea faţă de guvernare”

30 octombrie 2013
Mai mulţi membri şi simpatizanţi ai PSD au organizat o acţiune de protest în faţa Ministerului Apărării, în cadrul căreia au solicitat demisia ministrului Vitalie Marinuţă. “Marinuţă este un ministru incompetent, care nu poate asigura siguranţa soldaţilor atît timp cît aceştia îndeplinesc serviciul militar”, a declarat liderul social democrat, Victor Şelin. Manifestanţii au scandat “Ministrul Apărării — demisionat!”, “Marinuţă — moartea feciorilor noştri!”.
2 aprilie 2013
Mai mulţi membrii ai Partidului Social Democrat au organizat o acţiune de protest în faţa Agenţiei pentru Reglementare în Energetică, în cadrul căreia au cerut să nu majoreze tarifele la energia electrică şi alte servicii pentru populaţie. Liderul formaţiunii, Victor Şelin a spus în faţa manifestanţilor că “în cazul în care ANRE va aproba majorarea tarifelor pentru energia electrică, la sigur se va scumpi apa, gazul, benzina. Acest lucru va genera proteste în masă iar demisiile sunt inevitabile”.
5 august 2012
Uniunea Forţelor de Stînga a organizat un miting de protest în mun. Bălţi. Liderul social democraţilor, Victor Şelin, a informat participanţii despre acţiunile şi decizia CEC de a interzice iniţierea Referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan şi a criticat poziţia Alianţei de guvernămînd privind desfăşurerarea referendumului PSD. De asemenea, Victor Şelin a criticat politicile unioniste ale AIE şi protestele pe care cîteva organizaţii unioniste din ţară le organizează în diferite regiuni ale ţării.
19 aprilie 2012 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul PSD, Victor Şelin a declarat că la începutul lunii aprilie, Secretarul general al PSD, Sergiu Coropceanu a fost reţinut de către organele de poliţie şi interogat privitor la deţinerea în portbagajul automobilului a peste 1000 de broşuri “Manifestul Homosexualilor: Acum şi în Moldova”. “Cauza penală, iniţiată de către organele de urmărire penală, nu are nici o atribuţie cu conţinutul broşurilor, şi constituie o încălcare flagrantă a drepturilor omului la libera exprimare”, a spus Şelin. “PSD se va pronunţa şi în continuare împotriva aprobării acestei legi”, a subliniat liderul PSD.
24 februarie 2012
Un grup de tineri din aripa tînără a PSD din Moldova, au organizat un flash-mob împotriva adoptării de către Parlament a “Legii pentru Combaterea şi Prevenirea Discriminării în Republica Moldova”. Tinerii social-democraţi au distribuit trecătorilor broşuri cu material informativ despre pericolul adoptării “Legii nediscriminării” în baza criteriului “orientării sexuale”. Participanţii la acţiune consideră, că adoptarea acestei legi, va contribui la distrugerea instituţiei familiei şi la sfidarea moralităţii publice, va spori şi mai mult declinul social, moral şi spiritual al societăţii moldoveneşti.
20 februarie 2012 | 
PSD consideră inacceptabilă ideea de organizare a unei şedinţe comune a Cabinetului de Miniştri din Moldova şi România, planificată pentru începutul lunii martie în România, despre aceasta a declarat într-o conferinţă de presă, secretarul general al partidului, Sergiu Coropceanu. Social-democraţii declară că, în cazul desfăşurării şedinţei comune a Guvernului Republicii Moldova şi Guvernul din România, la Iaşi, vom lua măsuri pentru a interzice intrarea în Republica Moldova a cetăţenilor români care au participat la această şedinţă, precum şi anularea tuturor deciziilor aprobate, incompatibile cu prevederile Constituţiei Republicii Moldova.
14 februarie 2012 | 
Preşedintele PSD, Victor Şelin a declarat într-o conferinţă de presă că “Guvernul şi Parlamentul, fără a avea o strategie proprie de dezvoltare economică, în mod conştient au promovat pentru anul 2012, un buget de stat antipopular şi antisocial”. Potrivit lui, deciziile adoptate de AIE provoacă daune ireparabile şi o lovitură business-ului naţional, şi creează condiţii insuportabile pentru realizarea iniţiativelor antreprenoriale. Totodată, Şelin s-a adresat reprezentanţilor sectorului real al economiei, membrilor colectivelor de muncă să se consolideze pentru a schimba vectorul politicii externe şi de modernizare a economiei naţionale, care trebuie să devină parte a repartizării forţei de muncă pe piaţa Comunităţii Eurasiatice.
1 februarie 2012 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul PSD Victor Şelin a declarat că nici AIE şi nici PCRM n-au manifestat o atitudine îngrijorătoare faţă de populaţia Republicii Moldova, fiind efectuat un raid politic al puterii de stat de către AIE şi susţinut de PCRM. În acest context, PSD propune să fie creată o nouă structură publică “Camera Obştească a RM” care va activa în conformitate cu un act legislativ care va asigura o formă de control asupra puterii de stat şi drept un sprijin pentru cetăţenii statului. Victor Şelin a reiterat necesitatea dizolvării Parlamentul şi anunţarea alegerile parlamentare anticipate.
13 decembrie 2011 | 
Preşedintele PSD, Victor Şelin a declarat într-o conferinţă de presă că pe 10 decembrie curent, la Chişinău a avut loc Adunarea reprezentanţilor satelor şi oraşelor din republică, care au decis de a constitui Grupul de Iniţiativă privind organizarea, în conformitate cu legislaţia în vigoare, a Referendumului Republican “Cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan”. De asemenea, liderul social-democraţilor a menţionat că pînă la 28 ianuarie 2012 va fi finisată procedura de formare a iniţiatorilor privind desfăşurarea referendumului şi va fi determinată adresa juridică a Grupului de Iniţiativă.
6 decembrie 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul PSD Victor Şelin a declarat că formaţiunea sa va iniţia demararea unui referendum republican privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. “Uniunea Vamală din estul continentului nostru a fost întotdeauna pentru Republica Moldova, un teritoriu unde se putea cumpăra mai ieftin şi să vândă mai scump”, a spus Şelin. El a anunţat că PSD a planificat pentru 10 decembrie curent la Chişinău, desfăşurarea Adunării Grupului de Iniţiativă pentru colectarea semnăturilor privind desfăşurarea Referendumului Republican în 2012.
1 decembrie 2011 | 
Partidul Social Democrat a organizat la Chişinău o acţiune de protest în faţa Parlamentului RM, unde protestatarii au adus capacul unui sicriu drept mesaj actualei Guvernări că a venit timpul să îşi dea demisia. Protestatarii au invitat deputaţii Parlamentului să bată cîte un cui în capacul sicriului drept confirmare că actuala Guvernare nu şi-a îndeplinit misiunea.
30 noiembrie 2011 | 
Social-democraţii au organizat un flashmob numit “Bazar la Guvern” cu participarea mai multor pensionarii şi şomerii în speranţa că aleşii poporului, vor ieşi din clădirea Guvernului şi vor achiziţiona din lucrurile personale ale oamenilor. Protestatarii susţin faptul că guvernarea nu a făcut nimic pentru cetăţenii cu venituri mici pentru a achita facturile pentru servicii comunale, produsele şi medicamentele necesare. PSD va desfăşura în continuare proteste pînă actuala guvernare va satisface revendicările protestatarilor înaintate la Mitingurile de protest, sau va insista pe demisia Guvernului.
29 noiembrie 2011 | 
Preşedintele PSD, Victor Şelin a declarat într-o conferinţă de presă că ultimele decizii incluse în proiectul bugetului pentru anul 2012, vin drept o politică antisocială a actualului Guvern, care continuă să acţioneze la ordinele impuse de Fondul Monetar Internaţional. Mai mult, liderul PSD, vine cu mesajul de a demite actuala componenţă a Guvernului şi de a desemna noi guvernanţi şi noi miniştri.
25 noiembrie 2011 | 
Liderul PSD, Victor Şelin a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că pe data de 12 şi 19 noiembrie curent, la Chişinău au fost desfăşurate proteste prin care s-a revendicat renunţarea la proiectul de buget şi de politicile fiscale pentru anul 2012, care prevăd majorarea impozitelor, scumpiri de preţuri şi lipsa investiţiilor în crearea a noi locuri de muncă. Social-democraţii cheamă cetăţenii la un nou miting care va avea loc la 26 noiembrie 2011 iar la revendicările protestatarilor care au fost înaintate la 12 şi 19 noiembrie, de această dată invoca şi revendicări politice “Demisia Guvernului”.
18 noiembrie 2011 | 
Preşedintele PSD, Victor Şelin a făcut o declaraţie de presă în care anunţă desfăşurarea unui protest pe 19 noiembrie împotriva inacţiunii autorităţilor de a revizui tarifele pentru apă, agent termic, gaze naturale, energie electrică şi refuzul actualei guvernări de a stopa negocierile monopoliste cu privire la formarea preţurilor pentru produse alimentare, medicamente şi combustibil. De asemenea, social-democraţii au solicitat Procuraturii Generale de a iniţia cauze penale împotriva funcţionarilor care au refuzat să îndeplinească cerinţele legitime înaintate în cadrul acţiunii de protest din 12 noiembrie 2011.
16 noiembrie 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă liderul PSD, Victor Şelin a anunţat că va continua protestele în Piaţa Marii Adunări Naţionale împotriva politicii anti-sociale a Guvernului. Liderul social-democrat l-a invitat pe prim-ministrul Vlad Filat pentru a participa la dezbatere publică cu privire la măsurile de reducere a costurilor tarifelor şi a preţurilor la mărfurile social importante.
12 noiembrie 2011
Partidul Social Democrat, Sindicatul Independent “Protecţia Socială”, Asociaţia Obştească “Protecţia Consumatorului” au organizat un miting de protest împotriva autorităţilor guvernamentale şi deciziilor acestora privind majorările tarifelor la serviciile comunale şi a preţurilor pentru produse alimentare şi medicamente. Liderul PSD, Victor Şelin a venit cu ideea de a continua protestul prin amînarea achitării facturilor pentru o lună, timp în care Guvernul va trebui să îşi asume responsabilitatea de a satisface solicitările participanţilor la miting. Participanţii la protest au aprobat o rezoluţie şi au delegat organizatorii mitingului să informeze Guvernul şi Parlamentul despre revendicările înaintate.
8 noiembrie 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul PSD Victor Şelin a făcut o adresare prin care a abordat situaţia Partidului Comuniştilor din Republica Moldova prin prisma recentelor emigrări din această formaţiune. În acest context Şelin a declarat că încă două doamne ar putea părăsi în curând PCRM deoarece femeile sunt mai sensibile şi pot fi uşor manipulate. Totodată, Victor Şelin i-a invitat pentru ziua de 12 noiembrie la un miting comun pe toţi care nu sînt de acord cu politica anti-populară a Alianţei de guvernământ cu privire la tarifele pentru energie. “12 noiembrie este Ziua adevărului — este capabilă PCRM să înceapă modernizarea şi ar fi gata să creeze o alianţă a forţelor centru-stânga din Moldova?”, a conchis liderul social-democrat.
26 octombrie 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, Secretarul general al PSD, Sergiu Coropceanu a declarat că în Republica Moldova avem peste 200 mii invalizi, 600 mii pensionari şi sute de mii de bugetari care primesc salarii între 1500–2500 lei, însă actuala guvernare este preocupată de problema alegerii şefului statului şi ignoră intenţionat majorările la tariful pentru agentul termic şi electricitate. În acest context, PSD consideră că în RM trebuie să fie declarată stare de urgenţă în domeniul termoenergetic, să fie stopată activitatea ANRE şi să fie preluate funcţiile ANRE de aprobare a tarifelor, şi să fie transmise Guvernului RM, ca acesta să aprobe tarifele pentru energie electrică, gaz natural, agent termic în dependenţă de capacitatea de plată a populaţiei.
12 octombrie 2011 | 
Secretarul General al PSD, Sergiu Coropceanu a ţinut un briefing de presă privind tariful la agentul termic, în care a cerut Agenţiei Naţionale de Reglementări în Energetică (ANRE) să stopeze examinarea solicitării S.A. “Termocom” privind majorarea tarifului la agentul termic, pînă cînd această întreprindere va înlătura toate încălcările depistate de Curtea de Conturi cu tragerea la răspundere a persoanelor vinovate şi petrecerea unui control complex al activităţii economice-financiare. Coropceanu a ţinut să precizeze că în cazul în care ANRE va începe procedura de analiză a solicitării de majorare a tarifului la agentul termic, PSD va bloca şedinţele acesteia.
7 octombrie 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul PSD Victor Şelin a declarat că formaţiunea sa este gata să organizeze acţiuni de protest împotriva politicii antipopulare şi antisociale a actualei guvernări. “Pînă pe 20 octombrie curent, în regim de urgenţă, Guvernul trebuie să adopte o Hotărîre despre alocarea compensaţiilor speciale pentru gazul consumat, în mărime de 23% de la tariful stabilit pentru toate categoriile de cetăţeni”, a spus Şelin. Potrivit lui, dacă pînă la 10 noiembrie 2011 cetăţenii vor primi facturile pentru gaz, fără includerea compensaţiilor respective, atunci la 12 noiembrie 2011 PSD va convoca cetăţenii la un miting de protest în împotriva majorărilor de preţuri.
23 septembrie 2011 | 
Preşedintele PSD, Victor Şelin a declarat în cadrul unui briefing de presă, că doar o discuţie pozitivă cu Rusia va duce la revizuirea tarifului la gazele naturale. Şelin a menţionat că în vizita planificată a Premierului Vlad Filat cu omologul rus, Vladimir Putin trebuie să includă atît aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, cît şi aspecte ce ţin de stabilirea unui tarif al gazelor naturale.
14 septembrie 2011 | 
Sergiu Coropceanu, Secretar General PSD a informat în cadrul unei conferinţe de presă că ordinele Ministerului Educaţiei privind stabilirea taxelor de închiriere a manualelor, pentru toate categoriile de elevi sunt nelegitime şi anticonstituţionale.
PSD se adresează public Guvernului RM ca acesta să anuleze toate actele neconstituţionale care permit colectarea taxelor de închiriere a manualelor şcolare şi să-şi asume obligaţia, conform Constituţiei, de a asigura toţi elevii din învăţămîntul de stat cu manuale şcolare gratis.
10 septembrie 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, Partidul Social Democrat a prezentat un demers către instituţiile abilitate în asigurarea ordinei publice şi securităţii naţionale SIS, MAI, MJ şi Procuraturii Generale. Sergiu Coropceanu, Secretar General al PSD a declarat, că acest demers este cauzat de faptul, că astăzi pe teritoriul Republicii Moldova activează voluntarii şi membrii aşa numitei “Platforme civice — Acţiunea 2012”, care promovează unirea cu România, iar prin aceasta şi lichidarea statalităţii Republicii Moldova. PSD atrage atenţia tuturor demnitarilor, să întreprindă măsurile necesare de stopare a acestor acţiuni, identificarea persoanelor implicate şi tragerea la răspundere a acestora.
26 august 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, Secretarul general al PSD, Sergiu Coropceanu a declarat că “cu ocazia celebrării a 20 de ani de la recăpătarea independenţei Republicii Moldova solicităm autorităţilor centrale ale ţării edificarea unui monument primului domnitor, care a proclamat independenţa Moldovei — Bogdan I sau strămutarea celui existent de pe teritoriul Institutului Naţional de Informaţii şi Securitate într-un loc public”. În acelaşi timp, PSD anunţă că începînd cu data de 27 august lansează platforma www.istoriamoldovei.md, unde fiecare cetăţean al Republicii Moldova are posibilitatea să contribuie la scrierea istoriei ţării sale.
10 august 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, membrul Consiliului Naţional PSD, Tatiana Niţa, a declarat că formaţiunea sa consideră ilegale acţiunile Ministrului Educaţiei, Mihai Şleahtiţchi, care a încălcat grav Constituţia Republicii Moldova, Legea Învăţămîntului şi alte acte normative care reglementează activitatea din domeniul educaţional, în cazul reeditării şi introducerii manualelor de “Istoria Românilor”. “Dat fiind faptul că nici dl Şleahtiţchi si nici Preşedintele Interimar Marian Lupu nu au luat nici o atitudine referitor la problema în cauză, ne angajăm să depunem o cerere de chemare în judecată la Curtea de Apel cu toate anexele la această cerere, care adeveresc acţiunile ilegale ale Ministrului Educaţiei, care crede ca poate trăi pe contul istoriei altora”, a conchis Tatiana Niţa.
22 iulie 2011 | 
“Trimiterea contingentului militar moldovenesc în Afganistan, implicarea acestora în operaţiuni militare din Irak, propagarea ideii intrării în NATO, expun poporul moldovenesc unui pericol din partea teroriştilor, care prin acţiunile sale criminale îşi manifestă dezacordul cu politica blocului militar NATO”, astfel a comentat Sergiu Coropceanu, secretarul general al PSD, declaraţiile publice ale Ministrului Apărării Vitalie Marinuţă. În cadrul unei conferinţe de presă, Coropceanu s-a adresat prim-ministrului Vlad Filat cu solicitarea de a lua măsuri faţă de Ministrul Apărării şi de a interzice propaganda în societate privind necesitatea intrării Moldovei în NATO.
20 iulie 2011
Partidul Social Democrat a lansat ideea naţională de renaştere a ţării — “Moldova ţara intereselor economice comune ale CSI şi UE”, despre aceasta a anunţat în “adresarea către Naţiunea Moldovenească”, preşedintele PSD, Victor Şelin în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit declaraţiei “Moldova trebuie să-şi păstreze neutralitatea, suveranitatea şi integritatea teritorială, prin declararea Moldovei — stat al Zonei economice libere dintre CSI şi UE”. De asemenea, Moldova, împreună cu Ucraina, să adere la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, cu statut de teritoriu a Zonei Economice Libere, fapt ce va asigura Moldovei păstrarea frontierei de stat cu România şi Ucraina. Totodată, PSD consideră necesar să fie acordat de către stat a unui statut pentru 5 limbi: Limbilor moldovenească, ucraineană, rusă, găgăuză şi bulgară.
6 iulie 2011 | 
Vicepreşedintele Partidului Social Democrat, Sergiu Coropceanu a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că formaţiunea sa nu admite să fie atrasă în conflictul de interese dintre partidele Alianţei pentru Integrare Europeană şi nu va participa la tratativele şi consultările cu componentele separate ale AIE. Totodată, Coropceanu a menţionat că PSD a elaborat lista cu propuneri pentru Alianţa de guvernare, referitor la stabilizarea situaţiei social-politice din ţară şi ieşirea din criza politică. În vederea consolidării opiniilor, vicepreşedintele PSD a invitat partidele extraparlamentare şi societatea civilă să participe la Masa rotundă cu tema “Măsurile de stabilizare a situaţiei social-politice din Republica Moldova”.
25 mai 2011 | 
Candidatul PSD la funcţia de primar general, Sergiu Coropceanu, a ţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a declarat că “pe parcursul a celor opt ani de aflare a comuniştilor la conducerea Republicii Moldova, oraşului Chişinău i-au fost aduse mai multe prejudicii materiale, care au influenţat, de asemenea, organizarea vieţii sociale a locuitorilor capitalei. Candidatul Partidului Comunist, Igor Dodon, fiind în funcţia de Ministru al Economiei, aproba decizii care erau în interesul anumitor persoane, fără a tine cont de prejudiciile aduse locuitorilor municipiului Chişinău”. Potrivit lui Coropceanu, “şansele lui Igor Dodon de a câştiga alegerile locale nu sînt reale. Orăşenii nu sunt de acord că funcţia primarului să fie preluată de o persoană, care a fost implicată personal în eliminarea proprietăţii de stat, distrugerea vieţii sociale a oraşului”.
23 mai 2011 | 
Candidatul PSD la funcţia de primar general, Sergiu Coropceanu a ţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a declarat că “astăzi a ieşit la suprafaţă o nouă schema coruptibilă, care a început, încă din 2004 şi care nu a fost eliminată de către Dorin Chirtoacă. Mă refer la faptul, că au fost falsificate, în mod intenţionat documente ce atestă pierderi de gaz, ulterior, acestea fiind incluse in facturi şi vândute locuitorilor mun. Chişinău”. Potrivit acestuia, Igor Dodon conştientizează toate cele sus-menţionate deoarece acestea au fost iniţiate în perioada conducerii comuniştilor. Despre aceasta cunoaşte şi Dorin Chirtoacă, care a promis să elimine din Primărie protejaţii comuniştilor şi să lupte cu corupţia înrădăcinată în administraţia centrală.
21 noiembrie 2010 | 
Secretarul general al Partidului Social Democrat, Sergiu Coropceanu, a ţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a prezentat rezultatele Forului Naţional al Agricultorilor desfăşurat pe 21 noiembrie în incinta Moldexpo, la care au participat peste 350 de conducători ai întreprinderilor agricole şi deţinători de terenuri. Coropceanu a declarat că relansarea agriculturii în Moldova va fi posibilă doar prin restabilirea întreprinderilor din localităţile rurale şi atragerea investiţiilor străine în sectorul agroalimentar. “Pentru a revitaliza sectorul agroalimentar, statul nu trebuie să se ocupe doar de acordarea subvenţiilor, ci să se implice şi să procure de la săteni întreprinderile din localităţile rurale, să le reconstruiască şi reutileze, astfel încît în fiecare localitate să existe ferme de animale şi puncte de prelucrare şi ambalare a fructelor şi legumelor”, a specificat Coropceanu. El a menţionat că investitori din China, Italia, Ucraina şi ţări sînt dispuşi să acorde ajutor financiar pentru relansarea sectorului agricol din Moldova.
11 noiembrie 2010 | 
Preşedintele Partidului Social Democrat, Victor Şelin, în cadrul unei conferinţe de presă de la Infotag, a declarat că politica AIE de a vinde terenurile nerezidenţilor de fapt nu este o soluţie a problemei sectorului agrar: “Aceştia cumpără terenurile cu scopul reveinderii acestora mai tîrziu cu un preţ mai mare decît iniţial au fost procurate. De aceea şi multe terenuri stau neprelucrate”. Potrivit lui “singura cale de relansare a ramurii este atragerea investiţiilor străine şi crearea gospodăriilor publico-private”, în acest sens, PSD a semnat un acord cu Asociaţia întreprinderilor italiene “Apiexport”, care este dispusă să contribuie la reorganizarea şi modernizarea ramurii prin atragerea în republică a producătorilor agricoli italieni, prin implementarea celor mai noi tehnologii şi promovarea producţiei obţinute în UE. De asemenea, Victor Şelin a menţionat că PSD pledează pentru aderarea la Uniunea Vamală Belarus-Rusia-Kazahstan, în vederea asigurării garantării pieţei de desfacere a produselor moldoveneşti. Liderul PSD crede că Moldova ar putea deveni un fel de centru de tranzit pentru expedierea mărfurilor din UE în Rusia şi CSI, precum şi invers.
24 septembrie 2010
Trucul Partidului Democrat în Parlament în legătură cu proiectul de lege privind majorarea pensiilor şi promisiunea ulterioară a premierului Vladimir Filat de a prezenta legea privind susţinerea populaţiei social-vulnerabile fac parte din scenariul comun al partidelor din Alianţa pentru Integrare Europeană, care încearcă să ascundă proiectul de lege a bugetului pentru anul 2011, de această părere este secretarul general al Partidului Social Democrat, Sergiu Coropceanu, expusă în cadrul unei conferinţe de presă. El a spus că guvernarea nu poate prezenta cetăţenilor care sunt sursele de formare a bugetului de stat pentru anul viitor, deoarece “pe parcursul întregului an 2010 economia nu a lucrat şi nici nu a generat aceste surse”. Totodată, Coropceanu consideră că prezentarea bugetului în condiţii preelectorale la fel poate avea o tentă electorală, dar a spus că AIE a avut la dispoziţie suficient timp pentru a elabora şi legea privind susţinerea populaţiei social-vulnerabile, şi legea bugetului pentru anul 2011.
23 septembrie 2010
Liderul Partidului Social Democrat, Victor Şelin şi Ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Valeri Kuzmin, au avut o întrevedere la sediul PSD, în cadrul căreia s-a discutat despre situaţia preelectorală din ţară şi strategiile postelectorale ale partidului. Potrivit unui Comunicat de presă al PSD, Victor Şelin a informat diplomatul rus despre faptul, că în perioada 11–14 septembrie a prezentat oficialilor europeni noul model de dezvoltare economică a Republicii Moldova, care trebuie să devină o punte de integrare a economiilor europene cu cele ale ţărilor membre CSI; model, care urmează să fie prezentat şi ţărilor membre CSI. De asemenea, Şelin a informat despre faptul, că Partidul Social Democrat va merge de unul singur în campania electorală iar în viitorul Parlament, PSD va opta pentru constituirea unei coaliţii de centru stânga pe baza unor principii transparente şi discuţii publice.
20 septembrie 2010
Ruslan Bîrlădeanu, membrul Consiliului naţional al Partidul Social Democrat, a ţinut o conferinţă de presă, în cadrul căreia a declarat că tentativa Guvernului de a vinde SA “Răut”, “Vibropribor”, fabrica de bijuterii din Chişinău “Giuvaier” şi alte întreprinderi strategice este sortită eşecului, căci obiectele sunt scoase la licitaţie “în toiul crizei politice şi economice”, precum şi în campania electorală. “Partidul Social Democrat se adresează către membrii Alianţei pentru Integrare Europeană să oprească procesul de privatizare, pentru că aceasta se prezintă ca o indiferenţă pentru investitori şi o neîncredere a populaţiei”. Potrivit lui Bîrlădeanu, dacă Guvernul va reuşi totuşi să vîndă aceste fabrici “la un preţ mizer”, atunci noul investitor le va distruge, căci acesta ar putea fi interesat doar de clădirile care le aparţin, şi nu producţie în sine. În acest sens, PSD a chemat Alianţa pentru Integrare Europeană “să plece şi să-i cedeze locul de conducere”, căci “partidul are un plan de măsuri anticriză, de dezvoltare a ţării şi de relansare a economiei”.
17 septembrie 2010
Partidul Social Democrat cere demisia primarului Chişinăului, Dorin Chirtoacă deaorece “ocupînd o funcţie pe care trebuie s-o exercite în interesul locuitorilor capitalei, îşi ignoră obligaţiunile, activînd exclusiv în interesul Partidului Liberal, al cărui vicepreşedinte este”, despre aceasta au declarat în cadrul unei conferinţe de presă, liderii PSD. “Locuitorii capitalei au rămas doar cu promisiunile anului 2007. Arhitectura oraşului a devenit un cimitir multicolor, construcţiile apărînd ca ciupercile după ploaie, fără un plan urbanistic detaliat la nivel de cartier. Rămînem cu drumuri stricate, blocuri nereparate, tarife majorate, sistem de canalizare rămas doar ca denumire, pentru că străzile din capitală în timp de ploaie se transformă în piste de decolare, iar maşinile în avioane acvatice”, se arată în declaraţia de presă. În opinia PSD, în situaţia în care actuala conducere a capitalei nu acţionează în interesul locuitorilor unica soluţie pentru dl Chirtoacă de a-şi demonstra calităţi de adevărat şi responsabil politician, de adevărat bărbat, este prezentarea demisiei sale din funcţia pe care o ocupă.
15 septembrie 2010
Partidul Social Democrat cere celor patru partide din AIE să nu dezinformeze cetăţenii privind integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană şi obţinerea regimului liberalizat de vize cu UE, despre aceasta a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Secretarul general al PSD, Sergiu Coropceanu. “Aflat într-o vizită de lucru la Bruxelles, preşedintele PSD, Victor Şelin, a avut întîlniri cu mai mulţi oficiali europeni, inclusiv cu preşedintele Consiliului Uniunii Europene, Yves Leterme. În urma discuţiilor, oficialii europeni au rămas nedumeriţi de faptul că AIE dezinformează cetăţenii ţării şi spune că Moldova a semnat un Acord de asociere cu UE, care, chipurile, ar permite obţinerea în cel mult 1,5 ani a unui regim liberalizat de vize cu UE”, a spus Coropceanu. Potrivit lui, oficialii europeni au reiterat că Moldova nu a semnat un Acord de asociere cu UE, dar un Acord în cadrul parteneriatului estic valabil pînă în 2013, semnarea unui Acord de asociere cu UE ar putea începe abia peste trei ani, iar Moldova ar putea să se integreze în UE nu mai devreme de 10–15 ani şi asta dacă va racorda legislaţia la standardele europene.
7 septembrie 2010
Secretarul General al Partidului Social Democrat, Sergiu Coropceanu, a convocat o conferinţă de presă, în cadrul căreia a fost expusă Poziţia PSD faţă de deciziile Alianţei pentru Integrare Europeană din 6 septembrie 2010. El a menţionat faptul că “doar la o zi de la desfăşurarea referendumului constituţional, asistăm în continuare la o buimăceală a populaţiei de către partidele membre ale Alianţei pentru Integrare Europeană. În situaţia când liderii AIE trebuie să ia atitudine faţă de neîncrederea exprimată de populaţie în cadrul desfăşurării referendumului constituţional, aceştia încearcă să transfere responsabilitatea proprie pe seama altcuiva”. De asemenea, Sergiu Coropceanu consideră că “AIE intenţionează să micşoreze perioada campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, pentru ca partidele extraparlamentare să nu reuşească să-şi transmită mesajul alegătorilor, iar electoratul obosit să nu iasă la vot”. Partidul Social Democrat cere Preşedintelui interimar dl Mihai Ghimpu să ia atitudine de dorinţa cetăţenilor şi să dizolve actualul Parlament anunţând data alegerilor parlamentare anticipate.
20 august 2010
Partidul Social Democrat a expediat Procuraturii Generale o sesizare prin care îi cere să iniţieze cercetarea penală a preşedintelui interimar Mihai Ghimpu, pe care îl acuză de uzurparea puterii de stat şi menţinerea forţată a puterii, despre aceasta a declarat în cadrul unei conferinţe de presă secretarul general al PSD, Sergiu Coropceanu. El a menţionat că motiv pentru aceasta constituie faptul că începînd cu data de 16 iunie 2010, Mihai Ghimpu menţine forţat puterea în stat şi nu doreşte să dizolve Parlamentul şi să declare alegeri parlamentare anticipate. “Actuala Constituţie prevede că în cazul în care în al doilea tur nu este ales noul preşedinte al ţării, presedintele în exerciţiu este obligat să declare alegeri repetate. Ţinînd cănt să Parlamentul nu poate fi totuşi dizolvat de două ori pe an, obligaţiunea de a dizolva Parlamentul a survenit după data de 16 iunie, la un de la dizolvarea anterioară a Legislativului”, susţine Coropceanu, care declară că “această obligaţiune nu a fost respectată de Mihai Ghimpu”.
4 august 2010
Partidul Social Democrat a organizat o conferinţă de presă, cu genericul “Despre responsabilitatea politică a statului în faţa vinificatorilor Moldovei şi despre căile de ieşire din actuala criză”, în cadrul căreia au venit cu propunerea de a fi introduse mecanismele de reglementare ale statului în ramura vinicolă, în acest sens, propunerea cuprinde cîteva etape: cu acordul proprietarilor întreprinderilor vinicole de a cumpăra activele lor la preţ negociabil cu scopul de a participa la efectuarea achitărilor reciproce ale întreprinderilor privind obligaţiunile lor şi în scopul compensării profitului pierdut. Printre măsurile propuse de partid se numără şi constituirea unei Corporaţii de stat pentru producerea şi desfacerea producţiei vinicole cu atragerea unor manageri experimentaţi, creînd şi condiţii de cointeresare materială pentru ei, totodată se menţionează şi promovarea producţiei vinicole moldoveneşti pe piaţa din China. De asemenea, PSD pledează pentru constituirea unei comisii parlamentare privind investigarea urmărilor survenite în urma interzicerii importului producţiei vinicole moldoveneşti pe piaţa Federaţiei Ruse.
3 august 2010
Planul de acţiuni semnat de Comandantul trupelor de carabinieri din Republica Moldova şi Jandarmeria României are drept scop apropierea şi apoi o integrare a structurilor Moldovei în cele ale României, că însuşi Planul de acţiuni, esenţa şi implementarea acestuia a rămas secretizat, despre aceasta a declarat într-o conferinţă de presă secretarul general al PSD, Sergiu Coropceanu. Potrivit lui, Planul de acţiuni, semnat la 27 iulie 2010, pune în pericol neutralitatea Republicii Moldova, în acest sens PSD solicită Guvernului să facă public conţinutul Planului de acţiuni semnat între Comandantul trupelor de carabinieri din Republica Moldova şi Inspectorul General al Jandarmeriei Române şi să explice cetăţenilor prevederile acestuia.
13 iulie 2010
Partidul Social Democrat din Moldova îndeamnă populaţia să boicoteze referendumul planificat pentru 5 septembrie 2010, în cadrul căruia urmează să fie modificat articolul 78 din Constituţie privind alegerea şefului statului, despre aceasta a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă de la Infotag, secretarul general al formaţiunii, Sergiu Corobceanu. El a dat citire unei declaraţii în care se spune că “prin decizia de organizare a referendumului, şi ulterior, prin desfăşurarea alegerilor prezidenţiale se încearcă de fapt menţinerea ilegală la putere a actualului Parlament”. Corobceanu a anunţat că PSD dă start campaniei “Moldova Independenta”, care are drept scop informarea cetăţenilor despre pericolul care poate veni în urma acceptării de către cetăţeni a noilor norme de validare a referendumului. El a informat că în cadrul campaniei PSD va face un apel pentru partidele extraparlamentare şi parlamentare de opoziţie pentru a-şi uni eforturile cu scopul de a nu permite ca soarta Republicii Moldova să fie decisă de ambiţiile anumitor lideri politici.
12 iulie 2010
Partidul Social Democrat din Moldova consideră că ministrul economiei, Valeriu Lazăr, nu face faţă atribuţiilor sale şi nu este competent în domeniul atragerii investiţiilor străine, despre aceasta a declarat membrul Consiliului Naţional al PSD, Ruslan Bîrlădeanu, în cadrul unei conferinţe de presă la Infotag. El a amintit că, potrivit intenţiilor Ministerului Economiei şi Guvernului, de la 1 ianuarie 2012 impozitul zero pe venitul reinvestit va fi eliminat, “în rezultat Moldova va pierde atractivitatea investiţională”. “Pentru atragerea investiţiilor mari este nevoie de stabilitate, de aceea impozitul zero trebuie menţinut cel puţin 25 de ani”, a spus el. De asemenea, el a mai spus că “Uniunea Europeană nu are nevoie de vinurile moldoveneşti, de aceea Moldova trebuie să intre în Uniunea vamală comună cu Rusia, Belarus şi Kazahstan şi în perspectivă cu Ucraina”.
28 iunie 2010
Partidul Social Democrat condamnă decretul Preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, de a declara ziua de 28 iunie Zi a ocupaţiei sovietice, acestea au fost spuse de către liderii PSD în cadrul unei conferinţe de presă la Infotag. Secretarul general al PSD, Sergiu Coropceanu, a menţionat că scopul acestui decret este de a diviza societatea şi de a crea tensiuni în rîndurile cetăţenilor. “Asemenea situaţii s-au creat şi la 9 mai, atunci cînd veteranii Armatei Române au fost plasaţi pe aceeaşi treaptă cu cei ai Armatei Sovietice. Decretul lui Mihai Ghimpu este impresia lui personală cu privire la ceea ce s-a întîmplat pe 28 iunie 1940”, a spus Coropceanu. Totodată, preşedintele Partidului Social Democrat, Victor Şelin, a declarat că prin acţiunile sale fiecare componentă a Alianţei de guvernare se luptă pentru electoratul său iar semnarea decretului “este o încercare de a demonstra că strămoşii noştri au fost cetăţeni români”. De asemenea, presedintele PSD s-a adresat partidelor parlamentare cu propunerea ca acestea să anuleze decretul lui Mihai Ghimpu în cazul în care acest lucru nu se va întîmpla, există riscul ca oamenii să iasă în stradă, fapt care ar putea duce la evenimente similare celor din 7 aprilie 2009, consideră Şelin.
21 iunie 2010
Partidul Social Democrat îi cere preşedintelui interimar Mihai Ghimpu să dizolve Parlamentul, să numească data alegerilor parlamentare anticipate şi să continue soluţionarea problemelor în noul Parlament ales în mod legal, despre aceasta a anunţat secretarul general al PSD, Sergiu Coropceanu, în cadrul unei conferinţe de presă la Infotag. El a spus că au fost create toate premisele pentru a considera ca “în Moldova s-a instalat uzurparea puterii, cînd o singură persoană hotărăşte totul aşa cum vrea ea”. Coropceanu afirmă că planurile de desfăşurare a referendumului “sînt o posibilitate a celor patru partide din Alianţa pentru Integrare Europeană de a desfăşura o campanie electorală din contul mijloacelor statului”. Totodată el a propus ca cele 50 mil. lei, necesari pentru desfăşurarea referendumului, să fie direcţionaţi spre soluţionarea problemelor stringente ale statului. De asemenea, Sergiu Coropceanu afirmă că prin acţiunile sale, Alianţa de guvernare creează premise pentru revenirea la conducere a Partidului Comuniştilor, deoarece “prin inconsecvenţa şi prin atitudinea sa faţă de problemele social-economice ale cetăţenilor, aceştia din urmă sînt nevoiţi să aleagă între trecut şi prezent, fără dreptul de a alege viitorul lor”.
14 iunie 2010
Partidul Social Democrat din Moldova vine cu iniţiativa creării unui Sindicat al neangajaţilor, care să protejeze drepturile persoanelor neangajate în cîmpul muncii, despre aceasta a declarat Secretarul General al PSD, Sergiu Corobceanu, în cadrul unei conferinţe de presă la Infotag. El a spus că partidul nu poate rămîne indiferent faţă de oamenii rămaşi fără protecţie şi ajutor din partea statului, precizînd că actualele sindicate exprimă doar interesele cetăţenilor angajaţi în cîmpul muncii. Potrivit lui Corobceanu, printre principalele atribuţii ale Sindicatului neangajaţilor se numară participarea în toate comisiile guvernamentale cu privire la elaborarea documentelor de politici pentru asigurarea drepturilor populaţiei, monitorizarea resurselor financiare disponibile pentru ajutorarea cetăţenilor. El susţine că pentru a facilita procesul de constituire a organizaţiilor primare ale Sindicatului neangajaţilor, PSD va pune la dispoziţie sediile organizaţiilor sale teritoriale, astfel ca “în cel mult două luni să organizăm şi adunarea de constituire a Sindicatului”, a mai spus Corobceanu.
15 februarie 2010
Preşedintele Partidului Social Democrat, Dumitru Braghiş, a susţinut o conferinţă de presă la sediul partidului din str. Alexandru cel Bun 97, în cadrul căreia s-a pronunţat pentru excluderea funcţiei de preşedinte de ţară în R. Moldova. Braghiş susţine că actualele funcţii ale preşedintelui ar putea fi transmise altor organe importante din stat, iar o modificare a Constituţiei în acest sens ar pune capăt crizei politice din ţară. De asemenea, pentru asigurarea independenţei reale ale tuturor puterilor în stat, PSD propune alegerea directă şi nominală a majorităţii deputaţilor în Parlamentul RM, a membrilor Curţii Constituţionale, a preşedintelui raionului, a reprezentanţilor în Consiliul Superior al Magistraturii, a membrilor Curţii de Conturi şi a membrilor Consiliului Coordonator al Audiovizualului.
9 decembrie 2009
Preşedintele Partidului Social Democrat, Dumitru Braghiş, a susţinut o conferinţă de presă, la sediul central al partidului, în cadrul căreia s-a expus asupra căilor de depăşire a crizei constituţionale şi de reorganizare a sistemului electoral din Republica Moldova. De asemenea, Dumitru Braghiş a declarat că la congresul ordinar al Partidului Social Democart îşi va anunţa demisia din funcţia pe care o deţine.
13 octombrie 2009
Partidul Social Democrat a desfăşurat o conferinţă de presă, la sediul PSD din str. Alexandru cel Bun 97, în cadrul căreia a lansat Declaraţia privind căile de redresare a crizei social-economice şi politice din ţară.
22 iulie 2009
Preşedintele Uniunii Centriste, Vasile Tarlev, candidat la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe lista comună PSD, a suţinut o conferinţă de presă la sediul PSD din str. Alexandru cel Bun 97, pe tema: “Fărădelegile comise de conducerea de vârf a PCRM în procesul de privatizare a proprietăţii de stat”.
10 iulie 2009
Partidul Social Democrat şi Uniunea Centristă din Moldova a desfăşurat o conferinţă de presă la sediul PSD din str. Alexandru cel Bun 97, pe tema: “Adevărul despre acţiunile clanului Voronin şi aliaţilor săi”.
9 iulie 2009
Partidul Social Democrat a convocat o conferinţă de presă la sediul partidului din str. Alexandru cel Bun 97, pe tema: “Dumitru Braghiş şi Vasile Tarlev vor face dezvăluiri privind anumite mituri şi minciuni debitate de guvernarea comunistă”.
6 iulie 2009
Partidul Social Democrat şi Uniunea Centristă din Moldova au organizat o conferinţă de presă, în sala de conferinţe a agenţiei Infotag, pe tema: “Un grup de membri ai conducerii PSD şi UCM vor face declaraţii de presă”.
26 iunie 2009
Partidul Social Democrat şi Uniunea Centristă din Moldova au desfăşurat o conferinţă de presă, în sala de conferinţe a agenţiei Infotag, pe tema: “Consolidarea forţelor politice de centru”.
11 iunie 2009
Partidul Social Democrat a susţinut o conferinţă de presă, la sediul central al partidului, str. Alexandru cel Bun 97, pe tema: “Poziţia Partidului Social Democrat privind momentul actual”.
21 mai 2009
Partidul Social Democrat a convocat o conferinţă de presă, la sediul partidului din str. Alexandru cel Bun 97, pe tema: “Distrugând businessul mic şi mijlociu, guvernarea comunistă distruge baza economiei ţării. Prin politica sa fiscală, ea a creat premise pentru izbucnirea unor proteste sociale de proporţii”.
Adunarea Naţională a Cetăţenilor pentru Apărarea Independenţei şi Constituţiei Republicii Moldova
30 noiembrie 2003
La 30 noiembrie 2003, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, s-a desfăşurat Adunarea Naţională a Cetăţenilor pentru Apărarea Independenţei şi Constituţiei Republicii Moldova. Adunarea a fost organizată de către Comitetul pentru Apărarea Independenţei şi Constituţiei Republicii Moldova (CAICRM)[]
Constituirea Comitetului pentru Apărarea Independenţei şi Constituţiei Republicii Moldova
25 noiembrie 2003
Comitetul va avea menirea să coordoneze acţiunile forţelor politice parlamentare şi extraparlamentare şi ale societăţii civile din ţară pentru apărarea independenţei şi regimului constituţional al Republicii Moldova şi va propune soluţii viabile şi echitabile de rezolvare a diferendului transnistrean[]
Între interese şi compromis
3 aprilie 2002
Lideri ai 11 formaţiuni politice s-au întrunit la 3 aprilie curent la iniţiativa Alianţei Social Democrate pentru elaborarea unui program anticriză. Toţi liderii au calificat drept oportună iniţierea unui dialog între partidul de guvernămînt şi Partidul Popular Creştin Democrat, care ar putea fi mediat de celelalte formaţiuni politice[]

Arhiva

2014 [1]
2013 [2]
2012 [10]
2011 [33]
2010 [32]
2009 [32]
2008 [6]
2004 [1]
2003 [2]
2002 [1]
Alegeri [29]
Atitudinea faţă de guvernare