Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriReferendum2010Buletin informativ

Buletin informativ din 9 august 2010

|versiune pentru tipar|

CEC a respins contestaţia PCRM privind secţiile suplimentare din străinătate

Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins contestaţia Partidului Comuniştilor din republica Moldova (PCRM) privind anularea deciziei de deschidere a secţiilor suplimentare de vot peste hotare, considerînd-o ca fiind neîntemeiată. Reprezentantul PCRM, Sergiu Sîrbu, a depus contestaţia la CEC atenţionînd că secţiile de votare de peste hotare au fost constituite după ce a expirat termenul prevăzut de Codul electoral. De asemenea, secţiile au fost formate fără de înregistrarea prealabilă a alegătorilor, iar autorităţile nu au încheiat acorduri cu statele gazdă prin care acestea se vor obliga să asigure securitatea secţiilor. CEC a recunoscut că a întîrziat la formarea a 20 de secţii de vot, însă nu a încălcat legislaţia din motiv că “nu a lezat vreun drept al cetăţenilor de peste hotare sau al contestatarului, dimpotrivă a garantat în egală măsură dreptul la vot pentru cetăţenii din ţară şi din afară”. CEC a menţionat că înregistrarea prealabilă a alegătorilor din străinătate, în baza căreia este estimat numărul de alegători şi respectiv buletine eliberate pentru o secţie de votare, nu este obligatorie. În acest context, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) a subliniat că, potrivit cutumei internaţionale, a notificat statele gazdă despre deschiderea secţiilor de votare pentru desfăşurarea referendumului, iar acestea au sarcina să asigure securitatea secţiilor de vot. Şi Curtea de Apel Chişinău a respins contestaţia PCRM, acesta urmînd să conteste decizia instanţei la Curtea Supremă de Justiţie. (Infotag)

Coaliţia pentru Alegeri Libere şi Corecte îndeamnă populaţia să participe la referendumul

Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte a lansat un apel, îndemnînd populaţia să participe la referendumul constituţional republican din 5 septembrie. Reprezentanţii Coaliţiei susţin că se vor implica activ în cadrul campaniei pentru referendum cu un mesaj clar de încurajare a participării cetăţenilor la referendum, fără a le sugera însă dacă să voteze “Pentru” sau “Împotriva” alegerii directe a preşedintelui de către întreg poporul. Potrivit Coaliţiei, referendumul se încadrează în limitele legale, iar dreptul cetăţenilor de a participa la alegeri nu poate fi restrîns sau condiţionat de interesele unor sau altor forţe politice. “Coaliţia va implementa în următoarea perioadă o serie de proiecte de educaţie civică şi electorală menite să stimuleze participarea activă, liberă şi conştientă a cetăţenilor în cadrul referendumului”, se spune în declaraţie. Totodată Coaliţia cere autorităţilor responsabile de organizarea alegerilor să întreprindă măsuri active de informare şi educare electorală a cetăţenilor în cadrul acestui scrutin organizat în premieră în Moldova, iar Ministerul Educaţiei să asigure în timp util studenţii cazaţi în căminele universitare cu viza de reşedinţă, astfel încît aceştia să-şi poată exercita dreptul la vot în localitatea în care îşi fac studiile. (Infotag)

Studenţii vor putea vota în orice secţie de votare în baza unui certificat cu drept de vot

CEC a emis un comunicat de presă potrivit căruia studenţii vor putea vota la referendum în orice secţie de votare în baza unui certificat cu drept de vot. Potrivit CEC, certificatul este eliberat de secţia de votare în aria căreia studentul are viză de reşedinţă. Termenul limită de eliberare a certificatelor este 4 septembrie inclusiv. Potrivit datelor CEC, în acest an la studii vor fi înmatriculaţi 20 de mii de studenţi.

Pentru referendum în Chişinău vor fi deschise 5 secţii de votare noi

Secretarul Consiliului Municipal, Valeriu Didencu, a anunţat că datorită creşterii numărului populaţiei, pentru referendumul constituţional din 5 septembrie, în mun.Chişinău vor fi deschise cinci secţii de votare noi, amplasate în sectorul Botanica şi în sectorul Centru. În total, pentru desfăşurarea referendumului în municipiul Chişinău vor fi deschise 302 secţii de votare, inclusiv 55 în suburbii. În unele secţii de votare vor fi puse în aplicare module ale Sistemului informaţional automatizat de Stat “Alegeri”, urmărind excluderea posibilităţii votărilor repetate şi sporirea calităţii listelor electorale. Alegătorii vor fi verificaţi şi în baza de date a CEC, după codul de identificare din buletinul de identitate cu cîteva clipe înainte de a-şi exercita dreptul de vot.