Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriReferendum2010Buletin informativ

Buletin informativ din 17 septembrie 2010

|versiune pentru tipar|

Parlamentul a adoptat noi modificări în Codul electoral

Parlamentul a adoptat, cu votul deputaţilor majoritari ai AIE, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative, care prevede modificarea Codului electoral şi a unor acte conexe domeniului electoral. Modificările Codului electoral se referă la:

Modificările legislaţiei conexe prevăd:

Deputaţii PCRM s-au expus împotriva modificărilor, considerînd că acestea discriminează alte categorii de alegători şi acordă posibilităţi de fraudare a voturilor. Concomitent PCRM a propus reexaminarea prevederilor Codului electoral despre repartizarea mandatelor de deputat şi revenirea la repartizarea proporţională a acestora, după formula existentă anterior în legislaţia electorală (formula D’Hont). Deputaţii AIE nu a acceptat propunerea opoziţiei, declarînd că formula stabilită recent este mai echitabilă, asigură repartizarea egală a mandatelor, fără a favoriza careva concurenţi şi fără a denatura opţiunea alegătorilor.

Raport privind votarea peste hotare

Asociaţia Promo-LEX a lansat raportul final de monitorizare a referendumului constituţional în 40 de secţii de votare aflate peste hotarele Republicii Moldova. Conform raportului, observatorii au constatat un grad sporit de satisfacţie şi entuziasm în rîndurile cetăţenilor din secţiile de votare deschise în oraşele din străinătate unde nu sînt ambasade sau consulate ale Republicii Moldova şi nu au constatat cazuri de intimidare a alegătorilor sau a observatorilor de către autorităţile electorale. Observatorii au constatat însă o serie de neajunsuri, cum ar fi:

Raportul conţine un şir de recomandări pentru organele electorale, autorităţile publice şi participanţii electorali. (comunicat al Asociaţiei Promo-LEX)