Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriReferendum2010Buletin informativ

Buletin informativ din 20 august 2010

|versiune pentru tipar|

Probleme la întocmirea listelor electorale

Pînă la data de 20 august Comisia Electorală Centrală (CEC) a recepţionat de autorităţile locale şi misiunile diplomatice liste electorale în format electronic pentru 1333 de secţii de votare din totalul de 2035. Conform programului calendaristic al acţiunilor de organizare şi desfăşurare a referendumului republican constituţional, termenul limită pentru realizarea activităţii respective a expirat la 13 august 2010. CEC anunţă că va asigura plasarea listelor electorale pe pagina web după recepţionarea acestora şi corectarea erorilor depistate în conţinutul unor dintre ele.

CEC a respins adresarea PCRM

Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins contestaţia Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), care califica drept ilegale indicaţiile Primului-ministru, date organelor de forţă şi de control, de a aplica măsuri necesare în raport cu reprezentanţii administraţiei publice locale, care vor fi implicaţi în acţiuni de boicotare a referendumului din 5 septembrie 2010. CEC consideră că şeful executivului a procedat legal cînd a luat măsuri de precauţie în scopul evitării unor contravenţii contra drepturilor politice şi constituţionale.

Votarea militarilor în termen, avertizări unor participanţi la referendum şi noi observatori acreditaţi

La solicitarea Ministerului Apărării al Republicii Moldova, CEC a stabilit legitimaţia de serviciu în calitate de act de identitate care permite efectuarea votării de către militarii în termen.

În aceeaşi şedinţă CEC a aprobat raportul financiar privind veniturile şi cheltuielile participanţilor în campania electorală pentru referendumul republican constituţional din 5 septembrie 2010 la venituri în sumă de 2,333,781.00 lei şi la cheltuieli în sumă de 2,212,958.60 lei, conform situaţiei la data de 16 august 2010. Pentru încălcarea art.38 alin.(8) din Codul electoral şi anume neprezentarea în termenii legali a rapoartelor financiare au fost avertizaţi:

Comisia Electorală Centrală a acreditat observatori naţionali şi internaţionali pentru monitorizarea referendumului republican constituţional din 5 septembrie 2010:

Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali