Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriReferendum2010Buletin informativ

Buletin informativ din 12 august 2010

|versiune pentru tipar|

PCRM invocă posibilitatea fraudelor electorale peste hotare

În cadrul unei conferinţe de presă, reprezentanţii Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) au declarat că actuala guvernare ar intenţiona să comită eventuale fraude electorale la referendumul din 5 septembrie, în special, la secţiile de votare peste hotare. PCRM î-şi motivează suspiciunile prin aceea că decizia cu privire la constituirea secţiilor de votare în afara misiunilor diplomatice moldoveneşti a fost luată de autorităţile electorale cu întîrziere şi Republica Moldova nu are acorduri scrise cu ţările unde sînt deschise aceste secţii. Cu toate că partidele parlamentare sînt în drept să-şi delege reprezentanţii şi observatorii în birourile electorale ale secţiilor din străinătate, reprezentanţii PCRM opinează că cheltuielile legate de deplasarea acestor persoane nu au fost prevăzute de CEC în bugetul referendumului şi nu este clar cum vor fi recuperate.

Ministerul de externe îndeamnă cetăţenii aflaţi peste hotare să participe la referendum

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) respinge acuzaţiile privind posibila intimidare şi sancţionare a cetăţenilor moldoveni aflaţi ilegal peste hotare, în cazul că se vor prezenta la secţiile de votare deschise pentru referendumul constituţional. Conform unui comunicat al MAEIE, Guvernul RM va utiliza toate pîrghiile legale în ideea asigurării unor condiţii optime alegătorilor pentru ca aceştia să participe la referendum fără vreun sentiment de frică.

Dezbateri despre referendum la “Teleradio-Moldova”

Compania “Teleradio Moldova”, care deţine statut de radiodifuzor publica naţional, a lansat pe 12 august dezbaterile televizate privind referendumul constituţional din 5 septembrie 2010. În cadrul discuţiilor participanţii se pot expune pe marginea întrebării supuse referendumului, să facă schimb de opinii privind alte probleme conexe, să argumenteze opţiunile lor în calitate de participanţi la referendum.

Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali