Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriReferendum2010Buletin informativ

Buletin informativ din 18 august 2010

|versiune pentru tipar|

CSJ a respins contestaţia privind secţiile de votare în străinătate

La 17 august 2010, Colegiul civil şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) a respins recursul declarat de Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) cu privire la contestarea hotărîrii CEC privind organizarea secţiilor de votare din străinătate pentru referendumul republican constituţional. Reprezentanţii PCRM au declarat că nu sînt de acord cu decizia instanţei de judecată şi insistă asupra ilegalităţii deschiderii unor secţii de votare suplimentare peste hotarele ţării.

OSCE va monitoriza referendumul constituţional şi respinge acuzaţiile de pasivitate

Şeful Misiunii OSCE în Moldova, Ambasadorul Philip Remler a respins ca “nefondate” acuzaţiile difuzate pe un program de televiziune din Moldova precum că OSCE închide ochii la referendumul constituţional din Moldova din 5 septembrie pentru a evita să fie forţată să recunoască falsificări masive. Ambasadorul Remler a explicat că Oficiul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) monitorizează referendumuri doar în cazuri excepţionale şi acesta nu va trimite o misiune de observare completă pentru acest referendum din cauza constrîngerilor financiare, însă Misiunea OSCE, susţinută de o echipă ODIHR, va urmări evoluţiile din Moldova. OSCE încurajează oamenii să îşi exercite drepturile electorale pe 5 septembrie, îndeamnă mass-media care reflectă referendumul şi partidele politice care fac campanie în acest sens să se abţină de la declaraţii demagogice şi denaturări. (Conform Comunicatului de presă al Misiunii OSCE în Moldova, 17.08.2010)

Primul raport de monitorizare a campaniei privind referendumul constituţional

Asociaţia Promo-LEX, organizaţie membră a Coaliţiei pentru Alegeri libere şi Corecte, a lansat primul Raport de monitorizare a campaniei electorale pentru referendumul constituţional republican, raportul acoperind perioada 7 iulie 2010 — 13 august 2010. Conform Raportului de monitorizare, provoacă îngrijorări unele aspecte ale organizării şi desfăşurării referendumului, cum ar fi: Autorii Raportului expun un şir de recomandări în adresa autorităţilor publice şi altor actori implicaţi în procesul electoral, printre cele m ai importante fiind: Efortul de monitorizare al Asociaţiei Promo-LEX va include 42 observatori pe termen lung, care vor monitoriza procesul electoral în toate circumscripţiile electorale din Republica Moldova în perioada 13 august 2010 — 10 septembrie 2010. Observatorii pe termen lung vor fi asistaţi de circa 300 observatori pe termen scurt (repartizaţi baza unui eşantion reprezentativ) care vor monitoriza procesul electoral în ziua scrutinului. (a se vedea şi www.promolex.md)

PCRM invocă presiuni exercitate de liderii AIE asupra autorităţilor locale

Partidul Comuniştilor din RM a difuzat la 17 august o declaraţie în care invocă presiuni grave exercitate de către liderii Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) asupra reprezentanţilor administraţiei publice locale. În textul declaraţiei se menţionează că Vladimir Filat, Prim-ministrul Republicii Moldova, şi-ar fi permis să exprime ameninţări în adresa reprezentanţilor administraţiei publice locale care şi-au expus “poziţia civică” cu privire la referendumul din data de 5 septembrie 2010 şi au chemat cetăţenii să-l boicoteze, ulterior fiind date şi indicaţii directe organelor de forţă şi de control de a aplica măsuri necesare în raport cu aceşti aleşi locali şi alţi reprezentanţi ai administraţiei publice locale. PCRM califică aceste acţiuni ale ca fiind o încălcare gravă a principiului separaţiei puterilor în stat, o acţiune de călcare în picioare a autonomiei locale, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale a celor aleşi. Totodată, PCRM face apel către toţi cetăţenii, alegători, reprezentanţi ai administraţiei publice locale să nu se lase influenţaţi de ameninţările liderilor AIE.

PSD îndemnă societatea civilă şi organizaţiile internaţionale să nu trimită observatori la referendum

Partidului Social Democrat (PSD) îndeamnă OSCE, UE şi Consiliul Europei, misiunile diplomatice acreditate în RM, precum şi organizaţiile neguvernamentale să nu trimită observatori “la referendumul anticonstituţional din 5 septembrie”. În adresarea PSD, citată de Agenţia Infotag, se menţionează că decizia de desfăşurare a referendumului ar fi fost adoptată “cu numeroase încălcări a normelor Constituţiei în vigoare”, cea mai gravă fiind faptul că “actualul Parlament nu are legitimitatea să adopte o asemenea decizie, deoarece termenul legitimităţii lui s-a încheiat încă la 7 decembrie 2009”. Autorii adresării se declară convinşi că boicotarea referendumului şi alegerile parlamentare anticipate a fi “unica soluţie de restabilire a independenţei naţiunii moldoveneşti şi a statului moldovenesc”.

Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali