Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriReferendum2010Buletin informativ

Buletin informativ din 27 august 2010

|versiune pentru tipar|

CEC permite votarea cu acte expirate, tipăreşte mai multe certificate pentru drept de vot şi acreditează noi observatori

În şedinţa din 26 august Comisia Electorală Centrală (CEC) a adoptat o hotărîre prin care permite cetăţenilor Republicii Moldova cu drept de vot să participe la votare, în cadrul referendumului republican constituţional din 5 septembrie 2010, în baza actelor de identitate cu termen de valabilitate expirat. CEC î-şi motivează decizia prin experienţa alegerilor trecute şi numărul mare de alegători deţinători ai actelor de identitate cu termen de valabilitate expirat. De notat că tot la 26 august preşedintele PLDM Vladimir Filat a adresat un demers în adresa CEC, cu acelaşi subiect, însă Comisia nu s-a expus asupra acestuia.

În urma solicitărilor parvenite de la organele electorale inferioare, CEC a tipărit suplimentar 15 000 de certificate pentru drept de vot, care vor fi distribuite birourilor electorale ale secţiilor de votare. Potrivit legislaţiei electorale, persoanele care în ziua alegerilor nu se vor afla în localitatea în care au domiciliu sau reşedinţa pot solicita de la biroul secţiei de votare, un certificat pentru drept de vot, care permite alegătorilor să voteze în orice secţie de votare de pe teritoriul ţării.

CEC a acreditat observatori naţionali şi internaţionali pentru monitorizarea referendumului republican constituţional din 5 septembrie 2010, din partea: Reprezentanţei “International Foundation for Electoral Systems” (IFES); Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD); Ambasadei Republicii Turcia în Republica Moldova; Biroului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (OSCE/BIDDO); Fundaţiei Est-Europene din Moldova; Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova; Consiliului Adunării Interparlamentare a statelor-membre ale CSI; Misiunii de observatori a Comunităţii Statelor Independente (CSI); Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova; Asociaţiei “Promo-LEX” în calitate de observatori naţionali în secţiile de votare constituite în afara Republicii Moldova; Organizaţiei obşteşti a copiilor şi tineretului “Moştenitorii”.

Suport financiar pentru referendum din partea UE şi CoE

Autorităţile Republicii Moldova va beneficia de circa un milion lei pentru organizarea referendumului constituţional din 5 septembrie 2010, oferit prin intermediul “Programului privind susţinerea democraţiei în Moldova” al Uniunii Europene şi Consiliului Europei. Suportul a fost oferit drept răspuns la solicitarea Guvernului Republicii Moldova de a acoperi necesităţile aferente organizării referendumului, inclusiv organizarea şi dotarea secţiile de votare din afară ţării. Prin această finanţare se va oferi asistenţă noilor secţii de votare constituite peste hotarele ţării, fiind susţinute, în principal, detaşarea personalului Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi achiziţionarea echipamentului şi materialului necesar pentru organizarea referendumului peste hotarele ţării.

Se confirmă deschiderea a 6 secţii de votare în România

Ambasadorul Republicii Moldova în România, Iurie Reniţă, a precizat în cadrul unui interviu, că pentru referendumul din 5 septembrie, secţii de votare vor fi deschise în oraşele Timişoara, Galaţi, Cluj şi Iaşi. La Iaşi secţia de votare va fi deschisă în sediul consulatului, care se mai află în lucrări de construcţie şi nu este inaugurat oficial. Ambasadorul a mai declarat că pentru alegerile parlamentare şi prezidenţiale, care ar avea loc în noiembrie, se preconizează o suplimentare semnificativă a numărului secţiilor de vot, pentru a lua în consideraţie posibilitatea votării de către studenţii înmatriculaţi la instituţiile de învăţămînt din România, la care studiile încep mai tîrziu, după 5 septembrie. (NewsIn)

Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali