Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriReferendum2010Buletin informativ

Buletin informativ din 26 august 2010

|versiune pentru tipar|

Administraţia de la Tiraspol este contra secţiilor de votare în Corjova

Delegaţia transnistreană a Comisiei Unificate de Control (CUC) solicită autorităţilor Republicii Moldova să nu deschidă secţii de votare în localitatea Corjova, aflată în subordonarea autorităţilor legale ale Republicii Moldova. Potrivit autorităţilor separatiste, intenţia Comisiei Electorale Centrale de a deschide secţie de votare pe teritoriul localităţii Corjova, este privită ca un avertisment Transnistriei şi poate fi începutul unei confruntări. Delegaţia transnistreană a CUC se adresează co-preşedintelui Comisiei din partea Federaţiei Ruse, reprezentanţilor Ucrainei şi OSCE ca să sprijine eforturile lor, pentru a preveni ca partea moldovenească să utilizeze campanie electorală, pentru a destabiliza situaţia în regiune. Anterior, CEC a încercat să organizeze votarea în localitatea Corjova, însă autorităţile separatiste au organizat provocări şi au împiedicat exercitarea dreptului de vot.

Încă un sondaj anunţă rată înaltă de participare la referendum

Studiul sociologic: “Vox Populi — august 2010”, lansat la 26 august 2010 anunţă că circa 63% dintre respondenţi intenţionează să participe pe 5 septembrie 2010 la referendumul cu privire la modificarea Constituţiei, 22% — nu vor merge la vot, iar 15% — încă nu s-au determinat. Circa 3/4 dintre respondenţi ar opta pentru alegerea directă a Preşedintelui ţării, fiecare a zecea persoană va vota contra modificărilor din Constituţie, 16% din persoanele chestionate nu au putut da un răspuns limpede la această întrebare. Cercetările de teren ale sondajului “Vox Populi — august 2010” au fost efectuate în perioada 9–22 august 2010 pe un eşantion de 1594 respondenţi din 76 localităţi, reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova (fără de regiunea transnistreană), cu o eroare maximală de +2,6%. (comunicat despre Studiul sociologic: “Vox Populi — august 2010”)

CEC pregăteşte testarea Registrului electronic al alegătorilor

Comisia Electorală Centrală pregăteşte, în colaborare cu proiectul PNUD “Suport electoral pentru Moldova”, desfăşurarea celui de-al treilea proiect-pilot al Registrului Electronic al Alegătorilor. Proiectul pilot va avea loc în ziua referendumului republican constituţional, 5 septembrie 2010, în sectorul Centru al capitalei, unde circa 76 000 alegători vor vota la cele 45 de secţii de votare constituite. Scopul proiectului pilot este de a testa sistemul de înregistrare electronică şi nu substituie actualul sistem. Alegătorii înscrişi în listele electorale din sectorul Centru sînt anunţaţi prin intermediul unor fluturaşi bilingvi distribuiţi în cutiile poştale ale acestora şi prin postere afişate la sediul secţiilor de votare că ei pot participa la înregistrarea electronică prezentînd operatorului din secţia de votare actul ce permite participarea la vot. Proiecte pilot de acest gen s-au desfăşurat anterior în timpul alegerilor parţiale locale din s. Ştefăneşti şi s. Semionovca, r-nul Ştefan Vodă (noiembrie 2009) şi or. Sîngera, mun. Chişinău (mai 2010).

PLDM solicită permiterea votării cu acte expirate şi se implică suplimentar în campania pentru referendum

Preşedintele Partidului Liberal Democrat Vladimir Filat a adresat Comisiei Electorale Centrale un demers, în cuprinsul căruia atrage atenţia asupra faptului că, La momentul actual, potrivit datelor Ministerului Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor, 314 540 paşapoarte şi circa 130 000 buletine de identitate au termenul de valabilitate expirat. În opinia PLDM, acest lucru este o piedică în exercitarea de către cetăţeni a dreptului lor de vot, mai ales pentru cetăţenii Republicii Moldova aflaţi peste hotare, care nu au posibilitatea să-şi perfecteze rapid un nou paşaport. Reieşind din practica Comisiei Electorale Centrale în alegerile locale generale din 2007 şi alegerile parlamentare din 2009, PLDM solicită CEC să adopte o hotărîre prin care să fie admisă exercitarea dreptului de vot la referendumul din 5 septembrie în baza paşapoartelor şi buletinelor de identitate cu termenul de valabilitate expirat.

În cadrul şedinţei Consiliului Politic al Organizaţiei extrateritoriale a PLDM “Pentru Independenţă şi Integrare Europeană”, care a avut loc la 26 august, a fost aprobat un plan de acţiuni privind implicarea organizaţiei în campania pentru desfăşurarea referendumului constituţional din 5 septembrie şi a fost adoptată o Declaraţie politică, în care se exprimă convingerea că cetăţenii Republicii Moldova vor participa activ la plebiscit şi vor decide să-şi aleagă singuri preşedintele.


Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali