Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriReferendum2010Buletin informativ

Buletin informativ din 4 septembrie 2010

|versiune pentru tipar|

Rapoarte de monitorizare

Asociaţia Promo-LEX a elaborat al doilea Raport de monitorizare a referendumului republican constituţional, pentru perioada 14 august — 2 septembrie 2010. Raportul constată prestaţie în mare parte echidistantă din partea administraţiei electorale şi publice, dar şi unele nereguli în procesul de organizare a scrutinului, precum şi din partea participanţilor electorali. În perioada monitorizată nu a fost constatată tratare discriminatorie a participanţilor electorali de către administraţia publică, misiunile diplomatice ale RM au publicat pe paginile sale web informaţie despre referendum şi procesul de votare. Neregulile sînt legate de: Îngrijorările vizează şi aspecte privind: Raportul conţine recomandări pentru organele electorale, administraţia publică centrală şi organele de drept. (www.promolex.md)

Institutul pentru Drepturile Omului (IDOM) a prezentat un raport privind evaluarea acurateţei listelor electorale la referendumul republican constituţional din 5 septembrie 2010. Metodologia evaluării este bazată pe acoperire geografică în bază de eşantion reprezentativ, observaţii directe, interviuri, analiză comparativă a datelor. Au fost mobilizaţi 91 observatori în cadrul a 121 secţii de votare, acoperind municipiile Chişinău şi Bălţi, 32 raioane şi 45 unităţi teritorial-administrative de nivelul întîi (comune şi sate). Conform raportului, Comisia Electorală a elaborat instrucţiunile de rigoare, a desfăşurat seminare de instruire în toate consiliile electorale de circumscripţie şi a expediat administraţiilor publice locale listele electorale extrase din Registrul de Stat al Alegătorilor, însă nu a reuşit transmiterea instrucţiunilor către toate primăriile (APL) şi secţiile de votare şi nu a recepţionat toate listele electorale în termenii stabiliţi. Ca şi la alegerile precedente, APL s-au confruntat cu lipsa resurselor umane, financiare şi tehnice, au format listele electorale mod diferit, utilizînd trei surse: registrele locale, informaţia CEC şi lista electorală de la alegerile precedente. În majoritatea APL diferenţa dintre numărul de alegători incluşi în lista electorală primită de la CEC şi numărul de alegători incluşi după actualizarea listelor nu a fost semnificativă, motivele principale enunţate de APL au fost:

Majoritatea birourilor electorale au oferit acces liber observatorilor pentru a urmări procesul de actualizare, modificare a listelor electorale. Însă aproximativ jumătate din birourile electorale monitorizate nu au adus la cunoştinţă publică listele electorale în termenele prevăzute de Codul Electoral. (www.idom.md)

Documentarea alegătorilor în ziua referendumului

Ministerul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor a dat indicaţii serviciilor de documentare privind activitatea în ziua de 5 septembrie 2010, care a fost anunţată zi lucrătoare cu program de la 7:00 pînă la 21:00 pentru Grupul de lucru, responsabil de acordarea asistenţei necesare organelor şi serviciilor implicate în pregătirea şi desfăşurarea Referendumului, precum şi pentru subdiviziunile teritoriale de evidenţă şi documentare a populaţiei, inclusiv pentru toate secţiile primire şi eliberare a documentelor urgente. Prin intermediul subdiviziunilor teritoriale de evidenţă şi documentare a populaţiei cetăţenii pot putea beneficia în mod operativ de:

Totodată, începînd cu 28 august 2010 pentru cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot, titulari ai actelor de identitate cu statut “nevalabil”, ale căror acte sînt pierdute sau furate, care anterior nu au fost documentaţi cu acte de identitate, la solicitare, se eliberează în mod gratuit sau se prelungeşte termenul de valabilitate al actului de identitate provizoriu eliberat anterior, pe un termen care să nu depăşească 2 luni de la data adresării. Este asigurată documentarea în termeni rezonabili şi a cetăţenilor aflaţi în detenţie sau arest, care nu deţin acte de identitate sau valabilitatea cărora a expirat.