Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriReferendum2010Buletin informativ

Buletin informativ din 1 septembrie 2010

|versiune pentru tipar|

PCRM contestă posibilitatea votării cu acte de identitate expirate

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) au contestat la Curtea de Apel Chişinău hotărîrea Comisiei Electorale Centrale prin care s-a permis votarea în baza actelor de identitate expirate. PCRM a cerut instanţei anularea acestei hotărâri, deoarece o consideră ilegală şi prin aceste acţiuni s-ar admite posibilitatea votării multiple la referendumul din 5 septembrie. Hotărîrea contestată a fost adoptată de CEC reieşind din practica anterioară şi avînd la bază informaţia despre numărul mare de acte de identitate expirate, pe care cetăţenii nu vor reuşi să le înnoiască pînă în ziua scrutinului. Deşi există practica anterioară, reprezentanţii PCRM afirmă că situaţia ar fi deosebită, deoarece era un număr mai mic de acte expirate şi numărul secţiilor de votare peste hotare era mai mic.

APCE va monitoriza referendumul

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) va monitoriza referendumul constituţional care va avea loc în Republica Moldova pe 5 septembrie, în acest scop fiind delegat un grup de 15 parlamentari europenei, care vor sosi în Moldova pe 3 septembrie. Delegaţia va fi asistată de un membru al Comisiei de la Veneţia a CoE şi un grup de experţi juridici ai CoE. Concluziile preliminare ale misiunii de observare urmează a fi făcute publice la 6 septembrie. (comunicat al APCE)

Preşedintele interimar speră la o rată înaltă de participare la referendum şi admite alegeri parlamentare şi prezidenţiale concomitente

Într-un interviu acordat pentru TVR 1 preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu a declarat că în cazul votului favorabil la referendumul din 5 septembrie, alegerile prezidenţiale şi parlamentare anticipate trebuie să aibă loc aşa cum s-a discutat anterior, concomitent, la 14 noiembrie curent. Mihai Ghimpu a mai precizat că după validarea rezultatelor referendumului, Parlamentul va trebui să se întrunească pentru a adopta o hotărâre privind data alegerilor, iar pînă la această dată să fie adoptată legea care va stabili procedura de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova prin vot direct. Preşedintele interimar speră că rata de participare la referendumul din 5 septembrie va fi mai mare decât norma minimă prevăzută de lege.

Provocările de la Corjova sînt determinate de perioada electorală

Viceprim-ministrul responsabil de problemele reintegrării, Victor Osipov, a prezentat astăzi viziunea Guvernului Republicii Moldova asupra evenimentelor ce au avut loc în dimineaţa zilei de 1 septembrie la gimnaziul din satul Corjova, unde forţele miliţiei transnistrene au procedat la provocări şi intimidări. Osipov declară că autorităţile de la Tiraspol acordă o atenţie deosebită satului Corjova, în special în preajma evenimentelor electorale din Republica Moldova, dar speră că incidentele nu se vor generaliza.