Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriReferendum2010Buletin informativ

Buletin informativ din 24 august 2010

|versiune pentru tipar|

Spotul PNL din nou permis

Curtea de Apel Chişinău a anulat Hotărîrea Comisiei Electorale Centrale Nr. 3478 din 20 august 2010 prin care Partidul Naţional Liberal a fost obligat să retragă spotul său electoral difuzat în mass-media şi care conţinea îndemnuri la susţinerea pentru un preşedinte unionist. Deşi nu a aflat încă argumentele, reprezentantul PCRM (la contestaţia căruia CEC a interzis difuzarea spotului) a declarat că decizia Curţii de Apel este ilegală, neîntemeiată şi o va contesta în Curtea Supremă de Justiţie, indiferent de poziţia CEC în acest sens.

CSJ reia examinarea deciziei despre secţiile de votare peste hotare

Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a admis recursul declarat de către reprezentantul PCRM împotriva hotărîrii Curţii de Apel Chişinău prin care a fost respinsă acţiunea referitor la anularea Hotărîrii CEC şi a Consiliului electoral Chişinău privind constituirea secţiilor de votare peste hotare. CSJ a casat hotărîrea primei instanţe şi a remis cauza spre o nouă rejudecare într-un alt complet de judecată. Potrivit reprezentatului PCRM, Curtea de Apel Chişinău în genere a refuzat să aprecieze legalitatea constituirii secţiilor de votare peste hotare şi a respins cererea din motive formale, dar decizia CSJ o obligă examineze din nou legalitatea procedurii de constituire a acestor secţii. (după un comunicat al Serviciului de presă al PCRM)

Îndemnuri de responsabilitate la referendum

Reprezentanţi ai Congresului Societăţii Civile îndeamnă cetăţenii Moldovei să dea dovadă de responsabilitate în participarea la referendumul din 5 septembrie, deoarece acesta se desfăşoară “într-o perioadă nefavorabilă pentru istoria statului” şi că populaţia ar deveni nemulţumită în privinţa referendumului, din cauza panourilor care “prezintă deja rezultatele referendumului şi ale alegerilor prezidenţiale”. (Infotag)

Autorităţi transnistrene afirmă că nu vor împiedica votarea la referendum

Conform unui comunicat despre întîlnirea liderului autoproclamatei RMN, Igor Smirnov cu ambasadorul Statelor Unite în Moldova, Asif Chaudhry, autorităţile transnistrene nu se vor implica în procesul electoral din Republica Moldova, dar cetăţenii Republicii Moldova care locuiesc în Transnistria nu vor fi împiedicaţi să participe la alegeri. Declaraţia respectivă ar fi fost făcută de şeful departamentului de externe al RMN, Vladimir Yastrebceak. (Lenta PMR)

Publicitate electorală fără autor

Comisia Electorală Centrală a fost sesizată de reprezentantul PCRM, care invocă distribuirea de către Partidul Democrat din Moldova (PDM) a unor foi volante ce conţine agitaţie electorală dar nu prezintă informaţii cu privire la tiraj, data tipăririi şi tipografia. PDM a respins acuzaţiile şi a declarat că materialul publicitar invocat (foile volante) nu a fost comandat de PDM şi nu îi aparţine. În hotărîrea sa pe marginea contestaţiei, CEC a decis să ia act de informaţiile respective, a constatat că materialul publicitar electoral prezentat drept probă (foia volantă cu genericul “MARIAN LUPU: Preşedintele trebuie să fie ales de popor!”) a fost tipărit cu încălcarea prevederilor Codului electoral şi a remis Ministerului Afacerilor Interne materialele conexe hotărîrii, în vederea investigării cazului descris în contestaţie sub toate aspectele cu informarea Comisiei Electorale Centrale asupra măsurilor întreprinse în termen rezonabil.

Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali