Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriReferendum2010Buletin informativ

Buletin informativ din 9 septembrie 2010

|versiune pentru tipar|

Totalizarea alegerilor de către CEC

Comisia Electorală Centrală (CEC) a declarat nevalabil referendumul republican constituţional din 5 septembrie 2010, pe motiv că la el au participat mai puţin de 1/3 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale. În conformitate cu procesul-verbal privind totalizarea rezultatelor referendumului republican constituţional din 5 septembrie 2010 la votare au participat 818,429 alegători sau 30.29 la sută din numărul de persoane înscrise în listele electorale (estimat la 2,662,052 persoane). Alte totaluri făcute de CEC: CEC a aprobat şi raportul asupra activităţii sale privind organizarea şi desfăşurarea referendumului republican constituţional din 5 septembrie 2010, pe care l-a remis Curţii Constituţionale a RM. Raportul conţine informaţii despre acţiunile întreprinde CEC în perioadă electorală şi în ziua referendumului (au avut loc 21 şedinţe, au fost adoptate 247 hotărîri), informaţii despre contestaţiile primite (10 la număr) şi soluţionarea lor (o contestaţie a fost admisă parţial, trei au fost respinse ca fiind neîntemeiate, iar asupra uneia s-a luat act prin hotărîre şi s-a remis organului competent spre investigare şi soluţionare), informaţii despre rapoartele financiare ale participanţilor la referendum (unii participanţi nu au prezentat rapoarte şi informaţi a fost prezentată Ministerului Justiţiei, pentru luare de atitudine), plîngerile şi petiţiile primite din partea cetăţenilor (50 de adresări), alte chestiuni inerente (observarea alegerilor, testări, sondaje). (Hotărîrea CEC Nr.3532 din 09.09.2010)

Măsuri de pregătire a listelor electorale

CEC a adoptat o hotărîre cu privire la întocmirea listelor electorale, în legătură cu “necesitatea pregătirii către alegerile parlamentare anticipate”. Conform hotărîrii, primarii, începînd cu 13 septembrie 2010, vor organiza întocmirea listelor electorale pentru fiecare secţie de votare, în două exemplare, incluzînd toţi cetăţenii cu drept de vot, care la moment au domiciliul sau reşedinţa în raza acestora. În mod deosebit se va atrage atenţia asupra includerii în listă a persoanelor care la moment împlinesc 18 ani şi excluderii persoanelor decedate către data întocmirii listelor electorale. Listele întocmite se vor verifica la domiciliul alegătorilor, se vor semna de primarul localităţii şi se vor păstra la primărie. Un exemplar, în format electronic, se va transmite, după întocmire la Comisia Electorală Centrală pe adresă electronică. Fiecare listă electorală, transmisă în format electronic, va fi denumită conform numărului circumscripţiei electorale şi numărului secţiei de votare conform numerotării acestora la referendumul din 5 septembrie curent. (Hotărîrea CEC nr. 3529 din 09.09.2010)

Parlamentul discută noi modificări în Codul Electoral

La prima şedinţă de după vacanţă deputaţii majorităţii parlamentare au votat un proiect de lege care prevede modificarea şi completarea Codului electoral, împreună cu alte cîteva legi conexe. Principalele modificări votate în prima lectură vizează:

Declaraţii post-referendum

Ex-ministrul securităţii, Anatol Plugaru, şi preşedintele Uniunii Centriste din Moldova, Mihai Petrache, au îndemnat cetăţenii în cadrul unei conferinţe de presă să tragă la răspundere Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) pentru eşecul referendumului. Anatol Plugaru şi Mihai Petrache susţin că neîncrederea populaţiei în AIE este cauza neparticipării cetăţenilor la referendum.