Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriReferendum2010Buletin informativ

Buletin informativ din 10 septembrie 2010

|versiune pentru tipar|

Poziţia reprezentantului UE în Moldova

Într-un interviu acordat Agenţiei BASA-press, Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei UE în Moldova susţine că recomandările Comisiei de la Veneţia din primăvara anului curent nu au prevăzut un referendum în Republica Moldova şi la un referendum constituţional, la care se discută modificarea Legii Supreme în stat, trebuie să existe un prag de validare. Oficialul european mai declară că ar fi un drept asumat faptul că nu destui oameni au decis să meargă la referendum şi asta la fel este o exprimare democratică. Reprezentanţii UE nu sînt dezamăgiţi de rezultatul plebiscitului, pentru că acestea au fost nişte rezultate democratice, iar referendumul în sine s-a desfăşurat în mod corect şi liber. Însă referendumul trebuie lăsat în urmă şi “să ne concentrăm atenţia asupra alegerilor parlamentare, care trebuie să aibă loc”, mai declară Dirk Schuebel. (BASA-press)

CEC continuă colaborarea cu PNUD

Conducerea Comisiei Electorale Centrale a avut o întrevedere cu Helen Clark, directorul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în cadrul căreia au fost discutate perspectivele de colaborare în domeniul electoral, în special implementarea Proiectului PNUD “Suport electoral pentru Moldova”. În contextul discuţiilor despre referendumul din 5 septembrie, reprezentantul PNUD a declarat că nimeni nu pune la îndoială faptul că acesta a fost bine organizat, iar oamenii nu au ieşit la vot din diverse motive şi decizia de a participa sau nu le aparţine. Helen Clark şi-a arătat disponibilitatea de a susţine în continuare consolidarea capacităţilor Comisiei Electorale Centrale de a organiza alegeri libere şi corecte în Republica Moldova. (comunicat de presă al CEC)

Discuţii publice post-referendum

Desfăşurarea referendumului, cauzele eşuării acestuia şi lecţiile care trebuie învăţate în urma plebiscitului din 5 septembrie au constitut tema mai multor discuţii şi dezbateri publice. Potrivit participanţilor la Clubul de presă, referendumul din 5 septembrie a fost un succes pentru Moldova, deşi nu a fost promovat în măsura potrivită. Comparativ cu situaţia din multe ţări europene, rezultatul referendumului din Moldova este un succes, pentru că participarea a fost destul de mare. Totuşi, autorităţile Moldovei trebuie să depună eforturi sporite pentru a informa corect cetăţenii, fără a crea confuzii de mesaje prin promovarea imaginii proprii în cadrul unor procese atît de importante cum este referednumul constituţional. Tototdată, o concluzie care poate fi trasă este că prin neparticipare sau votare contra, cetăţenii au încredinţat viitorului legislativ dreptul de a alege preşedintele ţării. (comunicat al Centrului de Jurnalism Independent)

În cadrul unei mese rotunde privind eşuarea referendumului constituţional, organizată de Fundaţia “Priznanie”, vicepreşedintele Parlamentului Alexandr Stoianoglo, membru al Partidului Democrat, a declarat că pentru Partidul Comuniştilor din Republica Moldova ar fi fost mai convenabil ca referendumul să fi avut loc, căci Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) s-ar fi dizolvat. Stoianoglo afirmă că pe fundalul ultimelor evenimente Alianţa s-a consolidat şi s-a mobilizat în anumite privinţe, iar până la următoarele alegeri se va menţine în aceeaşi componenţă, deşi PDM va merge în alegeri de sine stătător. În opinia preşedintelui Mişcării Acţiunea Europeană, Veaceslav Untilă, AIE nu a pierdut referendumul, iar în Parlamentul viitor se va menţine aproximativ aceeaşi componenţă, AIE se va menţine, se va întări, va acumula mai multe voturi şi va deveni mai funcţională. Directorul Fundaţiei “Priznanie”, Elena Miskova, dimpotrivă, consideră că AIE a dat dovadă de mai puţine capacităţi în mobilizarea populaţiei comparativ cu PCRM şi comuniştii au şanse să obţină un procent mai mare de voturi. Analistul politic Zurab Todua afirmă că de eşecul referendumului se face vinovată AIE, pentru că a nu a apreciat corect situaţia şi dispoziţia oamenilor, o mare parte a cărora nu acceptă ceea ce face Alianţa.


Declaraţii şi comunicate de presă ale concurenţilor electorali