Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriReferendum2010Buletin informativ

Buletin informativ din 15 septembrie 2010

|versiune pentru tipar|

CCA sancţionează cîţiva radiodifuzori

Consiliul Coordonator al Audiovizualului a decis să aplice sancţiuni pentru reflectarea campaniei referendumului constituţional din 5 septembrie. Astfel, radiodifuzorii Publika TV şi Moldova 1 au fost avertizaţi pentru faptul că în ziua de 5 septembrie au îndemnat cetăţenii să participe la referendum. CCA a considerat că prin apelurile sale, radiodifuzorii în cauză au prejudiciat interesele unor participanţi al referendum care promovau boicotarea plebiscitului şi neparticiparea cetăţenilor la scrutin. Deciziile CCA au fost adoptate la sesizarea PCRM şi PSD. Reprezentanţii celor două posturi TV, dar şi reprezentanţi ai CEC, experţi în mass-media şi în domeniul electoral au considerat abuzivă şi ilegală decizia CCA, declarînd că au fost confundate noţiunile de “agitaţie electorală” şi “educaţie electorală, civică”.

În şedinţa din 15 septembrie CCA a sancţionat şi postul privat de televiziune NIT, care a admis 12 încălcări la reflectarea campaniei pentru referendumul constituţional din 5 septembrie, prin prezentarea opiniilor părtinitoare şi lipsa sursei a doua. Sancţiunea a fost aplicată ca urmare a unui raport de monitorizare audiat de CCA, conform prevederilor Codului electoral.

PLDM promovează femeile în politică

În cadrul unei conferinţe de presă, Liliana Palihovici, Preşedinta Comisiei parlamentare Protecţie Socială, Sănătate şi Familie, a prezentat opiniei publice o iniţiativă legislativă ce vizează participarea femeilor în viaţa politică. Prin aceasta iniţiativă, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) propune modificarea Codului Electoral în vederea asigurării unei reprezentativităţi mai largi a femeilor în viaţa politică a ţării, prin stabilirea unei cote obligatorii de minim 30 la sută a prezenţei femeilor pe listele de candidaţi ale partidelor ce participă la toate tipurile de scrutin. Potrivit autorilor, modificarea va contribui la sporirea gradului de reprezentare a femeilor în Parlament şi în consiliile locale, va contribui la asigurarea unei funcţionalităţi depline a instituţiilor democratice din perspectiva respectării drepturilor omului. În calitate de argument este invocată situaţia din ţări membr ale UE: Suedia are 47% femei deputate, Finlanda — 40%, Belgia — 38%, Danemarca — 37% etc. Conform statisticilor, 51.9% din populaţia Republicii Moldova o constituie femeile, dar reprezentarea lor în Parlament este mult sub acest nivel. (comunicat de presă al PLDM)