Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimentePDM

Evenimente ale PDM la tema “Administraţie publică”

4 iulie 2014 | 
Liderii Partidului Democrat din Bălţi, Serghei Kiseliov, Aureliu Filip şi Ludmila Zagrudnaia au susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia au vorbit despre problemele cu care se confruntă administraţia municipiului.
Coaliţia de guvernare a semnat un Acord privind consolidarea forţelor pro-europene la nivel local
12 martie 2014 | 
Pe 11 martie 2014, în cadrul unei conferinţe de presă, Partidul Liberal Democrat (PLDM), Partidul Democrat (PDM) şi Partidul Liberal Reformator (PLR) au semnat Acordul cu privire la consolidarea forţelor pro-europene la nivel local[]
13 februarie 2014 | 
La Chişinău, s-a convocat Consiliul Politic Naţional al Partidului Democrat din Moldova, în cadrul căruia au fost excluşi din partid patru reprezentanţi ai PDM, deputaţi în Adunarea Populară. “Am venit cu propunerea ca cei care au participat la scrutinul ilegal din 2 februarie 2014 să fie excluşi din PDM pentru că, în pofida faptului că la partid am avut nenumărate întîlniri cu ei şi le-am explicat pericolul acestui referendum, nu au ţinut cont de aceasta şi au neglijat disciplina de partid”, a declarat prim-vicepreşedintele partidului, Vlad Plahotniuc, după şedinţa consiliului.
4 octombrie 2013
Consilierii liberal-democraţi şi cei democraţi au format o nouă majoritate în Consiliul Raional Ialoveni, prin semnarea Acordului de creare a Coaliţiei Pro-Europene. Documentul a fost semnat de preşedinţii organizaţiilor teritoriale ale PLDM şi PD, Anatolie Dimitriu şi Anatolie Melenciuc. Evenimentul a avut loc în prezenţa preşedintilor Vlad Filat şi Marian Lupu.
3 octombrie 2013
Consilierii liberal-democraţi şi cei democraţi au format o nouă majoritate în Consiliul Raional Orhei, prin semnarea Acordului de creare a Coaliţiei Pro-Europene. Documentul a fost semnat de preşedinţii organizaţiilor teritoriale ale PLDM şi PD. Evenimentul a avut loc în prezenţa liderilor celor două partide: Vlad Filat şi Marian Lupu.
27 ianuarie 2013 | 
La Comrat, a avut loc constituirea Organizaţiei teritoriale din Găgăuzia a Partidului Democrat din Moldova ca urmare a fuziunii cu mişcarea socială “Găgăuzia Nouă” demarată în noiembrie 2012. Liderul PDM, Marian Lupu, a declarat că odată cu încheierea fuziunii, PDM a devenit cea mai influentă formaţiune politică din Găgăuzia, cu o reprezentanţă puternică în organele de conducere ale autonomiei, inclusiv în Adunarea Populară a Găgăuziei.
5 decembrie 2012
Partidul Democrat are propria fracţiune în Consiliul municipal Comrat, decizia privind constituirea acesteia a fiind anunţată în cadrul şedinţei Consiliului din 4 decembrie. Potrivit unui comunicat de presă al PDM, formarea fracţiunii a devenit posibilă după aderarea Mişcării obşteşti “Noua Găgăuzia” la Partidul Democrat, iar din aceasta vor face parte 18 consilieri municipali din 27, susţinuţi în alegerile locale din 2011 de către Mişcarea “Noua Găgăuzie”, precum şi consilierii aleşi pe lista PDM.
25 ianuarie 2012
În cadrul unei conferinţe de presă, reprezentanţii Asociaţiei Aleşilor Locali ai PDM au declarat că se impune modificarea sistemului de finanţare a învăţământului, introducerea coeficienţilor de corelare la calcularea normativelor de cheltuieli, luarea în consideraţie a cheltuielilor reale de întreţinere a instituţiilor de învăţământ şi stabilirea pe cale legislativă a unor reguli clare şi transparente de calculare a normativelor respective. Aleşii locali au precizat că propunerile AAL PDM vor fi formulate în adresa deputaţilor, inclusiv din fracţiunea PDM, a Guvernului pentru a fi soluţionate problemele enunţate de reprezentanţii APL.
10 decembrie 2011
La Chişinău a fost formată Asociaţia Aleşilor Locali ai Partidului Democrat din Moldova, eveniment la care au participat primarii, consilierii locali şi raionali, precum şi preşedinţii de raioane aleşi pe listele PDM. Liderul PDM, Marian Lupu, a menţionat că Asociaţia va constitui “o platformă de dezbateri a tuturor problemelor existente la nivelul administraţiilor locale, precum dezechilibrul dintre centru şi administraţia locală”. Democraţii au votat statutul şi regulamentul de activitate al Asociaţiei, precum şi preşedintele acesteia — primarul or. Edineţ, Constantin Cojocaru.
9 iulie 2011 | 
Deputatul democrat Igor Corman a convocat o conferinţă de presă, în cadrul căreia a anunţat că doi consilieri locali ai PDM din Anenii Noi, au votat pentru alegerea preşedintelui raionului, candidat propus de PCRM. Corman a menţionat că decizia acestora a fost contrară prevederilor Alianţei pentru Integrare Europeană, prin urmare cei doi consilieri au fost excluşi din PD. Igor Corman a sugerat ca la nivel central, între partidele membre ale AIE, să fie semnat un Acord care va asigura pe viitor evitarea acestor alianţe la nivel local.
4 iulie 2011
Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană s-au întrunit în şedinţa Consiliului, dar nu au putut ajunge la un compromis privind crearea alianţelor la nivel local. “În cadrul şedinţei s-a discutat despre constituirea AIE la nivel local. Urmează ca grupurile de experţi să se întrunească şi să discute situaţia din fiecare raion în parte. Noi vom comunica cu colegii din raioane pentru a identifica compromisuri în eventualitatea semnării unui acord”, a declarat deputatul Valeriu Streleţ.
23 iunie 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, aleşii local ai Partidului Democrat în Consiliul orăşenesc Cricova acuză PLDM de crearea unei coaliţii cu PCRM la nivel local, drept dovadă consilierii democraţi au invocat faptul că în cadrul şedinţei din 23 iunie, a Consiliului local al oraşului Cricova, liberal-democraţii şi comuniştii au votat împreună aceleaşi iniţiative importante, care ţin de partajarea comisiilor de specialitate. Consilierii PDM de Cricova spun că mizează în continuare pe constituirea unei coaliţii formate din partidele AIE la nivel local, aşa cum au convenit recent liderii partidelor Alianţei.
18 mai 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, Partidului Democrat a propus mai multe iniţiative privind urgentarea reformelor pentru consolidarea administraţiei publice locale, inclusiv în ce priveşte autonomia decizională şi financiară. În acest sens, una din iniţiativele PDM prevede acordarea statutului de municipiu oraşelor Cahul, Ungheni, Orhei, Soroca şi Edineţ. Alte iniţiative propun: majorarea plafonului valoric al contractelor de achiziţii, pentru care deciziile pot fi luate la nivel local, fără a aştepta intervenţia Agenţiei de profil de nivel central; abilitarea autorităţilor locale cu unele prerogative de modificare a destinaţiei unor terenuri în scopuri investiţionale şi de dezvoltare a localităţilor.
26 februarie 2011
A avut loc şedinţa lărgită a Organizaţiei de Femei a Partidului Democrat pentru a discuta despre rolul şi implicarea femeilor în procesul decizional, precum şi despre participarea OF în alegerilor locale generale din 2011. Participantele la reuniune s-au pronunţat pentru o mai mare implicare a femeilor în politică, inclusiv prin creşterea semnificativă a numărului femeilor politicieni în structurile PDM, totodată şi-au propus să realizeze un parteneriat cu alte organizaţii ale PDM, în scopul obţinerii unui mai mare număr de locuri eligibile în alegerile locale. În cadrul şedinţei, femeile membre ale Consiliului Coordonator al Organizaţiei au adoptat modificări în Strategia pentru alegerile locale, astfel încât femeile să aibă un rol mai important în aprobarea deciziilor la nivelul administraţiei locale.
20 februarie 2011
La Chişinău a avut loc Adunarea generală a Asociaţiei aleşilor locali ai PDM pentru a discuta mai multe aspecte ce ţin de realizarea reformei administraţiei publice locale, precum şi despre alegerile locale generale din 2011. La eveniment au participat peste 200 de delegaţi — primari, consilieri locali, preşedinţi şi vicepreşedinţi de raioane, membri ai PD. Aleşii locali ai PDM au formulat o atitudine privind situaţia în domeniul APL prin prisma Obiectivelor Programatice ale Partidului Democrat; privind cadrul legal ce reglementează activitatea APL în contextul acordării unei mai mari autonomii financiare; privind descentralizarea administrativă etc. De asemenea, Adunarea generală a Aleşilor Locali ai PD a adoptat o rezoluţie şi un demers către Parlament, Preşedinţie şi Guvern, în care sunt expuse priorităţile reformei APL.
17 decembrie 2008 | 
Partidul Democrat din Moldova a convocat o conferinţă de presă în cadrul căreia a fost prezentat candidatul la funcţia de prim-ministru în viitorul Guvern din partea PDM.

Arhiva

2016 [5]
2015 [2]
2014 [56]
2013 [40]
2012 [58]
2011 [38]
2010 [37]
2009 [45]
2008 [28]
2004 [1]
2003 [5]
2002 [1]
Administraţie publică
Alegeri [106]