Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimentePDM

Evenimente ale PDM la tema “Alegeri”

31 august 2016
La Chişinău, a avut loc şedinţa Consiliului Politic Naţional al PDM, în cadrul căreia liderul formaţiunii, Marian Lupu, a fost desemnat în calitate de candidat al Partidului Democrat din Moldova la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie 2016.
Curtea Constituţională a confirmat rezultatele alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014
9 decembrie 2014 | 
Pe 9 decembrie 2014, membrii Curţii Constituţionale au confirmat rezultatele alegerilor parlamentare de legislatura a XX-a, a validat mandatele deputaţilor aleşi şi a confirmat listele candidaţilor supleanţi[]
21 septembrie 2014
La Rezina, a avut loc forumul Organizaţiei raioanele a PDM, eveniment la care a participat şi conducerea partidului. În cadrul forumului, au fost înmînate carnete de partid pentru 1600 de membri noi care au aderat la formaţiunea politică.
17 septembrie 2014 | 
În cadrul unui briefing de presă, preşedintele democraţilor, Marian Lupu, a anunţat despre lansarea unui angajament pentru a sprijini familiile, denumit “Cinci piloni pentru Familiile din Moldova”.
16 septembrie 2014
Partidele Coaliţiei Pro-Europene s-au întrunit în cadrul unei şedinţe la care au examinat priorităţile legislative ale actualei sesiuni parlamentare, printre care cele privind finanţarea partidelor politice şi majorarea cotei de participare a femeilor în activitatea politică. Totodată, au fost discutate eventualele provocări care ar putea apărea în adresa Coaliţiei în contextul campaniei electorale.
14 septembrie 2014
Partidul Democrat din Moldova a organizat într-un parc din Chişinău acţiunea “Familia Moldovei”. La eveniment au participat mai mulţi reprezentanţi din conducerea PDM alături de soţii şi soţiile acestora, unde au vorbit despre importanţa familiei în societate şi priorităţile PDM îndreptate spre susţinerea familiilor din ţară.
PDM a lansat “Expresul Vocea Moldovei” pentru a se consulta cu cetăţenii
8 septembrie 2014
Pe 8 septembrie 2014, la Chişinău, Partidul Democrat din Moldova a lansat turneul “Expresul Vocea Moldovei”[]
3 septembrie 2014 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, a anunţat că formaţiunea sa va decide lista candidaţilor săi pentru Parlament în baza unui proces de alegere deschisă, la care vor putea participa toţi cetăţenii Republicii Moldova.
23 august 2014
La Vulcăneşti, a avut loc adunarea de constituire a Organizaţiei de Femei PDM, eveniment la care au participat circa 35 de femei, menţionînd importanţa consolidării forţelor femeilor democrate din Vulcăneşti în ajunul perioadei electorale.
1 august 2014
La Chişinău, a avut loc şedinţa Biroului Permanent Municipal al PDM, în cadrul căreia s-a decis ca lista electorală a Partidului Democrat din Moldova va fi formată în baza unei selecţii realizate de membrii formaţiunii. Fiecare candidat la funcţia de deputat va fi ales prin vot direct.
12 iulie 2014
În satul Sărata Veche din raionul Făleşti, a avut loc Forumul Organizaţiei Teritoriale a Partidului Democrat, în cadrul căruia vicepreşedintele partidului, Igor Corman a înmînat carnete de partid pentru 500 de membri noi ai PDM.
11–14 iulie 2014
Partidul Democrat din Moldova a convocat şedinţele Organizaţiilor Teritoriale din sectorul Centru şi Ciocana a capitalei şi din orăşelul Codru. În cadrul şedinţelor au fost discutate aspecte legate de pregătirea partidului pentru alegerile parlamentare, despre sarcinile membrilor din cadrul organizaţiilor şi despre activităţile care urmează să fie realizate.
2 iulie 2014 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul democraţilor, Marian Lupu a declarat că Partidul Democrat din Moldova a demarat pregătirile pentru campania electorală iar manager al staffului electoral a fost desemnat fostul vicepremier pentru reintegrare, Victor Osipov. Prezent la eveniment, Valeriu Lazăr a declarat că în cadrul şedinţei Biroului Politic Extins al PDM şi-a prezentat cererea de demisie din funcţia de ministru al economiei iar colegul său Andrian Candu va prelua funcţia respectivă.
13 aprilie 2014
La Comrat, a avut loc forumul organizaţiilor teritoriale ale Partidului Democrat din Găgăuzia. Liderul democraţilor, Marian Lupu a înmînat carnete de partid pentru 800 de noi membri iar primarul de Comrat, Nicolae Dudoglo a fost reconfirmat de PDM drept candidat pentru funcţia de başcan al Găgăuziei.
27–30 martie 2014
La Chişinău, au avut loc şedinţele Organizaţiilor de sector Centru, Botanica şi Ciocana ale Partidului Democrat din Moldova. În cadrul şedinţelor au fost enunţate obiectivele pentru anul electoral 2014, au fost prevăzute mai multe acţiuni politice, sociale, de teambuilding şi de pregătire a echipei pentru electorală.
22 martie 2014
În sectorul Rîşcani al capitalei a avut loc şedinţa Consiliului PDM Rîşcani, în cadrul căreia consilierul municipal, Valentin Guznac a fost ales în funcţia de preşedinte al Organizaţiei. De asemenea, au fost stabilite priorităţile organizaţiei în contextul alegerilor parlamentare din anul curent.
27 februarie 2014
Organizaţia municipală Chişinău a Partidului Democrat a lansat platforma de instruire a preşedinţilor organizaţiilor primare. Programul conţine o serie de seminare şi workshop-uri, menite să sporească gradul de pregătire al activiştilor de partid.
23 februarie 2014
În oraşul Făleşti a avut loc Forumul Organizaţiei de Femei cu genericul “Femeia Democrată — Solidaritate Socială”. În cadrul forumului au fost prezentate activităţile desfăşurat în 2013 şi stabilite noi obiective pentru anul 2014. Femeile democrate au fost îndemnate să participe activ în procesul de luare a deciziilor în contextul alegerilor parlamentare din anul curent.
22 februarie 2014
Peste 100 de femei delegate din Organizaţiile teritoriale ale Partidului Democrat din 4 raioane din nordul ţării s-au întrunit în or. Otaci în cadrul Forumului Zonal Nord-Est, unde au discutat despre obiectivele pentru anul 2014 şi au punctat cele mai importante activităţi, dar au şi primit noi membri în rîndurile Partidului Democrat.
20 februarie 2014
La Chişinău, s-a reunit în şedinţă Consiliul Organizaţiei municipale a Partidului Democrat din Moldova, în cadrul căreia a fost aprobat regulamentul care stipulează clar modalitatea de alcătuire a listei electorale a democraţilor pentru scrutinul local din 2015.
13 februarie 2014 | 
La Chişinău, s-a convocat Consiliul Politic Naţional al Partidului Democrat din Moldova, în cadrul căruia au fost excluşi din partid patru reprezentanţi ai PDM, deputaţi în Adunarea Populară. “Am venit cu propunerea ca cei care au participat la scrutinul ilegal din 2 februarie 2014 să fie excluşi din PDM pentru că, în pofida faptului că la partid am avut nenumărate întîlniri cu ei şi le-am explicat pericolul acestui referendum, nu au ţinut cont de aceasta şi au neglijat disciplina de partid”, a declarat prim-vicepreşedintele partidului, Vlad Plahotniuc, după şedinţa consiliului.
5 decembrie 2012
Partidul Democrat are propria fracţiune în Consiliul municipal Comrat, decizia privind constituirea acesteia a fiind anunţată în cadrul şedinţei Consiliului din 4 decembrie. Potrivit unui comunicat de presă al PDM, formarea fracţiunii a devenit posibilă după aderarea Mişcării obşteşti “Noua Găgăuzia” la Partidul Democrat, iar din aceasta vor face parte 18 consilieri municipali din 27, susţinuţi în alegerile locale din 2011 de către Mişcarea “Noua Găgăuzie”, precum şi consilierii aleşi pe lista PDM.
28 octombrie 2012
A avut loc Conferinţa organizaţiei teritoriale din mun. Chişinău a Partidului Democrat, în cadrul căreia Pavel Filip, preşedintele organizaţiei, a prezentat Strategia politică şi instituţională a organizaţiei municipale pînă în anul 2015 cu denumirea “15 pentru Chişinău”. Potrivit lui, democraţii îşi propun să obţină cel puţin 15 % în CMC şi circa 30 % din primăriile suburbane ale capitalei după alegerile locale generale din 2015. De asemenea, în cadrul forumului, preşedintele PDM, Marian Lupu, a înmînat carnetele de partid pentru circa 500 de noi membri ai organizaţiei municipale Chişinău.
16 martie 2012 | 
În cadrul şedinţei speciale a Parlamentului privind alegerea şefului statului, candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană Nicolae Timofti a fost ales în calitate de preşedinte al Republicii Moldova cu votul a 62 de deputaţi din totalul de 101. Cele trei partide ale coaliţiei, care deţin în total 58 de voturi, împreună cu votul deputatului neafiliat Mihai Godea şi a celor trei deputaţi din grupul socialiştilor în frunte cu Igor Dodon au votat pentru Nicolae Timofti. Fracţiunea PCRM nu au participat la şedinţa Parlamentului, dar a delegat trei deputaţi pentru a supraveghea procedura de vot. În discursul ţinut în faţa deputaţilor, Nicolae Timofti a declarat că Moldova are nevoie de o idee naţională capabilă să unească societatea scindată, şi o asemenea idee trebuie să devină integrarea europeană. Eu voi depune toate eforturile pentru a obţine, împreună cu guvernul şi parlamentul, rezultate pe această cale, a promis Timofti.
15 martie 2012
Consiliul AIE s-a convocat într-o şedinţă de lucru pentru a ajunge la un consens privind alegerea şefului statului, cu deputatul neafiliat preşedintele PAD, Mihai Godea. În cadrul şedinţei Mihai Godea a propus 10 angajamente pe care liderii AIE şi le-au asumat pentru a fi realizate conform termenilor indicaţi. Referindu-se la rezultatele şedinţei AIE, liderul PLDM Vlad Filat a declarat că “a fost o şedinţă plină şi utilă, poate un pic întîrziată”. Pe de altă parte, Mihai Godea a declarat că va participa la alegerile prezidenţiale din 16 martie 2012.
12 martie 2012 | 
Liderii AIE au anunţat într-o conferinţă de presă, că îl vor susţine pe Nicolae Timofti, preşedintele CSM, la funcţia de şef al statului. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a subliniat că: “Timofti e candidatul de consens, care a fost dat de Dumnezeu” iar liderul PLDM Vlad Filat a adăugat că Timofti de 36 de ani e dedicat profesiei, “perioadă suficientă pentru a ne convinge că are calităţile necesare pentru a fi preşedinte”. Marian Lupu, preşedintele PDM a menţionat că a discutat cu Nicolae Timofti şi a înţeles că acesta are toate principiile necesare pentru un şef de stat. La rândul său, Nicolae Timofti, a subliniat că va acţiona în conformitate cu legea supremă în stat, dacă va fi ales, şi că nu va servi interesele unui grup de oameni.
6 martie 2012
Alianţa pentru Integrare Europeană susţine că va stabili pe 7 martie data scrutinului prezidenţial, dacă va conveni asupra candidatului, despre aceasta au declarat liderii coaliţiei de guvernare după şedinţa Consiliului AIE. Preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, şi-a exprimat speranţa că partidele AIE vor ajunge la un compromis, astfel încît pe 7 martie să fie luată o decizie finală.
24 februarie 2012 | 
În cadrul unui briefing de presă, liderul PLDM Vlad Filat a anunţat că economistul FMI, Veronica Bacalu, este candidatul PDM-PLDM-grupul Dodon la funcţia de preşedinte al ţării. El susţine că Veronica Bacalu deţine calităţile necesare pentru a ocupa funcţia de preşedinte şi crede că Partidul Liberal o va susţine. “O altă candidatură nu se va mai discuta. Important este ca pentru Bacalu să voteze 61 de voturi, în prezent 49 de deputaţi şi-au declarat sprijinul pentru ea”, a spus Filat.
10 februarie 2012
Alianţa pentru Integrarea Europeană a renunţat la desfăşurarea referendumului constituţional şi revine la alegerea preşedintelui ţării în Parlament, despre aceasta au anunţat liderii AIE la postul naţional de televiziune şi au subliniat că decizia este una de consens şi va fi îndeplinită. În acelaşi timp, liderii AIE au subliniat că încă nu au discutat despre posibilii candidaţi la Preşedinţie şi au precizat că schimbarea mecanismului de alegere a preşedintelui va fi abordată mai tîrziu, indiferent de rezultatul alegerilor prezidenţiale.
7 februarie 2012
După o pauză de trei săptămîni de la ultima şedinţă, liderii PLDM, PDM şi PL au convocat şedinţa Consiliului Alianţei pentru Integrare Europeană. În cadrul şedinţei cei trei lideri au discutat două scenarii pentru depăşirea crizei politice — organizarea unui referendum constituţional sau găsirea unui compromis în Parlament, însă nu au nominalizat care scenariu va fi pus în practică. Totodată, în urma dezbaterilor s-a ajuns la un compromis pe marginea textului care urmează să fie inclus la referendumul preconizat în 2012.
Referendum privind simplificarea procedurii de alegere a şefului statului
15 ianuarie 2012 | 
Pe 15 ianuarie 2012, la Chişinău, partidele componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană au semnat o declaraţie publică privind căile de soluţionare a crizei constituţionale şi de asigurare a stabilităţii politice în următoarea perioadă[]
9 ianuarie 2012
Liderii PLDM, PDM şi PL au convocat şedinţa Consiliului Alianţei pentru Integrare Europeană în cadrul căreia s-a discutat despre alegerea şefului statului preconizată pentru 15 ianuarie curent. După şedinţă AIE, liderul PLDM, Vladimir Filat a declarat că Alianţa a convenit să organizeze o primă întîlnire cu deputaţii PCRM pentru identificarea unei candidaturi la funcţia de şef al statului. Totodată, preşedintele PL, Mihai Ghimpu a declarat că “la început de an ar fi bine să fim mai toleranţi. Aşteptăm să vedem candidatura comuniştilor şi apoi vom vedea ce facem. Sper că e un candidat bun, vom analiza propunerea PCRM”.
30 noiembrie 2011
Liderii PLDM, PDM, şi PL au convocat şedinţa Consiliului AIE în cadrul căreia s-a discutat despre posibilitatea alegerii şefului statului. Cei trei au convenit că Parlamentul se va întruni în mai multe şedinţe pentru a vota proiecte de legi ce ţin de activitatea Guvernului. Referitor la organizarea alegerii şefului statului cei trei se vor pronunţa în timpul cel mai apropiat, nu înainte de a identifica un candidat care va întruni numărul necesar de voturi.
24 noiembrie 2011
Consiliul Executiv Politic al Partidului Democrat s-a convocat într-o şedinţă în cadrul căreia s-a decis ca alegerile prezidenţiale trebuie să aibă loc la mijlocul lunii lui decembrie. “Dacă domnii de la PLDM ar fi fost interesaţi în adoptarea cît mai grabnică a bugetului, aveau să vină cu proiectul la 1 octombrie cel tîrziu, aşa cum o cere legea. Ei însă sînt în întîrziere de două luni. Asta denotă interes pentru finanţele publice sau lipsă de grijă pentru ele?”, s-a întrebat Lupu. Democratul a menţionat că-şi va înainta candidatura la funcţia de preşedinte indiferent dacă va fi sau nu susţinut din partea colegilor din AIE.
15 noiembrie 2011 | 
Preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu a declarat în cadrul unui briefing de presă că următorul tur al alegerilor prezidenţiale ar trebui să aibă loc în prima jumătate a lunii decembrie. “În această perioadă vom continua negocierile ca să rezolvăm problema candidatului care să aibă din start susţinerea a nu mai puţin de 61 de deputaţi. Dacă în prima jumate a lui decembrie vom organiza următorul tur al alegerilor prezidenţiale ordinare, cred că vom fi în concordanţă cu legea, interesul naţional şi conştiinţa noastră”, a spus Lupu. Potrivit lui, AIE va negocia atît cu PCRM, cît şi cu cei trei deputaţi ce au părăsit fracţiunea.
15 noiembrie 2011
Preşedinţii celor trei partide din AIE s-au convocat într-o şedinţă de lucru privind posibilitatea alegerii şefului statului. În cadrul şedinţei au fost abordate două subiecte relevante: despre suplimentul Acordului AIE, asupra căruia s-a ajuns la un numitor comun şi care se definitivează spre a fi semnat şi făcut public iar al doilea subiect s-a discutat despre organizarea procedurii votului propriu-zis preconizat pentru 16 noiembrie, discuţii care s-au finalizat consensual.
14 noiembrie 2011
A avut loc şedinţa Alianţei pentru Integrare Europeană în cadrul căreia s-a discutat despre identificarea unui candidat pentru funcţia de şef al statului. Cei trei lideri au reiterat că unica candidatură pentru funcţia de preşedinte discutată în AIE este Marian Lupu. De asemenea, liderii celor trei partide au declarat că dacă nici un candidat nu va fi înscris în cursa prezidenţială, atunci alegerile şefului statului vor fi amînate.
11 noiembrie 2011
Consiliul Alianţei pentru Integrare Europeană s-a convocat într-o şedinţă de lucru privind demararea primelor negocieri cu grupul Dodon. În cadrul şedinţei liderii AIE şi Igor Dodon şi-au expus ofertele privind identificarea candidatului care ar întruni majoritatea pentru a fi ales şef al statului. Totuşi, şedinţa s-a încheiat fără un consens însă liderii celor două grupuri s-au arătat deschişi în continuarea dialogului pentru un candidat de compromis.
8 noiembrie 2011
Liderii celor trei partide ale AIE s-au întrunit într-o şedinţă de lucru în cadrul căreia s-a discutat despre posibilitatea alegerii şefului statului prin prisma părăsirii de către grupul Dodon a fracţiunii PCRM. Reprezentanţii partidelor din AIE au menţionat că urmează să discute cu Partidul Comuniştilor şi cu cei trei deputaţi care au plecat din PCRM pentru a ajunge la un numitor comun, în vederea alegerii preşedintelui. “Aşteptăm să discutăm şi cu unii şi cu alţii. Dacă cineva visează, noi suntem oameni care respectăm legea, iar acordurile sunt şi mai importante ca legea. Candidat apolitic, să mă ierte Dumnezeu, doar la citimitr mai poţi găsi. Şi Marian Lupu îi tot apolitic, ca şi Zinaida Greceanîi. Să nu ne îmbătăm cu apă de ploaie. Trebuie ales preşedintele respectând acordul AIE”, a declarat liderul PL, Mihai Ghimpu.
6 septembrie 2011
Liderii celor trei partide din AIE s-au întrunit într-o şedinţă de lucru în care s-a discutat despre posibilitatea alegerii şefului statului. După şedinţă, Vlad Filat, Marian Lupu şi Mihai Ghimpu au declarat că nu s-a ajuns la nicio concluzie privind alegerea preşedintelui ţării. Liderul PD Marian Lupu a spus că se va reveni la discuţia despre alegerea preşedintelui după ce va fi făcută publică decizia Curţii Constituţionale privind modul de alegere a şefului statului. De asemenea, cei trei lideri au comunicat că în cadrul şedinţei AIE s-a discutat şi despre bugetul şi politica fiscală pentru 2012.
9 iulie 2011 | 
Deputatul democrat Igor Corman a convocat o conferinţă de presă, în cadrul căreia a anunţat că doi consilieri locali ai PDM din Anenii Noi, au votat pentru alegerea preşedintelui raionului, candidat propus de PCRM. Corman a menţionat că decizia acestora a fost contrară prevederilor Alianţei pentru Integrare Europeană, prin urmare cei doi consilieri au fost excluşi din PD. Igor Corman a sugerat ca la nivel central, între partidele membre ale AIE, să fie semnat un Acord care va asigura pe viitor evitarea acestor alianţe la nivel local.
4 iulie 2011
Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană s-au întrunit în şedinţa Consiliului, dar nu au putut ajunge la un compromis privind crearea alianţelor la nivel local. “În cadrul şedinţei s-a discutat despre constituirea AIE la nivel local. Urmează ca grupurile de experţi să se întrunească şi să discute situaţia din fiecare raion în parte. Noi vom comunica cu colegii din raioane pentru a identifica compromisuri în eventualitatea semnării unui acord”, a declarat deputatul Valeriu Streleţ.
25 iunie 2011 | 
Partidul Democrat din Moldova a convocat la Chişinău, o Reuniune Naţională, pentru a face un bilanţ al rezultatelor alegerilor generale locale, eveniment la care au participat cca 8 mii de membri ai fomaţiunii. Vlad Plahotniuc, şeful staff-ului electoral al PDM, a declarat că această campanie s-a desfăşurat sub semnul succesului pentru Partidul Democrat din Moldova, menţionând că, “timpul oscilaţiilor pentru PDM a trecut şi a venit timpul creşterii, a dezvoltării sigure, a exercitării mai hotărâte a voinţei alegătorilor”. Totodată, liderul PDM, Marian Lupu a afirmat că echipa partidului a demonstrat că “este una capabilă, puternică, profesionistă, în creştere, iar capacitatea acesteia de a munci a fost fundamentul victoriei în alegeri”. Marian Lupu i-a îndemnat pe aleşii locali să demonstreze în continuare capacitatea deplină a PDM, care denotă respectarea angajamentelor asumate în faţa cetăţenilor.
23 iunie 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, aleşii local ai Partidului Democrat în Consiliul orăşenesc Cricova acuză PLDM de crearea unei coaliţii cu PCRM la nivel local, drept dovadă consilierii democraţi au invocat faptul că în cadrul şedinţei din 23 iunie, a Consiliului local al oraşului Cricova, liberal-democraţii şi comuniştii au votat împreună aceleaşi iniţiative importante, care ţin de partajarea comisiilor de specialitate. Consilierii PDM de Cricova spun că mizează în continuare pe constituirea unei coaliţii formate din partidele AIE la nivel local, aşa cum au convenit recent liderii partidelor Alianţei.
21 iunie 2011
A fost convocat Consiliul AIE în cadrul căruia liderii celor trei partide parlamentare au discutat despre identificarea unei formule de alegere a şefului statului fără alegeri anticipate. Şedinţa AIE a fost organizată pentru a examina răspunsul Comisiei de la Veneţia oferit la finele săptămînii trecute Curţii Constituţionale a RM la interpelarea făcută cu privire la modalitatea de alegere a preşedintelui. In răspuns Comisia a indicat că este de competenta CC să facă interpretarea finală a Constituţiei, dar cea mai bună soluţie ar fi modificarea actului suprem.
Dorin Chirtoacă susţinut de liderii Alianţei pentru Integrare Europeană
9 iunie 2011 | 
Pe 9 iunie 2011, în cadrul unei conferinţe de presă, liderii Alianţei pentru Integrare Europenă — Mihai Ghimpu, Marian Lupu şi Vlad Filat au semnat o declaraţie comună de susţinere a candidatului Dorin Chirtoacă la funcţia de Primar General al municipiului Chişinău în turul doi al alegerilor locale[]
20 mai 2011
Tinerii din Republica Moldova sunt acea forţă care poate şi trebuie să aducă adevărata schimbare în ţară! Acesta este mesajul adresat tinerilor de către Partidului Democrat din Moldova, care şi-a prezentat programul electoral în faţa studenţilor de la Universitatea Pedagogică “Ion Creangă” din Chişinău. Potrivit candidatului PDM la funcţia de primar general, Valentina Buliga, echipa PD intruneşte profesionişti, printre care mulţi tineri. “Eu personal, dar şi echipa PD, sîntem orientaţi spre performanţă şi vom munci în susţinerea educaţiei, ştiinţei şi pentru modernizarea capitalei”, a afirmat Buliga.
18 mai 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, Partidului Democrat a propus mai multe iniţiative privind urgentarea reformelor pentru consolidarea administraţiei publice locale, inclusiv în ce priveşte autonomia decizională şi financiară. În acest sens, una din iniţiativele PDM prevede acordarea statutului de municipiu oraşelor Cahul, Ungheni, Orhei, Soroca şi Edineţ. Alte iniţiative propun: majorarea plafonului valoric al contractelor de achiziţii, pentru care deciziile pot fi luate la nivel local, fără a aştepta intervenţia Agenţiei de profil de nivel central; abilitarea autorităţilor locale cu unele prerogative de modificare a destinaţiei unor terenuri în scopuri investiţionale şi de dezvoltare a localităţilor.
12 mai 2011 | 
Peste 200 de candidaţi PDM la funcţiile de consilieri locali şi primari în localităţile din componenţa municipiului Chişinău, s-au lansat în campania electorală pentru alegerile generale din 5 iunie. Valentina Buliga, candidatul democrat la funcţia de primar general, a subliniat că pentru o dezvoltare armonioasă a localităţilor suburbane, urmează să fie elaborat Planul general de dezvoltare, care ar ţine cont de potenţialul acestor localităţi, aşezarea geografică, infrastructura existentă etc. Buliga a menţionat că PDM va susţine, prioritar, proiectele de dezvoltare a infrastructurii de natură să asigure condiţii aractive pentru investitori şi lansarea afacerilor noi în aceste localităţi.
6 mai 2011 | 
În cadrul unui briefing de presă, liderul Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, a salutat decizia PLDM de a-şi retrage candidatul din cursa electorală pentru funcţia de primar general al municipiului Chişinău în favoarea contracandidatului liberal, Dorin Chirtoacă. Scopul nostru de a consolida coaliţia democratică poate fi realizat în această campanie prin acumularea, de către Partidul Democrat a cât mai multe din voturile pe eşichierul politic de centru-stânga şi, respectiv, prin limitarea prezenţei în administraţia municipiului a contracandidaţilor comunişti. Iată de ce Valentina Buliga va continua campania începută pentru Primăria municipiului Chişinău. Totodată, Marian Lupu a declarat că anterior PDM a venit cu propunerea ca Alianţa de guvernare să înainteze un candidat propriu la funcţia de edil al capitalei însă această propunere a fost acceptată doar de partenerii liberali.
5 mai 2011
Partidul Democrat din Moldova s-a lansat în campania pentru alegerile locale generale din mun. Bălţi, cu sloganul “E TIMPUL să facem ordine în Bălţi!”. Prezent la eveniment, preşedintele PDM, Marian Lupu, a declarat că depăşirea crizei politice depinde de rezultatele alegerilor locale, specificând că Partidul Democrat din Moldova s-a lansat în campania electorală, cu încrederea că de rezultatul acestor alegeri depinde viitorul ţării noastre. Candidatul PDM pentru funcţia de primar al municipiului Bălţi, Anatolie Harcenco, a evidenţiat că “în ultimii 10 ani, când la conducerea municipiului au fost comuniştii, multe întreprinderi au degradat. A venit timpul pentru adoptarea programelor reale în domenil economic şi social”.
27 aprilie 2011 | 
Partidul Democrat din Moldova s-a lansat oficial în campania pentru alegerile locale generale cu sloganul E TIMPUL să facem ordine în ţară! În discursul său, preşedintele PDM, Marian Lupu a declarat că Partidul Democrat din Moldova se lansează în campania electorală cu încrederea că de rezultatul acestor alegeri depinde viitorul ţării noastre. Valentina Buliga, candidatul la funcţia de primar general al Chişinăului, a promis “să facă ordine în capitală ca o adevărată gospodină şi să contribuie la promovarea femeilor în viaţa politică”. Printre priorităţile în funcţia de primar, Valentina Buliga a numit reparaţia drumurilor, atragerea investiţiilor pentru oferirea locurilor de muncă, modernizarea spitalelor şi grădiniţelor, eradicarea corupţiei. De asemenea, liderul PDM, Marian Lupu, a promis că “partidul va desfăşura o campanie demnă, nu va pierde timpul pe conflicte, ci va lucra ca să-şi îndeplinească promisiunile”.
22 aprilie 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, candidatul PDM la funcţia de primar al Chişinăului, Valentina Buliga a declarat că Partidul Liberal Democrat face presiuni asupra candidaţilor Partidului Democrat, somîndu-i să nu participe în alegerile locale din 5 iunie. “PDM chemă concurenţii politici să renunţe la presiuni şi şantaj. Facem apel la respectarea legislaţiei electorale şi a codului moral. Vrem să participăm la o competiţie de idei, şi nu activităţi murdare. Vom încerca să fim corecţi pe durata campaniei, însă nu vom permite altor concurenţi să lanseze atacuri la adresa noastră”, a subliniat Buliga.
3 aprilie 2011
La Chişinău, a avut loc Conferinţa organizaţiei municipale a Partidului Democrat din Moldova, în cadrul căreia Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga a fost desemnată candidatul PDM pentru funcţia de primar al capitalei. Candidatura Valentinei Buliga a fost propusă de liderul PDM, Marian Lupu, şi a fost votată în unanimitate. În luarea sa de cuvînt, Buliga a declarat că “funcţia de primar va fi o provocare pentru mine, cu atît mai mult cu cît trebuie să demonstrez că şi femeile pot reuşi. Cunosc problemele oraşului şi voi lucra la o strategie care va permite rezolvarea lor”.
26 februarie 2011
A avut loc şedinţa lărgită a Organizaţiei de Femei a Partidului Democrat pentru a discuta despre rolul şi implicarea femeilor în procesul decizional, precum şi despre participarea OF în alegerilor locale generale din 2011. Participantele la reuniune s-au pronunţat pentru o mai mare implicare a femeilor în politică, inclusiv prin creşterea semnificativă a numărului femeilor politicieni în structurile PDM, totodată şi-au propus să realizeze un parteneriat cu alte organizaţii ale PDM, în scopul obţinerii unui mai mare număr de locuri eligibile în alegerile locale. În cadrul şedinţei, femeile membre ale Consiliului Coordonator al Organizaţiei au adoptat modificări în Strategia pentru alegerile locale, astfel încât femeile să aibă un rol mai important în aprobarea deciziilor la nivelul administraţiei locale.
20 februarie 2011
La Chişinău a avut loc Adunarea generală a Asociaţiei aleşilor locali ai PDM pentru a discuta mai multe aspecte ce ţin de realizarea reformei administraţiei publice locale, precum şi despre alegerile locale generale din 2011. La eveniment au participat peste 200 de delegaţi — primari, consilieri locali, preşedinţi şi vicepreşedinţi de raioane, membri ai PD. Aleşii locali ai PDM au formulat o atitudine privind situaţia în domeniul APL prin prisma Obiectivelor Programatice ale Partidului Democrat; privind cadrul legal ce reglementează activitatea APL în contextul acordării unei mai mari autonomii financiare; privind descentralizarea administrativă etc. De asemenea, Adunarea generală a Aleşilor Locali ai PD a adoptat o rezoluţie şi un demers către Parlament, Preşedinţie şi Guvern, în care sunt expuse priorităţile reformei APL.
16 februarie 2011
Liderii partidelor din Alianţa pentru Integrare Europeană au convocat Consiliul AIE, unde s-a discutat despre posibilitatea de alegere a şefului statului. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat după şedinţă că Alianţa va alege preşedintele fără de asistenţa comuniştilor. “Noi am propus opoziţiei să ne aşezăm la masa de discuţii, astfel încît preşedinţii de fracţiuni să negocieze. Comuniştii însă au refuzat. Noi o să alegem preşedintele şi fără de comunişti”, a spus Ghimpu. De asemenea, preşedintele interimar, speakerul Marian Lupu, a confirmat că Alianţa pentru Integrare Europeană a ajuns la o înţelegere privind alegerea şefului statului, spunînd că procedura va fi în conformitate cu normele legale.
29 ianuarie 2011
Partidul Democrat din Moldova a desfăşurat la Chişinău şedinţa Consiliului Naţional al PDM, în cadrul căreia s-a făcut bilanţul campaniei electorale în Parlament şi a demarat pregătirile pentru alegerile locale. Liderul formaţiunii, Marian Lupu, a declarat că “deocamdată nu au fost discutaţi candidaţii la funcţia de primari, dar partidul a demarat pregătirile pentru alegerile din iunie curent”. Totodată, Consiliul Naţional al PDM l-a ales pe ex-ministrul apărării în guvernele comuniste, Vitalie Vrabie, în funcţia de Secretar General al Partidului Democrat. Preşedintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, a menţionat că şi Consiliul Naţional a suferit schimbări, din componenţa lui fiind excluşi şapte membri “cei care se aflau în incompatibilitate de funcţii au fost înlăturaţi din Consiliu, ca exemplu sînt ambasadorii Republicii Moldova în Franţa şi Lituania, Oleg Serebrian, şi, respectiv, Igor Klipii”, a specificat el.
30 decembrie 2010
Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Democrat şi Partidul Liberal au semnat cu puţin timp înainte de şedinţa Parlamentului, acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană II. După ce au semnat acordul, liderii AIE şi-au cerut scuze faţă de cetăţeni pentru că au fost ţinuţi în suspans timp de o lună de negocieri. “Îmi exprim încrederea că această coaliţie va funcţiona patru ani, timp în care vom realiza ceea ce am promis: drepturi, libertăţi şi bunăstare”, a subliniat preşedintele PLDM, Vlad Filat. Liderul PDM, Marian Lupu susţine că cele trei partide vor da dovadă de cultură politică şi capacitate organizatorică pentru a asigura administrarea de lungă durată a ţării. Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu a menţionat că “prin acest acord venim să bucurăm cetăţenii. Din denumirea Alianţei este clar obiectivul nostru principal, însă evoluţia politicii externe depinde de reformele din politica internă, unde noi avem multe de făcut”, subliniind că acordul AIE este unul “cu ghimpi şi lupi”.
30 decembrie 2010
A avut loc Consiliul Naţional al Partidului Democrat în cadrul căruia s-a decis ca formaţiunea să meargă la o coaliţie de guvernare cu Partidul Liberal Democrat şi cu Partidul Liberal. “Consiliul a trebuit să aleagă o coaliţie de centru-stînga cu Partidul Comuniştilor, o coaliţie de centru-dreapta sau să nu mergem cu nimeni. Majoritatea covîrşitoare a susţinut această cale, 201 membri din 228 au votat pentru o coaliţie de centru-dreapta, cinci au fost împotrivă, iar alţi 22 s-au abţinut”, a declarat liderul PDM, Marian Lupu. Potrivit lui, “toată lumea a venit cu doleanţa de a modifica procedeele de funcţionare a alianţei. Nu vom accepta violenţe şi atacuri la persoană. Vrem să avem o adevărata guvernare de coaliţie în care deciziile se iau colegial”.
27 decembrie 2010
Liderii PCRM şi PDM s-au întîlnit la Palatul Republicii pentru a negocia o viitoare alianţă de guvernare. La intilnirea au participat din partea PCRM, Vladimir Voronin, Zinaida Grecianii, Igor Dodon şi Vadim Mişin iar democraţii au fost reprezentaţi de Marian Lupu, Vlad Plahotniuc, Dumitru Diacov şi Valeriu Lazăr. Potrivit liderului comunist, Vladimir Voronin, deşi dialogul a progresat mult, s-au discutat partajările, au mai rămas cîteva subiecte ce mai trebuie discutate. El a adăugat că pentru luarea deciziilor finale e nevoie de convocarea Comitetului Central al PCRM şi a Consiliului PDM. Marian Lupu, liderul PDM a comunicat că a discutat cu PCRM structura, mecanismele şi cadrul de guvernare. El a spus că a discutat cu comuniştii şi propunerea PDM de a modifica legea cu privire la activitatea Guvernului, s-a discutat şi despre problema depolitizării organelor de drept, despre sistemul judecătoresc.
27 decembrie 2010
Liderii PL, PLDM şi PD au anunţat în urma unei întrevederi trilaterale că negocierile privind crearea unei alianţe vor continua şi pe 28 decembrie. Mihai Ghimpu, liderul PL, a declarat că “discuţiile continuă” şi se va mai negocia subiectul respectiv menţionînd că PL insistă să preia conducerea unei structuri de drept. Vlad Filat, liderul PLDM, a spus că “nimeni nu e în situaţia să pună condiţii, cel care înaintează condiţii nu vrea refacerea alianţei”. Marian Lupu, liderul PDM, a caracterizat discuţiile ca fiind “complexe”, precizînd că reprezentanţii PL au înaintat anumite condiţii, “vor continua discuţiile, negociem şi cu PCRM. Nimic nu este exclus”, a conchis Lupu.
26 decembrie 2010
La Reşedinţa de stat din Chişinău s-a desfăşurat a noua rundă de negocieri dintre PLDM, PDM şi PL în vederea creării unei coaliţii de guvernare. Vlad Filat a declarat că PLDM solicită crearea unui document de constituire a unei alianţe de guvernare iar liderul democraţilor, Marian Lupu, a declarat că PDM va continua negocierile pe ambele axe iar pe 27 decembrie va avea întîlniri atît cu PCRM, cît şi cu PLDM şi PL. “Chiar dacă asupra PDM se fac presiuni, negocierile vor continua, iar mîine o să pot da un răspuns mai clar”, a menţionat Lupu. Mihai Ghimpu, preşedintele PL, a spus că nu s-a putut ajunge la un consens pe mai multe dimensiuni.
23 decembrie 2010
PLDM, PDM şi PL au desfăşurat a opta rundă de negocieri privind posibilităţile de alegere a şefului statului. Liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat că s-a făcut un pas important, dar că mai este nevoie de timp pentru a pune la punct toate detaliile. Mihai Ghimpu a opinat că semnarea acordului de creare a unei coaliţii de guvernare este aproape, iar democratul Valeriu Lazăr a menţionat că la cea de-a opta întîlnire cu PLDM şi PL au avut loc discuţii constructive. Lazăr a menţionat că negocierile cu PCRM, deşi au fost stopate, sînt totuşi la un nivel mai avansat. De asemenea, vicepreşedintele formaţiunii a menţionat că ar fi bine ca o decizie privind crearea unei coaliţii de guvernare să fie luată pînă la prima şedinţă a Legislativului, care va avea loc pe 28 decembrie.
22 decembrie 2010
La Chişinău a avut loc o nouă întrevedere privind formarea unei coaliţii de centru-dreapta, la care au participat reprezentantul PLDM, Victor Bodiu, vicepreşedintele PDM, Valeriu Lazăr şi liderul PL, Mihai Ghimpu. Democratul Valeriu Lazăr a declarat că “este un început de ofertă şi urmează un şir de întrebări, fiindcă nu este clar cum va arăta guvernul şi ce stă în spatele acestor funcţii. Mai avem întrebări despre reformele instituţionale şi atunci vom avea mai multă claritate. Noi nu purtăm negocieri cu PCRM, doar consultaţii. Nu ştiu ce vor comuniştii, noi vrem continuitate în integrarea Europeană”. Totodată, Mihai Ghimpu, a spus că ceea ce a prezentat PLDM nu este o ofertă, ci un punct de vedere. Pe de altă parte prim-vicepreşedintele PLDM, Alexandru Tănase, a menţionat că s-a “discutat despre ministere şi agenţii guvernamentale, iar până nu se încheie negocierile, evident că se fac schimbări. Noi, ca şi partid politic am venit cu o ofertă care conţine multe cedări şi compromisuri, colegii înţeleg şi acceptă posibilitatea, pe care am oferit-o”, a expus Tănase.
21 decembrie 2010
Liderul PLDM, Vlad Filat, a prezentat în cadrul unei întîlniri trilaterale liderilor PDM, Marian Lupu, şi PL, Mihai Ghimpu, oferta de partajare a funcţiilor în Guvern. “Avînd în vedere că PLDM în interiorul alianţei are 56,4%, atunci la nivel de repartizare a funcţiilor în Guvern noi vom veni cu o expresie invers proporţională”, a spus Filat. Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a subliniat că pentru Partidul Liberal nu contează numărul de ministere şi funcţii, ci pîrghiile de guvernare. Totodată, liderul PDM, Marian Lupu, a completat că pe alocuri oferta PLDM coincide cu părerile expuse de democraţi însă are nevoie de timp pentru a analiza propunerea şi a menţionat că încă nu o poate compara cu cea a comuniştilor.
20 decembrie 2010
La Chişinău a avut loc cea de-a cincea rundă de negocieri între PLDM, PD şi PL. Liderul PLDM, Vlad Filat, a calificat întîlnirea trilaterală ca “fiind una buna” şi “am discutat un complex de probleme, ceea ce înseamnă inclusiv funcţii”. Filat a menţionat că au fost discutate şi propunerile făcute anterior de PD, inclusiv cea cu privire la modificarea numărului de mandate necesare pentru alegerea preşedintelui. Liderul PD, Marian Lupu, a menţionat că s-a pus punct discuţiilor despre valori şi principii, iar la întîlnirea din 21 decembrie urmează a fi discutate o serie de subiecte concrete “important este să putem asigura o guvernare pentru următorii patru ani”. Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, s-a arătat optimist şi a spus că am putea avea o alianţă pînă la prima şedinţă a Parlamentului.
16 decembrie 2010
Vicepreşedinţii PLDM, PDM şi PL au făcut în cadrul unei noi runde de negocieri, un schimb de opinii cu privire la formula viitoarei guvernări. Vicepreşedinte PD, Valeriu Lazăr, a comunicat la finele întrevederii că şi-ar dori ca negocierile să evolueze mai rapid şi speră că la întîlnirea următoare reprezentanţii PLDM vor veni cu o schiţă mai clară a viitoarelor înţelegeri. Totodată, Valeriu Lazar a ţinut să menţioneze că PD-ului nu-i este greu să negocieze pe ambele axe, atît cu comuniştii, cît şi cu liberal-democraţii şi liberalii pentru ca priorităţile sînt practic aceleaşi. Pe de altă parte, vicepreşedintele PLDM, Alexandru Tănase, a spus că s-a discutat mai mult la nivel tehnic iar negocierile vor culmina cu un act comun, care va fi semnat la finalul discuţiilor pe interior. De asemenea, Ion Hadîrcă, vicepreşedintele PL, a spus că s-au discutat mai aprofundat o serie de subiecte sensibile care nu au fost examinate pînă în prezent.
14 decembrie 2010
Liderii PD, PLDM şi PL au avut o nouă rundă de negocieri, la care au discutat despre “partajarea responsabilităţilor”. După întrevedere, liderul PLDM, Vlad Filat, a comunicat că se munceşte pentru crearea unei coaliţii de guvernare în formatul PLDM, PD, PL. Preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a spus că a fost o discuţie bună pe marginea mai multor probleme legate de propunerile făcute de parteneri. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a reafirmat că formaţiunea pe care o conduce face tot posibilul pentru reconstituirea AIE. De asemenea, liderul liberalilor a precizat ca îşi doreşte o guvernare pentru patru ani “bazată pe echilibru”.
10 decembrie 2010
Liderii PD şi PCRM s-au întîlnit pentru o nouă rundă de discuţii la care au lucrat la organigrama viitorului Guvern. Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat că se lucrează strict în interesele statului, iar pînă la finalizarea dialogului nu a mai ramas mult. Liderul comunist, a mai adăugat că vor fi promovaţi în funcţii doar persoane profesioniste şi nu se va ţine cont de apartenenţa lor politică. Preşedintele PD, Marian Lupu, a menţionat că consultările pe ambele axe, atît cu PCRM, cît şi cu PLDM şi PL, continuă.
8 decembrie 2010
Liderii PLDM, PDM şi PL au desfăşurat la Palatul Republicii, prima rundă de negocieri pentru formarea coaliţiei de guvernare. Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a declarat că “am discutat cum vedem noi guvernarea în favoarea cetăţenilor. Eu sper că sînt şanse ca Moldova să continue reformele democratice şi să putem constitui un stat de drept”. Preşedintele PDM, Marian Lupu, a completat că oferta înaintată de PLDM este punctul de pornire pentru negocierea unei alianţe, însă oferta este incompletă. Potrivit lui, dialogul cu PCRM şi PLDM-PL se conduce în baza unor principii comune. Lupu a negat zvonurile precum că ar fi semnat deja un pact de coalizare cu PCRM. Totodată, liderul PLDM, Vladimir Filat, a menţionat că întîlnirea de azi a fost una necesară şi este un pas important pentru negocieri. “Nu va fi uşor, dar PLDM este obligat prin votul cetăţenilor să-şi asume responsabilitatea. Privim lucrurile pozitiv, dar este nevoie de timp pentru ca în finalul negocierilor să avem înţelegeri asumate pentru un mandat de patru ani”, a precizat Filat.
7 decembrie 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova şi Partidul Democrat au purtat negocieri bilaterale privind gestionarea politicii externe şi interne, care potrivit liderului PDM, Marian Lupu, “la nivel de principii şi priorităţi nu avem divergenţe de opinii. Am găsit o consonanţă deplină în politica internă. Privind politica externă, PDM a reiterat, iar PCRM a acceptat vectorul de integrare europeană, care nu vine în contradicţie cu dezvoltarea unui parteneriat strategic cu partenerii din Est”. Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a completat că formaţiunile nu au semnat încă vreun document de instituire a coaliţiei de guvernare. “Am discutat conceptul cu care să ieşim în prima şedinţă de Parlament. Am discutat despre situaţia reală şi paşii pentru depăşirea crizei politice. Divergenţe serioase nu au fost. Nu am discutat oferta PLDM şi nici repartizarea posturilor”, a spus Voronin. Privind oferta de coalizare a liberal-democraţilor, Lupu a subliniat că “PDM nu are o viziune banală ce se limitează la partajarea funcţiilor”.
6 decembrie 2010
Marian Lupu, liderul Partidului Democrat şi Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal au avut o întîlnire consultativă în reşedinţa de stat a Republicii Moldova în legătură cu crearea unei posibile coaliţii. În finalul negocierilor preşedintele PDM Marian Lupu a declarat că “părţile au ţinut o discuţie utilă şi asupra unor chestiuni avem un punct comun de vedere”. El a adăugat că “despre repartizarea posturilor-cheie în ţară astăzi nu s-a discutat” şi “dialoguri purtăm cu toate partidele, care au accedere în Parlament. În curînd vom avea o întîlnire cu comuniştii. Noi ne bazăm pe principii democratice şi acţionăm în interesul ţării”, a menţionat Lupu. Preşedintele Partidului Liberal Mihai Ghimpu, a specificat că intenţiile lui de asociere politică sînt crearea coaliţiei parlamentare cu liberal-democraţii şi democraţii. “Noi dorim să continuăm ceea ce am început în anul 2009. Este foarte greu să porţi negocieri cu acea putere, care are două variante posibile. Acum noi avem şansa să facem astfel, ca PDM să nu se apropie cu PCRM”, a spus Ghimpu.
5 decembrie 2010
La Chişinău au avut loc consultările pentru crearea unei coaliţii de centru-stînga între PCRM şi PDM, eveniment la care a participat şi Serghei Narîşkin, şeful administraţiei preşedintelui Federaţiei Ruse. După întrevedere, liderul comunist, Vladimir Voronin, a subliniat “nimeni nu trebuie să fie mirat de faptul că o asemenea întrevedere a avut loc în ajunul luării unor decizii importante pentru organizarea conducerii în Moldova”. La rîndul său, liderul PDM, Marian Lupu a declarat că la întrevedere “am vorbit despre dezvoltarea şi aprofundarea relaţiilor bilaterale între Republica Moldova şi Rusia”.
2 decembrie 2010
Liderii PLDM, Vlad Filat, Alexandru Tănase şi Mihai Godea s-au întâlnit cu liderii PDM, Marian Lupu, Dumitru Diacov şi Vladimir Plahotniuc, într-un restaurant din Chişinău unde au discutat despre situaţia politică post-electorală. Potrivit lui Vlad Filat, întîlnirea a fost o primă discuţie cu liderii PDM, “nu s-a vorbit despre oferte, am discutat doar situaţia postelectorală”. Filat spune ca a purtat discuţii şi cu liderii partidelor extraparlamentare. “Ieri m-am întîlnit cu Serafim Urechean. Am avut un proces de consultări şi cu partenerii externi, iar mîine urmează să mă întîlnesc şi cu liderii PL. Mai tîrziu vom discuta şi cu PCRM, cum e şi firesc. Ulterior vom începe negocierile propriu-zise”, a menţionat Vlad Filat.
17 octombrie 2010 | 
Partidul Democrat din Moldova s-a lansat oficial în campania pentru alegerile parlamentare anticipate, cu sloganul “Pentru Moldova, Pentru Tine”, în cadrul unei reuniuni ce s-a desfăşurat la Chişinău, cu participarea a peste 2 mii de activişti. Preşedintele PDM, Marian Lupu, a prezentat punctele cheie ale platformei electorale a democraţilor, subliniind că Republica Moldova este puternic dezbinată, între comunişti şi necomunişti, între cei ce pledează pentru apropierea de România şi cei care vor apropierea de Rusia. “Ne certăm în jurul problemelor identitare în loc să facem reforme economice. În anul de graţie 2010, cînd criza mai persistă, noi mai aşteptăm ca Europa să ne vadă importanţi la graniţa de est şi aşteptăm ajutorul Rusiei. Noi însă trebuie să conştientizăm că sîntem pe cont propriu. Sarcina noastră este să construim o Moldovă unită, a tuturor naţionalităţilor, a toleranţei şi coeziunii sociale. Avem nevoie de o guvernare cu o nouă cultură politică, necontaminată de corupţie şi nepotism”, a spus Lupu. El a completat că va propune partidelor să semneze un memorandum pentru dezvoltarea Moldovei, care să garanteze angajamentul de a crea noi locuri de muncă, de a dezvolta infrastructura, de a combate corupţia şi de a respecta drepturile omului.
6 septembrie 2010
Alianţa pentru Integrare Europeană s-a convocat într-o şedinţă de lucru în urma căreia liderii ei au declarat că au semnat un document prin care vor solicită Curţii Constituţionale să precizeze circumstanţele pentru dizolvarea Parlamentului şi pentru anunţarea datei alegerilor anticipate. Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a spus că în situaţia actuală, cînd referendumul pentru modificarea art. 78 din Constituţie nu a avut loc, guvernarea trebuie să acţioneze în strictă conformitate cu legea. Pentru aceasta trebuie să primim avizul CC privind procedura de dizolvare a parlamentului şi anunţarea datei alegerilor anticipate.
3 septembrie 2010
Cei patru lideri ai Alianţei pentru Integrare Europeană au susţinut un briefing de presă, în cadrul căreia au făcut un apel comun către cetăţenii Republicii Moldova, să voteze pentru modificarea Constituţiei la referendumul din 5 septembrie. Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a îndemnat cetăţenii să se conducă de democraţie ceea ce presupune puterea poporului de a decide, iar liderul liberal-democraţilor, Vladimir Filat, a menţionat că “printr-un efort comun, am ajuns să oferim cetăţenilor posibilitatea de a-şi exercita dreptul ca să vină la referendum şi să voteze pentru viitorul Republicii Moldova”. De asemenea, liderul Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean, a subliniat că este pentru prima dată în istoria RM cînd autorităţile consultă părerea cetăţenilor “numai referendumul ar crea premise pentru depăşirea crizei consituţionale şi aducerea bunăstării poporului nostru”. Totodată, preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, a invitat alegătorii să asigure o prezenţă reprezentativă în 5 septembrie, pentru a demonstra că “cetăţenii moldoveni sînt conştienţi şi doresc să-şi decidă singuri soarta”.
12 august 2010
Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a ţinut o conferinţă de presă la sediul central al partidului, în cadrul căreia şi-a cheamat colegii de Alianţă să se concentreze asupra referendumului şi să nu cadă pradă scandalurilor electorale “indiferent de poziţiile care le avem, indiferent de încrederea sau neîncrederea dintre noi, nu vom fi scutiţi de ceea ce se va întîmpla la 5 septembrie. Importanţa referendumului depăşeşte interesele personale şi de partid, de succesul sau insuccesul exerciţiului va depinde soluţionarea crizei politice”, a spus Lupu. Potrivit lui, Partidul Democrat va decide cu cine să coalizeze după alegeri, în funcţie de comportamentul partidelor în campanie “Nu voi permite să fim utilizaţi atunci cînd cineva va avea nevoie de voturi. De cum se vor comporta fiecare concurent în campania electorală va depinde decizia PDM privind configuraţia următoarei guvernări”. Vorbind despre iniţiativa PLDM de a reduce durata campaniei electorale, liderul PDM a declarat că este una periculoasă “reducerea campaniei de la 60 la 30 de zile ar însemna să facem cinci paşi în urmă în dezvoltarea democratică a ţării”. Potrivit lui Lupu, două luni de campanie este o normă democratică, care permite tuturor concurenţilor să participe în condiţii egale la alegeri.
2 decembrie 2009
Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat din Moldova, a convocat o conferinţă de presă, la sediul PDM din str. Tighina 32, în cadrul căreia a vorbit despre vizita la Bruxelles şi despre alegerea preşedintelui Republicii Moldova.
31 iulie 2009
Partidul Democrat din Moldova a organizat o conferinţă de presă, susţinută de Marian Lupu preşedintele PDM, pe tema: “Poziţia PDM privind evoluţia postelectorală a Republicii Moldova”.
27 iulie 2009
Partidul Democrat din Moldova a convocat o conferinţă de presă, la sediul PDM din str. Tighina 32, pe tema: “Totalurile campaniei electorale şi situaţia înainte de alegeri”.
24 iulie 2009
Partidul Democrat din Moldova a convocat o conferinţă de presă, la sediul partidului din str. Tighina 32, pe tema: “Abuzurile guvernării comuniste faţă de partidele de opoziţie în campania electorală”.
20 iulie 2009
Partidul Democrat din Moldova a organizat o conferinţă de presă la sediul PDM din str. Tighina 32, cu participarea lui Christoph Zopel, ex-ministru al Afacerilor Externe a Germaniei, preşedintele Comisiei pentru Politici Economice şi Coeziune Socială a Internaţionalei Socialiste, pe tema: “Perspectivele consolidării social-democraţiei în Republica Moldova”.
17 iulie 2009
Partidul Democrat din Moldova a organizat o conferinţă de presă, la sediul PDM din str. Tighina 32, pe tema: “Viziunea PDM referitor la direcţiile prioritare ale politicii externe a Republicii Moldova”.
13 iulie 2009
Partidul Democrat din Moldova a desfăşurat o conferinţă de presă, la sediul partidului din str. Tighina 32, pe tema: “Subiecte fierbinţi din actualitatea social-politică”.
6 iulie 2009
Partidul Democrat din Moldova a convocat o conferinţă de presă, la sediul PDM din str. Tighina 32, pe tema: “Deficienţele campaniei electorale actuale”.
23 iunie 2009
Partidul Democrat din Moldova în frunte cu Marian Lupu, a susţinut o conferinţă de presă la sediul PDM din str. Tighina 32, pe tema “Rezultatele vizitei la Moscova a preşedintelui în exerciţiu Vladimir Voronin”.
11 iunie 2009
Partidul Democrat din Moldova a desfăşurat o conferinţă de presă, la sediul PDM din str. Tighina 32, pe tema: “Participarea PDM la alegerile parlamentare anticipate”.
8 iunie 2009
Partidul Democrat din Moldova a convocat o conferinţă de presă la sediul PDM, str. Tighina 32, pe tema: “Participarea PDM la alegerile parlamentare anticipate”.
21 mai 2009
Partidul Democrat din Moldova a convocat o conferinţă de presă, la sediul PDM din str. Tighina 32, pe tema: “Criza politică actuală şi poziţia PDM despre alegerea Preşedintelui RM”.
3 aprilie 2009
Partidul Democrat din Moldova a organizat o conferinţă de presă, la sediul PDM, str. Tighina 32, pe tema: “Evaluarea campaniei electorale şi îngrijorările privind posibilele falsificări în ziua alegerilor”.
30 martie 2009
Partidul Democrat din Moldova a desfăşurat o conferinţă de presă, la Sediul PDM, str. Tighina 32, pe tema: “Calitatea guvernării după alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009”.
25 martie 2009
Partidul Democrat din Moldova a desfăşurat o conferinţă de presă, la sediul PDM, str. Tighina 32, pe tema: “Atacurile repetate asupra sediilor PDM şi vandalizarea afişajului electoral al partidului”.
25 martie 2009
Partidul Democrat din Moldova a organizat un flash mob, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, cu genericul: “Meriţi să fii ascultat!”
24 martie 2009
Partidul Democrat din Moldova a convocat o conferinţă de presă, sediul staffului municipal PDM Chişinău, str. Tighina 12, pe tema: “Milioane în vînt electoral”.
18 martie 2009
Partidul Democrat din Moldova a organizat o conferinţă de presă, la Sediul PDM din str. Tighina 32, pe tema: “Grave nereguli în actuala campanie electorală”.
16 martie 2009
Partidul Democrat din Moldova a susţinut o conferinţă de presă, la sediul PDM (str. Tighina 32) pe tema: “Poziţia PDM privind viitoarea coaliţie democratică după alegerile parlamentare din 2009”.
5 martie 2009
Partidul Democrat din Moldova a susţinut o conferinţă de presă la sediul PDM (str. Tighina 32), pe tema: “Condiţiile de desfăşurare a alegerilor parlamentare”.
26 februarie 2009
Partidul Democrat din Moldova a susţinut o conferinţă de presă, la sediul PDM de pe strada Tighina 32, pe tema : “Condiţiile de desfăşurare a campaniei electorale parlamentare”.
16 februarie 2009
Partidul Democrat din Moldova a convocat o conferinţă de presă la sediul PDM de pe strada Tighina 12, pe tema: “Grave încălcări ale Codului Electoral în scrutinul parlamentar”.
28 ianuarie 2009
Partidul Democrat din Moldova a desfăşurat o conferinţă de presă, la sediul PDM (str.Tighina 32), pe tema: “Participarea PDM în alegerile parlamentare din 2009”.
5 noiembrie 2008 | 
Partidul Democrat din Moldova a desfasurat o conferinta de presa in incinta sediului PDM, Tighina 32, privind competitia electorala in Republica Moldova, constatarile privind conditiile de vot si participare la scrutin.
1 octombrie 2008
Partidul Democrat din Moldova a sustinut o conferinta de presa în incinta sediului PDM de pe str. Tighina 32, cu tema “Poziţia PDM in perspectiva alegerilor parlamentare din 2009”.
19–20 septembrie 2008
Partidul Democrat din Moldova a desfăşurat în parteneriat cu Partidul Social-Democrat din Suedia un ciclu de seminare cu genericul “Experienţa suedeză de activitate în campaniile electorale” la Criuleni şi Bălţi.
Semnarea acordului cu privire la participarea AMN, PDM şi PSL într-un bloc comun la alegerile parlamentare din 2005
8 mai 2004
La 8 mai curent, Alianţa “Moldova Noastră” (AMN), Partidul Democrat din Moldova (PDM) şi Partidul Social-Liberal (PSL) au semnat un acord cu privire la participarea lor într-un bloc comun la alegerile parlamentare din 2005[]

Arhiva

2016 [5]
2015 [2]
2014 [56]
2013 [40]
2012 [58]
2011 [38]
2010 [37]
2009 [45]
2008 [28]
2004 [1]
2003 [5]
2002 [1]
Alegeri