Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimentePDM

Evenimente ale PDM la tema “Relaţii interpartinice”

PLDM, PDM şi PL au semnat Acordul de constituire a AIE-3
23 iulie 2015 | 
Pe 23 iulie 2015, la Chişinău, liderii partidelor pro-europene au semnat Acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană 3. Acordul a fost semnat de Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM), Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat (PDM) şi de Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal (PL)[]
Constituirea Alianţei Politice pentru Moldova Europeană
23 ianuarie 2015 | 
Pe 23 ianuarie 2015, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) şi Partidul Democrat din Moldova (PDM) au semnat Acordul de constituire a Alianţei de guvernare, numită Alianţa Politică pentru Moldova Europeană (APME)[]
16 septembrie 2014
Partidele Coaliţiei Pro-Europene s-au întrunit în cadrul unei şedinţe la care au examinat priorităţile legislative ale actualei sesiuni parlamentare, printre care cele privind finanţarea partidelor politice şi majorarea cotei de participare a femeilor în activitatea politică. Totodată, au fost discutate eventualele provocări care ar putea apărea în adresa Coaliţiei în contextul campaniei electorale.
29 martie 2014
Tinerii democraţi din Moldova şi social democraţii din România au semnat un protocol de colaborare pentru promovarea valorilor europene pe ambele maluri ale Prutului. Cele două formaţiuni şi-au asumat implementarea de programe care să ajute la promovarea principiilor de libertate individuală, pluralitate politică, conducere democratică a societăţii, dreptate socială, egalitatea şanselor şi solidaritate.
Coaliţia de guvernare a semnat un Acord privind consolidarea forţelor pro-europene la nivel local
12 martie 2014 | 
Pe 11 martie 2014, în cadrul unei conferinţe de presă, Partidul Liberal Democrat (PLDM), Partidul Democrat (PDM) şi Partidul Liberal Reformator (PLR) au semnat Acordul cu privire la consolidarea forţelor pro-europene la nivel local[]
20 februarie 2014
La Chişinău, a avut loc şedinţa Coaliţiei Pro-Europeane de Guvernare în cadrul căreia, liderii PLDM, PDM şi PLR au demarat campania de informare a populaţiei despre integrarea europeană. “Oamenii trebuie să cunoască adevărul despre ce le propune Uniunea Europeană. Trebuie să-i informăm corect, pentru a stopa minciuna şi intrigile comuniştilor. PLDM pregătise anterior această campanie, acum cu toţii vom informa cetăţenii”, a spus preşedintele liberal-democraţilor, Vlad Filat.
Partidele aflate la guvernare au organizat acţiunea “Pentru Moldova! Pro Europa”
3 noiembrie 2013 | 
Pe 3 noiembrie 2013, la Chişinău, a avut loc un miting de amploare pentru susţinerea parcursului integrării europene a Republicii Moldova. Acţiunea a fost organizată de Coaliţia pentru Guvernare Pro-Europeană (Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat şi grupul liberalilor reformatori)[]
8 octombrie 2013
La Chişinău, a avut loc şedinţa Coaliţiei pentru guvernare pro europeană. Printre subiectele discutate au fost politica fiscală şi bugetul pentru anul 2014. Consiliul alianţei a discutat însă şi despre sesizarea făcută de liberalii reformatori la Curtea Constituţională privind concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău.
4 octombrie 2013
Consilierii liberal-democraţi şi cei democraţi au format o nouă majoritate în Consiliul Raional Ialoveni, prin semnarea Acordului de creare a Coaliţiei Pro-Europene. Documentul a fost semnat de preşedinţii organizaţiilor teritoriale ale PLDM şi PD, Anatolie Dimitriu şi Anatolie Melenciuc. Evenimentul a avut loc în prezenţa preşedintilor Vlad Filat şi Marian Lupu.
3 octombrie 2013
Consilierii liberal-democraţi şi cei democraţi au format o nouă majoritate în Consiliul Raional Orhei, prin semnarea Acordului de creare a Coaliţiei Pro-Europene. Documentul a fost semnat de preşedinţii organizaţiilor teritoriale ale PLDM şi PD. Evenimentul a avut loc în prezenţa liderilor celor două partide: Vlad Filat şi Marian Lupu.
26 septembrie 2013
Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, e efectuat o vizită la New York, unde a participat la întîlnirea prezidiului Internaţionalei Socialiste şi a şefilor de state şi de guverne de orientare social-democrată, cu ocazia celei de 68-a sesiuni a Adunării Generale a Naţiunilor Unite.
24 septembrie 2013
La Chişinău, s-a desfăşurat şedinţa Coaliţiei de Guvernare Pro Europeană. Liderul PDM, Marian Lupu a declarat că “în cadrul reuniunii au fost puse în discuţie problemele strategice şi sarcinile asumate — prioritare pentru Cabinetul de miniştri şi majoritatea parlamentară”. Totodată, preşedintele liberal democrat, Vlad Filat, a spus că Coaliţia intenţionează să se opună încercărilor PCRM de a destabiliza situaţia din Moldova, înainte de Summit-ul de la Vilnius.
Vot de încredere acordat Guvernului “Coaliţiei pentru Guvernare Pro-Europeană”
30 mai 2013
Pe 30 mai 2013, Parlamentul Republicii Moldova a acordat vot de încredere Guvernului “Coaliţiei pentru Guvernare Pro-europeană” condus de liberal-democratul Iurie Leancă[]
3 mai 2013 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PDM, Marian Lupu a declarat că “Partidul Liberal Democrat a format o coaliţie nedeclarată cu Partidul Comuniştilor pentru a declanşa alegeri parlamentare anticipate”. “PLDM nu are suficient curaj pentru a declara despre formarea acestei coaliţii cu PCRM. Însă, noi vedem că ea există la modul practic, deputaţii celor două fracţiuni realizează ceea asupra a ce s-au înţeles liderii celor două formaţiuni”, a spus liderul democrat.
20 aprilie 2013 | 
La Chişinău, a avut loc şedinţa Consiliului Politic Naţional al Partidului Democrat în cadrul căreia a fost împuternicit Biroul Executiv al formaţiunii să adopte decizia finală privind desemnarea noului Guvern după finalizarea negocierilor, decizie adoptată unanim de 216 membri ai CPN. Preşedintele PDM, Marian Lupu a declarat că, la moment, se discută pe două dimensiuni: despre funcţionarea instituţiilor şi pe candidaturi. În acest context, liderul democrat a subliniat că în noul Guvern nu se vor regăsi persoane compromise.
28 martie 2013
Cei trei lideri ai fostei AIE II s-au întîlnit pentru a discuta despre formarea noii majorităţi parlamentare. Liderul PL, Mihai Ghimpu a declarat că “a fost ca după o ceartă în familie, unde soţul a primit o tigaie în cap, după ce a venit beat acasă. Buimaci aşa, dar unii aşa de calmi, de parcă nimic nu s-ar fi întîmplat. Am discutat foaie verde lobodă…, o să vă spunem mai tîrziu”. Pe de altă parte Dumitru Diacov a declarat că a fost “un schimb de păreri pe marginea tuturor subiectelor. Domnul Ghimpu a spus tot”. De asemenea, Vlad Filat a spus că “ne vom întîlni de cîte ori va fi nevoie, intensitatea nu contează, ci rezultatul acestor negocieri. Suntem la etapa în care să identificăm soluţii de activitate în cadrul acestei alianţe”.
22 martie 2013
Cele trei partide din componenţa fostei AIE 2, au încheiat practic discuţiile asupra proiectului Acordului de constituire al AIE 3, despre aceasta au anunţat negociatorii după o nouă rundă de discuţii. “Deocamdată nu putem spune cînd va fi semnat documentul. Sperăm că el va fi gata pentru semnare pînă la sfîrşitul lunii martie. Este foarte clar că odată cu semnarea unui nou Acord, trebuie să venim într-o haină nouă şi să fim credibili în faţa cetăţenilor. Vom continua discuţiile”, a declarat reprezentantul PL, Corina Fusu. Totodată, vicepreşedintele PLDM, Vadim Pistrinciuc a declarat că “scopul Acordului este de a responsabiliza şi mai mult guvernarea”.
21 martie 2013
La finele unei noi runde de negocieri, reprezentanţii PLDM, PDM şi PL au declarat că noul acord al viitoarei alianţe de guvernare va fi public, iar către finele săptămînii curente vor fi prezentate primele propuneri. Negocierile au durat aproape două ore, iar la finele acestora liderul fracţiunii PLDM Valeriu Streleţ a comunicat că discuţiile sînt în faza de totalizare. “Nu avem prea mult timp pentru negocieri, fiindcă mandatul guvernării nu permite spaţiu de manevră”, a opinat Streleţ. Reprezentanţii PD şi PL au menţionat că “subiectul negocierilor vizează funcţionalitatea guvernării” şi că “se lucrează pentru a ajunge la un model cît mai eficient”.
19 martie 2013
Reprezentanţii din partea celor trei partide din cadrul fostei Alianţe pentru Integrare Europeană s-au întrunit la masa tratativelor unde au discutat despre problemele de activitate a puterii executive, despre aceasta a declarat reprezentantul PDM, Adrian Candu. “Am discutat despre mecanismele care ar duce la o funcţionare eficientă a Alianţei. Pentru că o coaliţie poate exista şi funcţiona eficient numai în cazul în care membrii Alianţei comunică între ei, se respectă reciproc”, a declarat negociatorul PL, Corina Fusu.
18 martie 2013
Negociatorii din partea fostelor partide componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană au reluat procesul de negocieri. “Discutăm viitoarea guvernare care trebuie să fie una mult mai bună decât cea care a fost”, a menţionat Valeriu Lazăr. “Muncim cu toată lumea să construim o nouă barcă care să ne ducă în UE. Există foarte multe probleme care trebuie nu doar discutate ci şi înserate în documentele la care lucrăm noi”, a declarat Valeriu Munteanu. “Suntem într-un proces de analiză şi sper să trecem la concluzii. Se discută problemele care au existat în felul cum a funcţionat Alianţa în Ansamblu”, a ţinut să specifice Iurie Leancă.
14 martie 2013
Negociatorii din partea celor trei partide din cadrul fostei AIE II s-au întîlnit la masa tratativelor la a doua rundă de negocieri. “Am avut o discuţie serioasă şi sinceră, consider că am început aceste negocieri cu dreptul”, a declarat după şedinţă negociatorul din partea PL, Corina Fusu. “A fost o rundă productivă, am analizat procesele decizionale, am avut un schimb de viziuni. Din păcate, nu putem să vă spunem nimic mai mult, suntem în faza activă de negocieri”, a confirmat negociatorul din partea PLDM, Vadim Pistrinciuc.
13 martie 2013
Reprezentanţii celor trei partide din cadrul fostei Alianţe pentru Integrare Europeană se vor întîlni zilnic la masa tratativelor, despre aceasta a anunţat la finele primei runde de negocieri, vicepreşedintele PDM, Valeriu Lazăr. “Negocierile se poartă pe marginea formării unei noi majorităţi parlamentare, care va asigura formarea unui nou Guvern. Noi nu ne putem permite să tergiversăm procesul de negocieri, din care cauză ne vom întîlni zilnic”, a menţionat oficialul. De asemenea, vicepreşedintele PLDM, Vadim Pistrinciuc a remarcat importanţa demarării procesului de negocieri, exprimîndu-şi speranţa că tratativele vor fi dinamice.
7 martie 2013 | 
La Chişinău, s-a desfăşurat şedinţa Consiliului Politic Naţional al Partidului Democrat din Moldova în cadrul căreia s-a decis că formaţiunea este pregătită pentru negocieri cu partidele din AIE. “Avem nevoie de un guvern funcţional, care ar munci pentru binele oamenilor, pentru Republica Moldova. Avem timp puţin. Deocamdată, decidem asupra formulei de negocieri”, a declarat după şedinţă liderul PDM, Marian Lupu.
Parlamentul Republicii Moldova a demis Guvernul condus de Vlad Filat
5 martie 2013
Pe 5 martie 2013, Parlamentul Republicii Moldova a acordat vot de neîncredere Guvernului în frunte cu prim-ministrul, Vlad Filat. Votul de neîncredere a fost exprimat de 54 de deputaţi, inclusiv 34 din partea Partidului Comuniştilor, 15 — din partea Partidului Democrat, 3 — din partea grupului socialiştilor şi doi deputaţi independenţi[]
25 februarie 2013 | 
Membrii PDM s-au convocat în şedinţa extinsă a Consiliului Executiv Politic, în cadrul căreia a fost pusă în discuţie actuala situaţie politică din ţară şi soluţiile de depăşire a crizei generate de decizia PLDM de a denunţa acordul de constituire a AIE. După şedinţă, în cadrul unui briefing de presă, Marian Lupu a declarat că “mai întîi trebuie să ieşim din marea confuzie creată de spargerea Alianţei de către PLDM. Trebuie să revenim la punctul zero, prin demisia premierului şi a mea…totul depinde de cît de repede va înţelege PLDM criza în care a aruncat ţara şi de cît de repede premierul va demisiona, pentru a nu intra şi mai profund în criză”.
21 februarie 2013 | 
În cadrul unui briefing de presă, liderul democrat, Marian Lupu a vorbit despre situaţia politică din ţară şi a partidelor componente ale AIE. “Trebuie să încercăm să reclădim o nouă alianţă şi îi solicităm premierului Vlad Filat să revină la dialog cu partidele aflate la guvernare, iar dacă refuză îi sugerăm să demisioneze. În acest caz la conducerea Executivului va fi numit un premier interimar şi pentru a demonstra că ne dorim să clădim o alinţă nouă în aceiaşi zi cînd işi va da demisia premierul, voi demisiona şi eu din funcţia de speaker”, a spus Lupu.
14 februarie 2013
Prim-vicepreşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc a declarat în cadrul unui briefing de presă că învinuirile aduse de Vlad Filat nu sunt demne de un prim-ministru, pentru că acestea sunt nefondate şi sunt bazate pe speculaţii. “Atunci cînd se denunţă un Acord, atunci cînd nu mai există majoritate parlamentară, atunci Guvernul nu are suportul politic în Parlament. Nu văd corectitudine şi relevanţă în afirmaţia că ar putea rămîne prim-ministru fără majoritate parlamentară”, a adăugat liderul democrat.
13 februarie 2013 | 
În cadrul unui briefing de presă, liderul democraţilor, Marian Lupu a declarat că preşedintele liberal-democraţilor, Vlad Filat a desfiinţat AIE şi a lăsat Republica Moldova fără majoritate de guvernare. “Lovind în partenerii care l-au votat în calitate de premier, liderul PLDM anunţă că doreşte să exercite un regim de dictatură personală în cadrul coaliţiei de guvernare”, a specificat Lupu. Potrivit lui, PLDM a făcut un pas spre satisfacerea interesului PCRM de a ajunge la alegeri anticipate, “aceasta fiind o parte a tîrgului ascuns dintre Filat şi Voronin. În rest, toate sunt poveşti”.
14 ianuarie 2013 | 
Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană s-au convocat în şedinţă, în cadrul căreia s-a decis să formeze o comisie de anchetă care va elucida circumstanţele evenimentului tragic din Rezervaţia Naturală “Pădurea Domnească” din 23 decembrie, 2012, în urma căruia a decedat omul de afaceri Sorin Paciu. În timpul apropiat, va fi anunţată data şedinţei Parlamentului în care va fi stabilită componenţa comisiei, instrumentele necesare ale activităţii acesteia şi atribuţiile, au declarat liderii AIE.
18 septembrie 2012 | 
La sediul central al PDM a avut loc un briefing de totalizare a vizitei preşedintelui grupului parlamentar al socialiştilor şi democraţilor europeni, Hannes Swoboda, eveniment la care a fost prezent şi liderul democraţilor, Marian Lupu. Ca urmare a mai multor discuţii, Marian Lupu şi Hannes Swoboda au anunţat că s-a convenit elaborarea unui memorandum de colaborare între PDM şi Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din PE, care va crea o bază solidă de cooperare pe viitor, document care urmează să fie semnat în timpul apropiat la Bruxelles.
31 august 2012
În cadrul Congresului Internaţionalei Socialiste (IS) care s-a desfăşurat în oraşul sud-african, Cape Town, liderul PDM, Marian Lupu, a fost ales vicepreşedinte al IS. El va reprezenta în cadrul acestei organizaţii politice internaţionale spaţiul Europei de Est şi CSI. În calitate de vice-preşedinte şi membru al prezidiumului IS, Marian Lupu va participa o data la 6 luni la întrunirile liderilor socialişti din întreaga lume şi la elaborarea strategiilor politice ale acestei formaţiuni politice internaţionale.
Liderii partidelor parlamentare s-au întîlnit cu Angela Merkel
22 august 2012 | 
Pe 22 august, liderii PCRM, PDM şi PL au avut o întrevedere cu cancelarul german Angela Merkel, aflată într-o vizită oficială în Republica Moldova[]
23–24 iulie 2012
Partidul Democrat din Moldova a găzduit la Chişinău reuniunea Comitetului Internaţionalei Socialiste, cu participarea reprezentanţilor din 7 ţări din regiune şi deputaţi în Parlamentul European, în cadrul căreia au fost dezbătute subiecte privind perspectivele dezvoltării economice a ţărilor din CSI, Caucaz şi bazinul Mării Negre, promovarea democraţiei şi asigurarea libertăţilor pentru cetăţeni. Liderul PDM, Marian Lupu a declarat în cadrul evenimentului că “organizarea acestei reuniuni la Chişinău va contribui nu doar la promovarea PDM în cadrul structurilor internaţionale, dar şi a Republicii Moldova pe plan internaţional, în cadrul familiei socialiştilor”.
10 mai 2012 | 
Într-un briefing de presă după şedinţa Parlamentului, preşedintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov a vorbit despre poziţia formaţiunii sale privind propunerea Partidului Liberal de a declara ziua de 16 mai ca zi de doliu naţional. Diacov a menţionat că Mihai Ghimpu “va trebui să iasă din tranşee şi să nu ne ţină în doliu. Republica Moldova este un stat care şi-a soluţionat problemele de independenţă şi trebuie să trăiască bine cu toţi vecinii”.
4 mai 2012 | 
Partidul Democrat este dispus să cedeze funcţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului Partidului Liberal, despre aceasta a declarat liderul PDM, Marian Lupu, în cadrul unui briefing de presă după şedinţa Parlamentului. El a spus că formaţiunea sa “e deschisă să cedeze liberalilor şi conducerea unei instituţii de forţă”, iar subiectele respective sunt dezbătute în prezent în cadrul Alianţei de guvernare.
16 martie 2012 | 
În cadrul şedinţei speciale a Parlamentului privind alegerea şefului statului, candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană Nicolae Timofti a fost ales în calitate de preşedinte al Republicii Moldova cu votul a 62 de deputaţi din totalul de 101. Cele trei partide ale coaliţiei, care deţin în total 58 de voturi, împreună cu votul deputatului neafiliat Mihai Godea şi a celor trei deputaţi din grupul socialiştilor în frunte cu Igor Dodon au votat pentru Nicolae Timofti. Fracţiunea PCRM nu au participat la şedinţa Parlamentului, dar a delegat trei deputaţi pentru a supraveghea procedura de vot. În discursul ţinut în faţa deputaţilor, Nicolae Timofti a declarat că Moldova are nevoie de o idee naţională capabilă să unească societatea scindată, şi o asemenea idee trebuie să devină integrarea europeană. Eu voi depune toate eforturile pentru a obţine, împreună cu guvernul şi parlamentul, rezultate pe această cale, a promis Timofti.
15 martie 2012
Consiliul AIE s-a convocat într-o şedinţă de lucru pentru a ajunge la un consens privind alegerea şefului statului, cu deputatul neafiliat preşedintele PAD, Mihai Godea. În cadrul şedinţei Mihai Godea a propus 10 angajamente pe care liderii AIE şi le-au asumat pentru a fi realizate conform termenilor indicaţi. Referindu-se la rezultatele şedinţei AIE, liderul PLDM Vlad Filat a declarat că “a fost o şedinţă plină şi utilă, poate un pic întîrziată”. Pe de altă parte, Mihai Godea a declarat că va participa la alegerile prezidenţiale din 16 martie 2012.
6 martie 2012
Alianţa pentru Integrare Europeană susţine că va stabili pe 7 martie data scrutinului prezidenţial, dacă va conveni asupra candidatului, despre aceasta au declarat liderii coaliţiei de guvernare după şedinţa Consiliului AIE. Preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, şi-a exprimat speranţa că partidele AIE vor ajunge la un compromis, astfel încît pe 7 martie să fie luată o decizie finală.
24 februarie 2012 | 
În cadrul unui briefing de presă, liderul PLDM Vlad Filat a anunţat că economistul FMI, Veronica Bacalu, este candidatul PDM-PLDM-grupul Dodon la funcţia de preşedinte al ţării. El susţine că Veronica Bacalu deţine calităţile necesare pentru a ocupa funcţia de preşedinte şi crede că Partidul Liberal o va susţine. “O altă candidatură nu se va mai discuta. Important este ca pentru Bacalu să voteze 61 de voturi, în prezent 49 de deputaţi şi-au declarat sprijinul pentru ea”, a spus Filat.
14 februarie 2012
Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană s-au convocat într-o şedinţă în cadrul căreia au demarat negocierile cu “grupul Dodon” privind alegerea preşedintelui ţării. În cadrul negocierilor s-a discutat despre stabilirea datei alegerii preşedintelui şi s-a tatonat terenul pentru identificarea unei candidaturi. În ajunul şedinţei Parlamentului există posibilitatea reală ca deja la 16 februarie să fie stabilită data alegerilor prezidenţiale.
7 februarie 2012
După o pauză de trei săptămîni de la ultima şedinţă, liderii PLDM, PDM şi PL au convocat şedinţa Consiliului Alianţei pentru Integrare Europeană. În cadrul şedinţei cei trei lideri au discutat două scenarii pentru depăşirea crizei politice — organizarea unui referendum constituţional sau găsirea unui compromis în Parlament, însă nu au nominalizat care scenariu va fi pus în practică. Totodată, în urma dezbaterilor s-a ajuns la un compromis pe marginea textului care urmează să fie inclus la referendumul preconizat în 2012.
Referendum privind simplificarea procedurii de alegere a şefului statului
15 ianuarie 2012 | 
Pe 15 ianuarie 2012, la Chişinău, partidele componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană au semnat o declaraţie publică privind căile de soluţionare a crizei constituţionale şi de asigurare a stabilităţii politice în următoarea perioadă[]
9 ianuarie 2012
Liderii PLDM, PDM şi PL au convocat şedinţa Consiliului Alianţei pentru Integrare Europeană în cadrul căreia s-a discutat despre alegerea şefului statului preconizată pentru 15 ianuarie curent. După şedinţă AIE, liderul PLDM, Vladimir Filat a declarat că Alianţa a convenit să organizeze o primă întîlnire cu deputaţii PCRM pentru identificarea unei candidaturi la funcţia de şef al statului. Totodată, preşedintele PL, Mihai Ghimpu a declarat că “la început de an ar fi bine să fim mai toleranţi. Aşteptăm să vedem candidatura comuniştilor şi apoi vom vedea ce facem. Sper că e un candidat bun, vom analiza propunerea PCRM”.
16 decembrie 2011
Partidele din componenţa Alianţei pentru Integrare Europeană, PLDM, PDM şi PL au semnat “Suplimentul la Acordul privind constituirea Alianţei pentru Integrarea Europeană”, potrivit căruia semnatarii nu vor admite o altă alianţă de guvernare decît AIE, îşi asumă angajamentul de a asigura suportul politic deplin Guvernului AIE, Parlamentului şi Preşedinţiei, vor implementa depolitizarea instituţiilor pentru ocrotirea normelor de drept. De asemenea, durata mandatului Preşedintelui Republicii Moldova ales de Parlamentul de legislatura a XIX-a nu va depăşi durata mandatului Parlamentului. Acesta îşi va prezenta benevol demisia în momentul expirării mandatului Parlamentului.
30 noiembrie 2011
Liderii PLDM, PDM, şi PL au convocat şedinţa Consiliului AIE în cadrul căreia s-a discutat despre posibilitatea alegerii şefului statului. Cei trei au convenit că Parlamentul se va întruni în mai multe şedinţe pentru a vota proiecte de legi ce ţin de activitatea Guvernului. Referitor la organizarea alegerii şefului statului cei trei se vor pronunţa în timpul cel mai apropiat, nu înainte de a identifica un candidat care va întruni numărul necesar de voturi.
24 noiembrie 2011
Consiliul Executiv Politic al Partidului Democrat s-a convocat într-o şedinţă în cadrul căreia s-a decis ca alegerile prezidenţiale trebuie să aibă loc la mijlocul lunii lui decembrie. “Dacă domnii de la PLDM ar fi fost interesaţi în adoptarea cît mai grabnică a bugetului, aveau să vină cu proiectul la 1 octombrie cel tîrziu, aşa cum o cere legea. Ei însă sînt în întîrziere de două luni. Asta denotă interes pentru finanţele publice sau lipsă de grijă pentru ele?”, s-a întrebat Lupu. Democratul a menţionat că-şi va înainta candidatura la funcţia de preşedinte indiferent dacă va fi sau nu susţinut din partea colegilor din AIE.
15 noiembrie 2011 | 
Preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu a declarat în cadrul unui briefing de presă că următorul tur al alegerilor prezidenţiale ar trebui să aibă loc în prima jumătate a lunii decembrie. “În această perioadă vom continua negocierile ca să rezolvăm problema candidatului care să aibă din start susţinerea a nu mai puţin de 61 de deputaţi. Dacă în prima jumate a lui decembrie vom organiza următorul tur al alegerilor prezidenţiale ordinare, cred că vom fi în concordanţă cu legea, interesul naţional şi conştiinţa noastră”, a spus Lupu. Potrivit lui, AIE va negocia atît cu PCRM, cît şi cu cei trei deputaţi ce au părăsit fracţiunea.
15 noiembrie 2011
Preşedinţii celor trei partide din AIE s-au convocat într-o şedinţă de lucru privind posibilitatea alegerii şefului statului. În cadrul şedinţei au fost abordate două subiecte relevante: despre suplimentul Acordului AIE, asupra căruia s-a ajuns la un numitor comun şi care se definitivează spre a fi semnat şi făcut public iar al doilea subiect s-a discutat despre organizarea procedurii votului propriu-zis preconizat pentru 16 noiembrie, discuţii care s-au finalizat consensual.
14 noiembrie 2011
A avut loc şedinţa Alianţei pentru Integrare Europeană în cadrul căreia s-a discutat despre identificarea unui candidat pentru funcţia de şef al statului. Cei trei lideri au reiterat că unica candidatură pentru funcţia de preşedinte discutată în AIE este Marian Lupu. De asemenea, liderii celor trei partide au declarat că dacă nici un candidat nu va fi înscris în cursa prezidenţială, atunci alegerile şefului statului vor fi amînate.
11 noiembrie 2011
Consiliul Alianţei pentru Integrare Europeană s-a convocat într-o şedinţă de lucru privind demararea primelor negocieri cu grupul Dodon. În cadrul şedinţei liderii AIE şi Igor Dodon şi-au expus ofertele privind identificarea candidatului care ar întruni majoritatea pentru a fi ales şef al statului. Totuşi, şedinţa s-a încheiat fără un consens însă liderii celor două grupuri s-au arătat deschişi în continuarea dialogului pentru un candidat de compromis.
8 noiembrie 2011
Liderii celor trei partide ale AIE s-au întrunit într-o şedinţă de lucru în cadrul căreia s-a discutat despre posibilitatea alegerii şefului statului prin prisma părăsirii de către grupul Dodon a fracţiunii PCRM. Reprezentanţii partidelor din AIE au menţionat că urmează să discute cu Partidul Comuniştilor şi cu cei trei deputaţi care au plecat din PCRM pentru a ajunge la un numitor comun, în vederea alegerii preşedintelui. “Aşteptăm să discutăm şi cu unii şi cu alţii. Dacă cineva visează, noi suntem oameni care respectăm legea, iar acordurile sunt şi mai importante ca legea. Candidat apolitic, să mă ierte Dumnezeu, doar la citimitr mai poţi găsi. Şi Marian Lupu îi tot apolitic, ca şi Zinaida Greceanîi. Să nu ne îmbătăm cu apă de ploaie. Trebuie ales preşedintele respectând acordul AIE”, a declarat liderul PL, Mihai Ghimpu.
17 octombrie 2011
Liderii PLDM, PDM şi PL s-au convocat într-o şedinţă pentru a discuta despre situaţia politică din Alianţa pentru Integrare Europeană, ca urmare a diversiunilor recente dintre cei trei lideri. După şedinţă, Marian Lupu a declarat că joi, 20 octombrie va fi clar “dacă se va bate ultimul cui în sicriul AIE2”. “Nu sunt în drept să demit Procurorul General. Colegii de la PLDM au mers prea departe”, a spus acesta. De cealaltă parte, Vlad Filat, a confirmat că “joi este o zi importantă. Sper că demisia Procurorului să fie acceptată. Rămâne să vedem”. De asemenea, Mihail Ghimpu crede că Alianţa e îngropată, a rămas cine să arunce ţărâna. “Îmi pare că s-au epuizat toate posibilităţile mele şi ale PL pentru funcţionarea AIE. Oare nu e clar că dacă îl dăm jos pe dl Lupu Acordul AIE este reziliat”, a conchis acesta.
6 septembrie 2011
Liderii celor trei partide din AIE s-au întrunit într-o şedinţă de lucru în care s-a discutat despre posibilitatea alegerii şefului statului. După şedinţă, Vlad Filat, Marian Lupu şi Mihai Ghimpu au declarat că nu s-a ajuns la nicio concluzie privind alegerea preşedintelui ţării. Liderul PD Marian Lupu a spus că se va reveni la discuţia despre alegerea preşedintelui după ce va fi făcută publică decizia Curţii Constituţionale privind modul de alegere a şefului statului. De asemenea, cei trei lideri au comunicat că în cadrul şedinţei AIE s-a discutat şi despre bugetul şi politica fiscală pentru 2012.
20 iulie 2011
Alianţa pentru Integrare Europeană s-a convocat într-o şedinţă de lucru în cadrul căreia s-a discutat despre agenda Guvernului şi Parlamentului la sfîrşitul sesiunii de primăvară-vară, s-a discutat despre cele mai importante proiecte de legi, s-a discutat despre politica bugetar-fiscală. Totodată, s-a discutat şi despre festivităţile cu ocazia celebrări a 20 de ani de independenţă a Republicii Moldova.
14 iulie 2011
A fost convocată şedinţa Consiliului Alianţei pentru Integrare Europeană la care au participat liderii celor trei partide parlamentare. “Toţi partenerii au accentuat necesitatea păstrării formatului actual al Alianţei. Am convenit de comun acord că ne vom reuni vineri după masă, pentru a discuta despre funcţionalitatea Alianţei, calitatea actului guvernării şi alegerea şefului statului”, a spus preşedintele fracţiunii PL, Ion Hadîrcă. Totodată, liderul PLDM, Vlad Filat împreună cu Valeriu Streleţ şi Iurie Leancă — au părăsit primii şedinţa şi au refuzat să facă vreo declaraţie pentru presă. Cu toate acestea, liderul fracţiunii parlamentare a democraţilor, Dumitru Diacov, susţine că întrunirea a avut loc într-o atmosferă calmă.
12 iulie 2011 | 
Partidul Democrat a organizat o conferinţă-replică pentru colegii din Partidul Liberal Democrat, în cadrul căreia deputatul Dumitru Diacov a declarat că “este prima dată când o fracţiune parlamentară acordă întrebări prin intermediul presei altui grup parlamentar”. “Noi suntem gata să lucrăm fără vacanţă, dacă ţara are nevoie de acest lucru. Noi suntem gata să votăm şi să găsim compromisurile necesare”, a adăugat Diacov. Declaraţii vin după ce liberal-democraţii şi-au manifestat speranţa că proiectele de legi ce ţin de lichidarea instanţelor judecătoreşti economice şi monopolurilor la exportul de deşeuri feroase vor fi susţinute şi votate în a doua lectură de către toţi deputaţii AIE.
4 iulie 2011
Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană s-au întrunit în şedinţa Consiliului, dar nu au putut ajunge la un compromis privind crearea alianţelor la nivel local. “În cadrul şedinţei s-a discutat despre constituirea AIE la nivel local. Urmează ca grupurile de experţi să se întrunească şi să discute situaţia din fiecare raion în parte. Noi vom comunica cu colegii din raioane pentru a identifica compromisuri în eventualitatea semnării unui acord”, a declarat deputatul Valeriu Streleţ.
30 iunie 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, vicepreşedintele PDM, deputatul Igor Corman, a declarat că formaţiunea sa face apel către Partidul Liberal Democrat să dezbată problemele existente în Alianţă, şi nu prin intermediul mass-media. “Partidul Democrat a demonstrat la formarea Alianţei în 2009 şi apoi în 2010 că este un partener de încredere. Noi vrem să avem un dialog constructiv cu toate membrele coaliţiei. Din acest motiv trebuie să găsim un compromis şi să punem punct pe certuri”, a spus Corman. Potrivit lui, dacă PLDM nu va răspunde apelului, atunci se poate de presupus că liberal democraţii vor să declanşeze alegeri parlamentare anticipate sau să justifice o eventuală coaliţiei cu Partidul Comuniştilor.
23 iunie 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, aleşii local ai Partidului Democrat în Consiliul orăşenesc Cricova acuză PLDM de crearea unei coaliţii cu PCRM la nivel local, drept dovadă consilierii democraţi au invocat faptul că în cadrul şedinţei din 23 iunie, a Consiliului local al oraşului Cricova, liberal-democraţii şi comuniştii au votat împreună aceleaşi iniţiative importante, care ţin de partajarea comisiilor de specialitate. Consilierii PDM de Cricova spun că mizează în continuare pe constituirea unei coaliţii formate din partidele AIE la nivel local, aşa cum au convenit recent liderii partidelor Alianţei.
21 iunie 2011
A fost convocat Consiliul AIE în cadrul căruia liderii celor trei partide parlamentare au discutat despre identificarea unei formule de alegere a şefului statului fără alegeri anticipate. Şedinţa AIE a fost organizată pentru a examina răspunsul Comisiei de la Veneţia oferit la finele săptămînii trecute Curţii Constituţionale a RM la interpelarea făcută cu privire la modalitatea de alegere a preşedintelui. In răspuns Comisia a indicat că este de competenta CC să facă interpretarea finală a Constituţiei, dar cea mai bună soluţie ar fi modificarea actului suprem.
Dorin Chirtoacă susţinut de liderii Alianţei pentru Integrare Europeană
9 iunie 2011 | 
Pe 9 iunie 2011, în cadrul unei conferinţe de presă, liderii Alianţei pentru Integrare Europenă — Mihai Ghimpu, Marian Lupu şi Vlad Filat au semnat o declaraţie comună de susţinere a candidatului Dorin Chirtoacă la funcţia de Primar General al municipiului Chişinău în turul doi al alegerilor locale[]
6 mai 2011 | 
În cadrul unui briefing de presă, liderul Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, a salutat decizia PLDM de a-şi retrage candidatul din cursa electorală pentru funcţia de primar general al municipiului Chişinău în favoarea contracandidatului liberal, Dorin Chirtoacă. Scopul nostru de a consolida coaliţia democratică poate fi realizat în această campanie prin acumularea, de către Partidul Democrat a cât mai multe din voturile pe eşichierul politic de centru-stânga şi, respectiv, prin limitarea prezenţei în administraţia municipiului a contracandidaţilor comunişti. Iată de ce Valentina Buliga va continua campania începută pentru Primăria municipiului Chişinău. Totodată, Marian Lupu a declarat că anterior PDM a venit cu propunerea ca Alianţa de guvernare să înainteze un candidat propriu la funcţia de edil al capitalei însă această propunere a fost acceptată doar de partenerii liberali.
22 aprilie 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, candidatul PDM la funcţia de primar al Chişinăului, Valentina Buliga a declarat că Partidul Liberal Democrat face presiuni asupra candidaţilor Partidului Democrat, somîndu-i să nu participe în alegerile locale din 5 iunie. “PDM chemă concurenţii politici să renunţe la presiuni şi şantaj. Facem apel la respectarea legislaţiei electorale şi a codului moral. Vrem să participăm la o competiţie de idei, şi nu activităţi murdare. Vom încerca să fim corecţi pe durata campaniei, însă nu vom permite altor concurenţi să lanseze atacuri la adresa noastră”, a subliniat Buliga.
21 aprilie 2011
În cadrul unei conferinţe de presă de la Infotag, un grup de 300 de persoane din cadrul Partidului Democrat din Moldova au anunţat că părăsesc această formaţiune. Fostul membru al partidului, Serghei Podubnîi, a motivat această decizie prin faptul că acest grup nu este de acord cu politica internă şi externă promovată de Alianţa pentru Integrare Europeană, parte componentă a căreia este şi PDM. Potrivit lui, decizia de a părăsi rîndurile partidului “a fost influenţată şi de faptul că în cadrul PDM nu este o atmosferă tocmai democratică”.
26 februarie 2011
A avut loc şedinţa biroului executiv politic al Partidului Democrat din Moldova în cadrul căreia s-a discutat situaţia politică actuală din Republica Moldova. Liderul formaţiunii, Marian Lupu a declarat că “AIE nu are alternativă, iar Partidul Democrat, din moment ce şi-a asumat responsabilitatea, va merge până la capăt”. “Odată ce a fost semnat acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană, acesta trebuie respectat de către toate componentele acesteia şi nu încerci să răstorni barca din mers”, a estimat preşedintele PDM referindu-se la negocierile lipsite de transparenţă între PLDM şi PCRM.
16 februarie 2011
Liderii partidelor din Alianţa pentru Integrare Europeană au convocat Consiliul AIE, unde s-a discutat despre posibilitatea de alegere a şefului statului. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat după şedinţă că Alianţa va alege preşedintele fără de asistenţa comuniştilor. “Noi am propus opoziţiei să ne aşezăm la masa de discuţii, astfel încît preşedinţii de fracţiuni să negocieze. Comuniştii însă au refuzat. Noi o să alegem preşedintele şi fără de comunişti”, a spus Ghimpu. De asemenea, preşedintele interimar, speakerul Marian Lupu, a confirmat că Alianţa pentru Integrare Europeană a ajuns la o înţelegere privind alegerea şefului statului, spunînd că procedura va fi în conformitate cu normele legale.
30 decembrie 2010
A avut loc Consiliul Naţional al Partidului Democrat în cadrul căruia s-a decis ca formaţiunea să meargă la o coaliţie de guvernare cu Partidul Liberal Democrat şi cu Partidul Liberal. “Consiliul a trebuit să aleagă o coaliţie de centru-stînga cu Partidul Comuniştilor, o coaliţie de centru-dreapta sau să nu mergem cu nimeni. Majoritatea covîrşitoare a susţinut această cale, 201 membri din 228 au votat pentru o coaliţie de centru-dreapta, cinci au fost împotrivă, iar alţi 22 s-au abţinut”, a declarat liderul PDM, Marian Lupu. Potrivit lui, “toată lumea a venit cu doleanţa de a modifica procedeele de funcţionare a alianţei. Nu vom accepta violenţe şi atacuri la persoană. Vrem să avem o adevărata guvernare de coaliţie în care deciziile se iau colegial”.
14 decembrie 2010
Liderii PD, PLDM şi PL au avut o nouă rundă de negocieri, la care au discutat despre “partajarea responsabilităţilor”. După întrevedere, liderul PLDM, Vlad Filat, a comunicat că se munceşte pentru crearea unei coaliţii de guvernare în formatul PLDM, PD, PL. Preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a spus că a fost o discuţie bună pe marginea mai multor probleme legate de propunerile făcute de parteneri. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a reafirmat că formaţiunea pe care o conduce face tot posibilul pentru reconstituirea AIE. De asemenea, liderul liberalilor a precizat ca îşi doreşte o guvernare pentru patru ani “bazată pe echilibru”.
10 decembrie 2010
Liderii PD şi PCRM s-au întîlnit pentru o nouă rundă de discuţii la care au lucrat la organigrama viitorului Guvern. Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat că se lucrează strict în interesele statului, iar pînă la finalizarea dialogului nu a mai ramas mult. Liderul comunist, a mai adăugat că vor fi promovaţi în funcţii doar persoane profesioniste şi nu se va ţine cont de apartenenţa lor politică. Preşedintele PD, Marian Lupu, a menţionat că consultările pe ambele axe, atît cu PCRM, cît şi cu PLDM şi PL, continuă.
8 decembrie 2010
Liderii PLDM, PDM şi PL au desfăşurat la Palatul Republicii, prima rundă de negocieri pentru formarea coaliţiei de guvernare. Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a declarat că “am discutat cum vedem noi guvernarea în favoarea cetăţenilor. Eu sper că sînt şanse ca Moldova să continue reformele democratice şi să putem constitui un stat de drept”. Preşedintele PDM, Marian Lupu, a completat că oferta înaintată de PLDM este punctul de pornire pentru negocierea unei alianţe, însă oferta este incompletă. Potrivit lui, dialogul cu PCRM şi PLDM-PL se conduce în baza unor principii comune. Lupu a negat zvonurile precum că ar fi semnat deja un pact de coalizare cu PCRM. Totodată, liderul PLDM, Vladimir Filat, a menţionat că întîlnirea de azi a fost una necesară şi este un pas important pentru negocieri. “Nu va fi uşor, dar PLDM este obligat prin votul cetăţenilor să-şi asume responsabilitatea. Privim lucrurile pozitiv, dar este nevoie de timp pentru ca în finalul negocierilor să avem înţelegeri asumate pentru un mandat de patru ani”, a precizat Filat.
7 decembrie 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova şi Partidul Democrat au purtat negocieri bilaterale privind gestionarea politicii externe şi interne, care potrivit liderului PDM, Marian Lupu, “la nivel de principii şi priorităţi nu avem divergenţe de opinii. Am găsit o consonanţă deplină în politica internă. Privind politica externă, PDM a reiterat, iar PCRM a acceptat vectorul de integrare europeană, care nu vine în contradicţie cu dezvoltarea unui parteneriat strategic cu partenerii din Est”. Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a completat că formaţiunile nu au semnat încă vreun document de instituire a coaliţiei de guvernare. “Am discutat conceptul cu care să ieşim în prima şedinţă de Parlament. Am discutat despre situaţia reală şi paşii pentru depăşirea crizei politice. Divergenţe serioase nu au fost. Nu am discutat oferta PLDM şi nici repartizarea posturilor”, a spus Voronin. Privind oferta de coalizare a liberal-democraţilor, Lupu a subliniat că “PDM nu are o viziune banală ce se limitează la partajarea funcţiilor”.
6 decembrie 2010
Marian Lupu, liderul Partidului Democrat şi Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal au avut o întîlnire consultativă în reşedinţa de stat a Republicii Moldova în legătură cu crearea unei posibile coaliţii. În finalul negocierilor preşedintele PDM Marian Lupu a declarat că “părţile au ţinut o discuţie utilă şi asupra unor chestiuni avem un punct comun de vedere”. El a adăugat că “despre repartizarea posturilor-cheie în ţară astăzi nu s-a discutat” şi “dialoguri purtăm cu toate partidele, care au accedere în Parlament. În curînd vom avea o întîlnire cu comuniştii. Noi ne bazăm pe principii democratice şi acţionăm în interesul ţării”, a menţionat Lupu. Preşedintele Partidului Liberal Mihai Ghimpu, a specificat că intenţiile lui de asociere politică sînt crearea coaliţiei parlamentare cu liberal-democraţii şi democraţii. “Noi dorim să continuăm ceea ce am început în anul 2009. Este foarte greu să porţi negocieri cu acea putere, care are două variante posibile. Acum noi avem şansa să facem astfel, ca PDM să nu se apropie cu PCRM”, a spus Ghimpu.
5 decembrie 2010
La Chişinău au avut loc consultările pentru crearea unei coaliţii de centru-stînga între PCRM şi PDM, eveniment la care a participat şi Serghei Narîşkin, şeful administraţiei preşedintelui Federaţiei Ruse. După întrevedere, liderul comunist, Vladimir Voronin, a subliniat “nimeni nu trebuie să fie mirat de faptul că o asemenea întrevedere a avut loc în ajunul luării unor decizii importante pentru organizarea conducerii în Moldova”. La rîndul său, liderul PDM, Marian Lupu a declarat că la întrevedere “am vorbit despre dezvoltarea şi aprofundarea relaţiilor bilaterale între Republica Moldova şi Rusia”.
2 decembrie 2010
Liderii PLDM, Vlad Filat, Alexandru Tănase şi Mihai Godea s-au întâlnit cu liderii PDM, Marian Lupu, Dumitru Diacov şi Vladimir Plahotniuc, într-un restaurant din Chişinău unde au discutat despre situaţia politică post-electorală. Potrivit lui Vlad Filat, întîlnirea a fost o primă discuţie cu liderii PDM, “nu s-a vorbit despre oferte, am discutat doar situaţia postelectorală”. Filat spune ca a purtat discuţii şi cu liderii partidelor extraparlamentare. “Ieri m-am întîlnit cu Serafim Urechean. Am avut un proces de consultări şi cu partenerii externi, iar mîine urmează să mă întîlnesc şi cu liderii PL. Mai tîrziu vom discuta şi cu PCRM, cum e şi firesc. Ulterior vom începe negocierile propriu-zise”, a menţionat Vlad Filat.
16 septembrie 2010
Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat din Moldova şi Boris Grîzlov, preşedintele Consiliului Suprem al Partidului Rusia Unită din Federaţia Rusă, au semnat un Acord de colaborare la Moscova, care potrivit lui Grîzlov “va contribui la aprofundarea relaţiilor de cooperare atât între cele două partide, cât la nivel de state” iar “implementarea acestuia va duce la îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale politice şi economice”. La rândul său, liderul PDM, Marian Lupu, a apreciat că implementarea prevederilor acestui Acord, inclusiv prin schimb de delegaţii, va permite soluţionarea mai operativă a problemelor în relaţiile de cooperare bilaterală între Moldova şi Federaţia Rusă.
12 august 2010
Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a ţinut o conferinţă de presă la sediul central al partidului, în cadrul căreia şi-a cheamat colegii de Alianţă să se concentreze asupra referendumului şi să nu cadă pradă scandalurilor electorale “indiferent de poziţiile care le avem, indiferent de încrederea sau neîncrederea dintre noi, nu vom fi scutiţi de ceea ce se va întîmpla la 5 septembrie. Importanţa referendumului depăşeşte interesele personale şi de partid, de succesul sau insuccesul exerciţiului va depinde soluţionarea crizei politice”, a spus Lupu. Potrivit lui, Partidul Democrat va decide cu cine să coalizeze după alegeri, în funcţie de comportamentul partidelor în campanie “Nu voi permite să fim utilizaţi atunci cînd cineva va avea nevoie de voturi. De cum se vor comporta fiecare concurent în campania electorală va depinde decizia PDM privind configuraţia următoarei guvernări”. Vorbind despre iniţiativa PLDM de a reduce durata campaniei electorale, liderul PDM a declarat că este una periculoasă “reducerea campaniei de la 60 la 30 de zile ar însemna să facem cinci paşi în urmă în dezvoltarea democratică a ţării”. Potrivit lui Lupu, două luni de campanie este o normă democratică, care permite tuturor concurenţilor să participe în condiţii egale la alegeri.
29 aprilie 2010
Liderul Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, a susţinut un briefing la sediul partidului, în cadrul căruia a declarat că Alianţa pentru Integrare Europeană trebuie să pună capăt războiului politic din interiorul coaliţiei şi să nu mai împartă societatea în patrioţi şi trădători sau statalişti şi unionişti. Lupu susţine că divergenţele din AIE privind participarea Moldovei la Parada Victoriei de la Moscova au depăşit limitele, iar cele patru partide componente trebuie să întreprindă măsuri urgente de redresare a situaţiei. Potrivit lui, unica ieşire din criză pentru Alianţă este să elimine din agenda politică toate subiectele care pot să provoace disensiuni şi rivalitate în interiorul AIE, să provoace o criză a alianţei de guvernare; să elimină toate neclarităţile din problema alegerilor anticipate şi să fie elaborat în regim de urgenţă un mecanism funcţional de coordonare a acţiunilor în interiorul Alianţei, de adoptare, enunţare şi implementare obligatorie a deciziilor Alianţei.
31 martie 2010
Marian Lupu, liderul Partidului Democrat din Moldova a ţinut o conferinţă de presă, la sediul PDM din str. Tighina 32, în cadrul căreia a vorbit despre rezultatele vizitei sale în Federaţia Rusă, în perioada 29–30 martie, la invitaţia conducerii partidului “Edinnaia Rossia”. “Scopul acestei vizite a fost de a face cunoştinţă la nivel de lideri de partid, pentru a consolida relaţiile între partidele noastre, care vor semna în viitorul apropiat un acord de colaborare”, susţine Lupu. Pe lîngă întrevederea cu Vladimir Putin, liderul partidului “Edinnaia Rossia”, Marian Lupu s-a mai întîlnit cu speakerul Dumei de Stat, Boris Gryzlov, şi cu mai mulţi responsabili din direcţia relaţii externe din cadrul partidului Rusia Unită. De asemena, în cadrul întrevederilor au fost atinse subiecte referitoare la integrarea europeană a Republicii Moldova, dar şi activitatea RM în cadrul CSI.
18 martie 2010
Liderul Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, şi Igor Corman, au susţinut o conferinţă de presă, la sediului PDM din str.Tighina 32, în cadrul căreia au vorbit despre rezultatele vizitei la Berlin, şi a discuţiilor cu reprezentanţii Bundestagului, discuţii care s-au axat pe trei subiecte prioritare: Criza politică şi constituţională din Republica Moldova; procesul de intergrare europeană; precum şi colaborarea bilaterală dintre Partidul Social-Democrat din Germania şi Partidul Democrat din Republica Moldova.
10 februarie 2010
Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat din Moldova, a susţinut o conferinţă de presă la sediul PDM din str. Tighina 32, în cadrul căreia a prezentat priorităţile pentru anul 2010, în contextul aflării la guvernare în componenţa Alianţei pentru Integrare Europeană. Printre acestea se numără asigurarea coeziunii societăţii, promovarea imaginii Republicii Moldova în exterior, depăşirea crizei economice şi susţinerea mediului de afaceri, ameliorarea sistemului de asigurare a sănătăţii. “PDM va adopta o poziţie pro-activă care va reprezenta contribuţia la munca în comun în cadrul AIE”, a declarat Marian Lupu, amintind că fiecare partid a venit cu câte un program amplu în campania electorală şi fiecare trebuie să vină cu contribuţia personală în realizare. Preşedintele PDM, dl Marian Lupu, a mai anunţat că a făcut un apel în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană ca deputaţii care sunt şi miniştri să depună mandatele de legiuitor, pentru a fi asigurată astfel eficienţa ambelor instituţii.
4 decembrie 2009
Liderul Partidului Democrat Marian Lupu şi preşedintele Consiliului Naţional al Partidului Social Democrat, Iurie Bolboceanu au susţinut o conferinţă de presă comună, în sala de conferinţe a Agenţiei Infotag, în cadrul căreia au semnat un memorandum de fuzionare a celor două partide politice. Cei doi au declarat că scopul acestei fuziuni este constituirea unui partid de centru-stînga, care va activa în interesul dezvoltării societăţii moldoveneşti şi al Republicii Moldova.
24 noiembrie 2009
Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat din Moldova a susţinut o conferinţă de presă, la sediul PDM din str. Tighina 32, cu referire la vizita întreprinsă la Congresul Partidului “Rusia Unită” şi posibilitatea alegerii preşedintelui Republicii Moldova preconizată în intervalul zilelor de 7–10 decembrie 2009.
19 octombrie 2009
Partidul Democrat din Moldova a convocat o conferinţă de presă, la sediul partidului din str. Tighina 32, cu genericul “Alegerea preşedintelui Republicii Moldova”.
Formarea Alianţei pentru Integrarea Europeană
8 august 2009
Pe 8 august, patru din cele cinci partide care au depăşit pragul electoral la alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie 2009 — PLDM, PL, PDM şi AMN au semnat declaraţia de constituire a Coaliţiei de Guvernare “Alianţa pentru Integrarea Europeană” (AIE)[]
31 iulie 2009
Partidul Democrat din Moldova a organizat o conferinţă de presă, susţinută de Marian Lupu preşedintele PDM, pe tema: “Poziţia PDM privind evoluţia postelectorală a Republicii Moldova”.
11 iunie 2009
Partidul Democrat din Moldova a desfăşurat o conferinţă de presă, la sediul PDM din str. Tighina 32, pe tema: “Participarea PDM la alegerile parlamentare anticipate”.
8 iunie 2009
Partidul Democrat din Moldova a convocat o conferinţă de presă la sediul PDM, str. Tighina 32, pe tema: “Participarea PDM la alegerile parlamentare anticipate”.
24 martie 2009
Vicepreşedintele Partidului Democrat din Moldova, Oazu Nantoi, a susţinut o conferinţă de presă la sediul PDM, str. Tighina 32, pe tema: “Să nu permitem vinderea ţării!”
16 martie 2008
Tineretul Democrat a desfăşurat conferinţa raională a TD-Călăraşi privind fuziunea dintre Tineretul Democrat şi Liga Tineretului Social-Liberal.
10 februarie 2008
Partidul Social-Liberal (PSL) şi Partidul Democrat (PD) au fuzionat duminică, sub lozinca “Venim să construim”
Semnarea acordului cu privire la participarea AMN, PDM şi PSL într-un bloc comun la alegerile parlamentare din 2005
8 mai 2004
La 8 mai curent, Alianţa “Moldova Noastră” (AMN), Partidul Democrat din Moldova (PDM) şi Partidul Social-Liberal (PSL) au semnat un acord cu privire la participarea lor într-un bloc comun la alegerile parlamentare din 2005[]
Constituirea Comitetului pentru Apărarea Independenţei şi Constituţiei Republicii Moldova
25 noiembrie 2003
Comitetul va avea menirea să coordoneze acţiunile forţelor politice parlamentare şi extraparlamentare şi ale societăţii civile din ţară pentru apărarea independenţei şi regimului constituţional al Republicii Moldova şi va propune soluţii viabile şi echitabile de rezolvare a diferendului transnistrean[]
Reluarea şedinţelor Mesei Rotunde cu Statut Permanent
24 martie 2003
La 24 martie 2003 şi-a desfăşurat lucrările Masa Rotundă cu Statut Permanent (MRSP), reformată în corespundere cu recomandările Consiliului Europei (CE). La lucrările ei au participat reprezentanţii PCRM, ASDM, PPCD, PDM, PL, PSM[]
Formarea Uniunii de Centru-Stînga
19 martie 2003
La 19 martie a.c., liderii PDM, PDAM, PSM, MFN, PSRM, UM, PRM, PDCM, MPSN şi PCRM au semnat acordul de constituire a Uniunii de Centru-Stînga (UCS). Vladimir Voronin, preşedintele PCRM, a menţionat că scopul acestei uniuni este nu “viitoarele alegeri, ci colaborarea în numele soluţionării principalelor probleme ale societăţii”[]
Între interese şi compromis
3 aprilie 2002
Lideri ai 11 formaţiuni politice s-au întrunit la 3 aprilie curent la iniţiativa Alianţei Social Democrate pentru elaborarea unui program anticriză. Toţi liderii au calificat drept oportună iniţierea unui dialog între partidul de guvernămînt şi Partidul Popular Creştin Democrat, care ar putea fi mediat de celelalte formaţiuni politice[]

Arhiva

2016 [5]
2015 [2]
2014 [56]
2013 [40]
2012 [58]
2011 [38]
2010 [37]
2009 [45]
2008 [28]
2004 [1]
2003 [5]
2002 [1]
Alegeri [106]
Relaţii interpartinice