Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimentePDM

Evenimente ale PDM la tema “Drepturile şi libertăţile omului”

6 noiembrie 2013 | 
Preşedintele PDM, Marian Lupu, a anunţat într-o conferinţă de presă că partidul său lansează o campania socială naţională “Respect pentru oamenii Moldovei”. Campania se va desfăşura pe parcursul lunii noiembrie, pînă la Summitul de la Vilnius. “Campania va avea drept scop informarea cetăţenilor despre beneficiile UE. PDM va amplasa corturi în capitală, oraşele şi comunele din ţară unde sunt aşteptaţi toţi cetăţenii. Echipele le vor comunica oamenilor despre ce înseamnă UE, şi vor colecta mesaje pe care cetăţenii vor dori să le transmită liderilor europeni”, a declarat liderul democraţilor.
Partidele aflate la guvernare au organizat acţiunea “Pentru Moldova! Pro Europa”
3 noiembrie 2013 | 
Pe 3 noiembrie 2013, la Chişinău, a avut loc un miting de amploare pentru susţinerea parcursului integrării europene a Republicii Moldova. Acţiunea a fost organizată de Coaliţia pentru Guvernare Pro-Europeană (Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat şi grupul liberalilor reformatori)[]
28 octombrie 2013 | 
În cadrul unui briefing de presă, prim-vicepreşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a anunţat că se retrage din funcţia de deputat în Parlament. El a precizat că decizia sa e motivată prin intenţia de a acorda mai mult timp şi efort activităţii de partid. “Retrăgîndu-mă din Parlament, nu mă retrag nici din partid, nici din politică. Dimpotrivă, voi fi mai activ şi mai eficient în cadrul PDM şi în plan politic!”, a subliniat democratul.
2 mai 2013 | 
Organizaţia de Femei a PDM a iniţiat o campanie socială de sensibilizare a opiniei publice privind problemele copiilor aflaţi în dificultate, precum şi de promovare a valorilor familiale. “«Să ne creştem copii acasă» va fi o acţiune cu o durată în timp, care va presupune organizarea de evenimente ce vor promova institutul familiei şi solidaritatea între generaţii, vor fi organizate dezbateri publice, mese rotunde, vor fi elaborate iniţiative legislative şi guvernamentale de îmbunătăţire a politicilor de susţinere a institutului familiei”, a declarat preşedinta OF a PDM, Valentina Buliga.
Parlamentul Republicii Moldova a demis Guvernul condus de Vlad Filat
5 martie 2013
Pe 5 martie 2013, Parlamentul Republicii Moldova a acordat vot de neîncredere Guvernului în frunte cu prim-ministrul, Vlad Filat. Votul de neîncredere a fost exprimat de 54 de deputaţi, inclusiv 34 din partea Partidului Comuniştilor, 15 — din partea Partidului Democrat, 3 — din partea grupului socialiştilor şi doi deputaţi independenţi[]
25 februarie 2013 | 
Membrii PDM s-au convocat în şedinţa extinsă a Consiliului Executiv Politic, în cadrul căreia a fost pusă în discuţie actuala situaţie politică din ţară şi soluţiile de depăşire a crizei generate de decizia PLDM de a denunţa acordul de constituire a AIE. După şedinţă, în cadrul unui briefing de presă, Marian Lupu a declarat că “mai întîi trebuie să ieşim din marea confuzie creată de spargerea Alianţei de către PLDM. Trebuie să revenim la punctul zero, prin demisia premierului şi a mea…totul depinde de cît de repede va înţelege PLDM criza în care a aruncat ţara şi de cît de repede premierul va demisiona, pentru a nu intra şi mai profund în criză”.
19 februarie 2013 | 
În cadrul unui briefing de presă, liderul democraţilor, Marian Lupu a confirmat că un ministru, un primar şi un şir de agenţii, toţi exponenţi ai Partidului Democrat figurează în dosarele de anchetă intentate de CNA. “Vreau să cred că asistăm la startul de luptă contra corupţiei (…) vă rog să observaţi că noi ne abţinem să facem presiuni politice, pentru a nu opri anchetele anticorupţie în forţă. Acest proces trebuia să înceapă după activarea CNA şi va putea fi judecat după rezultate”, a menţionat Marian Lupu.
14 ianuarie 2013 | 
Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană s-au convocat în şedinţă, în cadrul căreia s-a decis să formeze o comisie de anchetă care va elucida circumstanţele evenimentului tragic din Rezervaţia Naturală “Pădurea Domnească” din 23 decembrie, 2012, în urma căruia a decedat omul de afaceri Sorin Paciu. În timpul apropiat, va fi anunţată data şedinţei Parlamentului în care va fi stabilită componenţa comisiei, instrumentele necesare ale activităţii acesteia şi atribuţiile, au declarat liderii AIE.
25 noiembrie 2012 | 
La Chişinău, a avut loc Conferinţa Naţională a Organizaţiei de Femei a Partidului Democrat, eveniment la care s-a pledat pentru creşterea numărului de femei în instituţiile de luare a deciziilor la nivel local şi naţional. În acest sens, a fost aprobată Strategia Organizaţiei de Femei a Partidului Democrat pînă în 2016 “Femeia în politică — progres democratic”, care presupune realizarea mai multor proiecte. Totodată, Valentina Buliga a fost realeasă în funcţia de preşedinte a organizaţiei.
10 mai 2012 | 
Într-un briefing de presă după şedinţa Parlamentului, preşedintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov a vorbit despre poziţia formaţiunii sale privind propunerea Partidului Liberal de a declara ziua de 16 mai ca zi de doliu naţional. Diacov a menţionat că Mihai Ghimpu “va trebui să iasă din tranşee şi să nu ne ţină în doliu. Republica Moldova este un stat care şi-a soluţionat problemele de independenţă şi trebuie să trăiască bine cu toţi vecinii”.
17 martie 2012
La Chişinău, a avut loc o şedinţă lărgită a Organizaţiei Municipale de Femei a Partidului Democrat din Moldova pentru a discuta despre rolul şi implicarea femeilor în procesul decizional, precum şi despre căile de promovare a femeilor în viaţa politică. Participantele la reuniune s-au pronunţat pentru o mai mare implicare a femeilor în politică, inclusiv prin creşterea semnificativă a numărului femeilor politicieni în structurile PDM, dar şi cele de conducere a statului. Forumul s-a desfăşurat cu genericul “Femeia — Pilonul Democraţiei”.
16 martie 2012 | 
În cadrul şedinţei speciale a Parlamentului privind alegerea şefului statului, candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană Nicolae Timofti a fost ales în calitate de preşedinte al Republicii Moldova cu votul a 62 de deputaţi din totalul de 101. Cele trei partide ale coaliţiei, care deţin în total 58 de voturi, împreună cu votul deputatului neafiliat Mihai Godea şi a celor trei deputaţi din grupul socialiştilor în frunte cu Igor Dodon au votat pentru Nicolae Timofti. Fracţiunea PCRM nu au participat la şedinţa Parlamentului, dar a delegat trei deputaţi pentru a supraveghea procedura de vot. În discursul ţinut în faţa deputaţilor, Nicolae Timofti a declarat că Moldova are nevoie de o idee naţională capabilă să unească societatea scindată, şi o asemenea idee trebuie să devină integrarea europeană. Eu voi depune toate eforturile pentru a obţine, împreună cu guvernul şi parlamentul, rezultate pe această cale, a promis Timofti.
23 ianuarie 2012
În cadrul unei conferinţe de presă, Organizaţia de Femei a PDM a lansat un apel de solidaritate şi cooperare între generaţii, precum şi de creare a posibilităţilor mai bune, care să permită persoanelor în etate să joace un rol activ în societate. Apelul vine în contextul acţiunilor declarate de UE în cadrul anului 2012 — Anul îmbătrânirii active şi solidarităţii între generaţii. OF PDM va promova campanii de sensibilizare a opiniei publice şi susţinerea între generaţii.
28 septembrie 2011
A avut loc şedinţa Alianţei pentru Integrare Europeană în cadrul căreia s-a discutat despre agenda şedinţelor Legislativului din 29–30 septembrie curent. De asemenea, liderii AIE au discutat despre eventualitatea retragerii statutului de judecător a preşedintelui Curţii Constituţionale Dumitru Pulbere, pentru declaraţii politice.
22–24 iulie 2011
Peste 50 de femei din cadrul PDM, primăriţe, consiliere şi membre active, au participat la şcoala de vară organizată de Institutul Republican Internaţional din Republica Moldova: “Fortificarea capacităţilor de lider şi de comunicare politică a femeilor”, desfăşurată la pensiunea Odiseu, Vadul lui Vodă. Pe parcursul celor două zile de instruire, au fost abordate mai multe subiecte privind comunicarea politică şi trucurile folosite de politicienii din întreaga lume pentru a capta atenţia electoratului, strategii de dezvoltare a organizaţiei de femei. În acest sens a fost elaborată o strategie care urmează să fie adaptată la fiecare organizaţie de femei locală a PDM.
22 aprilie 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, candidatul PDM la funcţia de primar al Chişinăului, Valentina Buliga a declarat că Partidul Liberal Democrat face presiuni asupra candidaţilor Partidului Democrat, somîndu-i să nu participe în alegerile locale din 5 iunie. “PDM chemă concurenţii politici să renunţe la presiuni şi şantaj. Facem apel la respectarea legislaţiei electorale şi a codului moral. Vrem să participăm la o competiţie de idei, şi nu activităţi murdare. Vom încerca să fim corecţi pe durata campaniei, însă nu vom permite altor concurenţi să lanseze atacuri la adresa noastră”, a subliniat Buliga.
6 septembrie 2010
Alianţa pentru Integrare Europeană s-a convocat într-o şedinţă de lucru în urma căreia liderii ei au declarat că au semnat un document prin care vor solicită Curţii Constituţionale să precizeze circumstanţele pentru dizolvarea Parlamentului şi pentru anunţarea datei alegerilor anticipate. Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a spus că în situaţia actuală, cînd referendumul pentru modificarea art. 78 din Constituţie nu a avut loc, guvernarea trebuie să acţioneze în strictă conformitate cu legea. Pentru aceasta trebuie să primim avizul CC privind procedura de dizolvare a parlamentului şi anunţarea datei alegerilor anticipate.
3 septembrie 2010
Cei patru lideri ai Alianţei pentru Integrare Europeană au susţinut un briefing de presă, în cadrul căreia au făcut un apel comun către cetăţenii Republicii Moldova, să voteze pentru modificarea Constituţiei la referendumul din 5 septembrie. Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a îndemnat cetăţenii să se conducă de democraţie ceea ce presupune puterea poporului de a decide, iar liderul liberal-democraţilor, Vladimir Filat, a menţionat că “printr-un efort comun, am ajuns să oferim cetăţenilor posibilitatea de a-şi exercita dreptul ca să vină la referendum şi să voteze pentru viitorul Republicii Moldova”. De asemenea, liderul Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean, a subliniat că este pentru prima dată în istoria RM cînd autorităţile consultă părerea cetăţenilor “numai referendumul ar crea premise pentru depăşirea crizei consituţionale şi aducerea bunăstării poporului nostru”. Totodată, preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, a invitat alegătorii să asigure o prezenţă reprezentativă în 5 septembrie, pentru a demonstra că “cetăţenii moldoveni sînt conştienţi şi doresc să-şi decidă singuri soarta”.
25 iunie 2010
Preşedintele interimar Mihai Ghimpu ar trebui să-şi anuleze decretul prin care declară data de 28 iunie ziua ocupaţiei Basarabiei, despre aceasta a declarat în cadrul unei conferinţe de presă ţinută la sediul PDM, liderul Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu. “Decretarea zilei ocupaţiei Basarabiei este o idee nereuşită şi nefericită, nu la locul şi timpul potrivit. Noi batem pasul pe loc şi sîntem traşi în mlaştina trecutului. Aceste probleme trebuie abordate de istorici, dacă ele devin subiect pentru politic atunci înregistrăm regres. Decretul prezidenţial va duce la polarizarea şi dezbinarea şi mai pronunţată a societăţii”, a spus Lupu. Potrivit lui, acţiunile necoordonate ale Partidului Liberal lovesc în Alianţă şi a subliniat că Partidul Democrat nu va participa la nicio manifestaţie organizată cu ocazia zilei de 28 iunie. De asemenea, liderul PDM, a declarat că nu va susţine proiectul de lege privind interzicerea simbolurilor comuniste. “Deciziile în politică nu se iau în baza de emoţii, ci de logica şi raţiune. Aşadar, ce ar însemna această prohibiţie? Nimic altceva decît cel mai mare cadou oferit opoziţiei parlamentare. Dacă mergem pe calea victimizării PCRM, atunci noi vom contribui la ridicarea ratingului comuniştilor fără de investiţii financiare sau umane din partea lor”, a mai adăugat Lupu.
Partidul Democrat din Moldova a lansat Agenda socială naţională
12 iunie 2010
Pe 12 iunie 2010, la Chişinău, Partidul Democrat din Moldova şi-a lansat o platformă socială cu denumirea “O agendă socială pentru o Moldovă Europeană”. Evenimentul a întrunit conducerea PDM, liderii partidului din regiuni, activiştii de partid, reprezentanţi ai societăţii civile, inclusiv din domeniul educaţiei, medicinii, culturii, mass-media[]
28 mai 2010
Partidul Democrat din Moldova a lansat proiectul social “O Moldovă socială într-o Europă comună”, al cărui obiectiv este dezvoltarea socială a republicii. Proiectul a fost lansat în cadrul unei conferinţe internaţionale, la care au participat şi membrii Partidului Socialiştilor Europeni. Liderul PDM, Marian Lupu, a declarat că “Proiectul se bazează pe mai multe componente prioritare din punct de vedere social, ce ţin de consolidarea sistemului educaţional, reformarea sectorului sănătăţii, inluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi, lichidarea şomajului şi eliminarea corupţiei”. Lupu, consideră că la realizarea proiectul respectiv pot participa toate forţele politice din ţară care împărtăşesc valori sociale şi promovează politici de reducere a sărăciei.
19 noiembrie 2009
Marian Lupu, Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, avîndul invitat şi pe Christoph Zopel, ex-viceministru al Afacerilor Externe a Germaniei, au susţinut o conferinţă de presă, la sediul PDM din str. Tighina 32, în cadrul căreia s-a vorbit despre plecarea dlui Marian Lupu la Sankt-Peterburg şi necesitatea de a perfecţiona cadrul constituţional al Republicii Moldova.
24 iulie 2009
Partidul Democrat din Moldova a convocat o conferinţă de presă, la sediul partidului din str. Tighina 32, pe tema: “Abuzurile guvernării comuniste faţă de partidele de opoziţie în campania electorală”.
22 iulie 2009
Partidul Democrat din Moldova a convocat o conferinţă de presă, la sediul PDM din str. Tighina 32, pe tema: “PDM a sesizat Procuratura Generală şi instanţele de judecată pe marginea calomniilor şi insinuărilor difuzate de către organele de presă afiliate guvernării”.
7 iulie 2009
Organizaţia de tineret a PDM a organizat un flash-mob, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, realizat sub genericul “Opriţi vînătoarea de tineri”.
21 mai 2009
Partidul Democrat din Moldova a convocat o conferinţă de presă, la sediul PDM din str. Tighina 32, pe tema: “Criza politică actuală şi poziţia PDM despre alegerea Preşedintelui RM”.
13 aprilie 2009
Partidul Democrat din Moldova a organizat o conferinţă de presă, la sediul PDM din str. Tighina 32, pe tema: “Subiecte de actualitate social-politică”.
16 februarie 2009
Partidul Democrat din Moldova a convocat o conferinţă de presă la sediul PDM de pe strada Tighina 12, pe tema: “Grave încălcări ale Codului Electoral în scrutinul parlamentar”.
1 septembrie 2008
Partidul Democrat din Moldova a convocat o conferinţă de presă în sala de conferinţe a Partidului Democrat, cu genericul “Situaţia social-politică în Republica Moldova la etapa actuală”.
4 august 2008
Partidul Democrat din Moldova (PDM) a ţinut o conferinţă de presă in incinta agenţiei INFOTAG cu genericul “Poziţia Partidului Democrat faţă de problemele stringente ale Republica Moldova la etapa actuală”.
Adunarea Naţională a Cetăţenilor pentru Apărarea Independenţei şi Constituţiei Republicii Moldova
30 noiembrie 2003
La 30 noiembrie 2003, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, s-a desfăşurat Adunarea Naţională a Cetăţenilor pentru Apărarea Independenţei şi Constituţiei Republicii Moldova. Adunarea a fost organizată de către Comitetul pentru Apărarea Independenţei şi Constituţiei Republicii Moldova (CAICRM)[]
Între interese şi compromis
3 aprilie 2002
Lideri ai 11 formaţiuni politice s-au întrunit la 3 aprilie curent la iniţiativa Alianţei Social Democrate pentru elaborarea unui program anticriză. Toţi liderii au calificat drept oportună iniţierea unui dialog între partidul de guvernămînt şi Partidul Popular Creştin Democrat, care ar putea fi mediat de celelalte formaţiuni politice[]

Arhiva

2016 [5]
2015 [2]
2014 [56]
2013 [40]
2012 [58]
2011 [38]
2010 [37]
2009 [45]
2008 [28]
2004 [1]
2003 [5]
2002 [1]
Alegeri [106]
Drepturile şi libertăţile omului