Alegerile parlamentare din 2019 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimentePL

Evenimente ale PL la tema “Administraţie publică”

18 aprilie 2016
Partidul Liberal a organizat o şedinţă comună de lucru cu participarea miniştrilor şi primarilor liberali, eveniment la care a participat şi preşedintele partidului, Mihai Ghimpu. Principalele subiecte discutate în cadrul şedinţei au fost: aprobarea de către Parlament a politicii bugetar-fiscale, Legea bugetului de stat pentru anul 2016, reformele ce ţin de descentralizarea administraţiei publice locale, creşterea competenţelor pentru APL, aplicarea la programe şi proiecte transfrontaliere etc.
4 februarie 2014
Partidul Liberal intenţionează să propună pentru examinare în Parlament proiectul de lege cu privire la excluderea başcanului Găgăuziei, Mihail Formuzal, din componenţa Guvernului, despre aceasta a comunicat în cadrul unei conferinţe de presă, liderul PL, Mihai Ghimpu. “Cum un membru al guvernului poate desfăşura referendumuri? Dumnealui a încălcat legea şi trebuie să fie pedepsit”, a accentuat liberalul.
30 noiembrie 2012
În cadrul şedinţei Consiliului raional Rezina, membrii fracţiunilor PLDM şi PL au constituit Blocul politic pentru Integritate şi Prosperare, format din 16 consilieri, prin urmare PLDM şi PL deţin majoritatea în consiliu. De asemenea, consiliera Maria Dolghii a anunţat ca părăseşte formaţiunea din care făcea parte pînă acum şi aderă la fracţiunea liberal-democrată.
15 iulie 2012
Preşedintele PL, Mihai Ghimpu a participat la şedinţa lărgită a Biroului politic al Filialei Teritoriale PL din raionul Criuleni la care au fost prezenţi primarii şi consilierii aleşi pe listele PL din raion. În cadrul şedinţei de lucru au fost discutate aspecte cu privire la activitatea organizaţiilor primare de partid din raionul Criuleni, proiectele de dezvoltare locală desfăşurate, precum şi problemele care apar în activitatea curentă.
8 iulie 2012
A avut loc şedinţa lărgită a Biroului politic al Filialei Teritoriale PL din raionul Orhei cu participarea primarilor şi consilierilor din raion. Prezent la eveniment, liderul PL Mihai Ghimpu a abordat aspecte legate de planificarea activităţii Filialei Teritoriale, importanţa colaborării reprezentanţilor administraţiei publice locale cu cei din administraţia publică centrală şi descentralizarea puterii.
18 decembrie 2011
La Chişinău, a avut loc Conferinţa primarilor şi consilierilor liberali în cadrul căreia s-a constituit Asociaţia Primarilor şi Consilierilor Locali (APCL), iar liderul acesteia a fost ales Dorin Chirtoacă, prim-vicepreşedinte al PL şi primarul Chişinăului. Asociaţia nou-creată îşi propune să promoveze şi să protejeze interesele comune ale colectivităţilor locale. În cadrul întrunirii, a fost adoptată o rezoluţie prin care solicită Parlamentului Republcii Moldova şi partidelor politice implementarea reformei administraţiei publice locale, care ar contribui la descentralizarea administrativă.
23 octombrie 2011 | 
La Chişinău au fost convocaţi într-o şedinţă primarii şi consilierii Partidului Liberal în cadrul căreia s-a decis crearea unei asociaţii a primarilor şi consilierilor aleşi în alegerile din iunie 2011. Denumirea finală, statutul, preşedintele noii asociaţii urmează a fi stabilite la o întrunire a Partidului Liberal. Iniţial, aleşii locali ai Partidului Liberal au discutat posibilitatea constituirii a două asociaţii separate a primarilor liberali şi cea a consilierilor locali liberali, însă ulterior s-a decis totuşi constituirea unei singure asociaţii. “În cadrul acesteia se va colabora în soluţionarea problemelor locale, va fi o conlucrare şi ajutor în toate chestiunile dificile”, a menţionat liderul liberal, Mihai Ghimpu. Partidul Liberal are 96 de primari, inclusiv 15 femei-primar, 129 consilieri raionali şi municipali, 1161 de consilieri locali.
19 iulie 2011 | 
Consilierii liberali de la Străşeni au declarat în cadrul unei conferinţe de presă că între liderul liberal-democraţilor, Vlad Filat şi liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, ar exista o înţelegere privind împărţirea puterii locale. “Această coaliţie vine în contradicţie cu înţelegerea pe care am făcut-o la Străşeni între reprezentanţii partidelor Alianţei de guvernare. Noi am stabilit să votăm la funcţia de preşedinte al raionului pe reprezentantul PLDM, Petru Voloşciuc, cu votul a trei partide: PL, PDM şi PLDM. Însă liberal-democraţii au ales să facă alianţă cu Partidul Comuniştilor. Noi intuiam acest lucru, odată ce PLDM tot insista asupra creării unei coaliţii largi”, a spus consilierul PL, Iulian Carp.
13 iulie 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu a declarat că Premierul Vlad Filat ar trebui să-şi dea demisia, dacă nu vrea să-l susţină pe democratul Marian Lupu în funcţia de preşedinte. “Nu e frumos să pui mîna pe funcţie şi să spui că doar tu eşti bun. Din start cînd am semnat Acordul de formare a AIE 2, ştiam foarte bine cine e Filat, Ghimpu, Lupu sau Plahotniuc. Atunci însă toţi au căzut de acord să guverneze împreună”, a amintit Ghimpu. Potrivit lui, eficientizarea funcţionării Alianţei despre care a vorbit premierul se bate cap în cap cu alianţele la nivel local dintre PLDM şi PCRM.
4 iulie 2011
Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană s-au întrunit în şedinţa Consiliului, dar nu au putut ajunge la un compromis privind crearea alianţelor la nivel local. “În cadrul şedinţei s-a discutat despre constituirea AIE la nivel local. Urmează ca grupurile de experţi să se întrunească şi să discute situaţia din fiecare raion în parte. Noi vom comunica cu colegii din raioane pentru a identifica compromisuri în eventualitatea semnării unui acord”, a declarat deputatul Valeriu Streleţ.
1 iulie 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul PL, Mihai Ghimpu a vorbit despre renumărarea voturilor după desfăşurarea alegerilor generale locale declarînd că după renumărare nimeni nu poate pune la îndoială victoria primarului general de Chişinău, Dorin Chirtoacă. Totodată, preşedintele PL a menţionat că este o normă legală să ceri renumărarea voturilor, de care ulterior s-au folosit şi comuniştii: “Acum unii spun că Partidul Liberal a cheltuit peste 1 milion de lei pentru renumărare, dar n-au cheltuit comuniştii 30 de mln?”, a întrebat Mihai Ghimpu.
22 mai 2011
La Vadul lui Vodă au fost prezentate echipa de candidaţi la funcţia de primari şi consilieri municipali din partea Partidului Liberal, precum şi priorităţile pentru suburbiile municipiului Chişinău. Candidatul PL pentru funcţia de primar general, Dorin Chirtoacă a prezentat priorităţile pentru următorul mandat printre care: creşterea numărului locurilor de muncă şi a salariilor, continuarea finanţării programelor de gazificare şi construcţie a reţelelor de apeduct şi canalizare, reparaţia şi întreţinerea drumurilor de acces către localităţi ş.a. Totodată, Dorin Chirtoacă a adresat un apel către toţi cetăţenii Republicii Moldova de a participa activ la alegerile locale din 5 iunie.
17 aprilie 2011 | 
La Chişinău, a avut loc şedinţa Consiliului Republican al Partidului Liberal în cadrul căreia a fost înaintat, cu unanimitate de voturi, candidatura lui Dorin Chirtoacă pentru funcţia de primar al Chişinăului, în cadrul alegerilor locale din 5 iunie 2011. “Vreau şi trebuie să candidez pentru un al doilea mandat, am obligaţia morală faţă de locuitorii capitalei, trebuie să finalizez toate reformele pe care le-am început în 2007. Îmi pasă de Chişinău şi vreau ca acest oraş să îşi continuie parcursul său democratic”, a declarat Dorin Chirtoacă. La eveniment au fost prezente 250 de persoane.
26 februarie 2011
A avut loc şedinţa Consiliului Republican al Partidului Liberal prezidată de liderul formaţiunii, Mihai Ghimpu. Consiliul a discutat stadiul de pregătire a PL de campania alegerilor locale din anul curent, inclusiv selectarea şi promovarea candidaţilor pentru funcţiile de primari şi de consilieri locali, raionali şi municipali, modalităţile optime de organizare a campaniei electorale, completarea resurselor umane ale partidului. În contextul acestei chestiuni, a fost luată decizia ca Partidul Liberal să promoveze 100 de candidaţi la funcţia de primar şi 1000 de candidaţi la funcţia de consilier din rândurile Tineretului Liberal. Un alt aspect discutat a fost fuziunea Mişcării Acţiunea Europeană în Partidul Liberal, preconizată pentru luna martie. Majoritatea membrilor Consiliului au aprobat fuziunea, subliniind că este un pas foarte important realizat de Partidul Liberal.
8 iulie 2009 | 
Partidul Liberal a organizat o conferinţă de presă, la sediul partidului din str. Vlaicu Pârcălab nr. 13, pe tema: “Subminarea administraţiei publice locale de către puterea comunistă centrală”.
28 iulie 2008
A avut loc examinarea cererii Primarului General al Municipiului Chisinau, Dorin Chirtoaca, de anulare a deciziei de eliberare din functia de Prersedinte al CMC a DL Mihai Ghimpu si de alegere a lui Eduard Musuc in aceasta functie. Sedinta a avut loc la Curtea de Apel si nu la Curtea Suprema de Justitie.
25 iulie 2008
Curtea de Apel a examinat cererea Ministerului Administratiei Publice locale cu privire la anularea deciziei Consiliului Municipal Chisinau despre darea in locatiune Partidului Liberal incaperea de pe strada Bucuresti 87A pentru sediu.
14 iulie 2008
Partidul Liberal din Moldova a convocat o conferinţă de presă, în incinta agenţiei INFOTAG, cu tema conferinţei: “Despre activitatea Parlamentului R. Moldova în perioada 2007–2008”.
24 iunie 2008
Partidul Liberal din Moldova a convocat o conferinţă de presă, în sala de şedinţe a agenţiei INFOTAG, tema conferinţei fiind: “Uzurparea puterii în Consiliul Municipal Chişinău de către gruparea comunistă”.
18 iunie 2008
Vicepreşedintele Partidului Liberal Dorin Chirtoacă, a susţinut o conferinţă de presă în Grădina Publică “Ştefan cel Mare şi Sfânt” cu privire la bilanţul activităţii după primul an de mandat.

Arhiva

2016 [4]
2015 [1]
2014 [56]
2013 [62]
2012 [36]
2011 [52]
2010 [26]
2009 [63]
2008 [47]
2003 [3]
Administraţie publică
Alegeri [106]