Alegerile parlamentare din 2019 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimentePL

Evenimente ale PL la tema “Politici guvernamentale”

18 aprilie 2016
Partidul Liberal a organizat o şedinţă comună de lucru cu participarea miniştrilor şi primarilor liberali, eveniment la care a participat şi preşedintele partidului, Mihai Ghimpu. Principalele subiecte discutate în cadrul şedinţei au fost: aprobarea de către Parlament a politicii bugetar-fiscale, Legea bugetului de stat pentru anul 2016, reformele ce ţin de descentralizarea administraţiei publice locale, creşterea competenţelor pentru APL, aplicarea la programe şi proiecte transfrontaliere etc.
10 ianuarie 2016
Partidul Liberal şi-a convocat în şedinţă Consiliul Republican, unde s-a discutat despre situaţia social-politică din RM şi despre discuţiile purtate cu PDM, PLDM şi PPEM pentru constituirea unei majorităţi parlamentare. Consiliul Republican a decis ca PL va participa la formarea unei majorităţi parlamentare şi a împuternicit Biroul politic să negocieze Acordul de formare a majorităţii parlamentare, programul de guvernare, structura şi componenţa Guvernului.
PLDM, PDM şi PL au semnat Acordul de constituire a AIE-3
23 iulie 2015 | 
Pe 23 iulie 2015, la Chişinău, liderii partidelor pro-europene au semnat Acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană 3. Acordul a fost semnat de Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM), Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat (PDM) şi de Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal (PL)[]
30 aprilie 2014 | 
Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu şi colegul său de partid, Valeriu Munteanu, au declarat în cadrul unei conferinţe de presă că recenta vînzare a acţiunilor de la Banca de Economii a făcut ca acestea să treacă în mîna premierului rus, Dmitri Medvedev. În acest context, PL a adresat trei demersuri către organele principale de control prin care a solicitat să se intervină prompt în stoparea acestor acţiuni.
8 aprilie 2014 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, conducerea Partidului Liberal a prezentat poziţia formaţiunii privind concepţia politicii naţionale.
24 februarie 2014 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, conducerea Partidului Liberal a anunţat că se vor adresa din nou la Curtea Constituţională, pentru a cere interpretarea unei prevederi legale cu privire la indemnizaţia socială pentru copii şi persoane cu dizabilităţi din Legea privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale.
4 februarie 2014
Partidul Liberal intenţionează să propună pentru examinare în Parlament proiectul de lege cu privire la excluderea başcanului Găgăuziei, Mihail Formuzal, din componenţa Guvernului, despre aceasta a comunicat în cadrul unei conferinţe de presă, liderul PL, Mihai Ghimpu. “Cum un membru al guvernului poate desfăşura referendumuri? Dumnealui a încălcat legea şi trebuie să fie pedepsit”, a accentuat liberalul.
18 ianuarie 2014 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul PL, Mihai Ghimpu a făcut publice noi dovezi ale încălcărilor depistate în proiectul politicii bugetar-fiscale adoptate la finele anului 2013. El a menţionat că, de exemplu, compania de construcţii “Glorinal”, în decursul ultimilor doi ani “nemotivat este scutită de achitarea impozitelor de milioane”. Liberalul a comunicat că “va veni timpul, cînd toţi infractorii vor răspunde în faţa legii, indiferent de funcţiile pe care le ocupă”.
24 septembrie 2013 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liberalii au solicitat examinarea în regim prioritar a Legii finanţelor publice locale. Potrivit vicepreşedintelui PL, Dorin Chirtoacă, legea va exclude factorul politic în procesul de transferare a banilor către autorităţile locale şi va stabili relaţii directe între centru şi primării, ceea ce asigură o mai mare transparenţă şi prevede formule echitabile de transferuri.
13 septembrie 2013 | 
Liderul PL, Mihai Ghimpu, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă, că a sesizat Procuratura Generală în privinţa cedării de către Guvern a 22,7% din acţiunile Băncii de Economii. Liderul PL a declarat că nu putem intra în UE şi NATO cu Aeroportul, Banca de Economii şi Gazoductul gestionate de ruşi. Reprezentanţii Partidului Liberal au mai anunţat că vor organiza acţiuni de protest, dacă Guvernul nu va rezolva în folosul statului situaţia creată la Banca de Economii.
6 septembrie 2013 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, deputaţii din fracţiunea Partidului Liberal au solicitat ca şedinţa plenară a Parlamentului privind examinarea situaţiei de la Banca de Economii şi a concesionării Aeroportului Internaţional Chişinău unei firme din Rusia, să fie organizată la începutul săptămânii viitoare, nu la 26 septembrie cum a decis Biroul Permanent. “Discutăm cu juriştii de partid, dar şi cu alţi jurişti pentru a formula o adresare către Procuratura Generală pe cazul BEM. Este strigător la cer ca 3 funcţionari să vitregească statul de acest bun. Vedem aici o infracţiune ce ţine de depăşirea atribuţiilor de serviciu”, a declarat deputatul liberal Valeriu Munteanu.
Vot de încredere acordat Guvernului “Coaliţiei pentru Guvernare Pro-Europeană”
30 mai 2013
Pe 30 mai 2013, Parlamentul Republicii Moldova a acordat vot de încredere Guvernului “Coaliţiei pentru Guvernare Pro-europeană” condus de liberal-democratul Iurie Leancă[]
29 aprilie 2013 | 
Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, că se va adresa cu o sesizare Curţii Constituţionale privind constituţionalitatea proiectului privind interimatul funcţiei de preşedinte al Parlamentului. Liberalul susţine că liderul PLDM, Vlad Filat a uzurpat puterea în stat prin intermediul dnei Liliana Palihovici, iar preşedintele ţării, Nicolae Timofti se face complice la această nelegiuire, prin faptul că a promulgat legea în regim de urgenţă.
23 aprilie 2013 | 
Conducerea PL a susţinut o conferinţă de presă cu privire la situaţia politică din ţară dupa hotărârea CC privind interpretarea articolelor 101 şi 102, dar şi perspectivele formării AIE-3 şi depăşirea crizei politice. “Eu cred că această hotărâre este un semnal şi pentru judecătorii şi procurorii noştri care reprezintă legea. Mă bucur că, în sfîrşit, a venit dreptatea pe acest pămînt. Hotărîrea Curţii Constituţionale a adus acea dreptate aşteptată timp de 20 de ani de cetăţenii noştri care sunt umiliţi de mult timp, de 200 de ani”, a declarat liderul PL, Mihai Ghimpu.
9 aprilie 2013
Preşedintele liberalilor, Mihai Ghimpu a declarat într-o conferinţă de presă că formaţiunea sa este gata să aleagă un nou prim-ministru cu excepţia lui Vlad Filat. El i-a recomandat lui Filat “să lase fotoliul şi să se odihnească puţin, să se gîndească la ceea ce a făcut”. Totodată, liderul PL şi-a exprimat indignarea în legătură cu acţiunile întreprinse de Ministerul Educaţiei în ceea ce priveşte organizarea examenelor de bacalaureat.
2 aprilie 2013 | 
În cadrul unui briefing de presă, liderul PL, Mihai Ghimpu a declarat că formaţiunea sa insistă în continuare că preşedintele PLDM, Vlad Filat nu poate fi numit din nou în funcţi de prim-ministru. “Vlad Filat a compromis priincipiile şi valorile stabilite în cadrul coaliţiei de guvernare. Dacă el va insista să rămână în funcţia de prim-ministru, atunci vom avea alegeri parlamentare anticipate iar PLDM-ul trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru aceste alegeri”, a spus Ghimpu.
31 martie 2013
La Chişinău a avut loc şedinţa Consiliului Republican al Partidului Liberal, în cadrul căreia s-a discutat despre situaţia social-politică din Republica Moldova. Membrii prezenţi la şedinţă au decis formarea AIE-3 împreună cu PLDM şi PD iar PLDM să înainteze o altă candidatură la funcţia de Prim-ministru. “În cazul în care PLDM insistă ca Vlad Filat să fie din nou Prim-ministru, atunci să-şi asume declanşarea alegerilor anticipate şi consecinţele care pot afecta pentru mult timp drumul nostru european”, se arată într-un comunicat de presă emis de PL.
28 martie 2013
Cei trei lideri ai fostei AIE II s-au întîlnit pentru a discuta despre formarea noii majorităţi parlamentare. Liderul PL, Mihai Ghimpu a declarat că “a fost ca după o ceartă în familie, unde soţul a primit o tigaie în cap, după ce a venit beat acasă. Buimaci aşa, dar unii aşa de calmi, de parcă nimic nu s-ar fi întîmplat. Am discutat foaie verde lobodă…, o să vă spunem mai tîrziu”. Pe de altă parte Dumitru Diacov a declarat că a fost “un schimb de păreri pe marginea tuturor subiectelor. Domnul Ghimpu a spus tot”. De asemenea, Vlad Filat a spus că “ne vom întîlni de cîte ori va fi nevoie, intensitatea nu contează, ci rezultatul acestor negocieri. Suntem la etapa în care să identificăm soluţii de activitate în cadrul acestei alianţe”.
28 martie 2013
În cadrul unui briefing de presă, liderul liberal Mihai Ghimpu a declarat că nu va susţine candidatura lui Vitalie Pîrlog la funcţia de procuror general. “Ei vor să-l numească pe procuror în funcţie cu majoritatea voturilor, pentru asta nu sunt necesare 51 de voturi necesare pentru adoptarea legilor. Noi nu participăm la aşa jocuri. Dacă acest lucru se va întîmpla, înseamnă că Alianţa pentru Integrare Europeană nu există. Ajungem la limita răbdării noastre, aşa lucrurile nu mai pot continua”, a spus Mihai Ghimpu.
22 martie 2013
Cele trei partide din componenţa fostei AIE 2, au încheiat practic discuţiile asupra proiectului Acordului de constituire al AIE 3, despre aceasta au anunţat negociatorii după o nouă rundă de discuţii. “Deocamdată nu putem spune cînd va fi semnat documentul. Sperăm că el va fi gata pentru semnare pînă la sfîrşitul lunii martie. Este foarte clar că odată cu semnarea unui nou Acord, trebuie să venim într-o haină nouă şi să fim credibili în faţa cetăţenilor. Vom continua discuţiile”, a declarat reprezentantul PL, Corina Fusu. Totodată, vicepreşedintele PLDM, Vadim Pistrinciuc a declarat că “scopul Acordului este de a responsabiliza şi mai mult guvernarea”.
21 martie 2013
La finele unei noi runde de negocieri, reprezentanţii PLDM, PDM şi PL au declarat că noul acord al viitoarei alianţe de guvernare va fi public, iar către finele săptămînii curente vor fi prezentate primele propuneri. Negocierile au durat aproape două ore, iar la finele acestora liderul fracţiunii PLDM Valeriu Streleţ a comunicat că discuţiile sînt în faza de totalizare. “Nu avem prea mult timp pentru negocieri, fiindcă mandatul guvernării nu permite spaţiu de manevră”, a opinat Streleţ. Reprezentanţii PD şi PL au menţionat că “subiectul negocierilor vizează funcţionalitatea guvernării” şi că “se lucrează pentru a ajunge la un model cît mai eficient”.
19 martie 2013
Reprezentanţii din partea celor trei partide din cadrul fostei Alianţe pentru Integrare Europeană s-au întrunit la masa tratativelor unde au discutat despre problemele de activitate a puterii executive, despre aceasta a declarat reprezentantul PDM, Adrian Candu. “Am discutat despre mecanismele care ar duce la o funcţionare eficientă a Alianţei. Pentru că o coaliţie poate exista şi funcţiona eficient numai în cazul în care membrii Alianţei comunică între ei, se respectă reciproc”, a declarat negociatorul PL, Corina Fusu.
18 martie 2013
Negociatorii din partea fostelor partide componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană au reluat procesul de negocieri. “Discutăm viitoarea guvernare care trebuie să fie una mult mai bună decât cea care a fost”, a menţionat Valeriu Lazăr. “Muncim cu toată lumea să construim o nouă barcă care să ne ducă în UE. Există foarte multe probleme care trebuie nu doar discutate ci şi înserate în documentele la care lucrăm noi”, a declarat Valeriu Munteanu. “Suntem într-un proces de analiză şi sper să trecem la concluzii. Se discută problemele care au existat în felul cum a funcţionat Alianţa în Ansamblu”, a ţinut să specifice Iurie Leancă.
14 martie 2013
Negociatorii din partea celor trei partide din cadrul fostei AIE II s-au întîlnit la masa tratativelor la a doua rundă de negocieri. “Am avut o discuţie serioasă şi sinceră, consider că am început aceste negocieri cu dreptul”, a declarat după şedinţă negociatorul din partea PL, Corina Fusu. “A fost o rundă productivă, am analizat procesele decizionale, am avut un schimb de viziuni. Din păcate, nu putem să vă spunem nimic mai mult, suntem în faza activă de negocieri”, a confirmat negociatorul din partea PLDM, Vadim Pistrinciuc.
13 martie 2013
Reprezentanţii celor trei partide din cadrul fostei Alianţe pentru Integrare Europeană se vor întîlni zilnic la masa tratativelor, despre aceasta a anunţat la finele primei runde de negocieri, vicepreşedintele PDM, Valeriu Lazăr. “Negocierile se poartă pe marginea formării unei noi majorităţi parlamentare, care va asigura formarea unui nou Guvern. Noi nu ne putem permite să tergiversăm procesul de negocieri, din care cauză ne vom întîlni zilnic”, a menţionat oficialul. De asemenea, vicepreşedintele PLDM, Vadim Pistrinciuc a remarcat importanţa demarării procesului de negocieri, exprimîndu-şi speranţa că tratativele vor fi dinamice.
13 martie 2013 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PL, Mihai Ghimpu s-a arătat convins că nu se va ajunge la alegeri parlamentare anticipate. De asemenea, Mihai Ghimpu a declarat că RM nu trebuie să se grăbească cu finalizarea negocierilor privind Acordul de Liber Schimb RM-UE, negocierile trebuie să fie continuate şi în luna martie, aprilie şi în noiembrie, pînă cînd nu se va identifica soluţia corectă în raport cu producătorii agricoli autohtoni.
14 februarie 2013 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul PL, Mihai Ghimpu a declarat că nu renunţă la acordul de constituire a AIE. “Acordul rămîne valabil deoarece nu am primit nicio solicitare în scris din partea PLDM. Iar PL se pronunţă pentru păstarea acestei coaliţii şi evitarea alegerilor anticipate, din acest motiv venim cu un mecanism de conciliere”, a opinat Ghimpu. Mecanismului de conciliere prevede ca în următoarea perioadă PDM şi PLDM să pună capăt disensiunilor politice, toţi liderii AIE să se aşeze la masa de conciliere cu participare partenerilor externi iar liderul PLDM să îşi retragă afirmaţiile din 13 februarie curent.
10 februarie 2013
La Chişinău, a avut loc şedinţa Consiliului Republican al Partidului Liberal, în cadrul căreia liderul PL, Mihai Ghimpu le-a prezentat delegaţilor informaţii despre situaţia social-politică din Republica Moldova, relaţiile din AIE, progresele înregistrate în realizarea parcursului european, reformele care urmează a fi desfăşurate şi iniţiativele legislative ale deputaţilor PL. Totodată, Consiliul Republican PL a susţinut decizia Biroului Permanent ca Ion Cebanu să fie propus la funcţia de director al Agenţiei “Moldsilva”, iar Octavian Ţâcu — în calitate de Ministru al Tineretului şi Sportului.
28 noiembrie 2012 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu a anunţat că fracţiunea liberalilor nu va vota pentru proiectul de lege propus de PLDM privind eliminarea pedepsei cu închisoarea în cazurile de contrabandă. “Trebuia iniţial discutat în cadurl AIE, pentru că nu doar partidul lui Filat este la guvernare, ci toate componentele Alianţei. Argumentele, că vor fi amenzi mai mari, care vor fi contribuţii la buget sunt bomboane pentru copii. Acumulările la buget vin în urma unei economii funcţionale, dar nu în urma aplicării amenzilor”, a subliniat Mihai Ghimpu.
18 octombrie 2012 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul PL, Mihai Ghimpu a declarat că formaţiunea sa consideră că cetăţenii Republicii Moldova plecaţi la munci peste hotare trebuie scutiţi pentru un termen de 30 de zile pe an de plata vinietei, care va fi introdusă în scurt timp. El a menţionat că cetăţenii moldoveni au plecat peste hotare nu de bună voie, ci de nevoie, iar pe banii transferaţi de ei acasă se dezvoltă economia ţării. “De aceea, considerăm că cetăţenii noştri trebuiesc scutiţi de această taxă atunci cînd vin în vacanţă o lună pe an”, a spus Mihai Ghimpu.
18 septembrie 2012
Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană s-au întîlnit în şedinţa Consiliului alianţei, în cadrul căreia s-a făcut o trecere în revistă a priorităţilor pentru sesiunea legislativă de toamnă-iarnă şi a restanţelor din sesiunea trecută. În cadrul şedinţei s-a discutat despre vizita premierului Vlad Filat la Moscova, despre pachetul energetic cu UE şi despre condiţiile livrării gazelor naturale din Rusia. De asemenea, liderii AIE au comunicat că nu au fost discutate subiectele privind remanierile din Guvern, nici numirea noului director la Serviciul de Informaţii şi Securitate. Totodată, au spus că nu s-a discutat nici despre noul ambasador al Republicii Moldova la Moscova.
16 martie 2012 | 
În cadrul şedinţei speciale a Parlamentului privind alegerea şefului statului, candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană Nicolae Timofti a fost ales în calitate de preşedinte al Republicii Moldova cu votul a 62 de deputaţi din totalul de 101. Cele trei partide ale coaliţiei, care deţin în total 58 de voturi, împreună cu votul deputatului neafiliat Mihai Godea şi a celor trei deputaţi din grupul socialiştilor în frunte cu Igor Dodon au votat pentru Nicolae Timofti. Fracţiunea PCRM nu au participat la şedinţa Parlamentului, dar a delegat trei deputaţi pentru a supraveghea procedura de vot. În discursul ţinut în faţa deputaţilor, Nicolae Timofti a declarat că Moldova are nevoie de o idee naţională capabilă să unească societatea scindată, şi o asemenea idee trebuie să devină integrarea europeană. Eu voi depune toate eforturile pentru a obţine, împreună cu guvernul şi parlamentul, rezultate pe această cale, a promis Timofti.
15 martie 2012
Consiliul AIE s-a convocat într-o şedinţă de lucru pentru a ajunge la un consens privind alegerea şefului statului, cu deputatul neafiliat preşedintele PAD, Mihai Godea. În cadrul şedinţei Mihai Godea a propus 10 angajamente pe care liderii AIE şi le-au asumat pentru a fi realizate conform termenilor indicaţi. Referindu-se la rezultatele şedinţei AIE, liderul PLDM Vlad Filat a declarat că “a fost o şedinţă plină şi utilă, poate un pic întîrziată”. Pe de altă parte, Mihai Godea a declarat că va participa la alegerile prezidenţiale din 16 martie 2012.
12 martie 2012 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu a anunţat că formaţiunea sa susţine candidatura lui Nicolae Timofti la preşedinţie. “Am discutat toate problemele — economice, sociale, programul, tot ce trebuie să cunoaştem despre dînsul în cazul în care va fi înaintat la preşedinţie. Noi, PL, susţinem această candidatură şi vom vota pentru candidatul AIE, Nicolae Timofti”, a declarat Ghimpu. El a mai declarat că dacă Timofti va fi ales preşedinte, mandatul său va fi “conform Constituţiei, de 4 ani”.
12 martie 2012 | 
Liderii AIE au anunţat într-o conferinţă de presă, că îl vor susţine pe Nicolae Timofti, preşedintele CSM, la funcţia de şef al statului. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a subliniat că: “Timofti e candidatul de consens, care a fost dat de Dumnezeu” iar liderul PLDM Vlad Filat a adăugat că Timofti de 36 de ani e dedicat profesiei, “perioadă suficientă pentru a ne convinge că are calităţile necesare pentru a fi preşedinte”. Marian Lupu, preşedintele PDM a menţionat că a discutat cu Nicolae Timofti şi a înţeles că acesta are toate principiile necesare pentru un şef de stat. La rândul său, Nicolae Timofti, a subliniat că va acţiona în conformitate cu legea supremă în stat, dacă va fi ales, şi că nu va servi interesele unui grup de oameni.
6 martie 2012
Alianţa pentru Integrare Europeană susţine că va stabili pe 7 martie data scrutinului prezidenţial, dacă va conveni asupra candidatului, despre aceasta au declarat liderii coaliţiei de guvernare după şedinţa Consiliului AIE. Preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, şi-a exprimat speranţa că partidele AIE vor ajunge la un compromis, astfel încît pe 7 martie să fie luată o decizie finală.
10 februarie 2012
Alianţa pentru Integrarea Europeană a renunţat la desfăşurarea referendumului constituţional şi revine la alegerea preşedintelui ţării în Parlament, despre aceasta au anunţat liderii AIE la postul naţional de televiziune şi au subliniat că decizia este una de consens şi va fi îndeplinită. În acelaşi timp, liderii AIE au subliniat că încă nu au discutat despre posibilii candidaţi la Preşedinţie şi au precizat că schimbarea mecanismului de alegere a preşedintelui va fi abordată mai tîrziu, indiferent de rezultatul alegerilor prezidenţiale.
Referendum privind simplificarea procedurii de alegere a şefului statului
15 ianuarie 2012 | 
Pe 15 ianuarie 2012, la Chişinău, partidele componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană au semnat o declaraţie publică privind căile de soluţionare a crizei constituţionale şi de asigurare a stabilităţii politice în următoarea perioadă[]
9 ianuarie 2012
Liderii PLDM, PDM şi PL au convocat şedinţa Consiliului Alianţei pentru Integrare Europeană în cadrul căreia s-a discutat despre alegerea şefului statului preconizată pentru 15 ianuarie curent. După şedinţă AIE, liderul PLDM, Vladimir Filat a declarat că Alianţa a convenit să organizeze o primă întîlnire cu deputaţii PCRM pentru identificarea unei candidaturi la funcţia de şef al statului. Totodată, preşedintele PL, Mihai Ghimpu a declarat că “la început de an ar fi bine să fim mai toleranţi. Aşteptăm să vedem candidatura comuniştilor şi apoi vom vedea ce facem. Sper că e un candidat bun, vom analiza propunerea PCRM”.
16 decembrie 2011
Partidele din componenţa Alianţei pentru Integrare Europeană, PLDM, PDM şi PL au semnat “Suplimentul la Acordul privind constituirea Alianţei pentru Integrarea Europeană”, potrivit căruia semnatarii nu vor admite o altă alianţă de guvernare decît AIE, îşi asumă angajamentul de a asigura suportul politic deplin Guvernului AIE, Parlamentului şi Preşedinţiei, vor implementa depolitizarea instituţiilor pentru ocrotirea normelor de drept. De asemenea, durata mandatului Preşedintelui Republicii Moldova ales de Parlamentul de legislatura a XIX-a nu va depăşi durata mandatului Parlamentului. Acesta îşi va prezenta benevol demisia în momentul expirării mandatului Parlamentului.
17 octombrie 2011
Liderii PLDM, PDM şi PL s-au convocat într-o şedinţă pentru a discuta despre situaţia politică din Alianţa pentru Integrare Europeană, ca urmare a diversiunilor recente dintre cei trei lideri. După şedinţă, Marian Lupu a declarat că joi, 20 octombrie va fi clar “dacă se va bate ultimul cui în sicriul AIE2”. “Nu sunt în drept să demit Procurorul General. Colegii de la PLDM au mers prea departe”, a spus acesta. De cealaltă parte, Vlad Filat, a confirmat că “joi este o zi importantă. Sper că demisia Procurorului să fie acceptată. Rămâne să vedem”. De asemenea, Mihail Ghimpu crede că Alianţa e îngropată, a rămas cine să arunce ţărâna. “Îmi pare că s-au epuizat toate posibilităţile mele şi ale PL pentru funcţionarea AIE. Oare nu e clar că dacă îl dăm jos pe dl Lupu Acordul AIE este reziliat”, a conchis acesta.
28 septembrie 2011
A avut loc şedinţa Alianţei pentru Integrare Europeană în cadrul căreia s-a discutat despre agenda şedinţelor Legislativului din 29–30 septembrie curent. De asemenea, liderii AIE au discutat despre eventualitatea retragerii statutului de judecător a preşedintelui Curţii Constituţionale Dumitru Pulbere, pentru declaraţii politice.
22 septembrie 2011 | 
Liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat într-o conferinţă de presă că va înainta o iniţiativă legislativă de adoptare a proiectului noii Constituţii. Potrivit lui Ghimpu, proiectul privind reforma Constituţiei a fost finalizat, însă nu a obţinut statut de proiect de lege. “Dacă aş fi susţinut de colegii din AIE, Republica Moldova ar fi avut un preşedinte. Trebuie să punem punct crizei politice şi odată ce Parlamentul nu este capabil să adopte o Constituţie, unica cale este referendumul. Sper ca mai mulţi colegi să mă susţină”, a remarcat liderul PL.
20 iulie 2011
Alianţa pentru Integrare Europeană s-a convocat într-o şedinţă de lucru în cadrul căreia s-a discutat despre agenda Guvernului şi Parlamentului la sfîrşitul sesiunii de primăvară-vară, s-a discutat despre cele mai importante proiecte de legi, s-a discutat despre politica bugetar-fiscală. Totodată, s-a discutat şi despre festivităţile cu ocazia celebrări a 20 de ani de independenţă a Republicii Moldova.
20 iulie 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul PL Mihai Ghimpu a solicitat preşedintelui Comisiei parlamentare pentru Economie, Buget şi Finanţe, Veaceslav Ioniţă să-şi dea demisia şi să-şi depună mandatul de deputat, pentru că a falsificat legea cu privire la cazinouri. “Veaceslav Ioniţă a mers conştient la schimbarea cifrelor de la 360 mii lei la 180 mii lei. După ce a fost votată legea, Ioniţă nu trebuia să admită includerea amendamentului, dar din contra preşedintele Comisiei a cerut să fie dat citire şi să fie inclus în lege. Înseamnă că Ioniţă de atunci era gata de falsificarea legii”, a spus Mihai Ghimpu.
13 iulie 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu a declarat că Premierul Vlad Filat ar trebui să-şi dea demisia, dacă nu vrea să-l susţină pe democratul Marian Lupu în funcţia de preşedinte. “Nu e frumos să pui mîna pe funcţie şi să spui că doar tu eşti bun. Din start cînd am semnat Acordul de formare a AIE 2, ştiam foarte bine cine e Filat, Ghimpu, Lupu sau Plahotniuc. Atunci însă toţi au căzut de acord să guverneze împreună”, a amintit Ghimpu. Potrivit lui, eficientizarea funcţionării Alianţei despre care a vorbit premierul se bate cap în cap cu alianţele la nivel local dintre PLDM şi PCRM.
21 iunie 2011
A fost convocat Consiliul AIE în cadrul căruia liderii celor trei partide parlamentare au discutat despre identificarea unei formule de alegere a şefului statului fără alegeri anticipate. Şedinţa AIE a fost organizată pentru a examina răspunsul Comisiei de la Veneţia oferit la finele săptămînii trecute Curţii Constituţionale a RM la interpelarea făcută cu privire la modalitatea de alegere a preşedintelui. In răspuns Comisia a indicat că este de competenta CC să facă interpretarea finală a Constituţiei, dar cea mai bună soluţie ar fi modificarea actului suprem.
16 februarie 2011
Liderii partidelor din Alianţa pentru Integrare Europeană au convocat Consiliul AIE, unde s-a discutat despre posibilitatea de alegere a şefului statului. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat după şedinţă că Alianţa va alege preşedintele fără de asistenţa comuniştilor. “Noi am propus opoziţiei să ne aşezăm la masa de discuţii, astfel încît preşedinţii de fracţiuni să negocieze. Comuniştii însă au refuzat. Noi o să alegem preşedintele şi fără de comunişti”, a spus Ghimpu. De asemenea, preşedintele interimar, speakerul Marian Lupu, a confirmat că Alianţa pentru Integrare Europeană a ajuns la o înţelegere privind alegerea şefului statului, spunînd că procedura va fi în conformitate cu normele legale.
30 decembrie 2010
Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Democrat şi Partidul Liberal au semnat cu puţin timp înainte de şedinţa Parlamentului, acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană II. După ce au semnat acordul, liderii AIE şi-au cerut scuze faţă de cetăţeni pentru că au fost ţinuţi în suspans timp de o lună de negocieri. “Îmi exprim încrederea că această coaliţie va funcţiona patru ani, timp în care vom realiza ceea ce am promis: drepturi, libertăţi şi bunăstare”, a subliniat preşedintele PLDM, Vlad Filat. Liderul PDM, Marian Lupu susţine că cele trei partide vor da dovadă de cultură politică şi capacitate organizatorică pentru a asigura administrarea de lungă durată a ţării. Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu a menţionat că “prin acest acord venim să bucurăm cetăţenii. Din denumirea Alianţei este clar obiectivul nostru principal, însă evoluţia politicii externe depinde de reformele din politica internă, unde noi avem multe de făcut”, subliniind că acordul AIE este unul “cu ghimpi şi lupi”.
27 decembrie 2010
Liderii PL, PLDM şi PD au anunţat în urma unei întrevederi trilaterale că negocierile privind crearea unei alianţe vor continua şi pe 28 decembrie. Mihai Ghimpu, liderul PL, a declarat că “discuţiile continuă” şi se va mai negocia subiectul respectiv menţionînd că PL insistă să preia conducerea unei structuri de drept. Vlad Filat, liderul PLDM, a spus că “nimeni nu e în situaţia să pună condiţii, cel care înaintează condiţii nu vrea refacerea alianţei”. Marian Lupu, liderul PDM, a caracterizat discuţiile ca fiind “complexe”, precizînd că reprezentanţii PL au înaintat anumite condiţii, “vor continua discuţiile, negociem şi cu PCRM. Nimic nu este exclus”, a conchis Lupu.
26 decembrie 2010
La Reşedinţa de stat din Chişinău s-a desfăşurat a noua rundă de negocieri dintre PLDM, PDM şi PL în vederea creării unei coaliţii de guvernare. Vlad Filat a declarat că PLDM solicită crearea unui document de constituire a unei alianţe de guvernare iar liderul democraţilor, Marian Lupu, a declarat că PDM va continua negocierile pe ambele axe iar pe 27 decembrie va avea întîlniri atît cu PCRM, cît şi cu PLDM şi PL. “Chiar dacă asupra PDM se fac presiuni, negocierile vor continua, iar mîine o să pot da un răspuns mai clar”, a menţionat Lupu. Mihai Ghimpu, preşedintele PL, a spus că nu s-a putut ajunge la un consens pe mai multe dimensiuni.
23 decembrie 2010
PLDM, PDM şi PL au desfăşurat a opta rundă de negocieri privind posibilităţile de alegere a şefului statului. Liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat că s-a făcut un pas important, dar că mai este nevoie de timp pentru a pune la punct toate detaliile. Mihai Ghimpu a opinat că semnarea acordului de creare a unei coaliţii de guvernare este aproape, iar democratul Valeriu Lazăr a menţionat că la cea de-a opta întîlnire cu PLDM şi PL au avut loc discuţii constructive. Lazăr a menţionat că negocierile cu PCRM, deşi au fost stopate, sînt totuşi la un nivel mai avansat. De asemenea, vicepreşedintele formaţiunii a menţionat că ar fi bine ca o decizie privind crearea unei coaliţii de guvernare să fie luată pînă la prima şedinţă a Legislativului, care va avea loc pe 28 decembrie.
22 decembrie 2010
La Chişinău a avut loc o nouă întrevedere privind formarea unei coaliţii de centru-dreapta, la care au participat reprezentantul PLDM, Victor Bodiu, vicepreşedintele PDM, Valeriu Lazăr şi liderul PL, Mihai Ghimpu. Democratul Valeriu Lazăr a declarat că “este un început de ofertă şi urmează un şir de întrebări, fiindcă nu este clar cum va arăta guvernul şi ce stă în spatele acestor funcţii. Mai avem întrebări despre reformele instituţionale şi atunci vom avea mai multă claritate. Noi nu purtăm negocieri cu PCRM, doar consultaţii. Nu ştiu ce vor comuniştii, noi vrem continuitate în integrarea Europeană”. Totodată, Mihai Ghimpu, a spus că ceea ce a prezentat PLDM nu este o ofertă, ci un punct de vedere. Pe de altă parte prim-vicepreşedintele PLDM, Alexandru Tănase, a menţionat că s-a “discutat despre ministere şi agenţii guvernamentale, iar până nu se încheie negocierile, evident că se fac schimbări. Noi, ca şi partid politic am venit cu o ofertă care conţine multe cedări şi compromisuri, colegii înţeleg şi acceptă posibilitatea, pe care am oferit-o”, a expus Tănase.
21 decembrie 2010
Liderul PLDM, Vlad Filat, a prezentat în cadrul unei întîlniri trilaterale liderilor PDM, Marian Lupu, şi PL, Mihai Ghimpu, oferta de partajare a funcţiilor în Guvern. “Avînd în vedere că PLDM în interiorul alianţei are 56,4%, atunci la nivel de repartizare a funcţiilor în Guvern noi vom veni cu o expresie invers proporţională”, a spus Filat. Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a subliniat că pentru Partidul Liberal nu contează numărul de ministere şi funcţii, ci pîrghiile de guvernare. Totodată, liderul PDM, Marian Lupu, a completat că pe alocuri oferta PLDM coincide cu părerile expuse de democraţi însă are nevoie de timp pentru a analiza propunerea şi a menţionat că încă nu o poate compara cu cea a comuniştilor.
20 decembrie 2010
La Chişinău a avut loc cea de-a cincea rundă de negocieri între PLDM, PD şi PL. Liderul PLDM, Vlad Filat, a calificat întîlnirea trilaterală ca “fiind una buna” şi “am discutat un complex de probleme, ceea ce înseamnă inclusiv funcţii”. Filat a menţionat că au fost discutate şi propunerile făcute anterior de PD, inclusiv cea cu privire la modificarea numărului de mandate necesare pentru alegerea preşedintelui. Liderul PD, Marian Lupu, a menţionat că s-a pus punct discuţiilor despre valori şi principii, iar la întîlnirea din 21 decembrie urmează a fi discutate o serie de subiecte concrete “important este să putem asigura o guvernare pentru următorii patru ani”. Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, s-a arătat optimist şi a spus că am putea avea o alianţă pînă la prima şedinţă a Parlamentului.
16 decembrie 2010
Vicepreşedinţii PLDM, PDM şi PL au făcut în cadrul unei noi runde de negocieri, un schimb de opinii cu privire la formula viitoarei guvernări. Vicepreşedinte PD, Valeriu Lazăr, a comunicat la finele întrevederii că şi-ar dori ca negocierile să evolueze mai rapid şi speră că la întîlnirea următoare reprezentanţii PLDM vor veni cu o schiţă mai clară a viitoarelor înţelegeri. Totodată, Valeriu Lazar a ţinut să menţioneze că PD-ului nu-i este greu să negocieze pe ambele axe, atît cu comuniştii, cît şi cu liberal-democraţii şi liberalii pentru ca priorităţile sînt practic aceleaşi. Pe de altă parte, vicepreşedintele PLDM, Alexandru Tănase, a spus că s-a discutat mai mult la nivel tehnic iar negocierile vor culmina cu un act comun, care va fi semnat la finalul discuţiilor pe interior. De asemenea, Ion Hadîrcă, vicepreşedintele PL, a spus că s-au discutat mai aprofundat o serie de subiecte sensibile care nu au fost examinate pînă în prezent.
14 decembrie 2010
Liderii PD, PLDM şi PL au avut o nouă rundă de negocieri, la care au discutat despre “partajarea responsabilităţilor”. După întrevedere, liderul PLDM, Vlad Filat, a comunicat că se munceşte pentru crearea unei coaliţii de guvernare în formatul PLDM, PD, PL. Preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a spus că a fost o discuţie bună pe marginea mai multor probleme legate de propunerile făcute de parteneri. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a reafirmat că formaţiunea pe care o conduce face tot posibilul pentru reconstituirea AIE. De asemenea, liderul liberalilor a precizat ca îşi doreşte o guvernare pentru patru ani “bazată pe echilibru”.
8 decembrie 2010
Liderii PLDM, PDM şi PL au desfăşurat la Palatul Republicii, prima rundă de negocieri pentru formarea coaliţiei de guvernare. Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a declarat că “am discutat cum vedem noi guvernarea în favoarea cetăţenilor. Eu sper că sînt şanse ca Moldova să continue reformele democratice şi să putem constitui un stat de drept”. Preşedintele PDM, Marian Lupu, a completat că oferta înaintată de PLDM este punctul de pornire pentru negocierea unei alianţe, însă oferta este incompletă. Potrivit lui, dialogul cu PCRM şi PLDM-PL se conduce în baza unor principii comune. Lupu a negat zvonurile precum că ar fi semnat deja un pact de coalizare cu PCRM. Totodată, liderul PLDM, Vladimir Filat, a menţionat că întîlnirea de azi a fost una necesară şi este un pas important pentru negocieri. “Nu va fi uşor, dar PLDM este obligat prin votul cetăţenilor să-şi asume responsabilitatea. Privim lucrurile pozitiv, dar este nevoie de timp pentru ca în finalul negocierilor să avem înţelegeri asumate pentru un mandat de patru ani”, a precizat Filat.
7 decembrie 2010 | 
Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a ţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia şi-a exprimat îngrijorarea privind oferta de guvernare a liberal-democraţilor declarînd că “este un pas bun, însă întîrziat”. “Nu înţeleg de ce s-a făcut oferta prin intermediul presei, şi nu la masa de negocieri. Cred că undeva ceva se mai ascunde. Un partid, cînd îşi asumă responsabilitatea, trebuie să aibă mecanisme de guvernare prin care poate contribui la realizarea programului de guvernare asumat”, a subliniat Ghimpu. Potrivit lui, cele trei partide (PL, PLDM, PDM) trebuie să se aşeze la masa de negocieri, “ca să nu mai chinuim cetăţenii care au avut încredere în noi”. De asemenea, liderul liberalilor a făcut apel către PLDM şi PDM să uite de varianta de coalizare cu PCRM. El a completat că atît PL, cît şi PDM doresc un mecanism de guvernare bine pus la punct, nu cadouri în formă de principalele trei funcţii în stat.
22 iulie 2009 | 
Partidul Liberal a organizat o conferinţă de presă, la sediul din str. Vlaicu Pârcălab nr. 13, pe tema: “Admiterea 2009: Vladimir Voronin a minţit atunci când a promis tuturor tinerilor studii gratuite”.
20 iulie 2009 | 
Partidul Liberal a organizat o conferinţă de presă, la sediul partidului din str. Vlaicu Pârcălab 13, pe tema: “Sărăcia, ruina şi emigrarea în masă — efectul sinistru al guvernării comuniste”.
14 iulie 2009 | 
Partidul Liberal a organizat o conferinţă de presă la sediul partidului din str. Vlaicu Pârcălab nr. 13, pe tema: “Lipsa politicilor de dezvoltare a infrastructurii, inclusiv în localităţile rurale”.
9 iulie 2009 | 
Partidul Liberal a organizat o conferinţă de presă la sediul din str. Vlaicu Pârcălab nr. 13, pe tema: “Securitatea alimentară şi criza în agricultură”.
8 iulie 2009 | 
Partidul Liberal a organizat o conferinţă de presă, la sediul partidului din str. Vlaicu Pârcălab nr. 13, pe tema: “Subminarea administraţiei publice locale de către puterea comunistă centrală”.
26 iunie 2009
Partidul Liberal a organizat o conferinţă de presă, la sediul PL din str. Vlaicu Pârcălab nr. 13, pe tema: “Lipsa programului anticriză sau mitul guvernării comuniste”.
13 ianuarie 2009
Partidul Liberal a susţinut o Conferinţă de presă la sediul PL, str. V. Pârcalab, pe tema: “Privind iresponsabilitatea şi ineficienţa guvernării comuniste în contextul crizelor”.
24 iulie 2008
Partidul Liberal a convocat o conferinţă de presă în incinta agenţiei “INFOTAG” pe tema: “Necesitatea urgentării reformelor în Republica Moldova”.

Arhiva

2016 [4]
2015 [1]
2014 [56]
2013 [62]
2012 [36]
2011 [52]
2010 [26]
2009 [63]
2008 [47]
2003 [3]
Alegeri [106]
Politici guvernamentale