Alegerile parlamentare din 2019 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimentePL

Evenimente ale PL la tema “Alegeri”

31 august 2016
La Chişinău a avut loc şedinţa Biroul Politic al Partidului Liberal, în cadrul căreia liderul formaţiunii, Mihai Ghimpu, a fost desemnat în calitate de candidat la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, în cadrul alegerilor prezidenţiale din 30 octombrie 2016.
11 aprilie 2016
La Chişinău, a avut loc şedinţa Consiliului Republican al Partidului Liberal în cadrul căreia s-a discutat despre criteriile de selectare a candidatului PL la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, precum şi despre calităţile pe care trebuie să le întrunească acesta. “Nu am discutat nume concrete, a fost o discuţie preventivă, este prea devreme să stabileşti o tactică şi strategie, candidatul. Avem timp de ajuns, important este ca partidul trebuie să fie gata de aceste alegeri, astăzi este mai important ca niciodată continuitate parcursului european”, a spus liderul liberal, Mihai Ghimpu.
Curtea Constituţională a confirmat rezultatele alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014
9 decembrie 2014 | 
Pe 9 decembrie 2014, membrii Curţii Constituţionale au confirmat rezultatele alegerilor parlamentare de legislatura a XX-a, a validat mandatele deputaţilor aleşi şi a confirmat listele candidaţilor supleanţi[]
31 august 2014
La Chişinău, a avut loc conferinţa Organizaţiei Municipale a Tineretului Liberal, eveniment la care a participat şi conducerea partidului. În cadrul conferinţei a fost aleasă conducerea organizaţiei şi au fost trasate priorităţile pentru perioada imediat următoare în contextul alegerilor parlamentare.
19 iulie – 3 august 2014
Conducerea Partidului Liberal în frunte cu Mihai Ghimpu a avut mai multe întîlniri cu locuitorii din raioanele Sîngerei, Teleneşti, Criuleni, Străşeni şi Ialoveni. Participanţii s-au interesat despre situaţia politică din republică, avantajele semnării Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, dar şi despre obiectivele pe termen scurt şi lung ale PL.
12–13 iulie 2014
Deputaţii liberali, Corina Fusu, Valeriu Munteanu, Gheorghe Brega în frunte cu liderul PL, Mihai Ghimpu au avut o serie de întîlniri cu cetăţenii din raioanele Ungheni, Călăraşi, Anenii Noi şi Hînceşti. În cadrul întâlnirilor, au fost puse în discuţie subiecte ce vizează activitatea partidului, realizările şi planurile de viitor ale Organizaţiilor Teritoriale ale PL dar şi importanţa alegerilor parlamentare din 2014.
10 iulie 2014
Organizaţia Femeilor Liberale din mun. Chişinău s-a întrunit într-o şedinţă de lucru, cu genericul “Implicarea femeilor liberale în cadrul secţiilor de votare pentru alegerile parlamentare din toamna acestui an”. La eveniment a participat şi liderul PL, Mihai Ghimpu.
2 iunie 2014 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, conducerea PL a solicitat MAEIE şi diasporei să deschidă secţii de votare suplimentare peste hotare, deoarece cele 75 de secţii de votare deschise în 2010 nu acoperă numărul participanţilor la vot. Potrivit liberalilor, numărul secţiilor de votare trebuie sa fie dublat sau cel puţin să fie deschise încă 30 - 40 de secţii de votare.
11 mai 2014
Organizaţia Teritorială Floreşti a Partidului Liberal şi-a ales conducerea pentru următorii patru ani, în cadrul unei conferinţe la care a luat parte şi Preşedintele PL, Mihai Ghimpu. De asemenea, liberalii au ales membrii Consiliului Teritorial al Organizaţiei, pe cei ai Comisiei de cenzori şi ai Comisiei de etică şi disciplină. Liderul liberalilor, a vorbit despre situaţia social-politică din ţară şi a subliniat importanţa alegerilor parlamentare din 2014.
22 martie – 6 aprilie 2014
În raioanele Leova, Cantemir, Ocniţa, Drochia, Ştefan Vodă, Briceni şi Rezina au avut loc Conferinţele Organizaţiilor Teritoriale ale Partidului Liberal, la care au participat reprezentanţi din conducerea partidului. În cadrul şedinţelor, au fost examinate rapoartele de activitate, au fost alese organele de conducere şi trasate obiectivele strategice pentru anul electoral 2014.
3 februarie 2014 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, deputaţii liberali s-au adresat cu o sesizare la Curtea Constituţională, contestînd decizia Parlamentului de a aproba noile prevederi ale Codului Electoral şi anume direcţionarea a 2% din impozitele salariale către ONG-urile de utilitate publică şi către instituţiile religioase.
31 ianuarie 2014 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat că Ministerul Educaţiei continuă să adune date cu caracter personal despre elevi şi părinţii acestora, indiferent de interdicţia oficială a Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal.
22 ianuarie 2014 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a declarat că Partidul Democrat este unicul care va avea de cîştigat din modificarea sistemului electoral şi opinia cetăţenilor pentru acesta nu contează. “Viclenia Partidului Democrat constă în obţinerea mandatelor prin minciună şi mituirea deputaţilor independenţi. Această metodă este mai simplă decît activitatea cu alegătorii şi întocmirea programului electoral”, a spus Ghimpu.
10 decembrie 2013 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, membrii Partidului Liberal au acuzat reprezentanţii PLDM că intenţionează să falsifice alegerile parlamentare din 2014. Potrivit liderului PL, Mihai Ghimpu, aceste acţiuni au loc prin intermediul Ministerului Educaţiei, care ar fi solicitat tuturor directorilor instituţiilor de învăţămînt ca prin intermediul unor chestionare să colecteze informaţii despre profesori, elevi şi părinţii acestora.
15 mai 2013 | 
Grupul liberalilor conduşi de Mihai Ghimpu cer ca legea privind modificarea Codului Electoral, adoptată de către deputaţii PLDM şi PCRM pe 3 mai să fie abrogată, despre aceasta a declarat liderul fracţiunii PL, Valeriu Munteanu, menţionînd că va înregistra şi un proiect de lege în acest sens. Potrivit lui Munteanu, legea recent adoptată vine să restricţioneze dreptul de vot a două categorii importante: studenţi şi reprezentanţii din diasporă, care “sunt două categorii, care au votat constant, în proporţie covîrşitoare, pentru partidele democratice”.
16 martie 2012 | 
În cadrul şedinţei speciale a Parlamentului privind alegerea şefului statului, candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană Nicolae Timofti a fost ales în calitate de preşedinte al Republicii Moldova cu votul a 62 de deputaţi din totalul de 101. Cele trei partide ale coaliţiei, care deţin în total 58 de voturi, împreună cu votul deputatului neafiliat Mihai Godea şi a celor trei deputaţi din grupul socialiştilor în frunte cu Igor Dodon au votat pentru Nicolae Timofti. Fracţiunea PCRM nu au participat la şedinţa Parlamentului, dar a delegat trei deputaţi pentru a supraveghea procedura de vot. În discursul ţinut în faţa deputaţilor, Nicolae Timofti a declarat că Moldova are nevoie de o idee naţională capabilă să unească societatea scindată, şi o asemenea idee trebuie să devină integrarea europeană. Eu voi depune toate eforturile pentru a obţine, împreună cu guvernul şi parlamentul, rezultate pe această cale, a promis Timofti.
15 martie 2012
Consiliul AIE s-a convocat într-o şedinţă de lucru pentru a ajunge la un consens privind alegerea şefului statului, cu deputatul neafiliat preşedintele PAD, Mihai Godea. În cadrul şedinţei Mihai Godea a propus 10 angajamente pe care liderii AIE şi le-au asumat pentru a fi realizate conform termenilor indicaţi. Referindu-se la rezultatele şedinţei AIE, liderul PLDM Vlad Filat a declarat că “a fost o şedinţă plină şi utilă, poate un pic întîrziată”. Pe de altă parte, Mihai Godea a declarat că va participa la alegerile prezidenţiale din 16 martie 2012.
12 martie 2012 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu a anunţat că formaţiunea sa susţine candidatura lui Nicolae Timofti la preşedinţie. “Am discutat toate problemele — economice, sociale, programul, tot ce trebuie să cunoaştem despre dînsul în cazul în care va fi înaintat la preşedinţie. Noi, PL, susţinem această candidatură şi vom vota pentru candidatul AIE, Nicolae Timofti”, a declarat Ghimpu. El a mai declarat că dacă Timofti va fi ales preşedinte, mandatul său va fi “conform Constituţiei, de 4 ani”.
12 martie 2012 | 
Liderii AIE au anunţat într-o conferinţă de presă, că îl vor susţine pe Nicolae Timofti, preşedintele CSM, la funcţia de şef al statului. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a subliniat că: “Timofti e candidatul de consens, care a fost dat de Dumnezeu” iar liderul PLDM Vlad Filat a adăugat că Timofti de 36 de ani e dedicat profesiei, “perioadă suficientă pentru a ne convinge că are calităţile necesare pentru a fi preşedinte”. Marian Lupu, preşedintele PDM a menţionat că a discutat cu Nicolae Timofti şi a înţeles că acesta are toate principiile necesare pentru un şef de stat. La rândul său, Nicolae Timofti, a subliniat că va acţiona în conformitate cu legea supremă în stat, dacă va fi ales, şi că nu va servi interesele unui grup de oameni.
6 martie 2012
Alianţa pentru Integrare Europeană susţine că va stabili pe 7 martie data scrutinului prezidenţial, dacă va conveni asupra candidatului, despre aceasta au declarat liderii coaliţiei de guvernare după şedinţa Consiliului AIE. Preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, şi-a exprimat speranţa că partidele AIE vor ajunge la un compromis, astfel încît pe 7 martie să fie luată o decizie finală.
10 februarie 2012
Alianţa pentru Integrarea Europeană a renunţat la desfăşurarea referendumului constituţional şi revine la alegerea preşedintelui ţării în Parlament, despre aceasta au anunţat liderii AIE la postul naţional de televiziune şi au subliniat că decizia este una de consens şi va fi îndeplinită. În acelaşi timp, liderii AIE au subliniat că încă nu au discutat despre posibilii candidaţi la Preşedinţie şi au precizat că schimbarea mecanismului de alegere a preşedintelui va fi abordată mai tîrziu, indiferent de rezultatul alegerilor prezidenţiale.
7 februarie 2012
După o pauză de trei săptămîni de la ultima şedinţă, liderii PLDM, PDM şi PL au convocat şedinţa Consiliului Alianţei pentru Integrare Europeană. În cadrul şedinţei cei trei lideri au discutat două scenarii pentru depăşirea crizei politice — organizarea unui referendum constituţional sau găsirea unui compromis în Parlament, însă nu au nominalizat care scenariu va fi pus în practică. Totodată, în urma dezbaterilor s-a ajuns la un compromis pe marginea textului care urmează să fie inclus la referendumul preconizat în 2012.
Referendum privind simplificarea procedurii de alegere a şefului statului
15 ianuarie 2012 | 
Pe 15 ianuarie 2012, la Chişinău, partidele componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană au semnat o declaraţie publică privind căile de soluţionare a crizei constituţionale şi de asigurare a stabilităţii politice în următoarea perioadă[]
9 ianuarie 2012
Liderii PLDM, PDM şi PL au convocat şedinţa Consiliului Alianţei pentru Integrare Europeană în cadrul căreia s-a discutat despre alegerea şefului statului preconizată pentru 15 ianuarie curent. După şedinţă AIE, liderul PLDM, Vladimir Filat a declarat că Alianţa a convenit să organizeze o primă întîlnire cu deputaţii PCRM pentru identificarea unei candidaturi la funcţia de şef al statului. Totodată, preşedintele PL, Mihai Ghimpu a declarat că “la început de an ar fi bine să fim mai toleranţi. Aşteptăm să vedem candidatura comuniştilor şi apoi vom vedea ce facem. Sper că e un candidat bun, vom analiza propunerea PCRM”.
30 noiembrie 2011
Liderii PLDM, PDM, şi PL au convocat şedinţa Consiliului AIE în cadrul căreia s-a discutat despre posibilitatea alegerii şefului statului. Cei trei au convenit că Parlamentul se va întruni în mai multe şedinţe pentru a vota proiecte de legi ce ţin de activitatea Guvernului. Referitor la organizarea alegerii şefului statului cei trei se vor pronunţa în timpul cel mai apropiat, nu înainte de a identifica un candidat care va întruni numărul necesar de voturi.
15 noiembrie 2011
Preşedinţii celor trei partide din AIE s-au convocat într-o şedinţă de lucru privind posibilitatea alegerii şefului statului. În cadrul şedinţei au fost abordate două subiecte relevante: despre suplimentul Acordului AIE, asupra căruia s-a ajuns la un numitor comun şi care se definitivează spre a fi semnat şi făcut public iar al doilea subiect s-a discutat despre organizarea procedurii votului propriu-zis preconizat pentru 16 noiembrie, discuţii care s-au finalizat consensual.
14 noiembrie 2011
A avut loc şedinţa Alianţei pentru Integrare Europeană în cadrul căreia s-a discutat despre identificarea unui candidat pentru funcţia de şef al statului. Cei trei lideri au reiterat că unica candidatură pentru funcţia de preşedinte discutată în AIE este Marian Lupu. De asemenea, liderii celor trei partide au declarat că dacă nici un candidat nu va fi înscris în cursa prezidenţială, atunci alegerile şefului statului vor fi amînate.
11 noiembrie 2011
Consiliul Alianţei pentru Integrare Europeană s-a convocat într-o şedinţă de lucru privind demararea primelor negocieri cu grupul Dodon. În cadrul şedinţei liderii AIE şi Igor Dodon şi-au expus ofertele privind identificarea candidatului care ar întruni majoritatea pentru a fi ales şef al statului. Totuşi, şedinţa s-a încheiat fără un consens însă liderii celor două grupuri s-au arătat deschişi în continuarea dialogului pentru un candidat de compromis.
8 noiembrie 2011
Liderii celor trei partide ale AIE s-au întrunit într-o şedinţă de lucru în cadrul căreia s-a discutat despre posibilitatea alegerii şefului statului prin prisma părăsirii de către grupul Dodon a fracţiunii PCRM. Reprezentanţii partidelor din AIE au menţionat că urmează să discute cu Partidul Comuniştilor şi cu cei trei deputaţi care au plecat din PCRM pentru a ajunge la un numitor comun, în vederea alegerii preşedintelui. “Aşteptăm să discutăm şi cu unii şi cu alţii. Dacă cineva visează, noi suntem oameni care respectăm legea, iar acordurile sunt şi mai importante ca legea. Candidat apolitic, să mă ierte Dumnezeu, doar la citimitr mai poţi găsi. Şi Marian Lupu îi tot apolitic, ca şi Zinaida Greceanîi. Să nu ne îmbătăm cu apă de ploaie. Trebuie ales preşedintele respectând acordul AIE”, a declarat liderul PL, Mihai Ghimpu.
6 septembrie 2011
Liderii celor trei partide din AIE s-au întrunit într-o şedinţă de lucru în care s-a discutat despre posibilitatea alegerii şefului statului. După şedinţă, Vlad Filat, Marian Lupu şi Mihai Ghimpu au declarat că nu s-a ajuns la nicio concluzie privind alegerea preşedintelui ţării. Liderul PD Marian Lupu a spus că se va reveni la discuţia despre alegerea preşedintelui după ce va fi făcută publică decizia Curţii Constituţionale privind modul de alegere a şefului statului. De asemenea, cei trei lideri au comunicat că în cadrul şedinţei AIE s-a discutat şi despre bugetul şi politica fiscală pentru 2012.
22 august 2011 | 
Liderul PL, Mihai Ghimpu a ţinut un briefing de presă în cadrul căruia şi-a îndemnat colegii din alianţă spre compromis, dar şi să evite comunicarea prin intermediul presei. Mihai Ghimpu a spus că s-a bucurat la auzul declaraţiilor făcute de preşedintele PLDM, Vlad Filat, precum că s-au găsit suficiente voturi pentru alegerea a şefului statului în toamnă. Liberalul, însă, nu împarte optimismul premierului. “Când o să aud cine sunt oamenii care vor vota, cum o să alegem, atunci o să pot fi sigur. Vina e în noi, nu în comunişti. Pentru ca Vlad Filat să candideze la funcţia de preşedinte trebuie să renegociem Acordul”, a conchis preşedintele liberal.
19 iulie 2011 | 
Consilierii liberali de la Străşeni au declarat în cadrul unei conferinţe de presă că între liderul liberal-democraţilor, Vlad Filat şi liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, ar exista o înţelegere privind împărţirea puterii locale. “Această coaliţie vine în contradicţie cu înţelegerea pe care am făcut-o la Străşeni între reprezentanţii partidelor Alianţei de guvernare. Noi am stabilit să votăm la funcţia de preşedinte al raionului pe reprezentantul PLDM, Petru Voloşciuc, cu votul a trei partide: PL, PDM şi PLDM. Însă liberal-democraţii au ales să facă alianţă cu Partidul Comuniştilor. Noi intuiam acest lucru, odată ce PLDM tot insista asupra creării unei coaliţii largi”, a spus consilierul PL, Iulian Carp.
4 iulie 2011
Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană s-au întrunit în şedinţa Consiliului, dar nu au putut ajunge la un compromis privind crearea alianţelor la nivel local. “În cadrul şedinţei s-a discutat despre constituirea AIE la nivel local. Urmează ca grupurile de experţi să se întrunească şi să discute situaţia din fiecare raion în parte. Noi vom comunica cu colegii din raioane pentru a identifica compromisuri în eventualitatea semnării unui acord”, a declarat deputatul Valeriu Streleţ.
1 iulie 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul PL, Mihai Ghimpu a vorbit despre renumărarea voturilor după desfăşurarea alegerilor generale locale declarînd că după renumărare nimeni nu poate pune la îndoială victoria primarului general de Chişinău, Dorin Chirtoacă. Totodată, preşedintele PL a menţionat că este o normă legală să ceri renumărarea voturilor, de care ulterior s-au folosit şi comuniştii: “Acum unii spun că Partidul Liberal a cheltuit peste 1 milion de lei pentru renumărare, dar n-au cheltuit comuniştii 30 de mln?”, a întrebat Mihai Ghimpu.
26 iunie 2011 | 
La Chişinău, a fost convocat Consiliul Republican al Partidului Liberal, în cadrul căruia s-a facut bilanţul alegerilor locale generale. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a constatat că în alegerile locale generale formaţiunea a obţinut un rezultat comparabil mai bun, cu 68 mii de voturi mai mult faţă de scrutinul din luna noiembrie 2010. Totodată, Mihai Ghimpu a adresat un mesaj primarilor liberali că “dacă nu se va constitui AIE la nivel local, va fi primul cutremur la nivel central. Să fiţi corecţi şi vigilenţi, să nu vă lasaţi cumpăraţi cu funcţii”. Primarii aleşi din partea PL au votat în unanimitate în cadrul şedinţei împotriva creării alianţelor cu PCRM la nivel local.
23 iunie 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderii Organizaţiei de Tineret ai Partidului Liberal au făcut bilanţul campaniei electorale pentru alegerile locale generale. Ion Cebanu, preşedintele OTPL le-a mulţumit tinerilor pentru participarea masivă la aceste alegeri, remarcând că participarea masivă a contribuit substanţial la victoria candidatului PL la funcţia de primar general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă. Rata de participare în secţiile unde votează studenţii din căminele universitare a sporit considerabil, iar numărul de voturi în favoarea lui Dorin Chirtoacă a ajuns la peste 15 mii.
21 iunie 2011
A fost convocat Consiliul AIE în cadrul căruia liderii celor trei partide parlamentare au discutat despre identificarea unei formule de alegere a şefului statului fără alegeri anticipate. Şedinţa AIE a fost organizată pentru a examina răspunsul Comisiei de la Veneţia oferit la finele săptămînii trecute Curţii Constituţionale a RM la interpelarea făcută cu privire la modalitatea de alegere a preşedintelui. In răspuns Comisia a indicat că este de competenta CC să facă interpretarea finală a Constituţiei, dar cea mai bună soluţie ar fi modificarea actului suprem.
21 iunie 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Partidul Liberal, Mihai Ghimpu a îndemnat Partidul Comuniştilor să se conformeze cu faptul că au pierdut alegerile în Chişinău. “Dacă spun că alegerile nu au fost libere şi corecte, de ce nu au prezentat probe în acest sens chiar în ziua alegerilor? PCRM trebuie să accepte că cetăţenii au votat pentru schimbare şi pentru democraţie”, a specificat Ghimpu. “Faptul că CEC a ţinut cont de sesizarea noastră şi a decis scoaterea draperiei de la intrarea în cabina de vot, decizie care ulterior a fost contestă de Curtea Supremă de Justiţie, nu este o încălcare”, consideră liderul PL.
10 iunie 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, candidatul PL pentru funţia de primar general al capitalei, Dorin Chirtoacă a prezentat probele care demonstrează faptul că Igor Dodon a falsificat Monitorul Oficial al României, atunci când l-a prezentat în calitate de dovadă a pretinselor fraude la achiziţionarea troleibuzelor. Dorin Chirtoacă se va adresa instanţei de judecată pentru a cerceta respectivul caz şi va cere de la Igor Dodon încasarea contravalorii a 100 de troleibuze noi pentru municipiul Chişinău drept recompensă pentru atentarea la reputaţia profesională, apărarea onoarei şi demnităţii.
Dorin Chirtoacă susţinut de liderii Alianţei pentru Integrare Europeană
9 iunie 2011 | 
Pe 9 iunie 2011, în cadrul unei conferinţe de presă, liderii Alianţei pentru Integrare Europenă — Mihai Ghimpu, Marian Lupu şi Vlad Filat au semnat o declaraţie comună de susţinere a candidatului Dorin Chirtoacă la funcţia de Primar General al municipiului Chişinău în turul doi al alegerilor locale[]
9 iunie 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, candidatul PL pentru funţia de primar general, Dorin Chirtoacă a anunţat că va solicita Judecătoriei sectorului Centru din capitală să dispună renumărarea voturilor pentru CMC, exprimate la scrutinul electoral din 5 iunie. “Am decis să solicitam renumărarea voturilor pentru CMC, pentru a evita orice speculaţii în ceea ce priveşte fraudarea numărării voturilor. De asemenea, vom solicita instanţei de judecată renumărarea buletinelor de vot nevalabile, care sunt de trei ori mai multe decât la alegerile parlamentare anticipate din noiembrie 2010”, a menţionat Dorin Chirtoacă. Totodată, candidatul PL a menţionat că va solicita CEC să recomande pentru turul doi al scrutinului pentru Primăria Chişinău scoaterea draperiei de la intrarea în cabina de vot. În final, Chirtoacă a îndemnat alegătorii să participe la turul doi al alegerilor locale, care va avea loc la 19 iunie.
7 iunie 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu a reiterat faptul că recomandarea CEC-ului de a fi scoasă draperia de la intrarea în cabina de vot era una bine intenţionată şi trebuia să fie respectată de toate secţiile de votare pentru a fi evitate nereguli de felul celor semnalate. Preşedintele PL, a prezentat probe foto care demonstrează că reprezentanţii comuniştilor au cumpărat voturile alegătorilor, oferindu-le o anumită sumă de bani cu condiţia ca aceştia să fotografieze cu telefonul lor mobil buletinele de vot în care a fost aplicată ştampila votat în dreptul candidatului comunist. El a menţionat că “va consulta organele electorale pentru a vedea dacă alegerile mai sînt valabile, odată ce votul unora a fost plătit”.
22 mai 2011
La Vadul lui Vodă au fost prezentate echipa de candidaţi la funcţia de primari şi consilieri municipali din partea Partidului Liberal, precum şi priorităţile pentru suburbiile municipiului Chişinău. Candidatul PL pentru funcţia de primar general, Dorin Chirtoacă a prezentat priorităţile pentru următorul mandat printre care: creşterea numărului locurilor de muncă şi a salariilor, continuarea finanţării programelor de gazificare şi construcţie a reţelelor de apeduct şi canalizare, reparaţia şi întreţinerea drumurilor de acces către localităţi ş.a. Totodată, Dorin Chirtoacă a adresat un apel către toţi cetăţenii Republicii Moldova de a participa activ la alegerile locale din 5 iunie.
20 mai 2011 | 
Tineretul Liberal a organizat în Grădina Publică “Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Chişinău un flash-mob cu tema “Laptopul tău îl susţine pe Dorin Chirtoacă”. “Prin această acţiune ne exprimăm recunoştinţa pentru Dorin Chirtoacă, care ne-a oferit oportunitatea de a utiliza internetul fără fir în mai multe parcuri. De asemenea, este o susţinere pentru iniţiativele pe care le propune candidatul PL de a extinde accesul la internetul wi-fi în căminele studenţeşti, iar, ulterior, în tot municipiul Chişinău”, a declarat Preşedintele Clubului Studenţilor Liberali, Ion Bargan.
10 mai 2011 | 
Candidatul PL la funcţia de primar general al mun. Chişinău, Dorin Chirtoacă, în cadrul unei conferinţe de presă a declarat că comuniştii sunt autorii materialelor false denigratoare la adresa Partidului Liberal, şi-i cheamă pe aceştia să revină în albia unei campanii electorale corecte. “Materialele false nu ne aparţin, iar pozele care le însoţesc au fost prelucrate prin programe speciale computerizate. Ziarele false, montajele video, foto, afişele electorale false sunt de fapt adevărata faţă a comuniştilor. Nu excludem faptul ca în perioada următoare comuniştii să apeleze şi la alte tehnici murdare”, a menţionat Chirtoacă. De asemenea, Partidul Liberal nu va cheltui milioane pentru amplasarea panourilor şi afişelor electorale. “Vom distribui doar foi volante celor care vor dori să le amplaseze pe transport, acasă pe un geam, sau pe gard”, a specificat Dorin Chirtoacă.
8 mai 2011 | 
Candidaţii Partidului Liberal la funcţia de primari şi consilieri s-au lansat oficial, în localităţile lor de baştină, în campania electorală pentru alegerile locale din 5 iunie 2011. Evenimentele au avut loc pe 8 mai în majoritatea centrelor raionale, cu participarea conducerii PL, a miniştrilor şi deputaţilor PL. Preşedintele Mihai Ghimpu a participat la evenimentele de lansare a candidaţilor PL în oraşele Orhei şi Criuleni.
6 mai 2011 | 
În cadrul unui briefing de presă, candidatul PL la funcţia de primar general, Dorin Chirtoacă, a declarat că “decizia PLDM este un răspuns pozitiv la apelurile noastre de acum jumătate de an, cînd spuneam că pentru a învinge comuniştii este nevoie de o unitate între toate componentele Alianţei pentru Integrarea Europeană”. În opinia lui Chirtoacă, acest pas al liberal-democraţilor demonstrează posibilitatea forţelor democratice din Moldova de a se consolida pentru a atinge scopurile propuse în programul de guvernare al AIE. “Ne bucură că partidele din AIE ne-au auzit şi au răspuns pozitiv la acest îndemn. Unitatea ne va asigura victoria. Sunt sigur că vom obţine 60% din voturi atât la funcţia de primar, cât şi în CMC, chiar din primul tur”, a adăugat candidatul PL.
22 aprilie 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, candidaţii Partidului Liberal pentru CMC, Oleg Cernei şi Teodor Cîrnaţ au adresat mai multe întrebări candidatului PCRM pentru funcţia de primar general, Igor Dodon. “Vrem să-l întrebăm pe Dodon de ce a depus vineri flori la monumentul lui Lenin, dacă ştie că acest idol al comuniştilor a distrus şi a închis zeci de biserici în perioada sovietică. De asemenea, vrem să răspundă de ce guvernarea comunistă a lăsat municipalitatea cu datorii de peste 700 mil. lei în anul 2007”, a specificat Cernei. La rîndul său, Teodor Cîrnaţ a subliniat că “în perioada cînd Dodon era ministru, s-a dezvoltat cu succes mafia cărnii, iar acum acesta trebuie să răspundă în faţa oamenilor pentru tot ce a făcut, dar nu să pună întrebări pe panouri”.
21 aprilie 2011 | 
Echipa de candidaţi ai Partidului Liberal pentru Consiliul Municipal Chişinău s-a lansat oficial în cursa electorală pentru scrutinul din 5 iunie 2011, după ce Consiliul Electoral de Circumscripţie Chişinău a înregistrat lista candidaţilor PL pentru CMC. Cu această ocazie, a fost prezentată platforma electorală, unde au fost punctate domeniile prioritare pentru mun. Chişinău: susţinerea investiţiilor pentru crearea de locuri de muncă, refacerea infrastructurii (drumuri, reţele subterane şi supraterane, apeducte) şi dezvoltarea transportului public, amenajarea curţilor şi termoizolarea blocurilor, precum şi continuarea programului de succes “Prima Casă”. Sloganul Partidului Liberal în această campanie electorală este: “Împreună cu Dorin Chirtoacă pentru Chişinău!”
17 aprilie 2011 | 
La Chişinău, a avut loc şedinţa Consiliului Republican al Partidului Liberal în cadrul căreia a fost înaintat, cu unanimitate de voturi, candidatura lui Dorin Chirtoacă pentru funcţia de primar al Chişinăului, în cadrul alegerilor locale din 5 iunie 2011. “Vreau şi trebuie să candidez pentru un al doilea mandat, am obligaţia morală faţă de locuitorii capitalei, trebuie să finalizez toate reformele pe care le-am început în 2007. Îmi pasă de Chişinău şi vreau ca acest oraş să îşi continuie parcursul său democratic”, a declarat Dorin Chirtoacă. La eveniment au fost prezente 250 de persoane.
26 februarie 2011
A avut loc şedinţa Consiliului Republican al Partidului Liberal prezidată de liderul formaţiunii, Mihai Ghimpu. Consiliul a discutat stadiul de pregătire a PL de campania alegerilor locale din anul curent, inclusiv selectarea şi promovarea candidaţilor pentru funcţiile de primari şi de consilieri locali, raionali şi municipali, modalităţile optime de organizare a campaniei electorale, completarea resurselor umane ale partidului. În contextul acestei chestiuni, a fost luată decizia ca Partidul Liberal să promoveze 100 de candidaţi la funcţia de primar şi 1000 de candidaţi la funcţia de consilier din rândurile Tineretului Liberal. Un alt aspect discutat a fost fuziunea Mişcării Acţiunea Europeană în Partidul Liberal, preconizată pentru luna martie. Majoritatea membrilor Consiliului au aprobat fuziunea, subliniind că este un pas foarte important realizat de Partidul Liberal.
16 februarie 2011
Liderii partidelor din Alianţa pentru Integrare Europeană au convocat Consiliul AIE, unde s-a discutat despre posibilitatea de alegere a şefului statului. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat după şedinţă că Alianţa va alege preşedintele fără de asistenţa comuniştilor. “Noi am propus opoziţiei să ne aşezăm la masa de discuţii, astfel încît preşedinţii de fracţiuni să negocieze. Comuniştii însă au refuzat. Noi o să alegem preşedintele şi fără de comunişti”, a spus Ghimpu. De asemenea, preşedintele interimar, speakerul Marian Lupu, a confirmat că Alianţa pentru Integrare Europeană a ajuns la o înţelegere privind alegerea şefului statului, spunînd că procedura va fi în conformitate cu normele legale.
30 decembrie 2010
Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Democrat şi Partidul Liberal au semnat cu puţin timp înainte de şedinţa Parlamentului, acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană II. După ce au semnat acordul, liderii AIE şi-au cerut scuze faţă de cetăţeni pentru că au fost ţinuţi în suspans timp de o lună de negocieri. “Îmi exprim încrederea că această coaliţie va funcţiona patru ani, timp în care vom realiza ceea ce am promis: drepturi, libertăţi şi bunăstare”, a subliniat preşedintele PLDM, Vlad Filat. Liderul PDM, Marian Lupu susţine că cele trei partide vor da dovadă de cultură politică şi capacitate organizatorică pentru a asigura administrarea de lungă durată a ţării. Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu a menţionat că “prin acest acord venim să bucurăm cetăţenii. Din denumirea Alianţei este clar obiectivul nostru principal, însă evoluţia politicii externe depinde de reformele din politica internă, unde noi avem multe de făcut”, subliniind că acordul AIE este unul “cu ghimpi şi lupi”.
27 decembrie 2010
Liderii PL, PLDM şi PD au anunţat în urma unei întrevederi trilaterale că negocierile privind crearea unei alianţe vor continua şi pe 28 decembrie. Mihai Ghimpu, liderul PL, a declarat că “discuţiile continuă” şi se va mai negocia subiectul respectiv menţionînd că PL insistă să preia conducerea unei structuri de drept. Vlad Filat, liderul PLDM, a spus că “nimeni nu e în situaţia să pună condiţii, cel care înaintează condiţii nu vrea refacerea alianţei”. Marian Lupu, liderul PDM, a caracterizat discuţiile ca fiind “complexe”, precizînd că reprezentanţii PL au înaintat anumite condiţii, “vor continua discuţiile, negociem şi cu PCRM. Nimic nu este exclus”, a conchis Lupu.
26 decembrie 2010
La Reşedinţa de stat din Chişinău s-a desfăşurat a noua rundă de negocieri dintre PLDM, PDM şi PL în vederea creării unei coaliţii de guvernare. Vlad Filat a declarat că PLDM solicită crearea unui document de constituire a unei alianţe de guvernare iar liderul democraţilor, Marian Lupu, a declarat că PDM va continua negocierile pe ambele axe iar pe 27 decembrie va avea întîlniri atît cu PCRM, cît şi cu PLDM şi PL. “Chiar dacă asupra PDM se fac presiuni, negocierile vor continua, iar mîine o să pot da un răspuns mai clar”, a menţionat Lupu. Mihai Ghimpu, preşedintele PL, a spus că nu s-a putut ajunge la un consens pe mai multe dimensiuni.
23 decembrie 2010
PLDM, PDM şi PL au desfăşurat a opta rundă de negocieri privind posibilităţile de alegere a şefului statului. Liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat că s-a făcut un pas important, dar că mai este nevoie de timp pentru a pune la punct toate detaliile. Mihai Ghimpu a opinat că semnarea acordului de creare a unei coaliţii de guvernare este aproape, iar democratul Valeriu Lazăr a menţionat că la cea de-a opta întîlnire cu PLDM şi PL au avut loc discuţii constructive. Lazăr a menţionat că negocierile cu PCRM, deşi au fost stopate, sînt totuşi la un nivel mai avansat. De asemenea, vicepreşedintele formaţiunii a menţionat că ar fi bine ca o decizie privind crearea unei coaliţii de guvernare să fie luată pînă la prima şedinţă a Legislativului, care va avea loc pe 28 decembrie.
22 decembrie 2010
La Chişinău a avut loc o nouă întrevedere privind formarea unei coaliţii de centru-dreapta, la care au participat reprezentantul PLDM, Victor Bodiu, vicepreşedintele PDM, Valeriu Lazăr şi liderul PL, Mihai Ghimpu. Democratul Valeriu Lazăr a declarat că “este un început de ofertă şi urmează un şir de întrebări, fiindcă nu este clar cum va arăta guvernul şi ce stă în spatele acestor funcţii. Mai avem întrebări despre reformele instituţionale şi atunci vom avea mai multă claritate. Noi nu purtăm negocieri cu PCRM, doar consultaţii. Nu ştiu ce vor comuniştii, noi vrem continuitate în integrarea Europeană”. Totodată, Mihai Ghimpu, a spus că ceea ce a prezentat PLDM nu este o ofertă, ci un punct de vedere. Pe de altă parte prim-vicepreşedintele PLDM, Alexandru Tănase, a menţionat că s-a “discutat despre ministere şi agenţii guvernamentale, iar până nu se încheie negocierile, evident că se fac schimbări. Noi, ca şi partid politic am venit cu o ofertă care conţine multe cedări şi compromisuri, colegii înţeleg şi acceptă posibilitatea, pe care am oferit-o”, a expus Tănase.
21 decembrie 2010
Liderul PLDM, Vlad Filat, a prezentat în cadrul unei întîlniri trilaterale liderilor PDM, Marian Lupu, şi PL, Mihai Ghimpu, oferta de partajare a funcţiilor în Guvern. “Avînd în vedere că PLDM în interiorul alianţei are 56,4%, atunci la nivel de repartizare a funcţiilor în Guvern noi vom veni cu o expresie invers proporţională”, a spus Filat. Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a subliniat că pentru Partidul Liberal nu contează numărul de ministere şi funcţii, ci pîrghiile de guvernare. Totodată, liderul PDM, Marian Lupu, a completat că pe alocuri oferta PLDM coincide cu părerile expuse de democraţi însă are nevoie de timp pentru a analiza propunerea şi a menţionat că încă nu o poate compara cu cea a comuniştilor.
20 decembrie 2010
La Chişinău a avut loc cea de-a cincea rundă de negocieri între PLDM, PD şi PL. Liderul PLDM, Vlad Filat, a calificat întîlnirea trilaterală ca “fiind una buna” şi “am discutat un complex de probleme, ceea ce înseamnă inclusiv funcţii”. Filat a menţionat că au fost discutate şi propunerile făcute anterior de PD, inclusiv cea cu privire la modificarea numărului de mandate necesare pentru alegerea preşedintelui. Liderul PD, Marian Lupu, a menţionat că s-a pus punct discuţiilor despre valori şi principii, iar la întîlnirea din 21 decembrie urmează a fi discutate o serie de subiecte concrete “important este să putem asigura o guvernare pentru următorii patru ani”. Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, s-a arătat optimist şi a spus că am putea avea o alianţă pînă la prima şedinţă a Parlamentului.
16 decembrie 2010
Vicepreşedinţii PLDM, PDM şi PL au făcut în cadrul unei noi runde de negocieri, un schimb de opinii cu privire la formula viitoarei guvernări. Vicepreşedinte PD, Valeriu Lazăr, a comunicat la finele întrevederii că şi-ar dori ca negocierile să evolueze mai rapid şi speră că la întîlnirea următoare reprezentanţii PLDM vor veni cu o schiţă mai clară a viitoarelor înţelegeri. Totodată, Valeriu Lazar a ţinut să menţioneze că PD-ului nu-i este greu să negocieze pe ambele axe, atît cu comuniştii, cît şi cu liberal-democraţii şi liberalii pentru ca priorităţile sînt practic aceleaşi. Pe de altă parte, vicepreşedintele PLDM, Alexandru Tănase, a spus că s-a discutat mai mult la nivel tehnic iar negocierile vor culmina cu un act comun, care va fi semnat la finalul discuţiilor pe interior. De asemenea, Ion Hadîrcă, vicepreşedintele PL, a spus că s-au discutat mai aprofundat o serie de subiecte sensibile care nu au fost examinate pînă în prezent.
14 decembrie 2010
Liderii PD, PLDM şi PL au avut o nouă rundă de negocieri, la care au discutat despre “partajarea responsabilităţilor”. După întrevedere, liderul PLDM, Vlad Filat, a comunicat că se munceşte pentru crearea unei coaliţii de guvernare în formatul PLDM, PD, PL. Preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a spus că a fost o discuţie bună pe marginea mai multor probleme legate de propunerile făcute de parteneri. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a reafirmat că formaţiunea pe care o conduce face tot posibilul pentru reconstituirea AIE. De asemenea, liderul liberalilor a precizat ca îşi doreşte o guvernare pentru patru ani “bazată pe echilibru”.
8 decembrie 2010
Liderii PLDM, PDM şi PL au desfăşurat la Palatul Republicii, prima rundă de negocieri pentru formarea coaliţiei de guvernare. Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a declarat că “am discutat cum vedem noi guvernarea în favoarea cetăţenilor. Eu sper că sînt şanse ca Moldova să continue reformele democratice şi să putem constitui un stat de drept”. Preşedintele PDM, Marian Lupu, a completat că oferta înaintată de PLDM este punctul de pornire pentru negocierea unei alianţe, însă oferta este incompletă. Potrivit lui, dialogul cu PCRM şi PLDM-PL se conduce în baza unor principii comune. Lupu a negat zvonurile precum că ar fi semnat deja un pact de coalizare cu PCRM. Totodată, liderul PLDM, Vladimir Filat, a menţionat că întîlnirea de azi a fost una necesară şi este un pas important pentru negocieri. “Nu va fi uşor, dar PLDM este obligat prin votul cetăţenilor să-şi asume responsabilitatea. Privim lucrurile pozitiv, dar este nevoie de timp pentru ca în finalul negocierilor să avem înţelegeri asumate pentru un mandat de patru ani”, a precizat Filat.
7 decembrie 2010 | 
Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a ţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia şi-a exprimat îngrijorarea privind oferta de guvernare a liberal-democraţilor declarînd că “este un pas bun, însă întîrziat”. “Nu înţeleg de ce s-a făcut oferta prin intermediul presei, şi nu la masa de negocieri. Cred că undeva ceva se mai ascunde. Un partid, cînd îşi asumă responsabilitatea, trebuie să aibă mecanisme de guvernare prin care poate contribui la realizarea programului de guvernare asumat”, a subliniat Ghimpu. Potrivit lui, cele trei partide (PL, PLDM, PDM) trebuie să se aşeze la masa de negocieri, “ca să nu mai chinuim cetăţenii care au avut încredere în noi”. De asemenea, liderul liberalilor a făcut apel către PLDM şi PDM să uite de varianta de coalizare cu PCRM. El a completat că atît PL, cît şi PDM doresc un mecanism de guvernare bine pus la punct, nu cadouri în formă de principalele trei funcţii în stat.
6 decembrie 2010
Marian Lupu, liderul Partidului Democrat şi Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal au avut o întîlnire consultativă în reşedinţa de stat a Republicii Moldova în legătură cu crearea unei posibile coaliţii. În finalul negocierilor preşedintele PDM Marian Lupu a declarat că “părţile au ţinut o discuţie utilă şi asupra unor chestiuni avem un punct comun de vedere”. El a adăugat că “despre repartizarea posturilor-cheie în ţară astăzi nu s-a discutat” şi “dialoguri purtăm cu toate partidele, care au accedere în Parlament. În curînd vom avea o întîlnire cu comuniştii. Noi ne bazăm pe principii democratice şi acţionăm în interesul ţării”, a menţionat Lupu. Preşedintele Partidului Liberal Mihai Ghimpu, a specificat că intenţiile lui de asociere politică sînt crearea coaliţiei parlamentare cu liberal-democraţii şi democraţii. “Noi dorim să continuăm ceea ce am început în anul 2009. Este foarte greu să porţi negocieri cu acea putere, care are două variante posibile. Acum noi avem şansa să facem astfel, ca PDM să nu se apropie cu PCRM”, a spus Ghimpu.
3 decembrie 2010
Liderii PLDM, Vlad Filat, Alexandru Tănase, Mihai Godea şi liderii Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, Ion Hadîrcă şi Anatol Şalaru au avut o întîlnire la reşedinţa de stat de pe str. Nicolae Iorga, unde au purtat discuţii cu privire la situaţia post electorală. Vlad Filat a declarat “nu am vorbit despre funcţii. Până în momentul în care nu vom conveni asupra principiilor Alianţei, nu vom discuta despre funcţii. Funcţiile sunt instrumente care vor duce la realizarea angajamentelor în faţa cetăţenilor, atât”. Totodată, Mihai Ghimpu a menţionat că “Moldova nu are o altă perspectivă decît Alianţa pentru Integrare Europeană, cetăţenii au votat pentru ea. Coaliţie lărgită cu PCRM nu poate exista, pentru că aceasta înseamnă să readuci la putere comuniştii. Important este să reconstituim Alianţa cu cele 59 de mandate, apoi vom mai vorbi despre celelalte două voturi lipsă pentru alegerea preşedintelui”.
26 noiembrie 2010 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat că actuala campanie electorală a fost “liberă şi corectă” şi a îndemnat cetăţenii să voteze la 28 noiembrie pentru unul din partidele Alianţei pentru Integrare Europeană. El consideră că atacurile dintre membrii AIE în campanie curentă nu vor afecta funcţionalitatea ei după scrutin şi este optimist privind şansele de cîştig ale partidelor din Alianţă. De asemenea, Ghimpu a specificat că PL nu va accepta o coaliţie post-electorală cu Partidului Comuniştilor din Republica Moldova şi nu îi consideră concurenţi serioşi.
11 noiembrie 2010 | 
Partidul Liberal a convocat o conferinţă de presă, în cadrul căreia a solicitat Comisiei Electorale Centrale să adopte de urgenţă o hotărîre prin care să permită votarea la alegerile din 28 noiembrie în baza actelor de identitate expirate. Membrul Consiliului Naţional al PL, Octavian Apostol, a menţionat că, potrivit informaţiilor deţinute de formaţiune, peste 150 mii de cetăţeni moldoveni ce muncesc peste hotare au actele de identitate expirate sau chiar le-au pierdut. Potrivit liberalilor, cetăţenii care şi-au pierdut actele de identitate ar putea vota în baza paşapoartelor albe. Totodată, Partidul Liberal mai solicită CEC să elaboreze o instrucţiune prin care să explice aplicarea articolului Codului electoral privind condiţiile de vot pentru studenţi şi elevi.
3 noiembrie 2010
Valeriu Munteanu, deputat pe lista Partidului Liberal, a ţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a declarat că omul de afaceri Oleg Voronin, fiul ex-preşedintelui ţării, Vladimir Voronin, finanţează ilegal campania electorală a PCRM. Munteanu a menţionat că se cunoaşte personal cu şapte dintre “donatorii fictivi” ai PCRM, doi dintre care îi sînt chiar vecini. Este vorba de şapte tineri din satele Floreni, Bulboaca, Mereni şi Socoleni din raionul Anenii Noi. Ei lucrează în construcţii şi trăiesc destul de greu, iar acum sînt finanţatori de partid. Băieţii lucrează în compania “Moldconstruct Market”, al cărei proprietar este Oleg Voronin. De asemenea, Valeriu Munteanu a declarat că PL va insista ca Alianţa să se convoace într-o şedinţă de Parlament, în care să voteze pentru ridicarea imunităţii lui Voronin.
31 octombrie 2010 | 
La Orhei s-a desfăşurat lansarea echipei Partidului Liberal pentru alegerile parlamentare din 28 noiembrie, eveniment la care au participat peste 1000 de cetăţeni. Prim-vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă, a vorbit despre schimbările în bine care au avut loc în ultimii trei ani de zile în capitala Republicii Moldova, accentuând că ele au fost posibile graţie întregii echipe a Partidului Liberal. “Scopul Partidului Liberal este să ducă schimbarea până la capăt, integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, modernizarea satelor. Cetăţenii noştri trebuie să aleagă între trecut şi viitor!” a conchis Chirtoacă. Totodată, liderul PL, Mihai Ghimpu, a spus că “Schimbarea până la capăt înseamnă: toţi pentru Europa, Europa pentru toţi, dar fără comunişti! Toţi împreună, să ne ridicăm şi să fim puternici”. Ulterior, membrii echipei PL au plecat în 10 localităţi din raionul Orhei, la întrevederi cu alegătorii.
24 octombrie 2010 | 
Partidul Liberal şi-a prezentat programul electoral pentru alegerile parlamentare din 28 noiembrie, mizînd pe unitatea Alianţei pentru Integrare Europeană, eveniment ce s-a desfăşurat la Cetatea Sorocii. Candidaţii PL la funcţia de deputat şi-au exprimat speranţa că vor avea succes în parlamentare datorită simbolului domnitorului Moldovei medievale, Ştefan cel Mare. “Să avem un stat de drept, unde să funcţioneze legea, să avem o dezvoltare economică puternică, să ne preocupăm de educaţie şi cultură, să oferim protecţie socială, tineretul să aibă o perspectivă clară despre viitorul european. Aceste obiective urmează să le realizăm în colaborare cu celelalte trei partide din Alianţa de guvernare”, a spus prim-vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă, subliniind că “AIE este de o importanţă crucială pentru victoria în faţa Partidului Comuniştilor”. Mihai Ghimpu, a chemat alegătorii să lase comunismul în afara Europei şi să nu mai voteze acest partid.
21 octombrie 2010
Mai mulţi sportivi din loturile naţionale ale Republicii Moldova au semnat o declaraţie, în cadrul unei conferinţe de presă, prin care şi-au anunţat public solidarizarea cu Partidul Liberal pentru alegerile din 28 noiembrie. “Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010 arată că, după douăzeci de ani de tranziţie, continuăm să alegem între minciună şi adevăr, intre rău şi bine, între trecut şi viitor, între demnitate şi lipsa de demnitate, între partide marionete şi partide cu interes naţional, între Uniunea Europeană şi CSI, între lideri corupţi şi bogaţi şi lideri cinstiţi şi curaţi”. În acest context, semnatarii menţionează că “Partidul Liberal s-a concentrat pe ideea Schimbării în Republica Moldova, a Schimbării până la capăt. Ca să realizeze schimbarea până la capăt, PL are nevoie de sprijinul nostru. Noi îi acordăm acest sprijin. Mai mult, apelăm şi îndemnăm să ne urmeze exemplul şi alţi colegi de-ai noştri de la Chişinău şi din toată republica”.
6 septembrie 2010
Alianţa pentru Integrare Europeană s-a convocat într-o şedinţă de lucru în urma căreia liderii ei au declarat că au semnat un document prin care vor solicită Curţii Constituţionale să precizeze circumstanţele pentru dizolvarea Parlamentului şi pentru anunţarea datei alegerilor anticipate. Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a spus că în situaţia actuală, cînd referendumul pentru modificarea art. 78 din Constituţie nu a avut loc, guvernarea trebuie să acţioneze în strictă conformitate cu legea. Pentru aceasta trebuie să primim avizul CC privind procedura de dizolvare a parlamentului şi anunţarea datei alegerilor anticipate.
6 septembrie 2010
Preşedintele interimar al Republicii Moldova, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a convocat o conferinţă de presă după o şedinţă cu membrii şi conducerea Partidului Liberal, în cadrul căreia a declarat că în condiţiile în care referendumului constituţional din 5 septembrie a eşuat, se va conforma Constituţiei şi va dizolva Parlamentul imediat ce toate componentele Alianţei pentru Integrare Europeană vor fi de acord. “Eu personal doresc ca să organizăm alegeri anticipate. Cu cît mai repede, cu atît mai bine”, a spus Ghimpu. Liderul PL, susţine că referendumul din 5 septembrie a eşuat din cauza existenţei pragului electoral “recunosc că nu a trebuit să accept pragul electoral. Practica europeană a demonstrat că cine vrea să contribuie merge şi işi expune poziţia fără prag. Şi Comisia de la Veneţia ne-a recomandat să organizăm Referendumul fără prag, dar ai noştri nu au ascultat, s-au temut de speculaţii şi iată unde am ajuns”, a declarat Ghimpu.
3 septembrie 2010
Cei patru lideri ai Alianţei pentru Integrare Europeană au susţinut un briefing de presă, în cadrul căreia au făcut un apel comun către cetăţenii Republicii Moldova, să voteze pentru modificarea Constituţiei la referendumul din 5 septembrie. Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a îndemnat cetăţenii să se conducă de democraţie ceea ce presupune puterea poporului de a decide, iar liderul liberal-democraţilor, Vladimir Filat, a menţionat că “printr-un efort comun, am ajuns să oferim cetăţenilor posibilitatea de a-şi exercita dreptul ca să vină la referendum şi să voteze pentru viitorul Republicii Moldova”. De asemenea, liderul Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean, a subliniat că este pentru prima dată în istoria RM cînd autorităţile consultă părerea cetăţenilor “numai referendumul ar crea premise pentru depăşirea crizei consituţionale şi aducerea bunăstării poporului nostru”. Totodată, preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, a invitat alegătorii să asigure o prezenţă reprezentativă în 5 septembrie, pentru a demonstra că “cetăţenii moldoveni sînt conştienţi şi doresc să-şi decidă singuri soarta”.
17 noiembrie 2009
Partidul Liberal a organizat o conferinţă de presă, la sediul partidului din str. Vlaicu Pârcălab nr. 13, în cadrul căreia vice-preşedintele PL, Dorin Chirtoacă, a informat despre decizia PL de a-l susţine pe Traian Băsescu la funcţia de preşedinte al României în cadrul alegerilor prezidenţiale din 22 noiembrie şi 6 decembrie.
5 august 2009
Partidul Liberal a organizat o conferinţă de presă, la sediul partidului din str. Vlaicu Pârcălab nr. 13, pe tema: “Atribuirea mandatelor parlamentare după o formulă ce favorizează Partidul Comuniştilor”.
30 iulie 2009
Partidul Liberal a convocat o conferinţă de presă la sediul partidului, pe tema: “Poziţia PL faţă de rezultatele Alegerilor Parlamentare din 29 iulie.”
27 iulie 2009 | 
Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Alianţa Moldova Noastră au organizat o conferinţă de presă comună, în Grădina publică Ştefan cel Mare, Scuarul Europei, privind situaţia înainte de alegeri.
24 iulie 2009 | 
Partidul Liberal a organizat o conferinţă de presă, la sediul PL din str. Vlaicu Pârcălab nr. 13, de totalizare a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare de la 29 iulie 2009, pe tema: “Campanie electorală desfăşurată în condiţiile dictaturii comuniste”.
21 iulie 2009
Partidul Liberal-Democrat din Moldova, Partidul Liberal şi Alianţa “Moldova Noastră” au desfăşurat o conferinţă de presă, în sala de conferinţe a agenţiei Infotag, pe tema: “Alianţa post-electorală a celor trei partide parlamentare de opoziţie”.
17 iulie 2009 | 
Partidul Liberal a organizat o conferinţa de presă, la sediul din str. Vlaicu Pârcălab nr. 13, pe tema: “Cenzura în mass-media publică. Favorizarea PCRM la audiovizualul public. Manipularea alegătorilor prin intermediul holdingurilor media ale PCRM”.
16 iulie 2009
Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal a organizat o conferinţă de presă, la sediul din str. Vlaicu Pârcălab nr. 13, pe tema: “29 iulie — zi decisivă pentru tinerii din Republica Moldova”.
7 iulie 2009 | 
Partidul Liberal a organizat o conferinţă de presă, la sediul partidului din str. Vlaicu Pârcălab nr. 13, pe tema: “Încălcarea dreptului la vot al studenţilor”.
1 iulie 2009
Partidul Liberal a organizat o conferinţă de presă, la sediul din str. Vlaicu Pârcălab nr. 13, cu tema: “Republica Moldova — stat independent şi liber de comunism”.
22 iunie 2009
Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal şi Alianţa “Moldova Noastră” au susţinut o conferinţă de presă, în sala de conferinţe a Agenţiei Infotag, pe tema: “Constituirea unui parteneriat politic”.
16 iunie 2009
Partidul Liberal a organizat o conferinţă de presă, la sediul PL din str. Vlaicu Pârcălab nr. 13, pe tema: “PCRM — adevăratul distrugător al statalităţii Republicii Moldova”.
15 iunie 2009
Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal şi Alianţa “Moldova Noastră” au convocat o conferinţă de presă, în incinta agenţiei Infotag, pe tema: “Participarea în alegerile anticipate”.
26 mai 2009
Partidul Liberal a organizat o conferinţă de presă, la sediul partidului din str. Vlaicu Parcalab 13, pe tema “Alegerile repetate ale preşedintelui RM de la 28 mai”.
8 mai 2009
PLDM, AMN şi PL au susţinut o conferinţă de presă, în sala de conferinţe a Agenţiei Infotag, pe tema: “Rezoluţia Parlamentului European cu privire la R.Moldova”.
22 aprilie 2009
Partidul Liberal a convocat o conferinţă de presă, la sediul PL, str. Vlaicu Pârcălab 13, pe tema: “Depunerea cererilor la Curtea de Apel şi Curtea Constituţională cu primele probe de fraudare ale alegerilor.”
15 aprilie 2009
PL, PLDM, AMN au susţinut o conferinţă de presa în incinta Agenţiei de presă “Infotag”, pe tema: “Primele rezultate ce confirmă că alegerile din 5 aprilie au fost fraudate de guvernarea comunistă”.
Protest faţă de represiunile comuniste împotriva copiilor şi cetăţenilor Republicii Moldova
12 aprilie 2009
La 12 aprilie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat şi Alianţa “Moldova Noastră” au organizat o acţiune de protest faţă de represiunile comuniste împotriva copiilor şi cetăţenilor Republicii Moldova. La miting au participat peste 10 mii de cetăţeni din toată ţara[]
7 aprilie 2009
Partidul Liberal a organizat o conferinţă de presă la sediul PL, din str. Vlaicu Pârcălab 13, pe tema: “Poziţia Partidului Liberal faţă de alegerile parlamentare”.
3 aprilie 2009
Partidul Liberal a organizat o conferinţă de presă, la sediul din str. Vlaicu Pârcălab nr. 13, pe tema: “Alegerile parlamentare de la 5 aprilie 2009”.
1 aprilie 2009
Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal a susţinut o conferinţă de presă, în incinta sediului PL din str. Vlaicu Pârcălab nr.13, pe tema: “Apel al Organizaţiei de Tineret a Partidului Liberal către toţi tinerii din Republica Moldova”.
26 martie 2009
Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal a organizat un flash-mob, în Grădina Publică Ştefan cel Mare şi Sfânt, cu genericul: “Schimbarea”.
25 martie 2009
Partidul Liberal a desfăşurat o conferinţă de presă, la sediul PL din str. Vlaicu Pârcălab 13, pe tema: “Necesitatea coalizării postelectorale a partidelor democratice”.
10 martie 2009
Partidului Liberal a desfăşurat o conferinţă de presă, la sediul PL din str. Vlaicu Pârcălab, nr. 13, pe tema “Întâlnirile candidaţilor PL cu alegătorii”.
16 februarie 2009
Partidul Liberal a susţinut o conferinţă de presă, la sediul PL din str. Vlaicu Pârcălab 13, cu tema: “Comuniştii îi folosesc pe foştii puşcăriaşi şi pe studenţii Academiei de Poliţie în lupta electorală cu Partidul Liberal”.
15 februarie 2009
Partidul Liberal şi-a lansat Programul electoral, pentru alegerile parlamentare de la 5 aprilie 2009, în sala de conferinţe a hotelului Leogrand.
7 februarie 2009
Circa 50 de tineri ai Partidului Liberal au organizat, în faţa sediului Comisiei Electorale Centrale, un flash-mob cu genericul: “Vreau să votez!”
19 octombrie 2008
Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal (OTPL) a desfăşurat campania “De la uşă la uşă” în raionul Nisporeni.
14 septembrie 2008
Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal (OTPL) în colaborare cu Institutul Naţional Democratic (NDI) a organizat campania “De la uşă la uşă”, participând reprezentanţii OTPL din Călăraşi şi Chişinău — în total 62 de persoane, şi avînd ca scop identificarea problemelor locale majore, care preocupă populaţia, şi determinarea segmentului de populaţie indecisă în privinţa scrutinului electoral din 2009.
14–15 iunie 2008
Institutul Republican Internaţional (IRI) a organizat pentru Partidul Liberal (PL) un seminar cu tema: “Managementul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 2009”.
29 februarie 2008
Partidul Liberal din Moldova a convocat o conferinţă de presă, în incinta agenţiei INFOTAG: “Privind epurarea de cadre de către guvernarea comunistă înainte de alegerile parlamentare din 2009”.
Aderarea a trei formaţiuni politice la Blocul electoral “Alianţa Social-Liberală Moldova Noastră”
2 aprilie 2003
În şedinţa din 2 aprilie 2003 a Comisiei Electorale Centrale (CEC) a fost acceptată aderarea Partidului Ecologist “Alianţa Verde” din Moldova (PEMAVE), Partidului Democrat-Popular din Moldova (PDPM) şi a Partidului Reformei (PR) la Blocul electoral “Alianţa Social-Liberală Moldova Noastră” (BeASLMN)[]

Arhiva

2016 [4]
2015 [1]
2014 [56]
2013 [62]
2012 [36]
2011 [52]
2010 [26]
2009 [63]
2008 [47]
2003 [3]
Alegeri