Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimentePL

Evenimente ale PL la tema “Relaţii interpartinice”

10 ianuarie 2016
Partidul Liberal şi-a convocat în şedinţă Consiliul Republican, unde s-a discutat despre situaţia social-politică din RM şi despre discuţiile purtate cu PDM, PLDM şi PPEM pentru constituirea unei majorităţi parlamentare. Consiliul Republican a decis ca PL va participa la formarea unei majorităţi parlamentare şi a împuternicit Biroul politic să negocieze Acordul de formare a majorităţii parlamentare, programul de guvernare, structura şi componenţa Guvernului.
PLDM, PDM şi PL au semnat Acordul de constituire a AIE-3
23 iulie 2015 | 
Pe 23 iulie 2015, la Chişinău, liderii partidelor pro-europene au semnat Acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană 3. Acordul a fost semnat de Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM), Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat (PDM) şi de Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal (PL)[]
17 februarie 2014 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, Partidul Liberal a anunţat că s-a adresat Curţii Constituţionale cu o sesizare privind posibilitatea modificării configuraţiei politice a Parlamentului. Liberalii sunt indignaţi de faptul că foştii colegi de partid, care astăzi sunt liberali-reformatori, au creat şi au schimbat numele fracţiunii parlamentare.
22 ianuarie 2014 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a declarat că Partidul Democrat este unicul care va avea de cîştigat din modificarea sistemului electoral şi opinia cetăţenilor pentru acesta nu contează. “Viclenia Partidului Democrat constă în obţinerea mandatelor prin minciună şi mituirea deputaţilor independenţi. Această metodă este mai simplă decît activitatea cu alegătorii şi întocmirea programului electoral”, a spus Ghimpu.
10 decembrie 2013 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, membrii Partidului Liberal au acuzat reprezentanţii PLDM că intenţionează să falsifice alegerile parlamentare din 2014. Potrivit liderului PL, Mihai Ghimpu, aceste acţiuni au loc prin intermediul Ministerului Educaţiei, care ar fi solicitat tuturor directorilor instituţiilor de învăţămînt ca prin intermediul unor chestionare să colecteze informaţii despre profesori, elevi şi părinţii acestora.
28–30 noiembrie 2013
Liderul PL, Mihai Ghimpu însoţit de deputaţii Anatol Şalaru şi Corina Fusu au participat la Congresul ALDE (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa), lucrările căruia s-au desfăşurat în Londra, Marea Britanie. În cadrul Congresului au avut loc mai multe întîlniri bilaterale între delegaţii, training-uri tematice, dezbateri de actualitate şi discuţii politice.
25 noiembrie 2013 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, conducerea Partidului Liberal a venit cu un apel către partidele de guvernare şi anume către PLDM şi PD, prin care le-a îndemnat să înceteze orice luptă de influenţă în teritorii, pentru a nu pune în pericol cursul european al RM. Liderul PL, Mihai Ghimpu a adus exemplul Comratului, unde se atestă o situaţie politică instabilă, precum şi a amintit de situaţia de la Banca de Economii şi Aeroportul Internaţional Chişinău.
11–13 octombrie 2013
Liderii Partidului Liberal, Corina Fusu, Anatol Şalaru, Boris Vieru şi Mihai Moldovanu, au participat la Atelierul de Lucru pentru oficialii de rang înalt cu subiectul “Liberalii în coaliţie”, care a avut loc la Ljubljana, Slovenia. Seminarul şi-a propus să pună în discuţie şi să împărtăşească experienţele privind Guvernările în coaliţie ale mai multor Partide ALDE.
18 iulie 2013 | 
Deputaţii Fracţiunii Liberale din Parlament au susţinut o conferinţă de presă cu tema: “Totalurile sesiunii parlamentare de primăvară-vară, 2013”. Liderul formaţiunii, Mihai Ghimpu, a declarat că “dupa excluderea PL-ului de la guvernare, ne-am ales cu 2 lucruri: raider politic şi cancer verde-verde. Lumea trebuie să cunoască toate aceste lucruri, inclusiv faptul că Coaliţia Proeuropeană este departe de AIE, iar marea diferenţă o face lipsa PL-ului din noua Coaliţie”.
4 iunie 2013 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat că Acordul de Asociere RM-UE nu va fi parafat la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius. El l-a acuzat pe liderul PLDM Vlad Filat de faptul că liberalii au plecat în opoziţie şi consideră că fostul premier a îndeplinit “comanda Rusiei”. Potrivit lui Ghimpu, PL va vota doar pentru proiectele de legi care sunt îndreptate spre realizarea reformelor îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor şi implementarea standardelor europene în Moldova.
Vot de încredere acordat Guvernului “Coaliţiei pentru Guvernare Pro-Europeană”
30 mai 2013
Pe 30 mai 2013, Parlamentul Republicii Moldova a acordat vot de încredere Guvernului “Coaliţiei pentru Guvernare Pro-europeană” condus de liberal-democratul Iurie Leancă[]
15 mai 2013 | 
Grupul liberalilor conduşi de Mihai Ghimpu cer ca legea privind modificarea Codului Electoral, adoptată de către deputaţii PLDM şi PCRM pe 3 mai să fie abrogată, despre aceasta a declarat liderul fracţiunii PL, Valeriu Munteanu, menţionînd că va înregistra şi un proiect de lege în acest sens. Potrivit lui Munteanu, legea recent adoptată vine să restricţioneze dreptul de vot a două categorii importante: studenţi şi reprezentanţii din diasporă, care “sunt două categorii, care au votat constant, în proporţie covîrşitoare, pentru partidele democratice”.
8 mai 2013 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, deputaţii Consiliului de reformare al Partidului Liberal au lansat un apel de unificare către toate partidele şi mişcările socio-economice de dreapta. Liderul grupului, Ion Hadârcă, a declarat că apelul de unificare a potenţialului uman are scopul de consolidare a unei drepte politice pro-europene. Acesta a menţionat că a venit timpul să se pună punct dispersării inutile a forţelor româneşti pro-europene, care trebuie să se regăsească într-o singură entitate politică.
23 aprilie 2013 | 
Conducerea PL a susţinut o conferinţă de presă cu privire la situaţia politică din ţară dupa hotărârea CC privind interpretarea articolelor 101 şi 102, dar şi perspectivele formării AIE-3 şi depăşirea crizei politice. “Eu cred că această hotărâre este un semnal şi pentru judecătorii şi procurorii noştri care reprezintă legea. Mă bucur că, în sfîrşit, a venit dreptatea pe acest pămînt. Hotărîrea Curţii Constituţionale a adus acea dreptate aşteptată timp de 20 de ani de cetăţenii noştri care sunt umiliţi de mult timp, de 200 de ani”, a declarat liderul PL, Mihai Ghimpu.
9 aprilie 2013
Preşedintele liberalilor, Mihai Ghimpu a declarat într-o conferinţă de presă că formaţiunea sa este gata să aleagă un nou prim-ministru cu excepţia lui Vlad Filat. El i-a recomandat lui Filat “să lase fotoliul şi să se odihnească puţin, să se gîndească la ceea ce a făcut”. Totodată, liderul PL şi-a exprimat indignarea în legătură cu acţiunile întreprinse de Ministerul Educaţiei în ceea ce priveşte organizarea examenelor de bacalaureat.
2 aprilie 2013 | 
În cadrul unui briefing de presă, liderul PL, Mihai Ghimpu a declarat că formaţiunea sa insistă în continuare că preşedintele PLDM, Vlad Filat nu poate fi numit din nou în funcţi de prim-ministru. “Vlad Filat a compromis priincipiile şi valorile stabilite în cadrul coaliţiei de guvernare. Dacă el va insista să rămână în funcţia de prim-ministru, atunci vom avea alegeri parlamentare anticipate iar PLDM-ul trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru aceste alegeri”, a spus Ghimpu.
31 martie 2013
La Chişinău a avut loc şedinţa Consiliului Republican al Partidului Liberal, în cadrul căreia s-a discutat despre situaţia social-politică din Republica Moldova. Membrii prezenţi la şedinţă au decis formarea AIE-3 împreună cu PLDM şi PD iar PLDM să înainteze o altă candidatură la funcţia de Prim-ministru. “În cazul în care PLDM insistă ca Vlad Filat să fie din nou Prim-ministru, atunci să-şi asume declanşarea alegerilor anticipate şi consecinţele care pot afecta pentru mult timp drumul nostru european”, se arată într-un comunicat de presă emis de PL.
28 martie 2013
Cei trei lideri ai fostei AIE II s-au întîlnit pentru a discuta despre formarea noii majorităţi parlamentare. Liderul PL, Mihai Ghimpu a declarat că “a fost ca după o ceartă în familie, unde soţul a primit o tigaie în cap, după ce a venit beat acasă. Buimaci aşa, dar unii aşa de calmi, de parcă nimic nu s-ar fi întîmplat. Am discutat foaie verde lobodă…, o să vă spunem mai tîrziu”. Pe de altă parte Dumitru Diacov a declarat că a fost “un schimb de păreri pe marginea tuturor subiectelor. Domnul Ghimpu a spus tot”. De asemenea, Vlad Filat a spus că “ne vom întîlni de cîte ori va fi nevoie, intensitatea nu contează, ci rezultatul acestor negocieri. Suntem la etapa în care să identificăm soluţii de activitate în cadrul acestei alianţe”.
22 martie 2013
Cele trei partide din componenţa fostei AIE 2, au încheiat practic discuţiile asupra proiectului Acordului de constituire al AIE 3, despre aceasta au anunţat negociatorii după o nouă rundă de discuţii. “Deocamdată nu putem spune cînd va fi semnat documentul. Sperăm că el va fi gata pentru semnare pînă la sfîrşitul lunii martie. Este foarte clar că odată cu semnarea unui nou Acord, trebuie să venim într-o haină nouă şi să fim credibili în faţa cetăţenilor. Vom continua discuţiile”, a declarat reprezentantul PL, Corina Fusu. Totodată, vicepreşedintele PLDM, Vadim Pistrinciuc a declarat că “scopul Acordului este de a responsabiliza şi mai mult guvernarea”.
21 martie 2013
La finele unei noi runde de negocieri, reprezentanţii PLDM, PDM şi PL au declarat că noul acord al viitoarei alianţe de guvernare va fi public, iar către finele săptămînii curente vor fi prezentate primele propuneri. Negocierile au durat aproape două ore, iar la finele acestora liderul fracţiunii PLDM Valeriu Streleţ a comunicat că discuţiile sînt în faza de totalizare. “Nu avem prea mult timp pentru negocieri, fiindcă mandatul guvernării nu permite spaţiu de manevră”, a opinat Streleţ. Reprezentanţii PD şi PL au menţionat că “subiectul negocierilor vizează funcţionalitatea guvernării” şi că “se lucrează pentru a ajunge la un model cît mai eficient”.
19 martie 2013
Reprezentanţii din partea celor trei partide din cadrul fostei Alianţe pentru Integrare Europeană s-au întrunit la masa tratativelor unde au discutat despre problemele de activitate a puterii executive, despre aceasta a declarat reprezentantul PDM, Adrian Candu. “Am discutat despre mecanismele care ar duce la o funcţionare eficientă a Alianţei. Pentru că o coaliţie poate exista şi funcţiona eficient numai în cazul în care membrii Alianţei comunică între ei, se respectă reciproc”, a declarat negociatorul PL, Corina Fusu.
19 martie 2013
La Chişinău s-a desfăşurat şedinţa Biroului Politic al Partidului Liberal. La sfârşitul întrunirii, liderul PL, Mihai Ghimpu a declarat că un eventual vot comun PLDM-PCRM pentru demiterea lui Marian Lupu din funcţia de preşedinte al Parlamentului nu înseamnă altceva decât “moartea definitivă a Alianţei”. “Nici nu pot să-mi închipui aşa ceva. Toate aceste jocuri trebuie să aibă un sfârşit”, a declarat Ghimpu.
18 martie 2013
Negociatorii din partea fostelor partide componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană au reluat procesul de negocieri. “Discutăm viitoarea guvernare care trebuie să fie una mult mai bună decât cea care a fost”, a menţionat Valeriu Lazăr. “Muncim cu toată lumea să construim o nouă barcă care să ne ducă în UE. Există foarte multe probleme care trebuie nu doar discutate ci şi înserate în documentele la care lucrăm noi”, a declarat Valeriu Munteanu. “Suntem într-un proces de analiză şi sper să trecem la concluzii. Se discută problemele care au existat în felul cum a funcţionat Alianţa în Ansamblu”, a ţinut să specifice Iurie Leancă.
14 martie 2013
Negociatorii din partea celor trei partide din cadrul fostei AIE II s-au întîlnit la masa tratativelor la a doua rundă de negocieri. “Am avut o discuţie serioasă şi sinceră, consider că am început aceste negocieri cu dreptul”, a declarat după şedinţă negociatorul din partea PL, Corina Fusu. “A fost o rundă productivă, am analizat procesele decizionale, am avut un schimb de viziuni. Din păcate, nu putem să vă spunem nimic mai mult, suntem în faza activă de negocieri”, a confirmat negociatorul din partea PLDM, Vadim Pistrinciuc.
13 martie 2013
Reprezentanţii celor trei partide din cadrul fostei Alianţe pentru Integrare Europeană se vor întîlni zilnic la masa tratativelor, despre aceasta a anunţat la finele primei runde de negocieri, vicepreşedintele PDM, Valeriu Lazăr. “Negocierile se poartă pe marginea formării unei noi majorităţi parlamentare, care va asigura formarea unui nou Guvern. Noi nu ne putem permite să tergiversăm procesul de negocieri, din care cauză ne vom întîlni zilnic”, a menţionat oficialul. De asemenea, vicepreşedintele PLDM, Vadim Pistrinciuc a remarcat importanţa demarării procesului de negocieri, exprimîndu-şi speranţa că tratativele vor fi dinamice.
20 februarie 2013 | 
În cadrul unui briefing de presă, liderul PL, Mihai Ghimpu a declarat că toţi funcţionarii implicaţi în scandalurile de corupţie din ultima perioadă trebuie să-şi dea demisia de onoare. “Ca urmare a fărădelegilor devenite publice, ar fi trebuit să aibă loc demisia imediată a tuturor celor implicaţi. Demisia de onoare a tuturor fucţionarilor, inclusiv a prim-ministrului, este iminentă”, a spus Ghimpu. Totodată, preşedintele liberal a subliniat că pledează pentru păstrarea Alianţei pentru Integrare Europeană, dar una pentru cetăţeni.
14 februarie 2013 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul PL, Mihai Ghimpu a declarat că nu renunţă la acordul de constituire a AIE. “Acordul rămîne valabil deoarece nu am primit nicio solicitare în scris din partea PLDM. Iar PL se pronunţă pentru păstarea acestei coaliţii şi evitarea alegerilor anticipate, din acest motiv venim cu un mecanism de conciliere”, a opinat Ghimpu. Mecanismului de conciliere prevede ca în următoarea perioadă PDM şi PLDM să pună capăt disensiunilor politice, toţi liderii AIE să se aşeze la masa de conciliere cu participare partenerilor externi iar liderul PLDM să îşi retragă afirmaţiile din 13 februarie curent.
1 februarie 2013 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a prezentat o interpelare adresată Procuraturii Generale, Serviciului de Informaţii şi Securitate, precum şi Comisiei Parlamentare pentru securitate şi ordine publică, prin care cere desfăşurarea unei anchete în legătură cu declaraţiile preşedintelui fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ. Potrivit lui Ghimpu, Valeriu Streleţ minte şi dezminte afirmaţiile că a fost “unul dintre primii care a aflat despre întîmplarea din 23 decembrie 2012 din rezervaţia naturală «Pădurea Domnească» unde a fost ucis omul de afaceri, Sorin Paciu”.
23 ianuarie 2013 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul PL, Mihai Ghimpu a declarat că vede două posibile scenarii de soluţionare a crizei din Alianţa pentru Integrare Europeană: ori se încetează războiul şi reglările de conturi, ori atît Vlad Filat, cît şi Vlad Plahotnciuc îşi dau demisia. “În PLDM sunt oameni care pot fi prim-miniştri şi în PDM sunt oameni care pot deveni prim-vicepreşedinţi de Parlament”, a notat preşedintele liberal.
14 ianuarie 2013 | 
Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană s-au convocat în şedinţă, în cadrul căreia s-a decis să formeze o comisie de anchetă care va elucida circumstanţele evenimentului tragic din Rezervaţia Naturală “Pădurea Domnească” din 23 decembrie, 2012, în urma căruia a decedat omul de afaceri Sorin Paciu. În timpul apropiat, va fi anunţată data şedinţei Parlamentului în care va fi stabilită componenţa comisiei, instrumentele necesare ale activităţii acesteia şi atribuţiile, au declarat liderii AIE.
1 decembrie 2012
La Chişinău, a avut loc Adunarea Generală a Federaţiei Internaţionale a Tineretului Liberal (IFLRY), eveniment la care Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal a devenit membru cu drepturi depline al Federaţiei. IFLRY a fost constituită în 1979 în Silkeborg, Danemarca ca organizaţie internaţională a tineretului liberal al cărei scop principal este promovarea intereselor tinerilor la nivel internaţional.
30 noiembrie 2012
În cadrul şedinţei Consiliului raional Rezina, membrii fracţiunilor PLDM şi PL au constituit Blocul politic pentru Integritate şi Prosperare, format din 16 consilieri, prin urmare PLDM şi PL deţin majoritatea în consiliu. De asemenea, consiliera Maria Dolghii a anunţat ca părăseşte formaţiunea din care făcea parte pînă acum şi aderă la fracţiunea liberal-democrată.
28 noiembrie 2012 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu a anunţat că fracţiunea liberalilor nu va vota pentru proiectul de lege propus de PLDM privind eliminarea pedepsei cu închisoarea în cazurile de contrabandă. “Trebuia iniţial discutat în cadurl AIE, pentru că nu doar partidul lui Filat este la guvernare, ci toate componentele Alianţei. Argumentele, că vor fi amenzi mai mari, care vor fi contribuţii la buget sunt bomboane pentru copii. Acumulările la buget vin în urma unei economii funcţionale, dar nu în urma aplicării amenzilor”, a subliniat Mihai Ghimpu.
Liderii partidelor parlamentare s-au întîlnit cu Angela Merkel
22 august 2012 | 
Pe 22 august, liderii PCRM, PDM şi PL au avut o întrevedere cu cancelarul german Angela Merkel, aflată într-o vizită oficială în Republica Moldova[]
21 august 2012 | 
Liderul PL, Mihai Ghimpu a ţinut o conferinţă de presă împreună cu Preşedintele Partidului European Liberal Democrat şi Reformist, Graham Watson, raportor al Parlamentului European pentru Acordul de Asociere la UE a Republicii Moldova, aflat într-o vizită în Republica Moldova. Cei doi preşedinţi s-au referit la evoluţiile înregistrate de Republica Moldova în realizarea parcursului de integrare europeană şi soluţionarea conflictului transinstrean.
16 martie 2012 | 
În cadrul şedinţei speciale a Parlamentului privind alegerea şefului statului, candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană Nicolae Timofti a fost ales în calitate de preşedinte al Republicii Moldova cu votul a 62 de deputaţi din totalul de 101. Cele trei partide ale coaliţiei, care deţin în total 58 de voturi, împreună cu votul deputatului neafiliat Mihai Godea şi a celor trei deputaţi din grupul socialiştilor în frunte cu Igor Dodon au votat pentru Nicolae Timofti. Fracţiunea PCRM nu au participat la şedinţa Parlamentului, dar a delegat trei deputaţi pentru a supraveghea procedura de vot. În discursul ţinut în faţa deputaţilor, Nicolae Timofti a declarat că Moldova are nevoie de o idee naţională capabilă să unească societatea scindată, şi o asemenea idee trebuie să devină integrarea europeană. Eu voi depune toate eforturile pentru a obţine, împreună cu guvernul şi parlamentul, rezultate pe această cale, a promis Timofti.
15 martie 2012
Consiliul AIE s-a convocat într-o şedinţă de lucru pentru a ajunge la un consens privind alegerea şefului statului, cu deputatul neafiliat preşedintele PAD, Mihai Godea. În cadrul şedinţei Mihai Godea a propus 10 angajamente pe care liderii AIE şi le-au asumat pentru a fi realizate conform termenilor indicaţi. Referindu-se la rezultatele şedinţei AIE, liderul PLDM Vlad Filat a declarat că “a fost o şedinţă plină şi utilă, poate un pic întîrziată”. Pe de altă parte, Mihai Godea a declarat că va participa la alegerile prezidenţiale din 16 martie 2012.
12 martie 2012 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu a anunţat că formaţiunea sa susţine candidatura lui Nicolae Timofti la preşedinţie. “Am discutat toate problemele — economice, sociale, programul, tot ce trebuie să cunoaştem despre dînsul în cazul în care va fi înaintat la preşedinţie. Noi, PL, susţinem această candidatură şi vom vota pentru candidatul AIE, Nicolae Timofti”, a declarat Ghimpu. El a mai declarat că dacă Timofti va fi ales preşedinte, mandatul său va fi “conform Constituţiei, de 4 ani”.
6 martie 2012
Alianţa pentru Integrare Europeană susţine că va stabili pe 7 martie data scrutinului prezidenţial, dacă va conveni asupra candidatului, despre aceasta au declarat liderii coaliţiei de guvernare după şedinţa Consiliului AIE. Preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, şi-a exprimat speranţa că partidele AIE vor ajunge la un compromis, astfel încît pe 7 martie să fie luată o decizie finală.
14 februarie 2012
Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană s-au convocat într-o şedinţă în cadrul căreia au demarat negocierile cu “grupul Dodon” privind alegerea preşedintelui ţării. În cadrul negocierilor s-a discutat despre stabilirea datei alegerii preşedintelui şi s-a tatonat terenul pentru identificarea unei candidaturi. În ajunul şedinţei Parlamentului există posibilitatea reală ca deja la 16 februarie să fie stabilită data alegerilor prezidenţiale.
13 februarie 2012 | 
Partidului Liberal renunţă la funcţia de preşedinte al Parlamentului, dar şi la dreptul de a propune candidatul la funcţia de preşedinte al ţării, despre aceasta a declarat într-o conferinţă de presă liderul PL, Mihai Ghimpu. Potrivit lui, celelalte două partide din alianţă ar fi jucat pe la spatele PL, iar din acest motiv schimbă tactica în cadrul AIE. “PL a obosit de jocurile pe la spate. Am hotărât în cadrul Biroului Politic al partidului să nu mai acceptăm aceste jocuri. Rămânem în alianţă, dar vom schimba tactica şi nu vom mai apăra alianţa aşa cum am făcut până acum”, a declarat preşedintele liberal.
7 februarie 2012
După o pauză de trei săptămîni de la ultima şedinţă, liderii PLDM, PDM şi PL au convocat şedinţa Consiliului Alianţei pentru Integrare Europeană. În cadrul şedinţei cei trei lideri au discutat două scenarii pentru depăşirea crizei politice — organizarea unui referendum constituţional sau găsirea unui compromis în Parlament, însă nu au nominalizat care scenariu va fi pus în practică. Totodată, în urma dezbaterilor s-a ajuns la un compromis pe marginea textului care urmează să fie inclus la referendumul preconizat în 2012.
Referendum privind simplificarea procedurii de alegere a şefului statului
15 ianuarie 2012 | 
Pe 15 ianuarie 2012, la Chişinău, partidele componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană au semnat o declaraţie publică privind căile de soluţionare a crizei constituţionale şi de asigurare a stabilităţii politice în următoarea perioadă[]
9 ianuarie 2012
Liderii PLDM, PDM şi PL au convocat şedinţa Consiliului Alianţei pentru Integrare Europeană în cadrul căreia s-a discutat despre alegerea şefului statului preconizată pentru 15 ianuarie curent. După şedinţă AIE, liderul PLDM, Vladimir Filat a declarat că Alianţa a convenit să organizeze o primă întîlnire cu deputaţii PCRM pentru identificarea unei candidaturi la funcţia de şef al statului. Totodată, preşedintele PL, Mihai Ghimpu a declarat că “la început de an ar fi bine să fim mai toleranţi. Aşteptăm să vedem candidatura comuniştilor şi apoi vom vedea ce facem. Sper că e un candidat bun, vom analiza propunerea PCRM”.
16 decembrie 2011
Partidele din componenţa Alianţei pentru Integrare Europeană, PLDM, PDM şi PL au semnat “Suplimentul la Acordul privind constituirea Alianţei pentru Integrarea Europeană”, potrivit căruia semnatarii nu vor admite o altă alianţă de guvernare decît AIE, îşi asumă angajamentul de a asigura suportul politic deplin Guvernului AIE, Parlamentului şi Preşedinţiei, vor implementa depolitizarea instituţiilor pentru ocrotirea normelor de drept. De asemenea, durata mandatului Preşedintelui Republicii Moldova ales de Parlamentul de legislatura a XIX-a nu va depăşi durata mandatului Parlamentului. Acesta îşi va prezenta benevol demisia în momentul expirării mandatului Parlamentului.
30 noiembrie 2011
Liderii PLDM, PDM, şi PL au convocat şedinţa Consiliului AIE în cadrul căreia s-a discutat despre posibilitatea alegerii şefului statului. Cei trei au convenit că Parlamentul se va întruni în mai multe şedinţe pentru a vota proiecte de legi ce ţin de activitatea Guvernului. Referitor la organizarea alegerii şefului statului cei trei se vor pronunţa în timpul cel mai apropiat, nu înainte de a identifica un candidat care va întruni numărul necesar de voturi.
15 noiembrie 2011
Preşedinţii celor trei partide din AIE s-au convocat într-o şedinţă de lucru privind posibilitatea alegerii şefului statului. În cadrul şedinţei au fost abordate două subiecte relevante: despre suplimentul Acordului AIE, asupra căruia s-a ajuns la un numitor comun şi care se definitivează spre a fi semnat şi făcut public iar al doilea subiect s-a discutat despre organizarea procedurii votului propriu-zis preconizat pentru 16 noiembrie, discuţii care s-au finalizat consensual.
14 noiembrie 2011
A avut loc şedinţa Alianţei pentru Integrare Europeană în cadrul căreia s-a discutat despre identificarea unui candidat pentru funcţia de şef al statului. Cei trei lideri au reiterat că unica candidatură pentru funcţia de preşedinte discutată în AIE este Marian Lupu. De asemenea, liderii celor trei partide au declarat că dacă nici un candidat nu va fi înscris în cursa prezidenţială, atunci alegerile şefului statului vor fi amînate.
11 noiembrie 2011
Consiliul Alianţei pentru Integrare Europeană s-a convocat într-o şedinţă de lucru privind demararea primelor negocieri cu grupul Dodon. În cadrul şedinţei liderii AIE şi Igor Dodon şi-au expus ofertele privind identificarea candidatului care ar întruni majoritatea pentru a fi ales şef al statului. Totuşi, şedinţa s-a încheiat fără un consens însă liderii celor două grupuri s-au arătat deschişi în continuarea dialogului pentru un candidat de compromis.
8 noiembrie 2011
Liderii celor trei partide ale AIE s-au întrunit într-o şedinţă de lucru în cadrul căreia s-a discutat despre posibilitatea alegerii şefului statului prin prisma părăsirii de către grupul Dodon a fracţiunii PCRM. Reprezentanţii partidelor din AIE au menţionat că urmează să discute cu Partidul Comuniştilor şi cu cei trei deputaţi care au plecat din PCRM pentru a ajunge la un numitor comun, în vederea alegerii preşedintelui. “Aşteptăm să discutăm şi cu unii şi cu alţii. Dacă cineva visează, noi suntem oameni care respectăm legea, iar acordurile sunt şi mai importante ca legea. Candidat apolitic, să mă ierte Dumnezeu, doar la citimitr mai poţi găsi. Şi Marian Lupu îi tot apolitic, ca şi Zinaida Greceanîi. Să nu ne îmbătăm cu apă de ploaie. Trebuie ales preşedintele respectând acordul AIE”, a declarat liderul PL, Mihai Ghimpu.
17 octombrie 2011
Liderii PLDM, PDM şi PL s-au convocat într-o şedinţă pentru a discuta despre situaţia politică din Alianţa pentru Integrare Europeană, ca urmare a diversiunilor recente dintre cei trei lideri. După şedinţă, Marian Lupu a declarat că joi, 20 octombrie va fi clar “dacă se va bate ultimul cui în sicriul AIE2”. “Nu sunt în drept să demit Procurorul General. Colegii de la PLDM au mers prea departe”, a spus acesta. De cealaltă parte, Vlad Filat, a confirmat că “joi este o zi importantă. Sper că demisia Procurorului să fie acceptată. Rămâne să vedem”. De asemenea, Mihail Ghimpu crede că Alianţa e îngropată, a rămas cine să arunce ţărâna. “Îmi pare că s-au epuizat toate posibilităţile mele şi ale PL pentru funcţionarea AIE. Oare nu e clar că dacă îl dăm jos pe dl Lupu Acordul AIE este reziliat”, a conchis acesta.
7 octombrie 2011 | 
Preşedintele Partidului Liberal Mihai Ghimpu şi vicepreşedinţii PL Corina Fusu, Vlad Lupan şi Dorin Chirtoacă au convocat o conferinţă de presă în cadrul căreia au prezentat rezultatele vizitei de lucru efectuate la Bruxelles în perioada 3–6 octombrie curent. Vizita a fost organizata de liberalii europeni cu susţinerea financiară a fundaţiei Frederich Neuman, în cadrul căreia liderii PL au participat la un seminar privind instituţiile şi politicile europene, au avut mai multe întruniri oficiale cu demnitari europeni şi deputaţi din grupul liberal din Parlamentul european.
6 septembrie 2011
Liderii celor trei partide din AIE s-au întrunit într-o şedinţă de lucru în care s-a discutat despre posibilitatea alegerii şefului statului. După şedinţă, Vlad Filat, Marian Lupu şi Mihai Ghimpu au declarat că nu s-a ajuns la nicio concluzie privind alegerea preşedintelui ţării. Liderul PD Marian Lupu a spus că se va reveni la discuţia despre alegerea preşedintelui după ce va fi făcută publică decizia Curţii Constituţionale privind modul de alegere a şefului statului. De asemenea, cei trei lideri au comunicat că în cadrul şedinţei AIE s-a discutat şi despre bugetul şi politica fiscală pentru 2012.
22 august 2011 | 
Liderul PL, Mihai Ghimpu a ţinut un briefing de presă în cadrul căruia şi-a îndemnat colegii din alianţă spre compromis, dar şi să evite comunicarea prin intermediul presei. Mihai Ghimpu a spus că s-a bucurat la auzul declaraţiilor făcute de preşedintele PLDM, Vlad Filat, precum că s-au găsit suficiente voturi pentru alegerea a şefului statului în toamnă. Liberalul, însă, nu împarte optimismul premierului. “Când o să aud cine sunt oamenii care vor vota, cum o să alegem, atunci o să pot fi sigur. Vina e în noi, nu în comunişti. Pentru ca Vlad Filat să candideze la funcţia de preşedinte trebuie să renegociem Acordul”, a conchis preşedintele liberal.
20 iulie 2011
Alianţa pentru Integrare Europeană s-a convocat într-o şedinţă de lucru în cadrul căreia s-a discutat despre agenda Guvernului şi Parlamentului la sfîrşitul sesiunii de primăvară-vară, s-a discutat despre cele mai importante proiecte de legi, s-a discutat despre politica bugetar-fiscală. Totodată, s-a discutat şi despre festivităţile cu ocazia celebrări a 20 de ani de independenţă a Republicii Moldova.
19 iulie 2011 | 
Consilierii liberali de la Străşeni au declarat în cadrul unei conferinţe de presă că între liderul liberal-democraţilor, Vlad Filat şi liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, ar exista o înţelegere privind împărţirea puterii locale. “Această coaliţie vine în contradicţie cu înţelegerea pe care am făcut-o la Străşeni între reprezentanţii partidelor Alianţei de guvernare. Noi am stabilit să votăm la funcţia de preşedinte al raionului pe reprezentantul PLDM, Petru Voloşciuc, cu votul a trei partide: PL, PDM şi PLDM. Însă liberal-democraţii au ales să facă alianţă cu Partidul Comuniştilor. Noi intuiam acest lucru, odată ce PLDM tot insista asupra creării unei coaliţii largi”, a spus consilierul PL, Iulian Carp.
14 iulie 2011
A fost convocată şedinţa Consiliului Alianţei pentru Integrare Europeană la care au participat liderii celor trei partide parlamentare. “Toţi partenerii au accentuat necesitatea păstrării formatului actual al Alianţei. Am convenit de comun acord că ne vom reuni vineri după masă, pentru a discuta despre funcţionalitatea Alianţei, calitatea actului guvernării şi alegerea şefului statului”, a spus preşedintele fracţiunii PL, Ion Hadîrcă. Totodată, liderul PLDM, Vlad Filat împreună cu Valeriu Streleţ şi Iurie Leancă — au părăsit primii şedinţa şi au refuzat să facă vreo declaraţie pentru presă. Cu toate acestea, liderul fracţiunii parlamentare a democraţilor, Dumitru Diacov, susţine că întrunirea a avut loc într-o atmosferă calmă.
13 iulie 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu a declarat că Premierul Vlad Filat ar trebui să-şi dea demisia, dacă nu vrea să-l susţină pe democratul Marian Lupu în funcţia de preşedinte. “Nu e frumos să pui mîna pe funcţie şi să spui că doar tu eşti bun. Din start cînd am semnat Acordul de formare a AIE 2, ştiam foarte bine cine e Filat, Ghimpu, Lupu sau Plahotniuc. Atunci însă toţi au căzut de acord să guverneze împreună”, a amintit Ghimpu. Potrivit lui, eficientizarea funcţionării Alianţei despre care a vorbit premierul se bate cap în cap cu alianţele la nivel local dintre PLDM şi PCRM.
4 iulie 2011
Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană s-au întrunit în şedinţa Consiliului, dar nu au putut ajunge la un compromis privind crearea alianţelor la nivel local. “În cadrul şedinţei s-a discutat despre constituirea AIE la nivel local. Urmează ca grupurile de experţi să se întrunească şi să discute situaţia din fiecare raion în parte. Noi vom comunica cu colegii din raioane pentru a identifica compromisuri în eventualitatea semnării unui acord”, a declarat deputatul Valeriu Streleţ.
21 iunie 2011
A fost convocat Consiliul AIE în cadrul căruia liderii celor trei partide parlamentare au discutat despre identificarea unei formule de alegere a şefului statului fără alegeri anticipate. Şedinţa AIE a fost organizată pentru a examina răspunsul Comisiei de la Veneţia oferit la finele săptămînii trecute Curţii Constituţionale a RM la interpelarea făcută cu privire la modalitatea de alegere a preşedintelui. In răspuns Comisia a indicat că este de competenta CC să facă interpretarea finală a Constituţiei, dar cea mai bună soluţie ar fi modificarea actului suprem.
21 iunie 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Partidul Liberal, Mihai Ghimpu a îndemnat Partidul Comuniştilor să se conformeze cu faptul că au pierdut alegerile în Chişinău. “Dacă spun că alegerile nu au fost libere şi corecte, de ce nu au prezentat probe în acest sens chiar în ziua alegerilor? PCRM trebuie să accepte că cetăţenii au votat pentru schimbare şi pentru democraţie”, a specificat Ghimpu. “Faptul că CEC a ţinut cont de sesizarea noastră şi a decis scoaterea draperiei de la intrarea în cabina de vot, decizie care ulterior a fost contestă de Curtea Supremă de Justiţie, nu este o încălcare”, consideră liderul PL.
Dorin Chirtoacă susţinut de liderii Alianţei pentru Integrare Europeană
9 iunie 2011 | 
Pe 9 iunie 2011, în cadrul unei conferinţe de presă, liderii Alianţei pentru Integrare Europenă — Mihai Ghimpu, Marian Lupu şi Vlad Filat au semnat o declaraţie comună de susţinere a candidatului Dorin Chirtoacă la funcţia de Primar General al municipiului Chişinău în turul doi al alegerilor locale[]
10 mai 2011 | 
Candidatul PL la funcţia de primar general al mun. Chişinău, Dorin Chirtoacă, în cadrul unei conferinţe de presă a declarat că comuniştii sunt autorii materialelor false denigratoare la adresa Partidului Liberal, şi-i cheamă pe aceştia să revină în albia unei campanii electorale corecte. “Materialele false nu ne aparţin, iar pozele care le însoţesc au fost prelucrate prin programe speciale computerizate. Ziarele false, montajele video, foto, afişele electorale false sunt de fapt adevărata faţă a comuniştilor. Nu excludem faptul ca în perioada următoare comuniştii să apeleze şi la alte tehnici murdare”, a menţionat Chirtoacă. De asemenea, Partidul Liberal nu va cheltui milioane pentru amplasarea panourilor şi afişelor electorale. “Vom distribui doar foi volante celor care vor dori să le amplaseze pe transport, acasă pe un geam, sau pe gard”, a specificat Dorin Chirtoacă.
6 mai 2011 | 
În cadrul unui briefing de presă, candidatul PL la funcţia de primar general, Dorin Chirtoacă, a declarat că “decizia PLDM este un răspuns pozitiv la apelurile noastre de acum jumătate de an, cînd spuneam că pentru a învinge comuniştii este nevoie de o unitate între toate componentele Alianţei pentru Integrarea Europeană”. În opinia lui Chirtoacă, acest pas al liberal-democraţilor demonstrează posibilitatea forţelor democratice din Moldova de a se consolida pentru a atinge scopurile propuse în programul de guvernare al AIE. “Ne bucură că partidele din AIE ne-au auzit şi au răspuns pozitiv la acest îndemn. Unitatea ne va asigura victoria. Sunt sigur că vom obţine 60% din voturi atât la funcţia de primar, cât şi în CMC, chiar din primul tur”, a adăugat candidatul PL.
22 aprilie 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, candidaţii Partidului Liberal pentru CMC, Oleg Cernei şi Teodor Cîrnaţ au adresat mai multe întrebări candidatului PCRM pentru funcţia de primar general, Igor Dodon. “Vrem să-l întrebăm pe Dodon de ce a depus vineri flori la monumentul lui Lenin, dacă ştie că acest idol al comuniştilor a distrus şi a închis zeci de biserici în perioada sovietică. De asemenea, vrem să răspundă de ce guvernarea comunistă a lăsat municipalitatea cu datorii de peste 700 mil. lei în anul 2007”, a specificat Cernei. La rîndul său, Teodor Cîrnaţ a subliniat că “în perioada cînd Dodon era ministru, s-a dezvoltat cu succes mafia cărnii, iar acum acesta trebuie să răspundă în faţa oamenilor pentru tot ce a făcut, dar nu să pună întrebări pe panouri”.
Partidul Liberal şi Mişcarea Acţiunea Europeană au fuzionat
9 martie 2011 | 
Pe 9 martie 2011, la Chişinău, preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu şi preşedintele Mişcării Acţiunea Europeană, Veaceslav Untilă, au semnat Acordul de fuziune dintre cele două formaţiuni politice[]
16 februarie 2011
Liderii partidelor din Alianţa pentru Integrare Europeană au convocat Consiliul AIE, unde s-a discutat despre posibilitatea de alegere a şefului statului. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat după şedinţă că Alianţa va alege preşedintele fără de asistenţa comuniştilor. “Noi am propus opoziţiei să ne aşezăm la masa de discuţii, astfel încît preşedinţii de fracţiuni să negocieze. Comuniştii însă au refuzat. Noi o să alegem preşedintele şi fără de comunişti”, a spus Ghimpu. De asemenea, preşedintele interimar, speakerul Marian Lupu, a confirmat că Alianţa pentru Integrare Europeană a ajuns la o înţelegere privind alegerea şefului statului, spunînd că procedura va fi în conformitate cu normele legale.
14 decembrie 2010
Liderii PD, PLDM şi PL au avut o nouă rundă de negocieri, la care au discutat despre “partajarea responsabilităţilor”. După întrevedere, liderul PLDM, Vlad Filat, a comunicat că se munceşte pentru crearea unei coaliţii de guvernare în formatul PLDM, PD, PL. Preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a spus că a fost o discuţie bună pe marginea mai multor probleme legate de propunerile făcute de parteneri. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a reafirmat că formaţiunea pe care o conduce face tot posibilul pentru reconstituirea AIE. De asemenea, liderul liberalilor a precizat ca îşi doreşte o guvernare pentru patru ani “bazată pe echilibru”.
8 decembrie 2010
Liderii PLDM, PDM şi PL au desfăşurat la Palatul Republicii, prima rundă de negocieri pentru formarea coaliţiei de guvernare. Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a declarat că “am discutat cum vedem noi guvernarea în favoarea cetăţenilor. Eu sper că sînt şanse ca Moldova să continue reformele democratice şi să putem constitui un stat de drept”. Preşedintele PDM, Marian Lupu, a completat că oferta înaintată de PLDM este punctul de pornire pentru negocierea unei alianţe, însă oferta este incompletă. Potrivit lui, dialogul cu PCRM şi PLDM-PL se conduce în baza unor principii comune. Lupu a negat zvonurile precum că ar fi semnat deja un pact de coalizare cu PCRM. Totodată, liderul PLDM, Vladimir Filat, a menţionat că întîlnirea de azi a fost una necesară şi este un pas important pentru negocieri. “Nu va fi uşor, dar PLDM este obligat prin votul cetăţenilor să-şi asume responsabilitatea. Privim lucrurile pozitiv, dar este nevoie de timp pentru ca în finalul negocierilor să avem înţelegeri asumate pentru un mandat de patru ani”, a precizat Filat.
7 decembrie 2010 | 
Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a ţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia şi-a exprimat îngrijorarea privind oferta de guvernare a liberal-democraţilor declarînd că “este un pas bun, însă întîrziat”. “Nu înţeleg de ce s-a făcut oferta prin intermediul presei, şi nu la masa de negocieri. Cred că undeva ceva se mai ascunde. Un partid, cînd îşi asumă responsabilitatea, trebuie să aibă mecanisme de guvernare prin care poate contribui la realizarea programului de guvernare asumat”, a subliniat Ghimpu. Potrivit lui, cele trei partide (PL, PLDM, PDM) trebuie să se aşeze la masa de negocieri, “ca să nu mai chinuim cetăţenii care au avut încredere în noi”. De asemenea, liderul liberalilor a făcut apel către PLDM şi PDM să uite de varianta de coalizare cu PCRM. El a completat că atît PL, cît şi PDM doresc un mecanism de guvernare bine pus la punct, nu cadouri în formă de principalele trei funcţii în stat.
6 decembrie 2010
Marian Lupu, liderul Partidului Democrat şi Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal au avut o întîlnire consultativă în reşedinţa de stat a Republicii Moldova în legătură cu crearea unei posibile coaliţii. În finalul negocierilor preşedintele PDM Marian Lupu a declarat că “părţile au ţinut o discuţie utilă şi asupra unor chestiuni avem un punct comun de vedere”. El a adăugat că “despre repartizarea posturilor-cheie în ţară astăzi nu s-a discutat” şi “dialoguri purtăm cu toate partidele, care au accedere în Parlament. În curînd vom avea o întîlnire cu comuniştii. Noi ne bazăm pe principii democratice şi acţionăm în interesul ţării”, a menţionat Lupu. Preşedintele Partidului Liberal Mihai Ghimpu, a specificat că intenţiile lui de asociere politică sînt crearea coaliţiei parlamentare cu liberal-democraţii şi democraţii. “Noi dorim să continuăm ceea ce am început în anul 2009. Este foarte greu să porţi negocieri cu acea putere, care are două variante posibile. Acum noi avem şansa să facem astfel, ca PDM să nu se apropie cu PCRM”, a spus Ghimpu.
3 decembrie 2010
Liderii PLDM, Vlad Filat, Alexandru Tănase, Mihai Godea şi liderii Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, Ion Hadîrcă şi Anatol Şalaru au avut o întîlnire la reşedinţa de stat de pe str. Nicolae Iorga, unde au purtat discuţii cu privire la situaţia post electorală. Vlad Filat a declarat “nu am vorbit despre funcţii. Până în momentul în care nu vom conveni asupra principiilor Alianţei, nu vom discuta despre funcţii. Funcţiile sunt instrumente care vor duce la realizarea angajamentelor în faţa cetăţenilor, atât”. Totodată, Mihai Ghimpu a menţionat că “Moldova nu are o altă perspectivă decît Alianţa pentru Integrare Europeană, cetăţenii au votat pentru ea. Coaliţie lărgită cu PCRM nu poate exista, pentru că aceasta înseamnă să readuci la putere comuniştii. Important este să reconstituim Alianţa cu cele 59 de mandate, apoi vom mai vorbi despre celelalte două voturi lipsă pentru alegerea preşedintelui”.
26 noiembrie 2010 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat că actuala campanie electorală a fost “liberă şi corectă” şi a îndemnat cetăţenii să voteze la 28 noiembrie pentru unul din partidele Alianţei pentru Integrare Europeană. El consideră că atacurile dintre membrii AIE în campanie curentă nu vor afecta funcţionalitatea ei după scrutin şi este optimist privind şansele de cîştig ale partidelor din Alianţă. De asemenea, Ghimpu a specificat că PL nu va accepta o coaliţie post-electorală cu Partidului Comuniştilor din Republica Moldova şi nu îi consideră concurenţi serioşi.
3 noiembrie 2010
Valeriu Munteanu, deputat pe lista Partidului Liberal, a ţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a declarat că omul de afaceri Oleg Voronin, fiul ex-preşedintelui ţării, Vladimir Voronin, finanţează ilegal campania electorală a PCRM. Munteanu a menţionat că se cunoaşte personal cu şapte dintre “donatorii fictivi” ai PCRM, doi dintre care îi sînt chiar vecini. Este vorba de şapte tineri din satele Floreni, Bulboaca, Mereni şi Socoleni din raionul Anenii Noi. Ei lucrează în construcţii şi trăiesc destul de greu, iar acum sînt finanţatori de partid. Băieţii lucrează în compania “Moldconstruct Market”, al cărei proprietar este Oleg Voronin. De asemenea, Valeriu Munteanu a declarat că PL va insista ca Alianţa să se convoace într-o şedinţă de Parlament, în care să voteze pentru ridicarea imunităţii lui Voronin.
18 octombrie 2010 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, vicepreşedintele Partidului Liberal, Corina Fusu a declarat că în perioada 13–15 octombrie curent, la Helsinki, Finlanda, a reprezentat Partidul Liberal la cel de-al XXXI-lea Congres al Partidului European Liberal Democrat şi Reformator. În cadrul evenimentului, Corina Fusu a făcut o prezentare a PL, candidat la calitatea de membru cu drepturi depline al ELDR, de la constituire până în prezent cu toate reuşitele şi performanţele partidului, despre priorităţile şi obiectivele PL şi despre programul electoral pentru alegerile din 28 noiembrie 2010.
6 septembrie 2010
Preşedintele interimar al Republicii Moldova, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a convocat o conferinţă de presă după o şedinţă cu membrii şi conducerea Partidului Liberal, în cadrul căreia a declarat că în condiţiile în care referendumului constituţional din 5 septembrie a eşuat, se va conforma Constituţiei şi va dizolva Parlamentul imediat ce toate componentele Alianţei pentru Integrare Europeană vor fi de acord. “Eu personal doresc ca să organizăm alegeri anticipate. Cu cît mai repede, cu atît mai bine”, a spus Ghimpu. Liderul PL, susţine că referendumul din 5 septembrie a eşuat din cauza existenţei pragului electoral “recunosc că nu a trebuit să accept pragul electoral. Practica europeană a demonstrat că cine vrea să contribuie merge şi işi expune poziţia fără prag. Şi Comisia de la Veneţia ne-a recomandat să organizăm Referendumul fără prag, dar ai noştri nu au ascultat, s-au temut de speculaţii şi iată unde am ajuns”, a declarat Ghimpu.
Formarea Alianţei pentru Integrarea Europeană
8 august 2009
Pe 8 august, patru din cele cinci partide care au depăşit pragul electoral la alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie 2009 — PLDM, PL, PDM şi AMN au semnat declaraţia de constituire a Coaliţiei de Guvernare “Alianţa pentru Integrarea Europeană” (AIE)[]
25 martie 2009
Partidul Liberal a desfăşurat o conferinţă de presă, la sediul PL din str. Vlaicu Pârcălab 13, pe tema: “Necesitatea coalizării postelectorale a partidelor democratice”.
5 martie 2008
Partidul Liberal din Moldova a ţinut o conferinţă de presă, în incinta agenţiei INFOTAG pe tema: “Cu privire la acuzaţiile aduse de Dumitru Diacov, liderul Partidului Democrat, unor reprezentanţi ai organizaţiilor teritoriale ale PLDM”.
Constituirea Comitetului pentru Apărarea Independenţei şi Constituţiei Republicii Moldova
25 noiembrie 2003
Comitetul va avea menirea să coordoneze acţiunile forţelor politice parlamentare şi extraparlamentare şi ale societăţii civile din ţară pentru apărarea independenţei şi regimului constituţional al Republicii Moldova şi va propune soluţii viabile şi echitabile de rezolvare a diferendului transnistrean[]
Aderarea a trei formaţiuni politice la Blocul electoral “Alianţa Social-Liberală Moldova Noastră”
2 aprilie 2003
În şedinţa din 2 aprilie 2003 a Comisiei Electorale Centrale (CEC) a fost acceptată aderarea Partidului Ecologist “Alianţa Verde” din Moldova (PEMAVE), Partidului Democrat-Popular din Moldova (PDPM) şi a Partidului Reformei (PR) la Blocul electoral “Alianţa Social-Liberală Moldova Noastră” (BeASLMN)[]

Arhiva

2016 [4]
2015 [1]
2014 [56]
2013 [62]
2012 [36]
2011 [52]
2010 [26]
2009 [63]
2008 [47]
2003 [3]
Alegeri [106]
Relaţii interpartinice