Alegerile parlamentare din 2019 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideEvenimentePL

Evenimente ale PL la tema “Drepturile şi libertăţile omului”

23 august 2014
Organizaţia Tineretului Liberal a organizat la Chişinău “Marşul Lumînărilor”, acţiune de comemorare a victimelor care au avut de suferit în urma semnării Pactului Molotov-Ribbentrop.
21 august 2014
Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal a protestat la Aeroportul Internaţional Chişinău, împotriva vizitei vicepremierului rus Dmitri Rogozin în Republica Moldova. Tinerii au scandat “Rogozin şi Vova, plecaţi din Moldova!”.
28 iunie 2014 | 
Mai mulţi membri şi simpatizanţi ai Partidului Liberal în frunte cu conducerea partidului au pichetat Ambasada Federaţiei Ruse în Republica Moldova de Ziua Ocupaţiei Sovietice — 28 iunie. Manifestanţii au scandat “Libertate!”, “Armata rusă afară!”, “Jos Putin!”, “Jos ocupaţia!”, “Vrem în NATO!” etc.
13 iunie 2014
Partidul Liberal a comemorat 73 de ani de la primul val al deportărilor regimului comunist, care au avut loc în Basarabia şi Bucovina de Nord. Mai mulţi membri şi simpatizanţi ai partidului, în frunte cu liderul PL, Mihai Ghimpu, au depus flori la Monumentul ridicat în memoria victimelor regimului comunist din scuarul Gării Feroviare din Chişinău.
2 iunie 2014 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, conducerea PL a solicitat MAEIE şi diasporei să deschidă secţii de votare suplimentare peste hotare, deoarece cele 75 de secţii de votare deschise în 2010 nu acoperă numărul participanţilor la vot. Potrivit liberalilor, numărul secţiilor de votare trebuie sa fie dublat sau cel puţin să fie deschise încă 30 - 40 de secţii de votare.
15 aprilie 2014 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, Partidul Liberal a declarat că se solidarizează cu profesorii, care au ieşit la proteste şi cere Guvernului să majoreze cu 50% salariile profesorilor. Liberalii solicită Guvernului să eficientizeze Bugetul Educaţiei, să instituie un cadru legal, care să permită salarizarea pe criteriul de performanţă şi să majoreze salariile profesorilor.
7 aprilie 2014
Tinerii liberali au comemorat evenimentele din 6–7 aprilie 2009 prin organizarea mai multor acţiuni de comemorare a victimelor protestelor din 2009. “7 — Noi nu uităm!” — a fost mesajul Tinerilor Liberali “scris” în PMAN cu zeci de lumînări.
2 martie 2014
Partidul Liberal a pichetat ambasada Rusiei la Chişinău, solicitînd “încetarea agresiunii militare împotriva Ucrainei”. În cadrul acţiunii au participat circa 200 de persoane, în frunte cu preşedintele PL, Mihai Ghimpu şi deputaţi din Parlamentul RM. Manifestanţii au scandat “Jos ocupanţii!”, “Ucraina suntem cu tine!”, “Împreună în Europa!”, “Vrem în Europa!”, “Ocupanţii — acasă!”.
17 februarie 2014 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, Partidul Liberal a anunţat că s-a adresat Curţii Constituţionale cu o sesizare privind posibilitatea modificării configuraţiei politice a Parlamentului. Liberalii sunt indignaţi de faptul că foştii colegi de partid, care astăzi sunt liberali-reformatori, au creat şi au schimbat numele fracţiunii parlamentare.
5 februarie 2014 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, deputatul PL, Corina Fusu, a acuzat Coaliţia Pro-Europeană de Guvernare de lipsă de atenţie faţă de viitoarele şi tinerele mămici. “În anul curent indemnizaţiile lunare pentru îngrijirea copilului cu vîrsta de pînă la 3 ani au fost reduse în jumătate. Viitoarele mămici erau obligate să aleagă între salariu şi indemnizaţie în cazul în care decid să rămînă la locul de muncă după un termen de şapte luni de sarcină”, a menţionat deputatul.
31 ianuarie 2014 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat că Ministerul Educaţiei continuă să adune date cu caracter personal despre elevi şi părinţii acestora, indiferent de interdicţia oficială a Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal.
22 ianuarie 2014 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a declarat că Partidul Democrat este unicul care va avea de cîştigat din modificarea sistemului electoral şi opinia cetăţenilor pentru acesta nu contează. “Viclenia Partidului Democrat constă în obţinerea mandatelor prin minciună şi mituirea deputaţilor independenţi. Această metodă este mai simplă decît activitatea cu alegătorii şi întocmirea programului electoral”, a spus Ghimpu.
18 decembrie 2013 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, conducerea Partidului Liberal a acuzat majoritatea de guvernare, considerînd-o responsabilă de situaţia dezastruoasă a pieţei preparatelor farmaceutice din Moldova. “În ţară se importă materie primă de calitate joasă. Pe multe preparate lipseşte termenul de valabilitate. (…) Preparatele sunt păstrate cu grave încălcări ale regulamentului, iar laboratorul nu este funcţionabil, deoarece timp de 18 ani de activitate aşa şi nu a fost acreditat”, a comunicat deputatul liberal Gheorghe Brega.
9 decembrie 2013 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu a solicitat ministrului Educaţiei, Maia Sandu să anuleze decizia de a exclude examenul la “Istoria Românilor” la absolvirea treptei gimnaziale. “Noi, cei care am trăit în perioada sovietică, ştim ce înseamnă un examen de capacitate, noi nu am vorbit limba şi nu am învăţat istoria, noi avem nevoie de foarte mulţi ani pentru a schimba cunoştinţele, mentalitatea cetăţenilor noştri şi nimic nu poate să ne ajute — nici semnarea Acordului de Asociere cu UE, nici libera circulaţie în UE, nici chiar statutul de ţară membră a UE, dacă noi rămînem în afara istoriei noastre”, a precizat liderul liberal.
1 decembrie 2013
La Orhei şi la Ştefan Vodă, reprezentanţii Partidului Liberal au organizat manifestări culturale cu ocazia împlinirii celor 95 de ani de la Marea Unire. Participanţii la eveniment au recitat poezii patriotice, au fredonat cîntece şi au dansat.
24 septembrie 2013 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liberalii au solicitat examinarea în regim prioritar a Legii finanţelor publice locale. Potrivit vicepreşedintelui PL, Dorin Chirtoacă, legea va exclude factorul politic în procesul de transferare a banilor către autorităţile locale şi va stabili relaţii directe între centru şi primării, ceea ce asigură o mai mare transparenţă şi prevede formule echitabile de transferuri.
23 septembrie 2013 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, Partidul Liberal a criticat dur ultimele declaraţii ale ministrului Valeriu Lazăr potrivit cărora Republica Moldova ar putea ceda unele acţiuni din patrimoniul Moldovagaz, către Gazprom, asta din contul unor datorii faţă de gazele naturale ruseşti. Partidul Liberal a solicitat Guvernului să renunţe la aceste practici de deznaţionalizare, care după părerea liberalilor “sunt acţiuni deliberate de cedare Federaţiei Ruse a activelor importante, ceea ce loveşte în independenţa energetică a Republicii Moldova”.
17 septembrie 2013 | 
Partidul Liberal cere Curţii Constituţionale să recunoască Declaraţia de Independenţă şi Constituţia Republicii Moldova, drept corp comun, iar limba română să fie declarată limba de stat. Deputatul liberal, Valeriu Munteanu, a specificat că acest lucru trebuie efectuat pentru a debloca constituţionalitatea, şi asta pentru că în Declaraţia de Independenţă este stipulată limba română, iar în Constituţie — limba moldovenească.
13 septembrie 2013 | 
Liderul PL, Mihai Ghimpu, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă, că a sesizat Procuratura Generală în privinţa cedării de către Guvern a 22,7% din acţiunile Băncii de Economii. Liderul PL a declarat că nu putem intra în UE şi NATO cu Aeroportul, Banca de Economii şi Gazoductul gestionate de ruşi. Reprezentanţii Partidului Liberal au mai anunţat că vor organiza acţiuni de protest, dacă Guvernul nu va rezolva în folosul statului situaţia creată la Banca de Economii.
6 septembrie 2013 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, deputaţii din fracţiunea Partidului Liberal au solicitat ca şedinţa plenară a Parlamentului privind examinarea situaţiei de la Banca de Economii şi a concesionării Aeroportului Internaţional Chişinău unei firme din Rusia, să fie organizată la începutul săptămânii viitoare, nu la 26 septembrie cum a decis Biroul Permanent. “Discutăm cu juriştii de partid, dar şi cu alţi jurişti pentru a formula o adresare către Procuratura Generală pe cazul BEM. Este strigător la cer ca 3 funcţionari să vitregească statul de acest bun. Vedem aici o infracţiune ce ţine de depăşirea atribuţiilor de serviciu”, a declarat deputatul liberal Valeriu Munteanu.
30 august 2013 | 
Conducerea Partidului Liberal i-a blamat în cadrul unei conferinţe de presă, pe guvernanţi pentru faptul că au intenţionat să elimine sintagma “cea română” din sărbătoarea naţională “Limba noastră cea română”. “Uneori aceştia îi întrec pe comunişti, pentru că şi comuniştii uneori aveau rezerve faţă de populaţie. Ei vor să scoata limba română, dar nici comuniştii nu au venit cu asemenea iniţiativă. Halal de asemenea guvernanţi”, i-a acuzat Mihai Ghimpu.
18 iulie 2013 | 
Deputaţii Fracţiunii Liberale din Parlament au susţinut o conferinţă de presă cu tema: “Totalurile sesiunii parlamentare de primăvară-vară, 2013”. Liderul formaţiunii, Mihai Ghimpu, a declarat că “dupa excluderea PL-ului de la guvernare, ne-am ales cu 2 lucruri: raider politic şi cancer verde-verde. Lumea trebuie să cunoască toate aceste lucruri, inclusiv faptul că Coaliţia Proeuropeană este departe de AIE, iar marea diferenţă o face lipsa PL-ului din noua Coaliţie”.
16 iulie 2013 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, vicepreşedintele PL, Valeriu Munteanu, a declarat că formaţiunea sa “îşi exprimă dezacordul, dezamăgirea profundă şi îngrijorarea în legătură cu propunerea pe care a făcut-o recent prim-ministrul, Iurie Leancă omologului său de la Bucureşti, Victor Ponta, cu referire la studiile în România”. În acest context, PL a solicitat prim-ministrului Iurie Leancă să îşi retragă propunerea, iar prim-ministrului României, Victor Ponta, să nu dea curs acestei propuneri deoarece “după cum se cunoaşte, pentru mulţi tineri este unica şansa de a face studii şi România este ţara lor, unde, ca şi toţi ceilalţi români, au dreptul să-şi facă studiile”.
8 iulie 2013 | 
Deputaţii fracţiunii Partidului Liberal au susţinut o conferinţă de presă cu privire la proiectul de lege adoptat în primă lectură de către Parlament în legătură cu privatizarea proprietăţilor publice. Liberalii şi-au exprimat nemulţumirea în legătură cu adoptarea în primă lectură a proiectului de lege cu privire la privatizarea unor bunuri, proprietate publică a statului şi unităţilor administraţiei publice locale, întrucât această privatizare nu vine să aducă bani în buget sau să contribuie la dezvoltarea economică a statului, ci mai mult urmăreşte interesele proprii sau a unui grup anume.
14 iunie 2013 | 
Liderul PL, Mihai Ghimpu, a menţionat la o conferinţă de presă că actualul ministru al Tineretului şi Sportului, Octavian Bodişteanu, trebuia demult eliberat din funcţie. Liberalul susţine că ar fi trebuit mai demult să se întîmple acest lucru, dar Octavian Ţîcu a evitat să vorbească despre această problemă atunci, deoarece situaţia între partidele de Alianţă era şubredă şi acest conflict ar fi creat şi mai multe probleme. “Dl Ţîcu este un intelectual, care are o poziţie şi, dacă a văzut nişte fărădelegi, el spune. Poate este şi luptă între ei, între sportivi, dar faptul că omul a scos în vileag nişte încălcări e un exemplu bun de urmat”, a spus Ghimpu.
15 mai 2013 | 
Grupul liberalilor conduşi de Mihai Ghimpu cer ca legea privind modificarea Codului Electoral, adoptată de către deputaţii PLDM şi PCRM pe 3 mai să fie abrogată, despre aceasta a declarat liderul fracţiunii PL, Valeriu Munteanu, menţionînd că va înregistra şi un proiect de lege în acest sens. Potrivit lui Munteanu, legea recent adoptată vine să restricţioneze dreptul de vot a două categorii importante: studenţi şi reprezentanţii din diasporă, care “sunt două categorii, care au votat constant, în proporţie covîrşitoare, pentru partidele democratice”.
29 aprilie 2013 | 
Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, că se va adresa cu o sesizare Curţii Constituţionale privind constituţionalitatea proiectului privind interimatul funcţiei de preşedinte al Parlamentului. Liberalul susţine că liderul PLDM, Vlad Filat a uzurpat puterea în stat prin intermediul dnei Liliana Palihovici, iar preşedintele ţării, Nicolae Timofti se face complice la această nelegiuire, prin faptul că a promulgat legea în regim de urgenţă.
22 aprilie 2013 | 
Ca urmare a acţiunilor de excludere din funcţiile deţinute în organele de conducere cît şi din rîndul membrilor PL, reprezentanţii Consiliului de reformare al PL au convocat o conferinţă de presă în cadrul căreia au declarat că a fost sesizat Ministerul Justiţiei pe marginea ilegalităţilor statutare efectuate de conducerea Partidului Liberal. De asemenea, Consiliul a solicitat anularea deciziilor adoptate şi restabilirea membrilor PL excluşi din rîndul membrilor precum şi din funcţiile deţinute în organele de conducere ale partidului.
19 aprilie 2013 | 
În cadrul unui briefing de presă, membrii Consiliului reformator al Partidului Liberal au vorbit despre şedinţa formaţiunii din 17 aprilie curent în cadrul căreia au fost excluşi ilegal mai mulţi membri din rîndurile partidului. Totodată, Consiliul de reformare al PL a reiterat necesitatea de reformare a partidului prin convocarea Congresului extraordinar al PL şi alegerea lui Dorin Chirtoacă în funcţia de preşedinte al partidului.
9 aprilie 2013
Preşedintele liberalilor, Mihai Ghimpu a declarat într-o conferinţă de presă că formaţiunea sa este gata să aleagă un nou prim-ministru cu excepţia lui Vlad Filat. El i-a recomandat lui Filat “să lase fotoliul şi să se odihnească puţin, să se gîndească la ceea ce a făcut”. Totodată, liderul PL şi-a exprimat indignarea în legătură cu acţiunile întreprinse de Ministerul Educaţiei în ceea ce priveşte organizarea examenelor de bacalaureat.
27 martie 2013
Mai mulţi reprezentanţii în frunte cu conducerea Partidului Liberal au organizat mai multe activităţi la Chişinău cu ocazia aniversării a 95 de ani de la Marea Unire a Basarabie cu România. Liderul PL, Mihai Ghimpu a declarat că “ne pare rău că ultimii 25 de ani stăm pe loc, nu am facut ceea ce trebuia, pentru a fi în marea familia europeană. Îmi exprim speranţa că vom realiza acest deziderat cît mai repede, deoarece totul depinde de noi, de cei care conştientizăm ce înseamnă pentru românii moldoveni Actul Unirii”.
20 februarie 2013 | 
În cadrul unui briefing de presă, liderul PL, Mihai Ghimpu a declarat că toţi funcţionarii implicaţi în scandalurile de corupţie din ultima perioadă trebuie să-şi dea demisia de onoare. “Ca urmare a fărădelegilor devenite publice, ar fi trebuit să aibă loc demisia imediată a tuturor celor implicaţi. Demisia de onoare a tuturor fucţionarilor, inclusiv a prim-ministrului, este iminentă”, a spus Ghimpu. Totodată, preşedintele liberal a subliniat că pledează pentru păstrarea Alianţei pentru Integrare Europeană, dar una pentru cetăţeni.
14 februarie 2013 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul PL, Mihai Ghimpu a declarat că nu renunţă la acordul de constituire a AIE. “Acordul rămîne valabil deoarece nu am primit nicio solicitare în scris din partea PLDM. Iar PL se pronunţă pentru păstarea acestei coaliţii şi evitarea alegerilor anticipate, din acest motiv venim cu un mecanism de conciliere”, a opinat Ghimpu. Mecanismului de conciliere prevede ca în următoarea perioadă PDM şi PLDM să pună capăt disensiunilor politice, toţi liderii AIE să se aşeze la masa de conciliere cu participare partenerilor externi iar liderul PLDM să îşi retragă afirmaţiile din 13 februarie curent.
1 februarie 2013 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a prezentat o interpelare adresată Procuraturii Generale, Serviciului de Informaţii şi Securitate, precum şi Comisiei Parlamentare pentru securitate şi ordine publică, prin care cere desfăşurarea unei anchete în legătură cu declaraţiile preşedintelui fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ. Potrivit lui Ghimpu, Valeriu Streleţ minte şi dezminte afirmaţiile că a fost “unul dintre primii care a aflat despre întîmplarea din 23 decembrie 2012 din rezervaţia naturală «Pădurea Domnească» unde a fost ucis omul de afaceri, Sorin Paciu”.
23 ianuarie 2013 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul PL, Mihai Ghimpu a declarat că vede două posibile scenarii de soluţionare a crizei din Alianţa pentru Integrare Europeană: ori se încetează războiul şi reglările de conturi, ori atît Vlad Filat, cît şi Vlad Plahotnciuc îşi dau demisia. “În PLDM sunt oameni care pot fi prim-miniştri şi în PDM sunt oameni care pot deveni prim-vicepreşedinţi de Parlament”, a notat preşedintele liberal.
14 ianuarie 2013 | 
Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană s-au convocat în şedinţă, în cadrul căreia s-a decis să formeze o comisie de anchetă care va elucida circumstanţele evenimentului tragic din Rezervaţia Naturală “Pădurea Domnească” din 23 decembrie, 2012, în urma căruia a decedat omul de afaceri Sorin Paciu. În timpul apropiat, va fi anunţată data şedinţei Parlamentului în care va fi stabilită componenţa comisiei, instrumentele necesare ale activităţii acesteia şi atribuţiile, au declarat liderii AIE.
28 noiembrie 2012 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu a anunţat că fracţiunea liberalilor nu va vota pentru proiectul de lege propus de PLDM privind eliminarea pedepsei cu închisoarea în cazurile de contrabandă. “Trebuia iniţial discutat în cadurl AIE, pentru că nu doar partidul lui Filat este la guvernare, ci toate componentele Alianţei. Argumentele, că vor fi amenzi mai mari, care vor fi contribuţii la buget sunt bomboane pentru copii. Acumulările la buget vin în urma unei economii funcţionale, dar nu în urma aplicării amenzilor”, a subliniat Mihai Ghimpu.
29 octombrie 2012 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, tinerii liberali au propus o serie de iniţiative menite să susţină tinerii din Republica Moldova. Printre iniţiativele enunţate sunt: acordarea creditelor de finanţare a tinerilor antreprenori fără obligativitatea gajului; modificarea regulamentului cu privire la efectuarea stagiului de practică şi a Codului Muncii etc. Totodată, Preşedintele Clubului Studenţilor Liberali Ion Bargan a solicitat instituţiilor de profil revederea solicitării Clubului Studenţilor Liberali în privinţa accesului în regim nonstop în cămine.
16 mai 2012 | 
Partidul Liberal a organizat la Chişinău un miting cu ocazia comemorării a 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Ţarist. În cadrul acţiunii, tinerii liberali au scris pe asfaltul din Piaţa Marii Adunări Naţionale cu candele roşii “1812 — 200 ani de ocupaţie rusească”. În acest scop au fost folosite 2012 candele roşii, culoarea roşie fiind simbolul sângelui nevinovat vărsat în perioada ocupaţiei. În luarea sa de cuvînt, liderul liberalilor, Mihai Ghimpu a declarat că adevărul a fost şi rămâne a fi unul singur — “am fost ocupaţi şi punctum. Nimeni nu va reuşi să înlocuiască acest adevăr”. La eveniment au participat cîteva mii de cetăţeni veniţi din diferite localităţi ale Republicii Moldova.
16 mai 2012
Deputaţi şi consilieri municipali din Chişinău ai Partidului Liberal au comemorat victimele “ocupaţiei ruse şi sovietice”, prin depuneri de flori la piatra comemorativă, pe care au instalat-o anterior în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat că pe 16 mai se împlinesc 200 de ani de “suferinţe, umiliri şi luptă”, că în aceşti ani au murit mii de basarabeni care au luptat pentru libertate şi ar fi păcat să fie uitaţi într-o asemenea zi. De asemenea, participanţii la eveniment au păstrat un minut de reculegere în memoria victimelor ocupaţiei.
14 mai 2012 | 
La Chişinău, circa 300 de tineri liberali au pichetat Ambasada Federaţiei Ruse în contextul comemorării a 200 de ani de ocupaţie. Îmbrăcaţi în tricouri albe, cu inscripţia “1812 ocupaţie”, tinerii au format un lanţ viu în faţa Ambasadei, afişând două bannere imense cu inscripţia “Rusia — recunoaşte ocupaţia!”, “1812 — 200 de ani de ocupaţie”. Preşedintele Tineretului Liberal Ion Cebanu, prezent la eveniment, a menţionat că 1812 este anul în care ţara lui Ştefan a fost ruptă în două, iar consecinţele acestei agresiuni sunt resimţite şi în prezent.
16 martie 2012 | 
În cadrul şedinţei speciale a Parlamentului privind alegerea şefului statului, candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană Nicolae Timofti a fost ales în calitate de preşedinte al Republicii Moldova cu votul a 62 de deputaţi din totalul de 101. Cele trei partide ale coaliţiei, care deţin în total 58 de voturi, împreună cu votul deputatului neafiliat Mihai Godea şi a celor trei deputaţi din grupul socialiştilor în frunte cu Igor Dodon au votat pentru Nicolae Timofti. Fracţiunea PCRM nu au participat la şedinţa Parlamentului, dar a delegat trei deputaţi pentru a supraveghea procedura de vot. În discursul ţinut în faţa deputaţilor, Nicolae Timofti a declarat că Moldova are nevoie de o idee naţională capabilă să unească societatea scindată, şi o asemenea idee trebuie să devină integrarea europeană. Eu voi depune toate eforturile pentru a obţine, împreună cu guvernul şi parlamentul, rezultate pe această cale, a promis Timofti.
5 ianuarie 2012 | 
Partidul Liberal a convocat o conferinţă de presă în cadrul căreia a condamnat declaraţiile ambasadorului rus Valeri Kuzmin, făcute în legătură cu uciderea cetăţeanului Republicii Moldova V.Pisari de către pacificatorii ruşi şi le consideră că au fost lansate în scop de denigrare a victimei şi de dezinformare a opiniei publice. Printr-o declaraţie de presă Partidul Liberal solicită cu insistenţă MAEIE să întreprindă demersurile necesare pe lângă Ministerul de externe rus pentru ca acesta să-l recheme din funcţie pe ambasadorul Kuzmin, activitatea căruia trezeşte nemulţumiri generale şi aduce grave prejudicii relaţiilor dintre cele două state.
29 noiembrie 2011 | 
În cadrul unui briefing de presă, preşedintele Clubului studenţilor liberali, Ion Bargan a prezentat totalizarea procesului de colectare a semnăturilor în susţinerea acordării accesului liber studenţilor în cămine la orice oră. Potrivit lui au fost colectate 4361 semnături de la studenţii din mun. Chişinău, mun. Bălţi şi or. Cahul dintre care 80% s-au exprimat pentru susţinerea iniţiativei Clubului studenţilor liberali.
14 noiembrie 2011 | 
Preşedintele Clubului studenţilor liberali, Ion Bargan, a anunţat în cadrul unui briefing de presă lansarea campaniei “Acces liber studenţilor în cămine la orice oră”. Potrivit lui Bargan, campania va avea două etape: “prima etapă începe astăzi şi va dura 2 săptămâni, timp în care studenţii liberali vor colecta semnături în susţinerea iniţiativei în toate căminele studenţeşti. A doua etapă reprezintă totalizarea listelor de semnături şi înaintarea cererilor însoţite de listele de semnături către rectoratele universităţilor şi către Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova”.
6 noiembrie 2011
La Chişinău a fost organizată Conferinţa Republicană a II-a a Clubului Studenţilor Liberali, în cadrul căreia au fost adoptate mai multe rezoluţii privind necesitatea păstrării Alianţei pentru Integrare Europeană, adoptarea noului Cod al educaţiei şi excluderea examenelor de licenţă, modernizarea căminelor studenţeşti şi libertatea studenţilor de a intra în acestea la orice oră, consolidarea statului de drept, elaborarea unei politici industriale inteligente în Republica Moldova, perfecţionarea sistemului de subvenţionare a agriculturii şi susţinerea tinerilor în procesul de înfiinţare a unei afaceri în domeniul agricol. La eveniment au participat 450 de studenţi de la majoritatea universităţilor din mun. Chişinău, mun. Bălţi şi or. Cahul.
28 septembrie 2011
A avut loc şedinţa Alianţei pentru Integrare Europeană în cadrul căreia s-a discutat despre agenda şedinţelor Legislativului din 29–30 septembrie curent. De asemenea, liderii AIE au discutat despre eventualitatea retragerii statutului de judecător a preşedintelui Curţii Constituţionale Dumitru Pulbere, pentru declaraţii politice.
22 septembrie 2011 | 
Liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat într-o conferinţă de presă că va înainta o iniţiativă legislativă de adoptare a proiectului noii Constituţii. Potrivit lui Ghimpu, proiectul privind reforma Constituţiei a fost finalizat, însă nu a obţinut statut de proiect de lege. “Dacă aş fi susţinut de colegii din AIE, Republica Moldova ar fi avut un preşedinte. Trebuie să punem punct crizei politice şi odată ce Parlamentul nu este capabil să adopte o Constituţie, unica cale este referendumul. Sper ca mai mulţi colegi să mă susţină”, a remarcat liderul PL.
29 august 2011 | 
Organizaţia de Femei a Partidului Liberal a organizat Conferinţa aniversară “Femeia — un argument al libertăţii”, dedicată Zilei Independenţei Republicii Moldova. Evenimentul a cuprins lansarea a două volume de carte: “Femeia — un argument al libertăţii”, volum coordonat de Elena Prus şi Iurie Colesnic şi “Confusio identitarum” de Ana Guţu. În cadrul evenimentului festiv au participat liderul PL, Mihai Ghimpu şi vicepreşedinţii PL Corina Fusu, Dorin Chirtoacă şi Iurie Colesnic.
1 iulie 2011 | 
Acordarea dreptului de vot tinerilor de la 16 ani în Republica Moldova a fost subiectul unei conferinţe de presă susţinută de reprezentanţii Clubului Liceenilor Liberali Marina Calugari, Cristina Rusu, Constantin Macarie şi Ion Macarie. Potrivit lor, în Republica Moldova sunt peste 30 mii de tineri cu vârsta cuprinsă între 16 şi 17 ani care sunt lipsiţi de posibilitatea de a vota, chiar dacă la această vârstă ei pot fi angajaţi cu acte în regulă, se pot căsători, sunt luaţi la evidenţa militară şi pot fi traşi la răspundere conform legislaţiei în vigoare în cazul în care au comis infracţiuni. Tinerii liberali solicită Legislativului să adopte o hotărâre inclusiv prin modificarea Constituţiei — Legea supremă a ţării, prin care să fie acordat dreptul de vot tinerilor de la 16 ani.
28 iunie 2011
Partidul Liberal şi simpatizanţii săi au desfăşurat un miting în Piaţa Marii Adunări Naţionale în memoria “ocupaţiei Basarabiei de către fosta URSS la 28 iunie 1940”. Prezent la eveniment, istoricul şi vicepreşedintele PL, Anatol Petrencu a declarat că venirea trupelor sovietice pe teritoriul Basarabiei a însemnat instaurarea regimului sclavagist, unde mii de oameni erau impuşi să muncească până la extenuare. Totodată, vicepreşedintele PL, Ion Hadîrcă a declarat că “datoria oamenilor este să nu uite această zi, cînd am fost ocupaţi pe pămîntul nostru. Datoria noastră este să-i pomenim pe cei care nu s-au mai întors în Patrie din deportări”. Potrivit Partidului Liberal, la acest eveniment au participat peste 200 de persoane.
21 iunie 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Partidul Liberal, Mihai Ghimpu a îndemnat Partidul Comuniştilor să se conformeze cu faptul că au pierdut alegerile în Chişinău. “Dacă spun că alegerile nu au fost libere şi corecte, de ce nu au prezentat probe în acest sens chiar în ziua alegerilor? PCRM trebuie să accepte că cetăţenii au votat pentru schimbare şi pentru democraţie”, a specificat Ghimpu. “Faptul că CEC a ţinut cont de sesizarea noastră şi a decis scoaterea draperiei de la intrarea în cabina de vot, decizie care ulterior a fost contestă de Curtea Supremă de Justiţie, nu este o încălcare”, consideră liderul PL.
9 iunie 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, candidatul PL pentru funţia de primar general, Dorin Chirtoacă a anunţat că va solicita Judecătoriei sectorului Centru din capitală să dispună renumărarea voturilor pentru CMC, exprimate la scrutinul electoral din 5 iunie. “Am decis să solicitam renumărarea voturilor pentru CMC, pentru a evita orice speculaţii în ceea ce priveşte fraudarea numărării voturilor. De asemenea, vom solicita instanţei de judecată renumărarea buletinelor de vot nevalabile, care sunt de trei ori mai multe decât la alegerile parlamentare anticipate din noiembrie 2010”, a menţionat Dorin Chirtoacă. Totodată, candidatul PL a menţionat că va solicita CEC să recomande pentru turul doi al scrutinului pentru Primăria Chişinău scoaterea draperiei de la intrarea în cabina de vot. În final, Chirtoacă a îndemnat alegătorii să participe la turul doi al alegerilor locale, care va avea loc la 19 iunie.
7 iunie 2011 | 
În cadrul unei conferinţe de presă, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu a reiterat faptul că recomandarea CEC-ului de a fi scoasă draperia de la intrarea în cabina de vot era una bine intenţionată şi trebuia să fie respectată de toate secţiile de votare pentru a fi evitate nereguli de felul celor semnalate. Preşedintele PL, a prezentat probe foto care demonstrează că reprezentanţii comuniştilor au cumpărat voturile alegătorilor, oferindu-le o anumită sumă de bani cu condiţia ca aceştia să fotografieze cu telefonul lor mobil buletinele de vot în care a fost aplicată ştampila votat în dreptul candidatului comunist. El a menţionat că “va consulta organele electorale pentru a vedea dacă alegerile mai sînt valabile, odată ce votul unora a fost plătit”.
10 mai 2011 | 
Candidatul PL la funcţia de primar general al mun. Chişinău, Dorin Chirtoacă, în cadrul unei conferinţe de presă a declarat că comuniştii sunt autorii materialelor false denigratoare la adresa Partidului Liberal, şi-i cheamă pe aceştia să revină în albia unei campanii electorale corecte. “Materialele false nu ne aparţin, iar pozele care le însoţesc au fost prelucrate prin programe speciale computerizate. Ziarele false, montajele video, foto, afişele electorale false sunt de fapt adevărata faţă a comuniştilor. Nu excludem faptul ca în perioada următoare comuniştii să apeleze şi la alte tehnici murdare”, a menţionat Chirtoacă. De asemenea, Partidul Liberal nu va cheltui milioane pentru amplasarea panourilor şi afişelor electorale. “Vom distribui doar foi volante celor care vor dori să le amplaseze pe transport, acasă pe un geam, sau pe gard”, a specificat Dorin Chirtoacă.
11 noiembrie 2010 | 
Partidul Liberal a convocat o conferinţă de presă, în cadrul căreia a solicitat Comisiei Electorale Centrale să adopte de urgenţă o hotărîre prin care să permită votarea la alegerile din 28 noiembrie în baza actelor de identitate expirate. Membrul Consiliului Naţional al PL, Octavian Apostol, a menţionat că, potrivit informaţiilor deţinute de formaţiune, peste 150 mii de cetăţeni moldoveni ce muncesc peste hotare au actele de identitate expirate sau chiar le-au pierdut. Potrivit liberalilor, cetăţenii care şi-au pierdut actele de identitate ar putea vota în baza paşapoartelor albe. Totodată, Partidul Liberal mai solicită CEC să elaboreze o instrucţiune prin care să explice aplicarea articolului Codului electoral privind condiţiile de vot pentru studenţi şi elevi.
7 noiembrie 2010
Tineretul Liberal a marcat Ziua Internaţională a Victimelor Comunismului, acţiune de comemorare la care au participat peste o sută de membri ai OTPL, alături de care a fost şi prim-vicepreşedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, primar general al mun. Chişinău. Victimele regimului totalitar sovietic au fost comemorate prin depunerea florilor şi aprinderea lumânărilor la Piatra Comemorativă în Memoria Vicimelor regimului sovietic de ocupaţie din Piaţa Marii Adunări Naţionale.
21 octombrie 2010
Mai mulţi sportivi din loturile naţionale ale Republicii Moldova au semnat o declaraţie, în cadrul unei conferinţe de presă, prin care şi-au anunţat public solidarizarea cu Partidul Liberal pentru alegerile din 28 noiembrie. “Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010 arată că, după douăzeci de ani de tranziţie, continuăm să alegem între minciună şi adevăr, intre rău şi bine, între trecut şi viitor, între demnitate şi lipsa de demnitate, între partide marionete şi partide cu interes naţional, între Uniunea Europeană şi CSI, între lideri corupţi şi bogaţi şi lideri cinstiţi şi curaţi”. În acest context, semnatarii menţionează că “Partidul Liberal s-a concentrat pe ideea Schimbării în Republica Moldova, a Schimbării până la capăt. Ca să realizeze schimbarea până la capăt, PL are nevoie de sprijinul nostru. Noi îi acordăm acest sprijin. Mai mult, apelăm şi îndemnăm să ne urmeze exemplul şi alţi colegi de-ai noştri de la Chişinău şi din toată republica”.
6 septembrie 2010
Alianţa pentru Integrare Europeană s-a convocat într-o şedinţă de lucru în urma căreia liderii ei au declarat că au semnat un document prin care vor solicită Curţii Constituţionale să precizeze circumstanţele pentru dizolvarea Parlamentului şi pentru anunţarea datei alegerilor anticipate. Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a spus că în situaţia actuală, cînd referendumul pentru modificarea art. 78 din Constituţie nu a avut loc, guvernarea trebuie să acţioneze în strictă conformitate cu legea. Pentru aceasta trebuie să primim avizul CC privind procedura de dizolvare a parlamentului şi anunţarea datei alegerilor anticipate.
3 septembrie 2010
Cei patru lideri ai Alianţei pentru Integrare Europeană au susţinut un briefing de presă, în cadrul căreia au făcut un apel comun către cetăţenii Republicii Moldova, să voteze pentru modificarea Constituţiei la referendumul din 5 septembrie. Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a îndemnat cetăţenii să se conducă de democraţie ceea ce presupune puterea poporului de a decide, iar liderul liberal-democraţilor, Vladimir Filat, a menţionat că “printr-un efort comun, am ajuns să oferim cetăţenilor posibilitatea de a-şi exercita dreptul ca să vină la referendum şi să voteze pentru viitorul Republicii Moldova”. De asemenea, liderul Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean, a subliniat că este pentru prima dată în istoria RM cînd autorităţile consultă părerea cetăţenilor “numai referendumul ar crea premise pentru depăşirea crizei consituţionale şi aducerea bunăstării poporului nostru”. Totodată, preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, a invitat alegătorii să asigure o prezenţă reprezentativă în 5 septembrie, pentru a demonstra că “cetăţenii moldoveni sînt conştienţi şi doresc să-şi decidă singuri soarta”.
23 iulie 2009 | 
Partidul Liberal a organizat o conferinţă de presă, la sediul PL din str. V. Pârcălab 13, pe tema: “Despre falsele probe ale Procuraturii Generale în acuzarea Partidului Liberal de implicare în evenimentele de la 7 aprilie”.
16 iulie 2009 | 
Partidul Liberal a organizat o conferinţă de presă, la sediul din str. Vlaicu Pârcălab nr. 13, pe tema: “Stat de drept cu justiţie comunistă”.
13 iulie 2009 | 
Partidul Liberal a organizat o conferinţă de presă, la sediul PL din str. Vlaicu Pârcălab 13, pe tema: “Criza sistemului educaţional — rezultatul ineficienţei guvernării comuniste”.
11 iulie 2009 | 
Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal a lansat campania de gherilă în Grădina Publică “Ştefan cel Mare”. Campania constă în prezentarea unor imagini, slogane şi bancuri haioase primite de la utilizatorii de internet.
7 iulie 2009 | 
Partidul Liberal a organizat o conferinţă de presă, la sediul partidului din str. Vlaicu Pârcălab nr. 13, pe tema: “Încălcarea dreptului la vot al studenţilor”.
6 iulie 2009
Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal a lansat expoziţia de fotografii şi documente “1949–2009 — 60 ani de represiuni comuniste”, eveniment ce a avut loc pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică “Ştefan cel Mare”, mun. Chişinău.
3 iulie 2009 | 
Partidul Liberal a organizat o conferinţă de presă, la sediul din str. Vlaicu Pârcălab nr. 13, pe tema: “Cu privire la crimele din 7 aprilie împotriva tinerilor ale guvernării comunuiste, confirmate de expertiza medico-legală în cazul Boboc”.
3 iulie 2009 | 
Partidul Liberal a organizat o conferinţă de presă, la sediul partidului din str. Vlaicu Pârcălab nr. 13, cu tema: “6 iulie 2009 — 60 de ani de la tragedia deportărilor staliniste”.
26 iunie 2009
Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal a desfăşurat o acţiune de condamnare a torturii în Republica Moldova, în faţa Ministerului Afacerilor Interne.
16 iunie 2009
Partidul Liberal a organizat o conferinţă de presă, la sediul PL din str. Vlaicu Pârcălab nr. 13, pe tema: “PCRM — adevăratul distrugător al statalităţii Republicii Moldova”.
8 iunie 2009
Partidul Liberal a organizat o conferinţă de presă, la sediul din str. Vlaicu Pârcălab, nr. 13, pe tema: “Cu privire la implicarea ilegală a procurorului general şi directorului SIS în învinuirea neîntemeiată a PL şi a opoziţiei în întregime de organizarea evenimentelor din 7 aprilie 2009”.
8 mai 2009
PLDM, AMN şi PL au susţinut o conferinţă de presă, în sala de conferinţe a Agenţiei Infotag, pe tema: “Rezoluţia Parlamentului European cu privire la R.Moldova”.
22 aprilie 2009
Partidul Liberal a convocat o conferinţă de presă, la sediul PL, str. Vlaicu Pârcălab 13, pe tema: “Depunerea cererilor la Curtea de Apel şi Curtea Constituţională cu primele probe de fraudare ale alegerilor.”
15 aprilie 2009
PL, PLDM, AMN au susţinut o conferinţă de presa în incinta Agenţiei de presă “Infotag”, pe tema: “Primele rezultate ce confirmă că alegerile din 5 aprilie au fost fraudate de guvernarea comunistă”.
Protest faţă de represiunile comuniste împotriva copiilor şi cetăţenilor Republicii Moldova
12 aprilie 2009
La 12 aprilie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat şi Alianţa “Moldova Noastră” au organizat o acţiune de protest faţă de represiunile comuniste împotriva copiilor şi cetăţenilor Republicii Moldova. La miting au participat peste 10 mii de cetăţeni din toată ţara[]
11 aprilie 2009
Partidul Liberal, Partidul Liberal-Democrat şi Alianţa Moldova Noastră au susţinut o conferinţă de presă, în sala de conferinţe a agenţiei Infotag, pe tema: “Acţiunile represive ale guvernării comuniste împotriva copiilor şi cetăţenilor Republicii Moldova”.
9 aprilie 2009
Partidul Liberal a organizat o conferinţă de presă, la sediul PL din str. Vlaicu Pârcălab 13, pe tema: “Condamnarea acţiunilor guvernării comuniste în zilele de 7 şi 8 aprilie”.
7 februarie 2009
Circa 50 de tineri ai Partidului Liberal au organizat, în faţa sediului Comisiei Electorale Centrale, un flash-mob cu genericul: “Vreau să votez!”
3 decembrie 2008 | 
Partidul Liberal a sustinut o conferinta de presa la sediul PL, cu privire la înregistrarea formatiunii date de către Ministerul Justiţiei.
10 octombrie 2008
Consilierii fracţiunii Partidului Liberal din Consiliul Municipal Chişinău au pichetat Preşedinţia Republicii Moldova în semn de protest faţă de abuzurile grave comise de organele de poliţie în mai multe cazuri de rezonanţă, ultimul fiind reţinerea, agresarea fizică şi maltratarea operatorului PRO TV Chişinău Mihai Şambra de către colaboratori ai Ministerului de Interne în incinta Comisariatului de poliţie al sectorului Buiucani.
7 octombrie 2008
Partidul Liberal a sustinut o conferinta de presa, in incinta agentiei INFOTAG, pe tema: “Abuzurile politiei in timpul caravanei privind retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova”.
26 iulie 2008
În orasul Drochia a avut loc Conferinta cu tema “Rolul femeii in activitatea partidelor si promovarea femeilor in functii decizionale”. Totodata, scopul intalnirii de la Drochia a fost si crearea filialelor Drochia si Donduseni a Organizatiei de Femei a Partidului Liberal (OFPL).
Adunarea Naţională a Cetăţenilor pentru Apărarea Independenţei şi Constituţiei Republicii Moldova
30 noiembrie 2003
La 30 noiembrie 2003, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, s-a desfăşurat Adunarea Naţională a Cetăţenilor pentru Apărarea Independenţei şi Constituţiei Republicii Moldova. Adunarea a fost organizată de către Comitetul pentru Apărarea Independenţei şi Constituţiei Republicii Moldova (CAICRM)[]

Arhiva

2016 [4]
2015 [1]
2014 [56]
2013 [62]
2012 [36]
2011 [52]
2010 [26]
2009 [63]
2008 [47]
2003 [3]
Alegeri [106]
Drepturile şi libertăţile omului