Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2007Curier electoral

Curier electoral din 24 mai 2007

|versiune pentru tipar|

Alocarea resurselor financiare pentru electorală şi pregătirile de alegeri în Chişinău

Urmare a adresării Comisiei Electorale Centrale privind deficitul de surse alocate pentru alegerile locale generale, Guvernul a decis suplimentarea cu înca 15,4 milioane lei a bugetului corespunzător. După rectificare, costul total al alegerile locale generale va constitui 33,9 milioane lei.

Conform responsabililor din cadrul administraţiei municipale, toate secţiile de votare din Chişinău sînt pregătite pentru alegerile locale. La 14 mai au fost deschise cele 285 de secţii de votare din municipiu şi, în conformitate cu prevederile Codului Electoral, cu 20 de zile înaintea scrutinului au fost afişate listele electorale. Autorităţile locale, de comun cu membrii birourilor electorale a secţiilor de votare, au început repartizarea invitaţiilor la votare. Reprezentantul Direcţiei administraţie publică locală a subliniat că municipalitatea ţine la control şi situaţia afişajului electoral, conlucrînd în acest sens cu partidele politice şi cu candidaţii implicaţi în cursa electorală.

Încă o serie de observatori acreditaţi

Comisia Electorală Centrală a acreditat 72 de observatori internaţionali şi 5 observatori naţionali în vederea monitorizării alegerilor locale generale. Observatorii internaţionali sînt din partea Oficiului Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa pentru Instituţiile Democratice şi Drepturile Omului (OSCE/BIDO), iar observatorii naţionali — din partea Institutului pentru Democraţie. Pînă în prezent, pentru monitorizarea alegerilor locale generale au fost acreditaţi, în total, 129 de observatori internaţionali şi naţionali.

Avertizări pentru mass-media şi autorităţi locale

Comisia Electorală Centrală a avertizat posturile de televiziune “Pro TV Chişinău” şi “Euro TV” asupra necesităţii de a respecta Regulamentul privind reflectarea campnaiei electorale în mijloacele de informare în masă. Avertizarea a fost făcută în baza demersului Consiliului Coordonator al Audiovizualului, care constatat o serie de derogări în serviciile de programe ale celor două posturi, manifestate, în special, prin depăşirea limitei duratei spoturilor de publicitate electorală difuzate într-o zi.

Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a avertizat public postul naţional de TV — “Moldova 1” şi Postul de televiziune NIT pentru lipsă de pluralism şi imparţialitate în programele de ştiri. Preşedintele Companiei “Teleradio-Moldova” a respins acuzaţiile aduse, calificînd constatările drept “ingerinţe în politica editorială a Companiei” şi “dorinţă ca guvernarea să fie mai mult criticată”.

Comisia Electorală Centrală a atenţionat administraţia locală din Teleneşti pe motiv că a încălcat legislaţia, folosind bani publici cu scop de agitaţie electorală. Sesizarea a parvenit din partea Partidului Social Liberal, care a invocat faptul că, la 13 mai, la una dintre şedinţele din raion cu participarea preşedintelui parlamentului Marian Lupu, s-a făcut agitaţie în favoarea Partidului comuniştilor din RM. Reprezentanţii partidelor vizate au prezentat opinii diferite vizavi de deplasarea spicherului la Teleneşti. CEC a admis sesizarea, acceptînd drept probe poze care ilustrau prezenţa concurentului PCRM în prezidiul şedinţei, alături de Marian Lupu şi un cec care demonstrează că plata pentru chiria sălii în care a avut loc adunarea a fost suportată de către Consiliul raional Teleneşti. CEC va sesiza şi Curtea de Conturi pentru a calcula suma totală pentru organizarea întrunirii, precum şi pentru a verifica sursa din care au fost acoperite cheltuielile. (după Info-Prim Neo)