Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2007Curier electoral

Curier electoral din 18 iunie 2007

|versiune pentru tipar|

Rezultatele alegerilor din 17 iunie

Noul primar general al Chişinăului este candidatul partidului Liberal Dorin Chirtoacă, care a acumulat peste 61 la sută din voturile valabil exprimate în turul doi de scrutin.

Comisia Electorală Centrală a prelucrat cele peste 573 de mii de voturi valabil exprimate în turul doi al alegerilor locale generale din Moldova şi a anunţat datele finale preliminare. Rata de participare în turul doi de scrutin a fost de 53,38 la sută, aproximativ aceeaşi ca şi în ziua de 3 iunie 2007. În rezultatul scrutinului, au fost aleşi 471 de primari ai localităţilor.

Observatorii constată îmbunătăţirea calităţii scrutinului

Conform concluziei Misiunii OSCE/BIDDO şi a Congresului Puterilor Locale şi Regionale din Europa, scrutinul din turul doi al alegerilor locale din Moldova s-a îmbunătăţit puţin comparartiv cu cel din 3 iunie, însă mai rămîn unele deficienţe. Printre calităţile pozitive constatate la 17 iunie, au fost enumărate: atmosfera calmă de la secţiile de votare; reducerea cazurilor în care persoane neautorizate se aflau în secţiile de votare; deschiderea la timp a secţiilor ş.a.

Comunicatul media al Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte — Coaliţia 2007, anunţă că alegerile locale în turul doi au întrunit în linii mari criteriile internaţionale de alegeri libere, cu excepţia cazului de la Corjova, şi au fost parţial corecte. Conform constatărilor observatorilor Coaliţiei, în ziua alegerilor atmosfera la majoritatea secţiilor de votare din Republica Moldova a fost, în general, calmă, alegătorii nefiind împiedicaţi să-şi exercite dreptul la vot. În acelaşi timp, s-au înregistrat încălcări similare celor din 3 iunie:

Mass-media a avut, în ziua alegerilor, un comportament, în general, corect, deşi modul de reflectare a campaniei electorale nu a fost tocmai profesionist, subiectul alegerilor fiind ignorat cîteva ore la postul public de televiziune. Perioada dintre cele două tururi de scrutin a fost marcată de multiple atacuri la persoană şi materiale de presă denigratoare la adresa candidatului Partidului Liberal.