Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2007Curier electoral

Curier electoral din 13 iunie 2007

|versiune pentru tipar|

Conferinţe şi declaraţii preelectorale

La conferinţa de presă liderii Partidului Liberal (PL) şi-au reiterat poziţia de a nu negocia cu partidele de opoziţie în vederea creării alianţelor postelectorale, pînă nu vor fi cunoscute rezultatele finale ale alegerilor din 17 iunie curent. PL consideră că candidatul Partidului Comuniştilor, ar putea cîştiga alegerile numai dacă acestea vor fi falsificate şi pentru a nu admite acest lucru, liberalii solicită Comisiei Electorale Centrale să asigure desfăşurarea corectă şi democratică a scrutinului, astfel ca observatorii acreditaţi să participe la toate operaţiile electorale şi să li se permită să participe la numărarea buletinelor de vot. (după comunicatele Infotag, BASA-press, Info-Prim Neo)

Vladimir Filat, ex-candidatul Partidului Democrat la funcţia de primar al capitalei a îndemnat pe toţi susţinătorii săi şi pe toţi alegătorii cu viziuni democratice să susţină la 17 iunie pe candidatul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă. În declaraţia dată publicităţii, Filat apreciază că candidatul PL reprezintă toate forţele politice democratice din Republica Moldova şi pe toţi cei care doresc înlăturarea de la putere a regimului comunist. În aceeaşi declaraţie, Dorin Chirtoacă este îndemnat “să facă totul pentru a nu altera sensul noţiunii de schimbare în sistemul administrativ al Chişinăului, să preia proiectele pozitive, bine fundamentate, cu soluţii concrete, ale celorlalţi candidaţi la funcţia de primar care îl sprijină acum”.

Valeri Climenco, preşedintele Congresului Comunităţilor Ruse din Moldova, lider al Mişcării Social-Politice “Ravnopravie” a chemat chişinăuienii să voteze pe 17 iunie pentru Veaceslav Iordan. Climenco a declarat într-o conferinţă de presă că a pledat mereu împotriva actualei puteri dar “dacă majoritatea alegătorilor nu îl vor susţine pe Iordan, primar va deveni Dorin Chirtoacă, agresiv faţă de vorbitorii de limbă rusă”. Preşedintele “Ravnopravie” a precizat că nu face apel pentru sprijinirea PCRM, ci pentru o persoană concretă, Veaceslav Iordan, în speranţa că el “se va ocupa de problemele oraşului, va întări relaţiile cu Rusia şi va apăra drepturile chişinăuienilor vorbitori de limbă rusă”. (după Infotag)

Reprezentanţii unei organizaţii întitulată Uniunea Naţională a Studenţilor şi Tineretului din Moldova consideră propunerile din programul candidatului la funcţia de primar al capitalei Veaceslav Iordan ca fiind “inspirate din nevoile stringente cu care se confruntă tineretul din capitală” şi se declară indignată de “atitudinea extremistă utilizată de preşedintele Partidului Liberal Mihai Ghimpu în raport cu tinerii din partidul pe care îl conduce”. Membrii Uniunii au declarat în cadrul unei conferinţe de presă, că Iordan s-a întîlnit de mai multe ori cu tinerii, le-a prezentat programul său, care satisface cerinţele organizaţiei. (după Info-Prim Neo)

Totalizarea rezultatelor alegerilor din 3 iunie

Comisia Electorală Centrală a totalizat rezultatele alegerilor locale generale din 3 iunie 2007 şi a aprobat procesul verbal corespunzător. Conform actelor respective, la 17 iunie 207 urmează turul doi de scrutin pentru alegerea primarilor în 473 de localităţi, precum şi alegeri repetate în cinci circumscripţii electorale.