Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2007Curier electoral

Curier electoral din 17 aprilie 2007

|versiune pentru tipar|

Noi candidaturi la primăria capitalei

Preşedintele Consiliului electoral al circumscripţiei municipale Chişinău a declarat că în calitate de concurenţi pentru funcţiile de primar şi consilieri municipali au depus documentele de înregistrare:

Conferinţa de presă AMN

Alianţa “Moldova Noastră” a convocat o conferinţă de presă în cadrul căreia a anunţat că intrarea sa in campania electorală 2007 “simbolizează intrarea Opoziţiei în alegerile locale împotriva Puterii comuniste. AMN este singurul concurent electoral din tabăra democrată, care întruneşte următoarele calităţi: acoperire organizaţionala la nivel naţional, reprezentare parlamentară şi fidelitatea faţă de electoratul democratic, nepătată de colaborări cu regimul comunist al lui Voronin”. AMN a făcut publică informaţia despre numărul de candidaţi pe care intenţionează să-i înainteze pentru participarea la alegeri: “candidaţi la funcţia de primar desemnaţi şi sprijiniţi în 827 din cele 898 de primării din ţară, candidaţi pentru consiliile de nivelul doi (raionale, municipale) — desemnaţi 1120 din 1122 posibili pentru un partid, liste de candidaţi pentru 793 de consilii de nivelul unu, sate şi comune”. Candidatul AMN la funcţia de Primar General al municipiului Chişinau este domnul Leonid Bujor, secretar al Fracţiunii parlamentare AMN. Lista candidaţilor la Consiliul municipal Chişinău îl are în frunte pe Preşedintele AMN, dl Serafim Urechean, ex-Primar General al capitalei. Preşedintele AMN va conduce personal, în modul cel mai direct şi onest, partidul în alegerile locale 2007 şi şi-a asumat întreaga responsabilitate de evoluţia AMN la acest scrutin în întreaga ţară. AMN consideră că deja au loc “mari abateri de la principiile alegerilor libere şi corecte”. Liderii partidului de guvernămînt au purces la “estorcări prin abuz de autoritate şi invocarea unor scopuri creştine a milioane şi milioane de lei de la agenţii economici, care riscă să fie folosiţi în calitate de fonduri electorale neoficiale al PCRM”.

Mass-media şi alegerile

La Chişinău şi-a deschis lucrările Conferinţa “Mass-media şi alegerile”, desfăşurat sub egida Biroului de Informare al Consiliului Europei în Moldova. În cadrul conferinţei au fost puse în discuţie subiecte referitoare la: normele şi principiile de reflectare a campaniilor electorale în mass-media; autoreglementarea mass-media în timpul campaniilor electorale: particularităţile radiodifuziunii publice şi ale celor private; monitorizarea activităţii radiodifuzorilor în timpul campaniilor electorale. La conferinţă au participat reprezentanţi ai instituţiilor mass-media din Republica Moldova, CEC, Consiliului Coordonator al Audiovizualului, mediului academic, Consiliul Europei. Constatările optimiste ale reprezentanţilor guvernării au fost combătute de atitudinile prudente ale reprezentanţilor mass-media. La rîndul său, Vladimir Ristovski, reprezentantul special al Secretarului General al Consiliului Europei, a declarat ca “organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale generale din 2007 urmează să demonstreze ireversibilitatea implementării normelor şi a proceselor democratice europene în Moldova”.