Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2007Curier electoral

Curier electoral din 30 mai 2007

|versiune pentru tipar|

Nereguli în raportarea financiară

Comisia Electorală Centrală a adoptat o hotărîre cu privire la rapoartele financiare privind veniturile şi cheltuielile concurenţilor electorali la data de 26 mai 2007. Prin respectivul document, cîţiva concurenţi sînt atenţionaţi asupra necesităţii respectării prevederilor Codului electoral şi prezentării rapoartelor financiare. Mai multe partide au fost avertizate pentru neprezentarea informaţiei privind deschiderea contului bancar cu menţiunea “Fond electoral”. Procuratura generală a fost sesizată privind “utilizarea surselor de venit la tipărirea pliantelor de publicitate electorală de către Partidul Legii şi Dreptăţii şi Partidul European”. (Hotărîrea CEC Nr.671 din 26.05. 2007)

Emisiuni BBC dedicate alegerilor locale

În perioada 31 mai — 6 iunie, Biroul BBC la Chişinău va difuza o emisiune specială dedicată alegerilor locale din Republica Moldova. Vor fi difuzate relatări, interviuri, dezbateri şi analize, în studio vor fi invitaţi principalii politicieni şi analişti politici din Republica Moldova. Emisiunea va fi difuzată seara, pe frecvenţa 97,2 MHz la Chişinău şi pe frecvenţele BBC la posturile de radio din teritoriu. (după BBC)

Declaraţii ale PSL

Liderul Partidului Social Liberal (PSL), Oleg Serebrian, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, că partidul pe care îl reprezintă, alte formaţiuni de centru-dreapta şi centru-stânga vor organiza acţiuni de protest la 4 iunie şi vor cere nerecunoaşterea alegerilor locale generale, precum şi alegeri parlamentare înainte de termen. Serebrian a motivat acţiunea prin încălcările masive care au loc în campania electorală, dar şi prin temerile că în ziua alegerilor vor avea loc fraude comise de partidul de guvernămînt şi reprezentanţi săi din administraţia publică locală. Concomitent, preşedintele PSL a invocat carenţe existente în Codul electoral şi necesitatea înlăturării acestora după finalizarea campaniei electorale. (după Info-Prim Neo)

În timpul votării structurile de menţinere a ordinii vor activa în regim de alertă

Ministerul Afacerilor Interne a luat măsuri pentru ca în ziua de 3 iunie colaboratorii poliţiei să activeze în regim de alertă sporită, asigurînd securitatea secţiilor de votare şi menţinerea ordinii publice în toate localităţile ţării. În regim de alertă vor activa şi grupuri operative de lucrători în sfera telecomunicaţiilor şi energetică.

Conform responsabililor MAI, pînă în prezent au fost depistate şi documentate 40 de cazuri de încălcare a legislaţiei electorale, majoritatea vizînd afişajul electoral în locuri neautorizate.