Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2007Curier electoral

Curier electoral din 15 iunie 2007

|versiune pentru tipar|

Observatorii Coaliţiei 2007 vor asigura monitorizarea plenară

Liga pentru Apărarea Drepturile Omului din Moldova (LADOM), în cadrul Coaliţiei pentru alegeri libere şi corecte “Coaliţia-2007”, va avea observatori la 17 iunie la toate cele 1018 secţii de votare ce vor fi deschise pe teritoriul ţării. LADOM va dispune şi de transport, necesar pentru a răspunde solicitărilor cetăţenilor de a se deplasa la faţa locului pentru constatarea încălcărilor. În oraşele Chişinău, Orhei şi Cahul, LADOM va efectua numărarea în paralel a voturilor, rezultatele cărora vor fi confruntate ulterior cu cele oficiale.

Atenţie sporită pentru alegerile în Corjova

Delegaţia Republicii Moldova la Consiliul Permanent al OSCE i-a informat pe participanţii la reuniunea de la Viena despre blocarea secţiei de votare şi compromiterea alegerilor locale în Corjova. S-a atenţionat asupra faptului că mecanismul de pacificare din Zona de Securitate de pe Nistru nu a fost în măsură să asigure rezolvarea problemei şi situaţia ar putea să se repete la alegerile repetate din 17 iunie. Reprezentanţii Republicii Moldova, ai Uniunii Europene şi ai SUA s-au arătat îngrijoraţi în legătură cu acţiunile autorităţilor separatiste, care îngrădesc dreptul constituţional de a alege şi a fi aleşi. Satul Corjova, situat în preajma oraşului Dubăsari, este sub jurisdicţia Chişinăului din anul 1992. Locuitorii din Corjova s-au adresat recent autorităţilor Moldovei şi CEC să le asigure dreptul la vot, însă posibilităţile de intervenţie ale acestora s-au redus la adresarea către Comisia Unificată de Control, forţele de pacificare şi sesizarea organismelor internaţionale.

Alegeri repetate încă în 3 localităţi

Comisia Electorală Centrală a hotărît să fixeze pentru 17 iunie alegeri repetate încă în trei localităţi: comuna Budăi din raionul Taraclia (consiliul local şi raional); comuna Doina din raionul Cantemir (alegerile primarului); comuna Bahmut din raionul Călăraşi (alegerile primarului). Deciziile CEC sînt adoptate urmare a hotărîrilor judecătoreşti privind declararea nulităţii alegerilor în circumscripţiile respective, pe motivul constatării unor încălcări ce au afectat rezultatele alegerilor din 3 iunie.