Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2007Curier electoral

Curier electoral din 29 mai 2007

|versiune pentru tipar|

Posibilităţi de votare cu acte expirate

Comisia Electorală Centrală a decis să permită votarea la alegerile locale şi pe baza buletinelor de identitate expirate, deoarece, din informaţia de care dispune CEC, în prezent există circa 107 mii de persoane cu buletine de identitate expirate. Modificările operate de CEC mai stabilesc că cu paşaportul de tip ex-sovietic vor putea vota toate persoanele, care vor avea indicat în acesta cetăţenia Moldovei, numărul de identificare şi domiciliul (anterior se stipula că vor putea vota doar pensionarii şi persoanele care au renunţat la actele noi din considerente religioase).

Un candidat din Chişinău renunţă la cursa electorală

La 28 mai 2007, Mihai Roşcovan, candidat independent la funcţia de primar al municipiului Chişinău, a declarat că se retrage din cursa electorală. El îşi motivează decizia prin faptul că formaţiuni politice nu au decis să se unească şi să-l sprijine în calitate de candidat unic, iar numărul de voturi pe care ar putea să-l ocupe în această situaţie nu va fi determinant pentru a cîstiga sau pentru a accede în turul doi. Roşcovan mai declară că nu doreşte să sporească confuzia în rîndul alegătorilor şi îndeamnă pe susţinătorii săi să voteze la 3 iunie pentru Vladimir Filat, candidatul Partidului Democrat din Moldova. Conform art.46 din Codul electoral, concurentul electoral poate să-şi retragă candidatura nu mai tîrziu de 7 zile pînă la ziua alegerilor, motiv pentru care Mihai Roşcovan va rămîne înscris în buletinele de vot pentru primăria capitalei. Într-o declaraţie de răspuns, candidatul PDM Vladimir Filat a mulţumit lui Roşcovan pentru gestul său.

În cîteva localităţi alegerile primarilor vor fi fără alternativă

În cinci localităţi din Republica Moldova la funcţia de primar candidează doar cîte o singură persoană: satele Selemet (raionul Cimişlia), satul Zolotievca (raionul Anenii Noi), Feştiliţa (raionul Ştefan Vodă), statul Frumoasa (raionul Călăraşi) şi satul Rogojeni (raionul Şoldăneşti).

Îndemn de vot pentru femei

Forul Organizaţiilor de Femei, care întruneşte circa 200 de organizaţii din Moldova, îndeamnă electoratul să voteze pentru femeile candidate la funcţiile de primari şi consilieri locali în alegerile locale din 3 iunie 2007, indiferent de coloratura politică.

Exit poll în Chişinău

Un grup de organizaţii neguvernamentale vor desfăşura în ziua alegerilor un sondaj de opinie la ieşirea din secţiile de votare (de tip “exit poll”), în raza circumscripţiei electorale a municipiului Chişinău. Comisia Electorală Centrală a aprobat solicitarea respectivă din partea Institutului de Politici Publice, care va coopera în acest sens cu Asociaţia pentru Democraţie Participativă (ADEPT), Institutul European de Studii Politice din Moldova, “CBS AXA” şi Centrul pentru Studierea Opiniei şi Pieţei. Cetăţenii vor participa benevol şi gratuit la sondaj, iar operatorii vor trebui să păstreze secretul pînă la expirarea termenului acordat pentru votare (ora 21.00).