Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2007Curier electoral

Curier electoral din 4 iunie 2007

|versiune pentru tipar|

Primele reacţii după alegeri

Majoritatea concurenţilor electorali au fost rezervaţi în declaraţiile lor după comunicarea rezultatelor alegerilor din 3 iunie, preferînd doar să mulţumească alegătorilor pentru susţinere. Reprezentanţi ai unor partide politice au declarat că vor discuta situaţia şi acţiunile ulterioare în cadrul organizaţiilor lor, unii afirmînd că ar fi în aşteptarea unor oferte de la candidaţii care se vor confrunta pentru funcţia de primar în turul doi de scrutin. Una din declaraţiile cele mai ferme aparţine PPCD, liderul căruia susţine că creştin-democraţii:

Opinia observatorilor despre scrutin

Misiunea de observatori a OSCE/BIDDO consideră că alegerile locale generale din 3 iunie 2007 au fost, în linii mari, bine gestionate, iar numărul de partide şi candidaţi a oferit alegătorilor un spectru autentic de opţiuni. În acelaşi timp, observatorii internaţionali constată că şi în acest scrutin nu s-a reuşit onorarea unor angajamente luate faţă de OSCE şi Consiliul Europei, indispensabile pentru un proces electoral cu adevărat competitiv: respectarea dreptului cetăţenilor de a candida la funcţii publice; echitatea accesului la mass-media; secretul votului etc.

Observatorii Coaliţiei 2007 consideră că alegerile lcoale generale nu au întrunit criteriile internaţionale pentru a fi considerate pe deplin libere si corecte. Raportul final de monitorizare constată că procesul de vot din 3 iunie 2007 s-a desfăşurat, în general, liber, dar au fost înregistrate o serie de încălcări care i-au afectat integritatea: listele electorale nu au fost actualizate corespunzător; secţiile de votare nu au fost amenajate adecvat; accesul observatorilor la secţiile de vot a fost limitat; în ziua votării s-a făcut agitaţie electorală; urnele de vot aveau capacitate redusă. Observatorii salută tendinţele pozitive în activitatea Comisiei Electorale Centrale, apreciază deschiderea acesteia pentru colaborare şi transparenţa.