Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2005Curier electoral

Curier electoral din 24 ianuarie 2005

|versiune pentru tipar|

CEC sanctionează încălcările

La sesizarea reprezentantului Blocului Moldova Democrată, CEC a constatat în şedinţa din 21 ianuarie că postul public de televiziune Moldova 1, precum şi postul privat NIT au difuzat neregulamentar în zilele de 9 şi 10 ianuarie 2005 materiale calificate a fi de agitaţie (în total 4,1 minute) în favoarea Partidului Comuniştilor (PC). CEC a decis micşorarea cuantumului de timp de antena gratuit la Moldova 1 pentru PC şi examinarea contractului PC cu NIT. Ambele posturi TV au fost avertizate să respecte Regulamentul cu privire la reflectarea campaniei electorale. Presa de opoziţie a calificat deciziile CEC drept o simulare a sancţiunilor împotriva abuzurilor din mass-madia în favoare PC.

Comportamentul mass-media în alegeri

În perioada 20–21 ianuarie 2005 Centrul Acces-Info a organizat o conferinţă cu genericul “Mass-media şi reflectarea campaniei electorale”. În cadrul conferinţei au avut loc dezbateri pe marginea prevederilor legislaţiei (art.47 din Codul electoral), Concepţiei şi Regulamentului Consiliului Coordonator al Audiovizualului şi CEC privind reflectarea campaniei electorale în mass-media. Au fost constatate cauzele fraudelor în domeniul reflectării campaniilor şi eficienţa măsurilor în combaterea lor.

Un interes deosebit l-a suscitat cazul refuzului mai multor posturi TV şi radio de a renunţa la difuzarea publicitatii electorale, deci de a cîştiga bani. Explicaţiile au fost de ordin politic şi legislativ (raportul dintre timpul de emisie şi cuantumul permis de publicitate stabilit prin legea respectivă). Preşedintele CCA, Ion Mihailo, a comunicat că holdingul “Dixi-Media-Grup” SRL căruia îi aparţin posturile de radio “Vzrosloe radio-Şanson”, “Melodia”, “Hit FM”, precum şi postul de televiziune prin eter “TV DIXI” au refuzat să reflecte campania electorala. Anterior posturile TV private PRO TV Chişinău şi ORT-Moldova, precum şi postul de radio “Pro FM” au refuzat sa difuzeze publicitate electorală.

Factorul electoral în relaţiile externe

Presa afiliată diferitor formaţiuni politice angajate în campania electorală a comentat în mod diferit vizita din 21 ianuarie 2005 a Preşedintelui României, Train Băsescu, la Chişinău la invitaţia Preşedintelui Vladimir Voronin. În orice caz, din punct de vedere electoral se pare că vizita la Chişinău a Preşedintelui României a fost un eveniment favorabil mai mult partidului de guvernamînt decît formaţiunilor de opoziţie de orientare proeuropeană. În primul rînd, imediat dupa învingerea în alegerile din România dl Băsescu declarase că va efectua prima sa vizita în exterior la Chşinău. Se pare că Preşedintele Voronin a luat în calcul acest lucru şi i-a făcut o invitaţie înaintea plecării la inaugurarea Preşedintelui ucrainean, Victor Iuşcenko. În al doilea rînd, la Chişinău Preşedintele României a făcut cîteva declaraţii salutate de toţi: a) România va fi avocatul RM în Comisia Europeană în procesul declarat de integrare în UE; b) România nu va admite ca RM să fie şantajată din punct de vedere energetic; c) vor fi întreprinse măsuri pentru încurajarea cooperării economice între cele două state; d) România va întreprinde măsuri pentru ca ajutorul civilizat pentru necesităţile culturale şi de educaţie a cetăţenilor din RM care se consideră români să fie reglementat într-un cadru similar cu cel pe care-l are Ungaria cu România. Traian Băsescu a subliniat că pentru ca suportul României să fie eficient autorităţile trebuie să organizeze alegeri libere şi corecte.

Opiziţiei nu i-a ramas nimic decît să salute dezgheţarea relaţiilor RM cu România, chiar dacă este evident că vizita Preşedintelui României a căzut exact în albia platformei electorale a PC, care şi-a propus să amelioreze relaţiile cu România şi Ucraina. Peste o zi vizita la Kiev a Preşedintelui Voronin pentru participarea la inaugurarea Preşedintelui Iuşcenko a echilibrat în ochii cetăţenilor rusolingvi efectele vizitei Preşedintelui României. La Kiev Preşedintele Voronin a avut discuţii cu omologii săi din alte state, Secretarul General NATO, Secretarul de Stat al SUA etc. În general, activitatea pe plan extern din ultima săptămînă a oferit liderului PC o excelentă posibilitate pentru a promova imaginea formaţiunii în campania electorală fără ca opoziţia să-i poată reproşa ceva. Se poate constata că PC ştie să-şi valorifice inteligent oportunităţile.

Manifestările electorale ale UTC

Uniunea Tineretului Comunist (UTC) din RM a obţinut pe 21 ianuarie autorizaţia primăriei Chişinău pentru organizarea în zilele de 14 februarie, 16 februarie şi 1 martie 2005 concerte şi acţiuni cu caracter electoral în scuarul Teatrului Naţional de Operă şi Balet, iar în ziua de 26 februarie în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Analistul Vladimir Socor despre alegerile din RM

În cadrul unei întîlniri cu ziariştii şi al unei emisiuni televizate la postul public Moldova 1, cunoscutul analist american Vladimir Socor s-a referit la desfăşurarea actualei campanii electorale din RM pe care a calificat-o drept una “civilizată”. Drept factor pozitiv el a menţionat invitaţia din partea Preşedintelui Voronin a observatorilor străini din partea instituţiilor internaţionale specializate. De asemenea, el a vorbit în termeni pozitivi despre politicile promovate de Preşedintele Voronin în domeniul integrării europene şi poziţia pe care a luat-o acesta faţă de reglementarea conflictului transnistrean.

În schimb, Socor a fost critic faţă de liderii Blocului Moldova Democrată (BMD) — Serafim Urechean, Dumitru Braghiş şi Dumitru Diacov pe care i-a numit “troică nomenclaturistă” dispusă să “sugă de la doua vaci, cea rusească avînd un uger secat” şi o mentalitate nu de om de stat, ci depăşită, de “şef de selsoviet” (citat după BASA-press). El a sugerat ce fel de alianţe postelectorale s-ar putea crea. Potrivit lui, un consens naţional s-ar putea produce dacă creştin-democraţii, social-democraţii, aripele liberală şi cea social-liberală a BMD ar coopera cu PC, care în opinia lui se transformă într-un partid socialist de tip european.

Reacţiile formaţiunilor de opoziţiei încă nu s-au făcut auzite, însă este puţin probabil ca acestea să fie pozitive.