Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2005Curier electoral

Curier electoral din 22 februarie 2005

|versiune pentru tipar|

Presa FR şi evenimentele din RM

Un şir de ziare şi agenţii informaţionale populare din Federaţia Rusă (Nezavisimai gazeta, Izvestia, Rosbalt etc) continuă să publice materiale referitoare la deteriorarea relaţiilor dintre RM şi FR. Se observă o metamorfoză în explicarea cauzelor acestei deteriorări. Iniţial cele două documente adoptate către Duma de Stat a FR pe 11 şi 18 februarie cu ameninţări de aplicare a sancţiunilor economice împotriva RM erau motivate prin faptul că “Preşedintele Voronin a refuzat să semneze memorandumul Kozak” şi că “s-a înrăutăţit situaţia din Transnistria”, acum aceleaşi ameninţările sînt explicate prin faptul că autorităţile moldoveneşti au expulzat cîteva grupuri de cetăţeni ruşi din RM, motivînd acest lucru prin încălcarea normele de aflarea pe teritoriul RM şi implicarea ilegală în campania electorală de partea unui concurent electoral.

UMPR împotriva discriminării

Preşedintele Uniunii Muncii “Patria Rodina”, Gheorghe Sima, a organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia a afirmat că hotărîrea CEC privind votarea cetăţenilor din Transnistria la secţii de votare speciale, amplasate pe malul drept al Nistrului, în care vor fi amplasate urne speciale pentru această categorie de votanţi îi discriminează pe ultimii. De asemenea, Sima a adus un şir de exemple de intimidare a agitatorilor UMPR.

CEC şi actele expirate

CEC a decis că cetăţenii RM cu buletinele de identitate expirate vor putea vota în baza acestora.

CCA reacţionează prompt

Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a reacţionat prompt, averitizînd postul TV “Pervyi canal” din Rusia, retransmis pe teritoriul RM, pe motiv că se implice în campania electorală şi că face agitaţie electorală. Preşedintele CCA, Ion Mihailo, consideră drept o “încălcare gravă a Codului Electoral oferirea timpului de antenă liderului BMD”, care a comentat desfăşurarea lucrărilor congresului de la Moscova a cetăţenilor moldoveni reuniţi în organizaţia “Patria Moldova”. “Astfel au fost încălcate principiile echidistanţei şi a reflectării corecte a campaniei electorale”, consideră Mihailo.

Rămîne de văzut cît de rapid şi cum va reacţiona CCA la recentul demers al PPCD provocat de defăimarea acestuia în timpii de antenă gratuiţi ai 4 candidaţi independenţi.

PSDM contestă

PSDM a emis un comunicat de presă în care se afirmă: “În ziua de sâmbătă, 19 februarie 2005, preşedintele PCRM, Vladimir Vornin, a fost prezent într-o emisiune a Canalului de televiziune în limba rusă — RTVi, retranslat pe teritoriul Republicii Moldova. Emisiunea-interviu cu Vladimir Voronin a durat mai mult de o oră. În cadrul interviului Preşedintele PCRM a vorbit despre realizările partidului comuniştilor în perioada de guvernare şi a criticat forţele politice de opoziţie.

PSDM consideră că aceasta este o încălcare a Regulamentului de reflectare a campaniei electorale parlamentare, deoarece emisiunea a durat mai mult de o oră, fapt, care sub nici un aspect nu poate fi plasat în cadrul timpilor de antenă pentru publicitate electorală (cu plată, sau gratis) de care pot beneficia formaţiunile politice participante la scrutinul pentru alegerea deputaţilor în Parlamentul RM. Acesta este o încă demonstrare în plus a faptului că concurenţii electorali sunt puşi în condiţii inegale de desfăşurare a campaniei electorale, că preşedintele PCRM, V. Voronin, foloseşte abuziv toate instrumentele puteri, pentru a face publicitate electorală pozitivă în favoarea partidul comuniştilor, ignorând toate actele de drept care reglementează condiţiile de campanie electorală şi principiile democratice de desfăşurare a unui scrutin electoral. PSDM va sesiza în această privinţă CEC şi va informa organismele internaţionale şi opinia publică”. Reacţia CCA nu a urmat încă.

ASD şi metodologia

Asociaţia Sociologilor si Demografilor (ASD) din RM a organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia a specificat că “Republica Moldova se află în plină campanie electorală pentru alegerile Parlamentare. Un rol aparte în perioada scrutinului electoral revine sondajelor de opinie publică. Dat fiind faptul, că acestea, de obicei, sunt percepute în mod diferit de societate, Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova, consideră de datoria sa de a se pronunţa asupra rezultatelor Barometrului de Opinie Publică (BOP), lansat de către Institutul de Politici Publice (IPP) şi care a provocat reacţii contradictorii”.

ASD consideră că sondajele realizate la comanda IPP conţin greşeli metodologice. Preşedintele ASD, Victor Mocanu, a afirmat că în conformitate cu tendinţele depistate din cercetările în focus grupuri, în prezent simpatiile reale ale cetăţenilor sînt distribuite în felul următor: pentru PCRM ~ 40–42%, pentru BMD ~ 23–25%, pentru PPCD ~ 12–13%, pentru PSDM ~ 5%.