Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2005Curier electoral

Curier electoral din 20 ianuarie 2005

|versiune pentru tipar|

Misiunea de evaluare a OSCE

Reprezentanţii unei misiuni de evaluare ai OSCE (Biroului pentru Instituţiile Democratice si Drepturile Omului BIDDO de la Varşovia) şi-au început activitatea în RM. În conformitate cu practicile OSCE ei vor evalua necesităţile pentru desfăşurarea unei misiuni pe termen lung (LTO) şi pe termen scurt (STO) de observare a alegerilor parlamentare programate pentru 6 martie 2005.

CADUP — observator electoral

Comitetul pentru Apărarea Demnităţii Umane si Profesionale (CADUP) care s-a constituit acum şase luni pentru a protesta împotriva modalităţii de transformare a Companiei “Teleradio Moldova” în instituţie publică a audiovizualului a decis să observe desfăşurarea procesului electoral făra să “susţina vreun candidat”. În conformitatea cu legislaţia electorală CADUP, care a fost recent înregistrat de către Ministerul Justiţiei în calitate de organizaţie obştească, va putea acredita observatori electorali doar dacă statutul organizaţiei prevede în mod expres acest lucru sau dacă are drept scop de bază protecţia drepturilor omului. În caz contrar, CADUP va trebui să-şi acrediteze observatorii prin intermediul unor organizaţii specializate.

Contestaţiile PSDM

Biroul de presă al PSDM a informat despre depunerea contestaţiilor la CEC şi în instanţa de judecată pe marginea decizilor posturilor private de televiziune PRO TV Chişinău şi “Pervîi kanal v Moldove” de a refuza difuzarea publicităţii electorale.

PSDM consideră că refuzul posturilor respective ar fi rezultatul presiunilor exercitate de către partidul de guvernpămînt care în prezent ar cointeresat de crearea unui vacuum informaţional pentru a-şi conserva propria imagine pozităvă şi imaginea negativă a opoziţiei formate pînă la declanşarea campaniei electorale prin abuzurile comise în mass-media publică.

Directorii posturilor vizate au infirmat orice fel de implicaţie a autorităţilor în luarea deciziilor lor.

Reanimarea PDSE

În cadrul unui congres al Partidului Dreptăţii Social-Economice (PDSE) desfăşurat la 19 ianuarie 2005, generalul Nicolae Alexei, ex-directorul Departamentului pentru Combaterea Crimei Organizate şi a Corupţiei (DCCOC) a fost ales preşedinte al acestei formaţiuni. El a anunţat intenţia formaţiunii de a participa la alegerile parlamentare, sloganul principal fiind “lupta cu corupţia”.

Evenimentul a suscitat un mare interes din mai multe motive:

  1. generalul Alexei a ajuns în actualul Parlament pe listele Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD). Mai mult, un alt actual deputat PPCD, Iulian Glavan, precum şi Dumitru Osipov, consilier parlamentar şi fost deputat PPCD au aderat la PDSE, ultimul fiind şeful staff-ului electoral al PDSE;
  2. PDSE s-a aflat un timp îndelungat în fază de lichidare şi a fost reanimat exact în momentul lansarii campaniei electorale;
  3. Deşi venise în Parlament cu imaginea unui luptător împotiva corupţiei, la 15 ianuarie 2004 generalul Alexei fusese condamnat de către un complet de judecată al Curţii Supreme de Justiţie (CSI) la cinci ani privaţiune de libertate cu suspendarea pedepsei. De asemenea, el fusese privat de dreptul de a deţine “funcţii de răspundere” pe un termen de trei ani.
  4. Condamnarea a avut loc în baza acuzaţiilor aduse de Procuratura Generala (PG), incriminîndu-i-se abuz de autoritate şi delapidare de fonduri în perioada în care a condus DCCOC.
  5. nu se ştie dacă Ministerul Justiţiei va recunoaşte alegerea generalului Alexei în funcţie de lider al PDSE, după ce presa oficială (Moldova Suverană) a informat că “la congres au participat masiv elevi din mai multe instituţii de învăţămînt din capitală”. MJ a creat un precedent, refuzînd timp de jumătate de an confirmarea alegerii lui Nicolae Andronic în calitate de preşedinte al Partidului Ţărănesc Creştin Democrat pe motive nedefinite explicit în legea partidelor.

Presa neafiliată guvernării (Timpul) a lansat supoziţii precum că reanimarea şi lansarea în campania electorală a PDSE în frunte cu generalul Alexei ar fi inspirată pentru a submina poziţiile PPCD. Aceste supoziţii se bazează pe afirmaţiile publice ale generalului Alexei de acum un an şi jumătate care îi aducea elogii şefului statului pentru consecvenţa în lupta cu corupţia, fapt care ar fi confirmat înduplecarea şefului statului de a-l graţia.

Lansarea Blocului Patria-Rodina în campania electorala

La 20 ianuarie 2005 Blocul electoral “Patria-Rodina” a organizat o conferinţă de presă pentru a-şi anunţa lansarea în campania electorală, prezentînd teze de program şi listele de candidaţi.

În conformitate cu declaraţiile liderilor blocului, acesta va fi capabil să depăşească pragul electoral de 9% pentru formaţiunea constituită din 2 partide de orientare socialistă. Tezele de bază se referă la consolidarea independenţei RM, aderarea la Spaţiul Economic Unic (SEU) din cadrul CSI, revigorarea industriei, consolidarea terenurilor agricole, soluţionarea conflictului transnistrean.