Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2005Curier electoral

Curier electoral din 14 februarie 2005

|versiune pentru tipar|

PSDM despre campania anemică

“PSDM consideră declaraţiile d-lui V.Voronin, preşedintele PCRM, făcute în conferinţa de presă din 9 februarie 2005, drept culmea cinismului. Aceste declaraţii tupeiste reprezintă o lipsă totală de ruşine şi respect faţă de poporul ţării pe care o conduce. Sînt declaraţii aberante, care au drept scop compromiterea opoziţiei, inducerea în eroare a opiniei publice locale şi internaţionale.

În legătură cu afirmaţiile iresponsabile, făcute de V.Voronin, PSDM declară următoarele:

Alegerile parlamentare din 6 martie 2005 sînt deja fraudate de comunişti şi, în consecinţă, nu vor avea legitimitate fiindcă: a) PCRM a instaurat controlul total al mass-media guvernamentale, publice şi afiliate: b) PCRM a declanşat o campanie fără precedent de PR negru; c) PCRM intimidează şi exercită presiuni asupra opoziţiei, făcând uz de toate resursele administrative; d) PCRM manipulează opinia publică nu numai prin mass media controlată, dar şi prin pretinse sondaje de opinie independente”.

PPCD ripostează agresorilor

Fiindcă “autorităţile publice locale au refuzat să creeze condiţii necesare pentru întîlnirea cu alegătorii, uşa Casei de cultură din Floreşti fiind inchisă, liderul PPCD Iurie Rosca a fost nevoit să se întîlnească cu alegatorii în aer liber. Ostilitatea reprezentanţilor puterii locale faţă de reprezentanţii PPCD este una permanentă, aceasta fiind alimentată de presa afiliată puterii şi de către agenţii electorali ai acesteia.

Candidaţii PPCD în Parlament, Iurie Roşca şi Andrei Groza, au fost agresaţi sîmbătă, 12 februarie, în centrul oraşului Floreşti, de către trei indivizi, în timp ce distribuiau material informativ electoral orăşenilor. Cei trei inşi i-au înjurat şi ameninţat pe Roşca si Groza, cerîndu-le să părăsească oraşul. Mai mult, indivizii l-au lovit pe Groza cu pumnii in faţa. Pentru a curma aceste acţiuni ilegale, Iurie Rosca a scos pistolul pe care îl are in dotare şi i-a somat pe cei trei să se retragă. Tipii s-au retras, continuînd să ameninţe şi să înjure”, informează agenţia FLUX.

PPCD infirmă concluzia PCRM

În cadrul conferinţei de presă pe care au susţinut liderii PPCD aceşia au adresat un apel către celelate forţe de opoziţie pentru a face declaraţii publice precum că nu vor forma alinaţe postelectorale cu PCRM. În opinia liderilor PPCD, în evenatualitatea obţinerii unui număr de voturi suficent doar pentru blocarea procedurii de alegere a Preşedintelui RM, acest lucru trebuie să fie realizat pentru a declanşa alegeril parlamentare anticipate.

Liderul PPCD, Iurie Roşca, a declarat că acuzaţiile PCRM la adresa Coaliţiei 2005 că ar susţine BMD şi regimul separatist transnistrean sînt lipsite de orice temei.

PSDM infirmă concluzia PCRM

În cadrul conferinţei de presă organizate de liderii PSDM aceştia au fost întrebaţi dacă împărtăşesc opinia PCRM precum că Coaliţia 2005 ar fi angajată politic de partea BMD şi a regimului separatist de la Tiraspol. Liderii PSDM au infirmat acuzaţiile PCRM la adresa Coaliţiei 2005, afirmînd că pentru PCRM sînt bune doar acele rapoarte care-i laudă.

APEL confirmă concluziile Preşedintelui Voronin

“Modul in care au fost prezentati actorii politici la Compania «Teleradio-Moldova» (TRM) indica practicarea partizanatului politic de catre aceasta institutie, precum si tendinta de a reflecta realitatea curenta prin optica puterii, se arata in raportul de monitorizare a TRM in perioada 3–31 ianuarie curent, efectuat de Asociatia Presei Electronice (APEL)” (După agenţia Info-prim).

De fapt, APEL a confirmat că Preşedintele Voronin a avut perfectă dreptate atunci cînd la sfărşitul lunii decembrie a constat lipsa de profesionalism la Compania Teleradio-Moldova.

Pe de altă parte, Agenţia BASA-press îl citează pe Sergiu Batog, producator general al Companiei, care afirmă că raportul APEL “nu are nici o relevanţă, deoarece preşedintele APEL este şeful aparatului lui Serafim Urechean, înscris în cursa electorală… Prin acest raport, Dorogan, care controleaza mass-media de buzunar al lui Urechean, încearcă sa ascundă neregulile de la audiovizualul municipal care promoveaza insistent un singur concurent electoral”. Batog mai susţine că “este vorba despre o mafie a ONG-urilor care face lobby pentru un concurent electoral”.

Secretarul PCRM comentat inadecvat

Secretarul PCRM Victor Stepaniuc a declarat că ziarile “Moldavskie Vedomosti” şi “Komersant Plus” care i-au comentat interviul acordat agenţei de ştiri Reporter.md au utilizat metode inadecvate. Comentariile ziarelor respective au coincis cu decizia Dumei de Stat a Rusiei de a examina oportunitatea introducerii sancţiunilor economice împotriva RM, de aceea, ele au căpătat o conotaţie cu caracter electoral.

În interviul în cauză Victor Stepaniuc afirma: “Noi am fost numiţi tot timpul un partid pro-rus, pro-estic. Noi avem un respect faţa de cultura rusă, faţa de poporul rus, dar trebuie sa avem şi un stat independent. Vine timpul cînd trebuie sa le spui duşmanului că e duşman, oponentului ca e oponent, sînt timpuri cînd lucrurile merg mai diplomatic, dar sînt timpuri cînd lucrurile ies la suprafaţă.

Vom rezolva problema transnistreană împreună cu structurile europene, cu politicienii din Rusia, Ucraina şi România. Nu pot spune cînd. Din păcate, în anturajul preşedintelui Putin sînt mulţi şovinişti rusi. Eu sînt marxist-leninist, dar Lenin nu a fost un sovinist, el a fost o personalitate care a promovat dreptul persoanelor la autodeterminare”.

De fapt, concluziile lui Victor Stepaniuc se corelează foarte bine cu cele ale ministrului afacerilor externe al Ucrainei Boris Tarasiuc, care recent, în cadrul conferinţei “Ucraina, UE, Rusia: provocări şi posibilităţi pentru relaţii de tip nou” a numit soluţionarea problemei transnistrene ca fiind “una dintre cele mai importante sarcini ale securităţii naţionale a statului ucrainean… Pentru Ucraina Transnistria reprezintă o gaură neagră a Europei, unde cineva se imbogaţeste, iar sute de mii de oameni traiesc în sarăcie. Sînt convins că existenţa acestuia şi al altor regimuri de marionetă, care împiedică crearea Europei unite, nu convine, din punct de vedere strategic, nici Federaţiei Ruse” (după agenţia INFOTAG).