Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2005Curier electoral

Curier electoral din 27 ianuarie 2005

|versiune pentru tipar|

“Solidaritatea” mulţumeşte autorităţile

În cadrul şedinţei lărgite a consiliului Confederaţiei Sindicatelor “Solidaritate” (CSS), liderul acesteia, Leonid Manea, a mulţumit autorităţilor RM “pentru mărirea pensiilor şi salariilor”, adică pentru ceea ce în platforma sa electorală partidul de guvernămînt consideră drept o realizare a guvernării sale. Atitudinea CSS faţă de guvernanţi contrastează cu cea a Confederaţei Sindicatelor din RM (CSRM) care pe parcursul ultimilor ani a acuzat guvernanţii de subminare a unităţii structurii respective cu scopul de a favoriza CSS pe care o suspectează de angajare politică de partea guvernanţilor.

Un nou caz la CEDO

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) va examina cererea secretarului Consiliului municipal Chişinău, Vladimir Şerban, cercetat în stare de arest, pentru presupuse acte de corupţie. Vladimir Şerban a epuizat toate căile interne de contestare a legalităţii aresului său preventiv. Cazul respectiv prezintă interes pe motiv că arestarea lui Şerban a fost calificată drept o tentativă de răfuială politică cu liderul BMD, Serafim Urechean, care este primar general de Chişinău. Presa afiliată BMD a vehiculat anterior informaţii potrivit cărora prin arestările funcţionarilor din primăria Chişinău autorităţile ar căuta să obţină informaţii pentru a-i fabrica un dosar penal lui Urechean.

Declaraţia ANTENA C

Administraţia postului de radio “Antena C” a emis o declaraţie în care s-a declarat contrariată “de informaţia prezentată în cel de-al doilea raport al Coaliţiei 2005 privind monitorizarea procesului electoral precum că “Antena C” ar favoriza Blocul “Moldova Democrată” (BMD). Considerăm că aceste afirmaţii nu se bazează pe date concrete, ci mai curînd pe nişte idei preconcepute…

Considerăm drept lipsite de obiectivitate acuzaţiile de autocenzură la care se face referinţă în raport. Suspendarea unor emisiuni în această perioadă este justificată prin necesitatea respectării reglementărilor legale privind reflectarea campaniei electorale în audiovizual”. Pe de altă parte, autorii raportului afirmă că concluziile din acesta din urmă reflectă perioada 3 decembrie 2004–15 ianuarie 2005, iar “ANTENA C” operează cu date din perioada 1–23 ianuarie 2005.

Curtea de Apel vs. CEC

Curtea de Apel (CA) a anulat decizia nr. 675 a CEC de constituire a consiliului electoral de circumscripţie (CECC) Chişinău. Esenţa constă în faptul că CEC s-a implicat în constituirea CECC contrar prevederilor Codului electortal care lasă această prerogativă pentru Consiliul municipal şi poate interveni doar în cazuri prevăzute în mod expres. Anterior reprezentanţii BMD au acuzat CEC că s-ar fi implicat în modicarea componenţie CECC, reducînd numărul de membri ai acestuia de la 11 la 9 persoane pentru a satisface nişte orgolii mai vechi ale Partidului Comuniştilor. În cadrul alegrilor locale din 2003, PC a acuzat CECC că ar fi făcut partizanat în favoarea actualului lider al BMD, Serafim Urechean.

BMD reacţionează

În cadrul întîlnirilor cu alegătorii din municipiul Bălţi, liderii BMD Oleg Serebrian şi Valeriu Cosarciuc şi-au exprimat regretul că analistul american Vladimir Socor a semnat comentarii “care fac un deserviciu opoziţiei democratice din R. Moldova”. “Nu pot să înţeleg şi să explic de ce analistul aduce acuze BMD, în vreme ce partidul de guvernămînt este lăudat. Acest fapt îl pun pe seama unei proaste cunoaşteri a situaţiei din Moldova, pentru că e una să stai la Munchen şi alta este să locuieşti la Chişinău”, a remarcat Oleg Serebrian. Pe de altă parte, Valeriu Cosarciuc a declarat că “devine clar faptul că Socor face jocul partidului de guvernămînt, antrenat în cursa electorală, şi pentru faptul că ziarul guvernamental Moldova suverană îi publică materialele pe prima pagină. Noi înţelegem foarte bine cine are dreptul să fie publicat pe prima pagină într-un ziar al puterii” (după Monitor-Media).