Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2005Curier electoral

Curier electoral din 28 ianuarie 2005

|versiune pentru tipar|

PCRM sesizează CEC

PCRM s-a adresat CEC cu o sesizare în care a cerut obligarea BMD să restituie din fondul electoral daunele cauzate bugetului municipal de pe urma utilizării de către liderul acestuia Serafim Urechean, care deţine funcţia de primar de Chişinau, a automobilului de serviciu pentru deplasarea la întîlnirile cu alegătorii din ţară.

BMD cere schimbarea a doi membri CEC

Liderul BMD, Serafim Urechean, s-a adresat cu o scrisoare deschisă catre şeful statului şi către preşedintele Parlamentului, îndemnîndu-i să se autosesizeze “pentru a revoca din cadrul CEC persoanele care încalcă legislaţia electorală”, solicitînd “să aplice aceste măsuri dlor Vizant şi Cucu şi să numească în locul lor două persoane la propunerea fracţiunilor parlamentare de opoziţie. Doar astfel se poate reda o minimă credibilitate actualei puteri în garantarea alegerilor corecte, dar şi în respectarea de către ea a întregii societăţi”. BMD acuză CEC de nerespectarea hotărîrii Curţii de Apel privind modificarea componenţei consiliului electoral municipal Chişinău şi cere excluderea vicepreşedintelui şi secretarului din componenţa CEC pe care îi acuză de partizanat în favoarea PCRM. Între timp, Curtea Supremă de Justiţie a lăsat în vigoare hotarîrea CEC contestata la Curtea de Apel.

CEC favorabilă efectuării unui exit-poll

CEC a adoptat o hotărîrea menită să relglementeze desfăşurarea unui exit-poll la secţiile de votare în ziua de 6 martie 2005. Cercetarea va cuprinde aproximativ 10% din secţiile de votare, fiind implicaţi aproximativ 800 de operatori. Se preconizeaza că rezultatele vor fi făcute publice imediat dup închiderea secţiilor de votare.

CEC a mai înregistrat doi concurenţi electorali

Vineri, 28 ianuarie 2005, CEC a înregistrat încă doi concurenţi electorali: candidatul independent, Alexandru Buşmachiu; Partidul Uniunea Muncii “Patria-Rodina” (UMPR). Reprezentantul Blocului electoral Patria-Rodina (BPR) şi-a exprimat nedumerirea în legatură cu faptul că a fost înregistrat UMPR pe motiv că CEC a fost obligată să facă publică lista formaţiunilort care pot participa la alegeri în care UMPR nu figura. BPR consideră că Uniunea Muncii şi-a schimbat denumirea în UMPR cu scopul de a eroda electoratul BPR, inducîndu-l în eroare. În acest sens, BPR a indicat, de asemenea, şi asupra faptului ca simbolul eletoral al UMPR, practic, coincide cu cel al BPR.

Actele în baza cărora se poate vota

CEC a adoptat o instructţiune cu privire la particularităţile votării la alegeruile din 6 martie 2005. Instrucţiunea menţionează că actele în baza cărora vor putea vota cetăţenii sînt după cum urmează: buletinul de identitate al cetăţeanului RM; paşaportul de tip ex-sovietic în care este aplicată ştampila “cetăţean al RM”; actul de identitate provizoriu F-9, unde sînt indicate datele personale ale titularului şi este aplicată ştampila “cetăţean al RM”, care se eliberează cetăţeanului în cazul pierderii actului său de identitate; paşaportul cetăţeanului RM pentru plecări peste hotare (cu menţiunea “plecat la domiciliul stabil” la pagina 6); livretul militarilor în termen şi alte documente care confirmă identitatea.

Candidat PSDM reţinut de poliţie

PSDM a difuzat un comunicat în care a anunţat că dl Aracadie Covaliov, candidat pe listele acestei formaţiuni, membru al Consiliului Naţional şi secretar executiv al filialei PSDM din Bălţi, a fost reţinut de organele de poliţie.

PSDM afirmă că reţinerea s-a datorat faptlui că dl Covaliov, medic de profesie, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Sănătatea Familiei “Castitas”, a criticat de nenumărate ori procesele negative care au loc în domeniul asistenţei medicale, a demascat actele de coruţie din domeniul ocrotirii sănătăţii. PSDM a sesizat CEC şi şi-a rezervat dreptul de a informa structurile internaţionale despre acest caz.

PCRM atestă încălcări grave ale normelor democratice

Centrul de presă al PCRM a difuzat un comunicat de presă prin care a atras atenţia observatorilor naţionali şi internaţionali asupra faptului ca se comit “încălcări grave ale normelor democratice” care “periclitează desfăşurarea unui scrutin liber şi corect”.

PCRM atenţionează ca ziarele “Săptămîna”, “Jurnal de Chişinău”, “Timpul de dimineaţă”, “Ziarul de gardă”, “Новое время” plasează publicitatea electorală a BMD şi PSDM fără menţiunea “achitat din fondul electoral” şi ignorînd Regulamentul CEC privind plasarea publicităţii electorale doar la rubrica “Electorala 2005”.