Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2005Curier electoral

Curier electoral din 6 martie 2005

|versiune pentru tipar|

Pentru ce au votat liderii

“Lideri ai PC, PPCD şi ai BMD au venit la secţiile de votare împreună cu soţiile şi au declarat că şi-au dat votul «pentru viitorul ţării şi al copiilor».

Preşedintele Voronin nu a făcut declaraţii pentru presă, el a spus că şi-a dat votul «pentru poporul moldovenesc».

Liderul PPCD, Iurie Roşca, a declarat că a votat pentru viitorul ţării şi pentru stabilitate. El a menţionat că numai în cazul unor fraudări masive ale alegerilor PPCD va contesta rezultatele scrutinului în stradă.

Serafim Urechean, liderul BMD, a făcut declaraţii presei mai bine de jumătate de oră. El a anunţat că şi-a dat votul pentru viitorul copiilor, nepoţilor şi strănepoţilor. Urechean a accentuat că speră să obţină cel puţin 50% din sufragii şi crede că alegerile nu vor fi fraudate. «Totuşi dacă vor avea loc încălcări oamenii au dreptul să iasă în stradă şi să-şi apere alegerea», a spus Urechean.

Liderul PSDM, Ion Muşuc, a declarat, la ieşirea din secţia de votare, că a votat pentru «un stat de drept, social echitabil, democratic şi pentru acea clasă politică, care va avea obraz». El a precizat că nu este convins că alegerile actuale vor fi corecte, dar a accentuat că de la actualele alegeri aşteaptă schimbări pozitive în ţară” (citat după Basa-pres).

Au fost mulţi observatori

Procesul de votare a fost monitorizat la cele 1947 de secţii de votare de către aproximativ 2200 de obsevatori locali şi aproximativ 700 de observatori internaţionali.

Pixul electronic

Prin hotărîre a CEC a fost permis în calitate de experiment să fie realizat proiectul-pilot “Pixul Electronic” la secţia de votare, nr. 1/68, amplasată în incinta liceului “M. V. Gogol” din municipiul Chişinău, str. Şciusev, 90. “Pixul Electronic” identifică pentru cine a votat alegătorul şi transmite imediat datele ordinatoarelor pentru procesare. Proiectul s-a realizat sub formă de sondaj oferit ca opţiune alegătorilor, de către reprezentanţii Departamentului Tehnologii Informaţionale care vor organiza proiectul sus-numit.

Votul peste hotare

Agenţia Moldpres a informat că autorităţile moscovite folosesc canale speciale pentru a informa cetăţenii moldoveni care muncesc în capitala rusă despre faptul că nu vor primi autorizaţie de şedere, dacă nu se vor prezenta la urna de vot.

Două grupuri de persoane în haine galbene cu inscripţia “Patria-Moldova” făceau propagandă lîngă Ambasadă în favoarea unor anumiţi concurenţi electorali.

Ministerul Transporturilor din România a oferit studenţilor din RM posibilitatea să călătorească pe gratis la Bucureşti pentru a putea vota.

Votul studenţilor

Pe 6 martei, în ziua votării, un grup de aproximativ 20–30 de membri ai Federaţiei Organizaţiilor Studenţeşti şi de Tineret (FOST) a pichetat sediul CEC pe motiv că nu sînt mulţumuţi cum a fost soluţionată problema votului studenţilor. Ei au afirmat că doar 900 de studenţi din cele cîteva zeci de mii şi-au putut obţine certificatul de drept de vot pentru a vota la secţiile de votare din Chişinău.

Abateri de la normă

Peste 2200 de observatori ai Coaliţiei 2005 au monitorizat desfăşurarea alegerilor în secţiile de votare. Alăturat sînt cele mai semnificative abateri depistate la unele secţii de votare:

Ştampila votat în buletin

Alegătoarea Dorina scrie: “Aş vrea sa semnalez o limitare a dreptului la vot, constatata in cadrul votarii la secţia de votare nr. 86, sectorul Buiucani, Chisinau. Am venit si eu la votare, ca toata lumea responsabilă de viitorul ţării noastre. După ce am fost gasita pe listele de votare, am prezentat Comisiei buletinul meu de identitate, perfect valabil. Si aici, surpriza!!! Nu pot vota!!! De ce? Nu aveam cu mine fişa de însoţire la buletin, pe care, conform noii instrucţiuni a CEC-ului, trebuie să fie aplicată o ştampila(!) că am votat… Fişa de însotire nu are o astfel de rubrică, nu are funcţia de a lua la evidenţa de cîte ori am fost la votare, de altfel nici spaţiu suficient pentru mentiunea respectivă. Nu mi se permite sa votez!

Mi se spune că e problema mea dacă nu am fişa de însoţire, că pot face reclamaţii la CEC. Eu îmi pun întrebarea: cum oare, cei care au paşaport sovietic expirat pot vota, iar eu, cu buletin de identitate valabil, fiind inclusă în listele de votare nu pot vota fără fişa de însoţire? Ca printre altele, aş vrea să subliniez ca valabilitatea buletinului nu este determinata de fişă. Dimpotrivă, fişa de însoţire nu este valabilă fără buletin, nu şi invers — buletinul de identitate este valabil în cazul pierderii fişei de însoţire, întrucat fişa nu este decît o anexa a buletinului î n care sînt inserate date suplimentare cu privire la starea civilă, copii şi domiciliu. Repet, rubrica pentru votare nu există in fişa de însotire. Pentru a vota, am fost nevoită să mă întorc acasă, să-mi iau paşaportul pentru străinatate (norocul meu ca nu era la ambasadă, pentru formalităţi de viză). Împreuna cu buletinul de identitate, am prezentat paşaportul Comisiei, unde la pagina 6, destinată vizelor(!), mi s-a aplicat o stampilă «Votat». Prin urmare, persoane fără paşaport şi cu buletin perfect valabil, dar fără fişa de însoţire şi ÎNSCRISE ÎN LISTELE ELECTORALE conform locului de trai — NU POT VOTA! Tin să menţionez că persoane în astfel de situaţie sînt multe… Se mai întamplă să pierdem fişele de însoţire, sau sa uităm unde le-am pus… Codul electoral nu prevede aplicarea ştampilei «Votat» în documentele de identitate, iar la televiziune nu s-a menţionat această informaţie. Consider că este o limitare a dreptului la vot, garantat de Constituţie şi de instrumentele internationale, ratificate de R. Moldova”.