Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2005Curier electoral

Curier electoral din 16 februarie 2005

|versiune pentru tipar|

Votul virgin

Asociaţia ADEPT a lansat o pagină web pentru tineri dedicată alegerilor parlamentare. Pagina www.virginvoter.md este realizată într-un format atractiv şi se adresează celor interesaţi sau mai puţin interesaţi de alegeri, celor care vor vota pentru prima dată, precum şi celor cu oarecare experienţă. Vizitatorii paginii vor urmări aventurile a doi adolescenţi în lupta cu ispitele de a nu vota. Totodată, vor afla mai multe informaţii despre alegeri şi despre procedura de votare şi vor găsi răspunsuri la diverse întrebări care îi interesează.

Modelul buletinului

La 15 februarie CEC a aprobat modelul buletinului de vot pentru alegerile parlamentare din 6 martie 2005. Dimensiunile buletinului de vot vor fi de 57 pe 12 centimetri. În total vor fi confecţionate 2,5 milioane de buletine. În conformitate cu datele ultimelor alegeri numărul aproximativ de algători din RM este de aproximativ 2,2 milioane. Buletinele vor fi tipărite pe hîrtie specială cu anumite grade de protecţie.

Burghezia a uzurpat puterea

Candidatul independent Maia Laguta contestă refuzul CEC de a examina modului în care sînt asigurate condiţii egale pentru toţi concurenţii electorali. Maia Laguta consideră că candidaţii independenţi sînt trataţi într-un mod discriminatoriu în comparaţie cu partidele politice angajate în lupta electorală. Acest tratament discriminatoriu se manifestă mai ales în regulamentele CEC privind reflectarea campaniilor concurenţilor în mass-media şi prin pragul electoral exagerat stabilit de Codul electoral pentru candidaţii independenţi.

“Existenţa unui astfel de Cod electoral şi a unor astfel de hotărîri ale CEC bazate pe manipularea noţiunilor denotă că actele normative existente au menirea să camufleze uzurparea impertinentă a puterii de către burghezie”.