Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2005Curier electoral

Curier electoral din 1 martie 2005

|versiune pentru tipar|

Apelul Preşedintelui RM

Preşedintele Vladimir Voronin s-a adresat către cetăţenii RM:

Stimaţi Concetăţeni, forţele crimei organizate internaţionale au intervenit în cel mai grosolan mod în situaţia preelectorală din Republica Moldova.

Cu toţi am devenit martori ai faptului cum extremiştii, “hoţii în lege”, liderii regimului separatist de la Tiraspol şi opoziţia totalitară care le deserveşte interesele s-au unit făţiş pentru a-şi lua revanşa pentru înfrîngerile suferite în ultimii patru ani. Pe ei îi face să turbe faptul că ţara noastră s-a ridicat din genunchi, că oamenii au încetat să le ştie de frică, că businessul autohton nu se mai află sub “protecţia” impusă de tot felul de bandiţi. Pe ei îi înfurie faptul că autorităţile Ucrainei şi Moldovei promovează astăzi o politică coordonată în problema reglementării transnistrene, că ţara noastră şi poporul nostru au ales calea spre Europa, calea spre o nonă calitate a vieţii.

Criminalii internaţionali înţeleg prea bine că eventuala victorie a comuniştilor în cadrul alegerilor din 6 martie va constitui pentru ei o sentinţă de condamnare, că după aceasta Moldova se va afla la o distanţă doar de cîteva zile de multaşteptatul ceas al reunirii cu Transnistria. Anume de aceea în calitate de arme de luptă pentru instaurarea puterii lor banditeşti ei au ales calomnia, mituirea unor influente mass-media internaţionale şi ameninţările adresate mie personal.

Stimaţi Concetăţeni, Voi trebuie să ştiţi şi să credeţi în aceea că preşedintele Voronin nu a cedat şi nu cedează în faţa încercărilor de a-l şantaja. Voi trebuie să ştiţi că orice calomnie ar inventa despre ţara noastră sau despre mine revanşiştii, eu voi rămîne ferm şi pînă la capăt pe principiile integrităţii teritoriale şi independenţei ţării noastre, pe principiile apărării libertăţilor democratice, pe principiile echităţii. Eu cred în aceea că noi vom rezista în faţa intervenţiei criminale, eu cred în aceea că poporul nostru nu poate fi înşelat, nu poate fi intimidat sau readus la starea de robie.

Să ne unim, deci, în numele viitorului ţării noastre, în numele Republicii Moldova.

BMD crede că comuniştii au pierdut

Liderului BMD, dl Serafim Urechean a făcut o declaraţie în care a afirmat: “ Toată ţara noastră trăieşte mai mult cu speranţele. Este aproape şi ziua, când cele mai actuale dintre ele se vor împlini. Deja este limpede: Comuniştii au pierdut. Ei sunt cuprinşi de panica înfrângerii. Noi constatăm, că ei au pierdut nu doar ca partid, care rămâne în trecut — Comuniştii duc la pierzanie Moldova. Această apreciere exprimă îngrijorarea noastră.

Comuniştii supun ţara unor riscuri majore. În interior: cel mai important efect a fost accentuarea sărăciei şi distrugerea instituţiilor democratice. Cunoaşteţi argumentele — şi în campanie ele au fost multe. În exterior: cel mai grav a fost caracterul agresiv şi inconsecvent al diplomaţiei comuniste. Moldova a fost necooperantă mai ales în aplicarea standardelor europene.

În actuala campanie electorală efectele politicii iresponsabile a comuniştilor s-au întos ca un bumerang asupra lor.

În plan intern: Populaţia a aflat, în sfârşit, despre criza din ţară şi corupţia guvernării. Ea a simţit şi frica guvernanţilor, care fug de confruntare cinstită şi fac totul pentru a bloca dreptul oamenilor de a se infomra liber despre opoziţie.

În plan extern: Alegerile fiind un element de bază al democraţiei, comunitatea internaţională a trimis tot mai multe semnale de alarmă şi de avertizare.

Înlocuirea diplomaţiei cu agresivitate din partea Moldovei a determinat Rusia să ne ameninţe cu sancţiuni foarte periculoase pentru cetăţenii simpli. De altfel, şi inerţia istoriei proaste a relaţiilor cu România se manifestă prin aplicarea de interdicţii la importul din Moldova.

Dar foştii guvernanţii sunt incapabili să piardă onorabil. Pentru a-şi salva locurile în fotoliile puterii ei sunt gata să sacrifice pacea civică şi stabilitatea internă. Cu consecinţele externe corespunzătoare, căci provocarea conflictelor în alegeri, făcută de partidul de guvernământ este condamnabilă după legile umanităţii.

BMD deţine tot mai multe date, care vorbesc despre aplicarea de către comunişti a unui plan amplu şi complex de pregătire pentru ciocniri sociale după alegeri. Comuniştii au pierdut. Acum este esenţial, să nu piardă Moldova”.

Activizarea politicii externe

Irina Geraşcenco, purtător de cuvînt al preşedintelui ucrainean Victor Iuşcenco a comunicat că preşedintele moldovean Vladimir Voronin a efectuat o vizită de lucru expres la Kiev. S-a specificat că vizita repectivă este o iniţiativă a preşedintelui moldovean. Cei doi preşedinţi au discutat probleme referitoare la relaţiile bilaterale, cooperarea în cadrul GUUAM, soluţionarea conflictului transnistrean.

Preşedintele Vladimir Voronin la invitat pe omologul său georgian, Mihail Saakaşvili să viziteze RM în ziua de 2 martie pentru a discuta acelaşi spectru de probleme.

Analistul american, Vladimir Socor, a publicat un articol în revista electronică Jamestown Foundation un articol intitulat “Triungiul Kiev-Tbilisi-Chişinău: abordarea comună a problemelor comune” în care afirmă: “Preşedintele ucrainean Victor Iuşcenco se întîlneşte pe 1 martie 2005 cu preşedintele moldovean Vladimir voronin şi cu premierul georgian Zurab Noghaideli. Agenda lor include: alimentarea cu energie, securiyarea hotarelor, combaterea contrabandei, revitaliyarea GUAM. Mîine preşedintele Georgian Mihail Saakaşvili va sosi la Chişinău într-o vizită de lucru în cadrul căreia se va întîlni cu Preşedintele Voronin şi cu liderul PPCD Iurie Roşca. Voronin şi Saakaşvili planifică să semneze “Declaraţia privind Supremaţia valorilor Democratice” şi “Declaraţia privind găurile negre în Europa”.

PSDM împotriva partizanatului politic

Serviciul de presă al PSDM afirmă că: “Radio Moldova a dat exemplu de partizanat politic şi a demonstrat o atitudine incorectă faţă de concurenţii electorali, participanţi la dezbateri.

Astăzi, 1 martie 2005 Radio Moldova a difuzat în eter o emisiune de dezbateri electorale, la care au participat reprezentanţi ai formaţiunilor politice, concurente în campania electorală pentru alegerea deputaţilor în Parlamentul RM.

Radio Moldova nu a anunţat din timp participanţilor la emisiunea în direct care vor fi temele puse în discuţie. Respectiv, reprezentanţii formaţiunilor politice au contat pe o discuţie liberă, însă au fost strict limitaţi la o singură temă şi anume cea ce ţine de agricultură. Din partea PSDM la emisiune a participat dl. Victor Ciobanu, unul din liderii campaniei electorale, care este competent în mai multe domenii, dar este revoltător faptul că forţele politice au fost lipsite de posibilitatea de a delega la emisiune reprezentanţi specializaţi anume în domeniul agricol.

PSDM consideră ca acest lucru a fost făcut intenţionat, în felul acesta urmărindu-se scopul de a pune într-o lumină proastă participanţi la emisiune, care au reprezentat partidele de opoziţie.

PSDM consideră că în felul acesta Radio Moldova practică partizanatul politic, iar comportamentul faţă participanţii la această emisiune este incorect şi provocator. PSDM va informa organismele internaţionale despre acest fapt”.

Al 3-lea raport de monitorizare a mass-media

A fost dat publicităţii cel de al treilea raport “Monitorizarea mass-media în campania electorală” (perioada 16 ianuarie-24 februarie) efectuat în cadrul Coaliţiei 2005 de către Centrul Independent de Jurnalism, CIVIS, ARTICLE 19 şi Asociaţia Presei Independente. Raportul atestă menţinerea “tendinţei de favorizare a partidului de guvernămînt în ştirile difuzate de majoritatea posturilor radio şi TV supuse monitorizării”.