Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2005Curier electoral

Curier electoral din 21 februarie 2005

|versiune pentru tipar|

PPCD atacat

Biroul de presă al PPCD a informat că formaţiunea respectivă şi liderul ei Iurie Roşca sînt ţinta unor lovituri infame. Un material denigrator, intitulat “Opriţi extremismul” şi destinat să ştirbească imaginea PPCD şi a liderului său a fost difuzat la postul instituţiei publice naţionale a audiovizualului Compania “Teleradio-Moldova” pe 20 februarie curent, între orele 19.50 şi 20.00, la rubrica “Tribuna electorală”, în timpii de antenă gratuiţi oferiţi candidaţilor independenţi Tudor Tătaru (nr. 17 în buletinul de vot), Silvia Chirilov (nr. 6 în buletinul de vot), Alexandru Buşmachiu (nr. 9 în buletinul de vot), Matei Ştefan (nr. 12 în buletinul de vot).

“PPCD va cere CEC sancţionarea neîntîrziată prin excluderea din competiţia electorală a cadidaţilor Tudor Tătaru, Silvia Chirilov, Alexandru Buşmachiu, Matei Ştefan pentru încălcarea gravă a Codului Electoral.

PPCD va cere Consiliului Naţional al Audiovizualului să dea o apreciere adecvată acţiunilor mediatice amintite şi să sancţioneze instituţia publică naţională a audiovizualului Compania «Teleradio-Moldova» pentru încălcarea Legii Audiovizualului.

PPCD va cere Comisiei Electorale Centrale să oblige Compania «Teleradio-Moldova» să îi ofere timpi de antenă, în condiţii simetrice, pentru a face uz de dreptul la replică.

PPCD va apela către OSCE, Consiliul Europei şi alte instituţii internaţionale, abilitate să supravegheze procesul electoral în Republica Moldova, pentru a le atrage atenţia asupra situaţiei deosebit de grave pe care o provoacă regimul comunist în ajunul zilei alegerilor”.

Congresul moldovenilor

La 19 februarie la Moscova şi-a ţinut lucrările primul congres de constituire a organizaţiei obşteşti internaţionale pentru ajutorarea moldovenilor de peste hotare “Patria Moldova”. În rezoluţia adoptată la congres se afirmă că la manifestaţie au participat 1228 de cetăţeni ai RM care lucrează peste hotarele RM în diferite ţări ale lumii.

Participanţii au hotătît:

  1. să-l aleagă pe Andrei Îărnă preşedinte al organizaţiei “Patria Moldova”, împuternicindu-l să întreprindă măsurile necesare pentru înregistrarea organizaţiei;
  2. să recomande cetăţeneilor moldoveni aflaţi la munci peste hotare să susţină în alegerile din 6 martie BMD;
  3. să se adreseze cu o scrisoare deschisă Preşedintelui RM, scrisoare în care l-au învinuit că din cauza politicilor promovate de acesta moldovenilor aflaţi la munci în Rusia li s-ar putea pune piedici să-şi cîştige existenţa în această ţără şi că nu li s-a asigurat dreptul la vot. Ex-premierul Dumitru Braghiş să fie împuternicit să transmită scrisoarea Preşedintelui Voronin;
  4. să se adreseze preşedintelui rus Vladimir Putin să nu aplice faţă de RM sancţiunile economice recomandate de către Duma de Stat. Ex-ambasadorul RM în Rusia Valeriu Pasat să fie împuternicit să transmită rugămintea Preşedintelui FR Vladimir Putin.

Reacţiile faţă de congres

Agenţia Basa-pres a comunicat că toate posturile TV influente din această ţară au mediatizat sîmbătă evenimentul prezentat drept acţiune de proporţii a diasporei moldoveneşti de la Moscova… Mass-media rusă au insistat şi asupra amploarii acestui eveniment, afirmînd că în sală au fost prezente peste o mie de persoane. Însă, o anchetă superficială permite ajustarea acestor informaţii la fapte reale.

Astfel, potrivit informaţiilor obţinute, organizator al acestui congres este asociaţia “Patria-Moldova”, finanţată şi tutelată la Moscova de apropiaţii presupusei autorităţi criminale Bulgarul (Grigore Karamalak), eliberat de autorităţile ruse, în pofida cererii de extrădare a procuraturii RM.

Printre cei apropiaţi lui Karamalak figurează şi omul de afaceri originar din Moldova, Andrei Tărnă, liderul organizaţiei “Patria-Moldova” şi care a iniţiat o amplă campanie în susţinerea lui Serafim Urechean printre cetăţenii RM aflaţi în capitala Federaţiei Ruse.

În pofida tuturor eforturilor publicitare ale organizatorilor, acţiunea de sîmbătă a fost ignorată de cei mai influenţi reprezentanţi ai diasporei moldoveneşti din Rusia. Începutul acestui congres a fost amînat de două ori, pîna ce delegaţii au fost substituiţi cu reprezentanţii grupării lui Bulgaru şi cetăţeni ruşi, angajaţi ai firmelor sale. În total, în sală au fost adunaţi puţin peste 300 de persoane.

Audienţa nici nu încerca să-şi ascundă apartenenţa la structuri criminale şi faptul că a fost angajată. Încercările de a vorbi cu ei moldoveneşte au eşuat.

Potrivit surselor din cadrul ambasadei RM în FR, declaraţiile făcute în cadrul acestei întruniri şi componenţa audienţei, din păcate, confirmă relaţiile BMD cu figuri odioase, apropiate serviciilor speciale ale FR şi autorităţilor transnistrene şi, ca urmare, cu grupările criminale internaţionale.

Observatori politici consideră că, “promovîndu-şi concurentul la alegerile din RM, Moscova reproduce scenariul ucrainean: mizează pe un politician vulnerabil din punct de vedere criminal, cere deschiderea secţiilor de votare în Rusia, utilizează masiv mass-media rusă şi implică Duma de Stat”.

Această ştire a agenţiei Basa-pres a fost preluată şi mediatizată pe larg de instituţiile audiovizuale “loiale” partidului de guvernămînt din RM.

MAE al FR comentează

Departamentul pentru informaţii şi presă al Ministerului Afacerilor Externe al FR a comunicat că în calitatea de garant şi mediator FR este interesată în reglementarea conflictului transnistrean. Potrivit MAE al FR, autorităţile transnistrene nu au împiedicat procedura de vot a cetăţenilor FR şi Ucrainei din cadrul alegerilor din aceste ţări şi şi-a exprimat voinţa de a deschide secţii de votare pentru alegerile parlamentare din RM.

Potrivit MAE al FR, CEC a RM sub presiunea formaţiunilor de opoziţie şi a experţilor străini s-a adresat totuşi autorităţilor transnistrene în acest sens. “Însă condiţiile impuse ignoră realităţile, lucru care la Tiraspol a fost interpretat drept o provocaţie. Semnalele de la Tiraspol merită toată atenţia. Poziţia realistă a Chişinăului ar reprezenta un prim pas spre soluţionarea unor probleme de ordin practic, servind drept prilej pentru reînceperea dialogului. Participarea cetăţenilor moldoveni din Transnistria la alegerile parlamentare din RM ar fi contribuit la crearea unui mediu prielnic pentru o soluţionare durabilă a conflictului politic în cadrul statului integru cu un statut garantat pentru Transnistria”.

BMD propune şi atenţionează

BMD a propus concurenţilor electorali din opoziţie să semneze o declaraţie comună prin care să ceară autorităţilor RM şi CEC:

  1. să asigure condiţiile strict necesare pentru alegeri libere şi corecte prin măsuri imediate de compensare a prejudiciilor aduse concurenţilor electorali şi alegătorilor simpli prin limitarea drepturilor lor;
  2. să ofere posibilitatea de a vota în condiţii nediscriminatorii cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi în afara ţării, celor din raioanele de est, precum şi celor aflaţi în afara localităţii de reşedinţă permanentă, în majoritate, studenţi;
  3. să garanteze egalitatea concurenţilor electorali prin aplicarea unor măsuri eficiente din partea CEC pentru a opri utilizarea resurselor şi pîrghiilor administrative de către partidul puterii. Să înceteze imediat implicările în procesul electoral din partea autorităţilor de stat, în primul rînd, a structurilor de forţă, care hărţuiesc concurenţii electorali din opoziţie şi intimidează alegătorii;
  4. să compenseze utilizarea abuzivă a mass media de către putere, alocînd suplimentar concurenţilor electorali din opoziţie timpi de antenă gratuiţi la posturile radio şi tv, în proporţie echivalentă cu timpii utilizaţi pentru mediatizarea partidului de guvernământ, şi oferind spaţii gratuite concurenţilor electorali din opoziţie în ziarele de stat “Moldova suverană” şi “Nezavisimaia Moldova”, utilizate aproape exclusiv pînă acum de partidul de guvernământ;
  5. să asigure transparenţa procesului de votare prin toate mijloacele pentru a preveni falsificarea alegerilor la 6 martie 2005, inclusiv pentru observatorii naţionali şi internaţionali, pentru reprezentanţii concurenţilor electorali şi pentru mass media.

BMD “atenţionează cetăţenii ţării că actuala guvernare conduce RM spre o blocadă internaţională totală. Semnele de fraudare a alegerilor din 6 martie de către partidul aflat la putere atrag tot mai multe avertismente din partea ţărilor Uniunii Europene şi ale Statelor Unite ale Americii. Iar politica vis-a-vis de Rusia a determinat reacţii foarte dure din partea Dumei de Stat. În timp ce Occidentul atenţionează Chişinăul că alegerile incorecte vor fi considerate nevalabile, Moscova examinează posibilitatea de a introduce restricţii de circulaţie a mărfurilor şi cetăţenilor moldoveni.

Blocul «Moldova Democrată» a accentuat în repetate rînduri că perspectiva Moldovei este integrarea europeană, însoţită de dezvoltarea relaţiilor strînse cu ţările vecine, România şi Ucraina, şi cu partenerii noştri strategici, Rusia şi SUA”.

Caravana PSDM

PSDM a remis un comunicat de presă prin care informează că “În perioada 23 februarie — 4 martie 2005, CARAVANA PRIMĂVERII «I.A. TRANDAFIRUL» va traversa oraşele Moldovei, începînd de la sud şi pînă la nordul ţării. Acţiunea are ca scop întîlniri ale liderilor campaniei electorale a PSDM cu alegătorii, simpatizanţii şi adepţii PSDM CARAVANA PRIMĂVERII «I.A. TRANDAFIRUL» va fi susţinută de formaţia Zdob şi Zdub, Leapis Trubeţkoi, Zinaida Julea, Maria Iliuţ, Beat Party, Sento, Tet-a-Tet, Factor, Sheridance, M. Mihailă, Roxi.

«I.A. TRANDAFIRUL» va lua startul pe: 23 februarie — Căuşeni, 24 februarie — Cahul, 25 februarie- Chişinău, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, 26 februarie — Hânceşti, 27 februarie — Ungheni, 28 februarie — Orhei, 1 martie — Sîngerei, 2 martie — Bălţi, 3 martie — Soroca , 4 martie — Edineţ.

PSDM a sesizat structurile internaţionale despre faptul că partidul de guvernămînt încearcă să zădărnicească desfăşurarea acţiunii «I.A. TRANDAFIRUL», folosind resursele administrative locale şi împiedicînd eliberarea autorizării necesare pentru desfăşurarea acţiunii electorale, de exemplu, în oraşul Drochia, sau propunînd condiţii în care acţiunea nu poate avea loc — Cahul, Ungheni, Soroca, Edineţ”.

Raportul interimar OSCE

Misiunea observatorilor OSCE/BIDDO a făcut public primul raport interimar privind desfăşurarea campaniei electorale pentru alegerile din 6 martie 2005.