Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2005Curier electoral

Curier electoral din 1 februarie 2005

|versiune pentru tipar|

PPCD cere anularea înregistrării listei PCRM

PPCD a solicitat CEC să anuleze hotărîrea de înregistrare a listei electorale a PCRM pe motiv că “persoanele care se află în funcţie şi sînt conducători de rang republican se bucură de timp de antena suplimentar, gratuit, si in consecinţă, alţi concurenţi electorali sînt defavorizaţi”. Reprezentantul PPCD, juristul, Vitalie Nagacevschi, a invocat acest argument după ce Curtea Supremă de Justiţie a dat cîştig de cauză PCRM care a cerut retragerea dreptului dlui Nagacevschii de a reprezenta PPCD în CEC pe motiv că acesta, fiind candidat şi reprezentat al formaţiunii respective, este arătat la TV suplimentar, atunci cînd acesta reflectă activitatea CEC.

Astfel, PPCD cere aplicarea uniformă a legislaţiei aşa cum prevede Constituţia RM. PPCD admite că sesizarea va fi ignorată ceea ce va demonstra “încă o data faptul că CEC si instanţele judecătoreşti rămîn sub controlul total al regimului comunist”.

PCRM acuză BMD

Alexandru Petkov, portavoce a staff-ului electoral al PC la acuzat pe liderul BMD, Serafim Urechean, că în calitatea lui de primar de Chişinău “utilizează la maximum resursele administrative si este omniprezent in aproape toate ştirile care se dau pe post la “Antena C”. El consideră că BMD comite abuzuri şi la postul municipal TV, în mai multe publicaţii, care s-ar face “vinovate de propaganda electorala ilegală”.

Declaraţia dlui Petkov este o reacţie la publicarea rezultatelor monitorizării interne la Radio “Antena C”, care punea în evidenţă ca PCRM ar fi în topul beneficiarilor prezenţei în emisiunile acestui post de radio. El a specificat că modul în care a fost realizată monitorizarea “denotă o lipsă totală de profesionalism”.

Pe de altă parte, dl Petkov a infirmat faptul că partidului de guvernămînt ar fi “privilegiat în mediile controlate de autorităţile statului, în special la Compania “Teleradio-Moldova”.

BMD face apel către OSCE, CE…

la 31 ianuarie BMD a lansat un apel către OSCE, Consiliul Europei, misiunile diplomatice acreditate în RM, opinia publică internă şi internaţională pentru a monitoriza campania pentru alegerile parlamentare din RM.

În apel se menţionează că “contrar angajamentelor oficiale de a garanta alegeri libere şi corecte, autorităţile aplică tot mai intens mecanisme antidemocratice de manipulare a opiniei publice interne şi externe. Abuzurile se împart în cîteva categorii: a) Utilizarea resurselor administrative şi a avantajului puterii în scopuri electorale. Poliţia, securitatea de stat şi alte organe coercitive continuă să îndeplinească comenzile politice, urmărind şi anchetînd concurenţii din opoziţie; b) Blocarea activităţilor electorale legitime ale Blocului «Moldova Democrată». Reprezentanţii autorităţilor centrale şi locale, precum şi organele de forţă împiedică organizarea întîlnirilor cu alegătorii în instituţiile, pe care le controlează. Poliţiştii şi agenţii de securitate monitorizează întîlnirile cu opoziţia şi intimidează susţinătorii acesteia. Este blocată plasarea panourilor electorale mari pe instalaţii private, etc; c) Promovarea exclusivă a candidaţilor puterii în presa controlată de putere. Făcîndu-se uz de statutul oficial, candidaţii comunişti sunt intens promovaţi în presa de stat, la canalele publice şi private de radio şi TV, fără a fi contra-echilibraţi prin punctul de vedere al opoziţiei; d) Tergiversarea examinării sesizărilor depuse de opoziţie privind încălcările legislaţiei. Comisia Electorală Centrală şi Consiliul Coordonator al Audiovizualului ignorează obligaţia lor de a preveni şi a sancţiona operativ încălcările. Independenţa justiţiei este compromisă după trierea judecătorilor de către liderul comunist”.

În consecinţă BMD solicită: a) urgentarea deplasării în Republica Moldova a observatorilor internaţionali pentru a monitoriza campania electorală, inclusiv prin prezenţa fizică la întîlnirile cu alegătorii; b) Atenţionarea autorităţilor centrale ale Republicii Moldova asupra obligaţiei de a preveni încălcarea normelor internaţionale şi naţionale, a drepturilor omului şi a dreptului electoral.

Agitatorii PSDM reţinuţi de poliţie

PSDM a organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia a dat publicităţii informaţii despre multiple cazuri de obstrucţionare din partea poliţiei a liberii desfăşurări a agitaţiei electorale, reţinerea membrilor PSDM care fac agitaţie electorală.