Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2005Curier electoral

Curier electoral din 7 februarie 2005

|versiune pentru tipar|

PRO PSDM

La 6 februarie, în scuarul Operei Naţionale s-a desfăşurat Reuniunea social-democrată la care “au participat mai mult de 5000 de social-democraţi”. Reuniunea social-democrată a avut ca scop prezentarea şi lansarea programului Pro PSDM (PROgramul Poporului de edificare a statului de drept Social echitabil Democratic puternic — Republica Moldova).

Arcadie Covaliov, care acum o săptămînă fusese reţinut de poliţie “le-a vorbit camarazilor despre nelegiuirile şi josniciile la care recurg comuniştii în lupta cu concurenţii electorali, simţite recent pe propria persoană”.

Liderii PSDM au afirmat că vor “lupta pentru majoritatea mandatelor în Parlament şi formarea unui guvern social-democrat, pentru a putea transpune în viaţă PROgramul Poporului de edificare a statului de drept Social echitabil Democratic puternic — Republica Moldova”.

Raportul CIJ

Centrul Independent de Jurnalism, Centrul de Analiză şi Investigaţii Sociologice, Politologice şi Psihologice CIVIS, Asociaţia Presei Independente şi organizaţia internaţională Campania Globală pentru Libertatea de Exprimare “Articolul 19” au lansat primul raport (perioada 16–29 ianuarie 2005) de monitorizare a reflectării campaniei electorale parlamentare de către mass-media din Republica Moldova. Pe lîngă partizanatul ne camuflat al mass-media de stat şi privată autorii raportului au mai constatat că “atît în presa de stat, cît şi în cea privată există multă publicitate electorală mascată, nemarcată conform cerinţelor Regulamentului privind reflectarea campaniei electorale în mass-media, aprobat de CEC. Majoritatea ziarelor nu au rezervat spaţii speciale pentru publicitatea electorală, ceea ce poate crea anumite confuzii în rîndurile cititorilor neavizaţi”.

Votul studenţilor

Federaţia Organizaţiilor Studenţeşti şi Tineret a organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia a cerut anularea deciziei CEC referitoare la exercitarea dreptului de vot al studenţilor la domiciliu şi nu la locul de reşedinţă. Liderii organizaţiei au cerut să fie întocmite liste suplimentare ale studenţilor care au reşedinţă temporară în localităţile unde îşi fac studiile pentru ca să poată vota la secţii de votare special create în aceste localităţi.

La şedinţa CEC în cadrul căreia a fost adoptată decizia referitoare la votul studenţilor s-a menţionat că numai în municipiul Chişinău studiază 80 000 de studenţi rezidenţi care au domiciliul oficial în localităţile de baştină. A fost discutată posibilitatea acordării unei mici vacanţe în preajma alegerilor şi o eventuală ofertă de călătorie pe gratis celor care au domiciliul oficial în afara Chişinăului. Dacă toţi studenţii ar încerca să se deplaseze pe gratis la locul de domiciliere autorităţile ar trebui să găsească cel puţin 1,5 mln lei pentru garantarea acestei oferte.

“Şiretlicurile” Chişinăului

Agenţia transnistreană “Olvia-press” a reacţionat la mesajul CEC privind condiţiile deschiderii secţiilor de votarea în Transnistria, afirmînd că este vorba despre “şiretlicurile” Chişinăului, care nu doreşte ca cetăţenii RM din Transnistria să participe la votare pe motiv că aceştia ar putea vota masiv împotriva PCRM.

Publicaţie anonimă

În ultimele zile cutiile poştale ale cetăţenilor din municipiul Chişinău au fost inundate de buletinul de 8 pagini, format A3 intitulat “Redisca” (Ridiche) (semnificaţia fiind — roşie pe dinafară şi albă înăuntru), materialele căreia sînt în fond îndreptate împotriva PCRM şi parţial împotriva PPCD. Autorii anonimi ai publicaţiei umoriste fac haz de necaz, afirmînd că primul tiraj de 200 000 ar fi fost tipărit la tipografia Prag-3. Apariţia ilegală a acestei publicaţii a atras atenţia din trei motive: a) agenţia oficială din Transnistria “Olvia-press” a anunţat despre apariţia buletinului, practic cu o zi înainte de distribuirea buletinului, într-o zi de odihnă, ştirea respectivă fiind singura din ziua de sîmbătă; b) tipărirea buletinului la Chişinău este problematică dat fiind faptul că atît concurenţii electorali, cît şi reprezentanţii tipografiilor afirmă în unison că poliţia dă buzna în permanenţă cu controale în tipografii; c) agenţia “Olvia-press” a comunicat că autorităţile RM au interzis de curînd răspîndirea ziarelor editate în Transnistreia pe teritoriul RM. Aceşti factori indică implicit că buletinul “Redisca” ar fi tipărit în Transnistria.