Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2005Curier electoral

Curier electoral din 3 martie 2005

|versiune pentru tipar|

PPCD are propriul interes

Într-un interviu pentru ziarul “Kommersant” din Moscova, liderul PPCD, Iurie Roşca, a afirmat că: “În noul parlament vor fi mai degrabă reprezentate trei formaţiuni: PCRM, Blocul «Moldova Democrata» şi PPCD. Nici una dintre aceste formaţiuni nu va deţine majoritatea. Sigur, dacă Rusia nu ne va organiza vreo revoluţie.

La noi rolul lui Ianukovici îi revine primarului Serafim Urechean. Moscova a înjghebat o opoziţie cu scopul de a răsturna regimul generalului Voronin. Dacă Moscovei nu-i va plăcea rezultatele alegerilor, atunci ei vor imita protestele populaţiei cu suportul domnilor din Transnistria.

Eu sînt veteran al tuturor mitingurilor şi demonstraţiilor de protest de la noi, întotdeauna sînt gata să ies la acţiuni de protest împotriva comuniştilor, acum, însă nu ştiu dacă vreau să iau parte la protestele organizate de Moscova.

Mitingurile noastre întotdeauna au fost paşnice, iar acum deţinem informaţii că sosesc oameni înarmaţi, creşte tensiunea şi sînt posibile provocări, nu vreau să fiu carne de tun, să ne consumăm luptînd cu Voronin, ca urmare avînd de cîştigat cineva al treilea”

PPCD în favoarea interesului naţional

Vicepreşedintele PPCD, Vlad Cubreacov, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că Traian Băsescu şi Mihail Saakaşvili au procedat corect vizitînd RM în plină campanie electorală. În opinia lui, evenimentele care au loc în RM pot contribui mai degrabă la o schimbare oranj decît la o revoluţie oranj. Cubreacov a ezitat să se refere la posibilele alianţe postelectorale, preferînd “colaborarea cu toţi partenerii din Parlament în realizarea interesului naţional”.

Exit-poll

Reprezentanţii Institutului de Politici Publice (IPP), IMAS-INC, AXA au organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia au anunţat că în ziua alegerilor va fi organizat un exit-poll. În conformitate cu o anumită metodologie, 750 de operatori pregătiţi vor chestiona cetăţenii la ieşirea din secţiile de votare. Alegătorii vor avea de răspuns la întrebările unui chestionar care va fi depus într-o cutie specială, răspunsurile rămînînd necunoscute operatorilor. Se preconizează a da publicităţii rezultatele cercetării prin intermediul posturilor “PRO TV Chişinău” şi “NIT”, imdeiat după închiderea secţiilor de votare la ora 21.00.

Conferinţă de presă BE “Patria-Rodina”

Blocul electoral “Patria-Rodina” (BPR) a organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia liderul acestuia Boris Muravschi a dezminţit informaţiile precum că BPR ar fi susţinut financiar de către lideri ai lumii interlope şi de către administraţia de la Tiraspol. Muravschi a specificat că afirmaţiile premierului Tarlev refeitoare la $40 mln de dolari pe care autorităţile transnistrene le-ar fi folosit pentru susţinerea opoziţiei, precum şi informaţiile vehiculate de către mass-media afilite partidului de guvernămînt referitoare la susţinerea de către lideri ai lumii interlope a “congresului moldovenilor” care şi-a desfăşurat lucrările la Moscova drept calomnii răutăcioase.

Va fi aglomeraţie

Agenţia transnistreană “Olvia pres” a informat că Uniunea Moldovenilor din Transnistria a stabilit locul şi timpul plecării autobuzelor cu deţinătorii paşapoartelor moldoveneşti care doresc să participe la alegerile parlamentare din 6 martie. Liderul UMT prezice mari aglomeraţii la secţiile de votare destinate votării transnistrenilor.

Caravana PSDM la Bălţi

Serviciul de presă al PSDM informează că “Pe Piaţa Centrală din Bălţi s-au adunat circa 20 000 mii de adepţi şi susţinători ai PSDM, care purtau drapele albe cu sigla partidului, pancarte cu sloganele: «PSDM aduce schimbarea!», «Primăvara vine!»

În faţa celor adunaţi în piaţă au vorbit liderii organizaţiei PSDM din oraşul Bălţi, Serghei Mazur, Nicolae Spînu, Sergiu Popovici, Igor Melnic, Ion Bodrug şi Vladimir Mîndrescu. Toţi ei a susţinut că Bălţul, ca şi toată Moldova, are nevoie de schimbare şi schimbarea vine cu PSDM.

Eduard Muşuc, lider al campaniei electorale a PSDM, s-a adresat bălţenilor ca unor compatrioţi, spunînd că a pornit în viaţă de pe băncile unei şcoli din Bălţi şi nu poate rămîne indiferent faţă de dezastrul în care se află astăzi oraşul. Dl Muşuc a chemat bălţenii să participe pe 6 martie la votare şi să aleagă bine, chibzuit şi cu gîndul la viitor.

Toate discursurile au fost întîmpinate de participanţii la acţiune cu mult entuziasm şi încurajate cu scandări ale mesajelor electorale ale PSDM: «Schimbare!», «Primăvara vine!»”

Pilonii comunismului

Pilonii de pe arterele magistrale din Chşinău au devenit piloni ai comunismului. În noaptea zilei de 3 martie, practic, pe toţi pilonii au fost lipite postere electorale ale PCRM. Nu a parvenit vreo informaţie de obstrucţionare a celor care le-au lipit din partea organelor de menţinere a ordinii publice. Posterele nu conţin informaţia despre sursele din care a fost achitată producerea acestora.

Testul democraţiei

Liderul BMD, dl Serafim Urechean, a ţinut alocuţiunea intitulată “Alegerile parlamentare: testul democraţiei în Moldova”. În ea se afirmă:

“Se apropie de final campania pentru alegerile parlamentare. Rezultatele ei şi întreaga situaţie vor clarifica-o cetăţenii, care vor putea vota la 6 martie, 2005, dar şi concluziile observatorilor.

Această campanie de două luni a exprimat esenţa guvernării comuniste. Cum a fost condusă ţara toţi patru ani — aşa s-a desfăşurat şi campania electorală:

Campania în sine este un act de încălcare a drepturilor fundamentale ale omului. Pe baza dovezilor acumulate, vicepreşedintele BMD, dl Dumitru Braghiş, în calitate de deputat a sesizat Curtea Constituţională, cerînd examinarea încălcărilor comise de puterea actuală şi aprecierea legalităţii alegerilor. În pofida acestor condiţii, opoziţia a depus eforturi mari pentru a răzbate spre alegători. BMD a avut cea mai activă campanie, a fost cea mai puternică opoziţie a comuniştilor.

L-am chemat de mai multe ori, pe diferite căi, pe Voronin la dezbateri directe. Dar el a fugit de confruntarea deschisă. A preferat acuzaţiile iresponsabile, şantajul cu aplicarea organelor de forţă. L-am chemat în judecată, dar s-a ascuns după imunitatea prezidenţială. Să-l judece poporul la 6 martie. Sînt convins, că sentinţa morală va fi pe potriva acţiunilor lui.

Votul liber, masiv şi exprimat fără frică va fi cea mai bună pedeapsă pentru guvernărea antidemocratică, care pleacă. Este clar, că în rezultatul campaniei va avea loc schimbarea guvernării în ţară. Pentru noi, cel mai important este, ca această schimbare să se producă în condiţii democratice şi paşnice.

Sînt sigur, că votul alegătorilor şi aprecierea juridică a alegerilor la nivel naţional şi internaţional, vor conduce, inevitabil, spre victoria democraţiei”.

Din surse demne de încredere…

Biroul de presă al Uniunii Centriste din Moldova (UCM) a dat publicităţii o declaraţie în care afirmă: “Din surse demne de încredere, din anturajul prezidenţial, am aflat că Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, preşedintele Partidului Comuniştilor, domnul Vladimir Voronin, a renunţat sau se pregăteşte să renunţe la participarea la alegerile parlamentare pe lista Partidului Comuniştilor, precum şi la statutul de membru al PCRM şi de preşedinte al partidului.

Fiind solicitat să comenteze această informaţie, dl Mihai Petrache, preşedintele UCM, a declarat: «Dacă acesta nu este un tertip cu iz electoral, atunci salut decizia strategică a Preşedintelui republicii şi consider că numai aşa Partidul Comuniştilor va intra pe ultima sută de metri în actualele alegeri parlamentare în condiţii egale cu ceilalţi concurenţi electorali. Pînă în prezent campania electorală a partidului de guvernămînt a fost una privilegiată, instituţionalizată — fapt ce discreditează mesajul puterii politice de la Chişinău către comunitatea internaţională despre corectitudinea şi transparenţa Electoralei 2005 din Moldova. Atît promisiunile conducerii de la Chişinău, cît şi apelul pre-electoral al preşedintelui Voronin în legătură cu desfăşurarea competiţiei electorale pe principiile transparenţei, echităţii şi decenţei politice devenind o ficţie, o minciună electorală.

În altă ordine de idei, iminenta abandonare a funcţiei de preşedinte al Partidului Comuniştilor de către Vladimir Voronin reactualizează ideea potrivit căreia şeful statului trebuie să fie un părinte al naţiunii, un preşedinte al tuturor, nu al unui singur partid politic, în mîna căruia se poate transforma în dictator politic. Uniunea Centristă din Moldova consideră că aceasta va deveni o dovadă de maturitate a comportamentului şi deciziei elitei politice din Moldova»”.

Al V-lea raport de monitorizare

La 3 martie 2005, consorţiul CHDOM-LADOM-ADEPT din cadrul “Coaliţiei 2005” a dat publicităţii cel de-al V-lea raport de monitorizare a procesului electoral. Raportul vizează perioada 16 februarie — 2 martie 2005.

Pentru această perioadă autorii raportului consideră drept evoluţii pozitive: acordarea dreptului de vot în baza actelor de identitate cu termenul de valabilitate expirat, suplimentarea timpului de antenă pentru organizarea dezbaterilor electorale, asigurarea unor condiţii minime de participare la alegeri a cetăţenilor moldoveni din localităţile situate în stînga Nistrului şi reconsiderarea procedurii de numărare a buletinelor de vot.

Totodată, se menţionează în raport, au continuat să fie observate şi tendinţe negative în desfăşurarea procesului electoral. În pofida recomandărilor formulate anterior, într-un şir de localităţi studenţii, inclusiv cei care nu au obţinut certificate pentru drept de vot, şi cetăţenii moldoveni aflaţi peste hotare au fost excluşi din listele electorale de bază, aceste categorii de alegători au fost informate insuficient în ceea ce priveşte modalitatea de participare a lor la alegeri, listele electorale nu au fost afişate în toate localităţile cu cel puţin 10 zile înainte de data alegerilor şi nu au fost identificate modalităţi de deschidere a unor secţii de votare suplimentare peste hotare, cel puţin în statele în care cetăţenii moldoveni sînt prezenţi în număr mare. Toate acestea, consideră autorii, sînt în măsură să determine o rată scăzută de participare a acestor categorii de alegători la alegerile legislative din 6 martie.

Mai mult, pînă în prezent nici un concurent electoral nu şi-a declarat mijloacele financiare utilizate în campania electorală şi nu au fost întreprinse măsurile de rigoare în vederea publicării hotărîrilor CEC în Monitorul oficial, se spune în raport.

În comparaţie cu perioadele anterioare de monitorizare, prezentul raport relevă accentuarea tensiunilor dintre concurenţii electorali şi reflectă apariţia unor deficienţe noi în procesul electoral, între care: intimidarea agenţilor economici, coruperea alegătorilor şi implicarea unor reprezentanţi ai clerului în campania electorală.

Dincolo de acestea, au fost constatate şi deficienţe similare celor raportate anterior. Printre acestea se menţionează: stigmatizarea publică a unui concurent electoral, intimidarea alegătorilor, implicarea nejustificată a structurilor de forţă în campania electorală, inegalitatea de şanse a concurenţilor electorali, utilizarea resurselor publice în scop electoral, distribuirea ajutoarelor umanitare în scop electoral şi lipsa locurilor speciale de afişaj electoral.